HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 21. 07:57

Idézet: Hank - Dátum: 2005. márc. 20., vasárnap - 21:59

vékony szigetelőszallag csíkokat ragasztunk cső belső falára és úgy

adok fél méter 5-ös rézcsövet, megcsinálod?  :D  :D  :D
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#62 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 09:02

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 8:57

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 8:57

Már írtam a másik fúrumba de nem biztos hogy bevállna, de DÖRZSÁRat végigütve a rézcsövön kb. 5-10 függüleges járat keletkezne.
Esetleg menetfúróval végigmenni rajta mégegyszer, az nagyon megdobná a felüleltet.
Előnye hogy tiszta réz  maradna a felülelt a jó hőátadás miatt, hártánya hogy nem biztos hogy elég finom hogy megakadályozza a vízcseppek összeállását.

#63 Felhasználó inaktív   Lityi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 10:32

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 21:09

Itt meg a kémcsős pipe egy részlete.
Az ott sziloplaszt a fehér, a fekete meg a szelep. Mindez egy pohár vízben van.

Számomra félelmetes, de egyben biztató is, hogy az üveg milyen jól bírja a légköri nyomást...  :rolleyes:

Lehet, hogy elkereülte a figyelmemet: de mivel ritkítottad a levegőt?

#64 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 11:54

erre én is kiváncsi lennék

#65 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 11:59

"Már írtam a másik fúrumba de nem biztos hogy bevállna, de DÖRZSÁRat végigütve a rézcsövön kb. 5-10 függüleges járat keletkezne."
Ha tudsz adni szárszámot én kipróbálnám!Gondoltam én is rá,még emlékszem anyagtechnológián.Csináltunk ezt azt,csak ezért venni egyet elég húzós ár lenne.Nanos kapillárisokba még a víz se folyik én inkább ezt kihagynám.Elég böszem egy molekula a víz,ezért a mikronos kapillárisok jók csak neki.
És fél méteres pipe-ot meg nem is lehet kapni gyáriba se,örülnénk ha működne
10cm drabnál is.
Pneumatikába van réz légszűrő.Kis apró golyócskákból van összerakva,vizet szívja mint a szivacs,csak elég rövidek.Ha veszünk pár darabot és készítünk bele egy furatot,lehet hogy jó lenne a célnak. :confused:
Ma összedobok egy revíziót,meglátjuk mi sül ki belőle.
Hank

#66 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 19:59

azért mondtam fél méteres csövet, hogy majd abból alakítok még, így nem ilyen hosszú lenne végül.
amúgy miért ne működhetne?
nekem legalább 15-20 centis darabok kellenének egyébként, és olyan 4-es vagy 5-ös külső csőátmérővel...

#67 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 21:02

Nem akarok senkit elkeseríteni,de fölfogom hívni a Hasco-t.Ha normális áron adnak el pipe-okat,akor nem szenvedek a sajáttal és összerakom a K8-ra a passzív csöves hűtést.Már megterveztem a házat is hozzá.Hűtve lesz a heatpipe-al CPU,GPU,NB,nyák oldalról a stabilizáló elemek,FET-ek,és a táp is passzív hűtésű lesz.1db 12cm-es venti lesz a tápon vésztartaléknak ha valami zűr jönne közbe.
Szép bükkfa előlap kap helyet  házon,és a bal oldali takarólemeznél.Többi full hűtőborda,kivétel a hátlap,mert a csatiknak kikell jönniük.
Hank

#68 Felhasználó inaktív   lorenzo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 21:48

Idézet: Hank - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 20:02

Nem akarok senkit elkeseríteni,de fölfogom hívni a Hasco-t.Ha normális áron adnak el pipe-okat,akor nem szenvedek a sajáttal és összerakom a K8-ra a passzív csöves hűtést.Már megterveztem a házat is hozzá.Hűtve lesz a heatpipe-al CPU,GPU,NB,nyák oldalról a stabilizáló elemek,FET-ek,és a táp is passzív hűtésű lesz.1db 12cm-es venti lesz a tápon vésztartaléknak ha valami zűr jönne közbe.
Szép bükkfa előlap kap helyet  házon,és a bal oldali takarólemeznél.Többi full hűtőborda,kivétel a hátlap,mert a csatiknak kikell jönniük.
Hank

Hát szabad ezt? Ilyen hamar feladni?
KONFIG: GA-MA78GM-S2H A62X2_6000+ 4GBDDR2_800 HD4850_512+AC_S1 Antec_Sonata Corsair_HX450 BENQ_E2200HD

#69 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 22:18

Na akkor mégegyszer leírom a folyamatot lépésről lépésre! Remélem nem fogjátok minden héten megkérdezni! :)

Fogunk egy kémcsövet - megtöltjük vízzel - egy szilpolasztdarabból dugót faragunk, aminek a vége vastagabb legyen, mint amit bedugunk a kémcsőbe, mert ha nem, akkor a vákuum beszívja a dugót teljesen (szeretem a sziloplasztot, mert jól illszekedik a felülethez, mégha nagyon recés is lett a széle) - átszurjuk tűvel, meg valami vastagabb dologgal - belerakjuk a szelepet, úgy hogy kifele engedjen (javaslom, hogy olyan szelepet használjatok amiben kis golyó van, vagy mi, mert azt szájjal megfújva is szinte ellenállás nélkül lehet fújni, a  kerékpárszelephez meg kb 3 bár nyomás kell) - bedugjuk a kémcső végébe a dugót, hogy ne legyen benne levegő - elkezdjük forralni -  amikor elkezd forrni, akkor először csak csöpög a szelepnél a víz, majd spriccel, vigyázni kell vele, mert le is forrázhat valakit és az nem kellemes! Azt is figyelni kell, hogy nem nyomja-e ki a dugót a hirtelen nyomás!! (egyszer csak azt vettem észre, hogy valami homályos dolog van a vállamnál, s mint kiderült, a dugó mellett spriccelt a forró víz!!! Még szerencse, hogy nem ért szabad bőrfelületet. Akkor már fogtama dugót, mert már tudtam, hogy ki fog esni.) - Aztán addig engedjük kifolyni a vizet, ameddig kell. De vigyázni kell, mert ha elkezd forrni, akkor sok víz meg ki egyszerre, még ha el is vesszük a láng fölül. Majd kitapasztaljátok, ha megcsináljátok. Ja a melegítés gáztűzhely felett történt.

Én is gondoltam rá, hogy a nyák-lemezhez használt gyorsmaratóval megmarjam egy kicsit a felületet, csak most a gyorsmarató nincs kéznél.

#70 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 22:22

Idézet: Lityi - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 11:32

Számomra félelmetes, de egyben biztató is, hogy az üveg milyen jól bírja a légköri nyomást...  :rolleyes:

Ugye!  Jó dolog az üveg! :)

#71 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 22:24

ez a golyós szelep még a mechanikával összerakott állapotában (pumpás deo-k, ablakmosók, folyékony szappanok flakonjában ez van) képes vajon akkora vákumot csinálni, ami nekünk kell?

#72 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 23:12

Belso kapillarisok kikepzesere talan ki lehetne probalni a trisos oldatot. Egyben zsirtalanitana, tisztitana is a feluletet. A dorzsaros modszernel egyszerubben kivitelezheto es elsore jobbnak tunik.
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#73 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 21. 23:18

Én nem adom föl,elkötelezett híve vagyok most is a hőcsöves hűtőnek :o ,de a magvalósítás házilag nem olyan egyszerű.
Ha tűrhető áron lehet kapni akkor veszek,ha pofátlanul átakarnak verni,akkor gőzerővel csinálom tovább.Elballagok a Józsefvárosi Alkatrész Intézetbe,beszélek Gröller tanár úrral és lenyúlom a vákuum pumpáját :D Mert nekem ez a mérés nélküli totózás a vákuumkészítésnél elfogadható kezdetben,de ennél én már tovább jutottam.Ahoz hogy jól működjön a pipe,nem jó a sok víz.Ezt nagyon nehéz kivitelezni a forralásos módszernél,mert kevés vízzel nem lehet egy hosszabb csőnél kinyomni a levegőt. :(
Én itt akadtam el.Kapillárist maratással fogok csinálni,csak a festést kell kitalálnom hozá,de nem lehetetlen.Ma összedobtam az üvegcsőben egy pipe-ot,sikerült elég alacsony forráspontot elérni,de az említett többletvíz miatt a forrásban lévő víz mindig lemosta a kicsapódó párát.Pechre maradt vákuumbuborék a csőben és így a forró gőz nem tud eljutni a cső hideg oldalára,magyarán tolja föl le a meleg vizet a forrás.Vízről áttérek a metanolra,mert a hűtőgép kompresszorom elég jó vákuumot tud csinálni,elég kisebb nyomás is az alacsony forrásponthoz.Így kitudom tesztelni a forrás-gőz-kicsapódás ciklust.Lelehet majd tesztelni a csőkialakításokat,forraló-kicsapódó felüleket.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 03. 21. 23:19 -kor

#74 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 18:14

Idézet

A kapilláris az nano méretű repedés...

Ezt festos modszerrel, hogy itt lemarja, ott ne marja le, nem kivitelezheto. Ahogy Gyulavitez is mar megjegyezte. Vagy pedig reszletezd az elkepzelesed, hogy mi is kepben legyunk!
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#75 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 20:48

akkor mégegy ötlet:

valami keményebb fémből esetleg bicaj használt fékbowdenjéből csinálunk egy kéményseprüt, vagy üvegmosót, ahogy tetszik. a végén a szálakat szétbontjuk, hogy a drótszálak szanaszét álljanak, majd belevezetjük a csőbe, és párszor átkaristoljuk a cső belső falát. (copyright)  :D

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 03. 22. 20:50 -kor

#76 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 21:02

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 23:24

ez a golyós szelep még a mechanikával összerakott állapotában (pumpás deo-k, ablakmosók, folyékony szappanok flakonjában ez van) képes vajon akkora vákumot csinálni, ami nekünk kell?

Szerintem azt nem erre tervezték. Inkább menj el egy kerékpár boltba és kérj szájjal fújható szelepet! Én nem tudtam így venni az itteni boltban, de attól még máshol lehet, hogy van. :) A mostanit még apám vette egy másik boltban.

#77 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 21:04

Idézet: Hank - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 0:18

Én nem adom föl,elkötelezett híve vagyok most is a hőcsöves hűtőnek :o ,de a magvalósítás házilag nem olyan egyszerű.
Ha tűrhető áron lehet kapni akkor veszek,ha pofátlanul átakarnak verni,akkor gőzerővel csinálom tovább.Elballagok a Józsefvárosi Alkatrész Intézetbe,beszélek Gröller tanár úrral és lenyúlom a vákuum pumpáját :D Mert nekem ez a mérés nélküli totózás a vákuumkészítésnél elfogadható kezdetben,de ennél én már tovább jutottam.Ahoz hogy jól működjön a pipe,nem jó a sok víz.Ezt nagyon nehéz kivitelezni a forralásos módszernél,mert kevés vízzel nem lehet egy hosszabb csőnél kinyomni a levegőt. :(
Én itt akadtam el.Kapillárist maratással fogok csinálni,csak a festést kell kitalálnom hozá,de nem lehetetlen.Ma összedobtam az üvegcsőben egy pipe-ot,sikerült elég alacsony forráspontot elérni,de az említett többletvíz miatt a forrásban lévő víz mindig lemosta a kicsapódó párát.Pechre maradt vákuumbuborék a csőben és így a forró gőz nem tud eljutni a cső hideg oldalára,magyarán tolja föl le a meleg vizet a forrás.Vízről áttérek a metanolra,mert a hűtőgép kompresszorom elég jó vákuumot tud csinálni,elég kisebb nyomás is az alacsony forrásponthoz.Így kitudom tesztelni a forrás-gőz-kicsapódás ciklust.Lelehet majd tesztelni a csőkialakításokat,forraló-kicsapódó felüleket.
Hank

1. A legkisebb nyomást akkor tudjuk elérni, ha minden gáz halmazállapotú anyagot eltávolítunk a rendszerből. Ha ez megtörtént, akkor a vízgőz kitölti a teret, melynek adott hőmérsékleten adott a nyomása. Vagyis az én egyszerű forralálos módszerem a legjobb megoldás. Vagy rosszul gondolom??? Ellenvetést csak indoklással fogadok el! :D

2. Azért néha elolvasod/sátok amit írok??? Milyen levegőt kellene kinyomni??? A csövet teljesen kitölti a víz és a keletkező gőz a vizet nyomja ki. Aztán a gőz lecsapódik és így a nyomás beáll az adott hőmérséklethez tartozóra. Értitek, vagy csináljak valami prezentációt????????????  :)

Milyen az üvegcsöved belső átmérője???

#78 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 21:13

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 21:48

akkor mégegy ötlet:

valami keményebb fémből esetleg bicaj használt fékbowdenjéből csinálunk egy kéményseprüt, vagy üvegmosót, ahogy tetszik. a végén a szálakat szétbontjuk, hogy a drótszálak szanaszét álljanak, majd belevezetjük a csőbe, és párszor átkaristoljuk a cső belső falát. (copyright)  :D

Erre már én is gondoltam! :) 
Szal közös copyright lesz! :)

Csak még nem tudom, hogy mennyire szeretné a víz a karcolásokat.
Felülettesztelés még mindig tart!
Ma pl tök jó dolgot tapasztaltam! A rézlemezre elektrolizáltam rezet és az vékony réteget alkotott, és véletlen észrevettem, hogy feljött egy helyen és szépen le is tudtam szedni egy vékony rézfóliát! :)
Aztán még egyszer megcsináltam és megint lett rézfólia! Tiszta jó!! :D

Most a kísérletem arra irányult, hogy mi van, ha felcserélem a polaritást és a lemezről szedem le a rezet. A felület ugyan olyan lett, mint az előző kísérletnél.

#79 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 21:14

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 21:48

akkor mégegy ötlet:

Erre már én is gondoltam! :) 
Szal közös copyright lesz! :)

Csak még nem tudom, hogy mennyire szeretné a víz a karcolásokat.
Felülettesztelés még mindig tart!
Ma pl tök jó dolgot tapasztaltam! A rézlemezre elektrolizáltam rezet és az vékony réteget alkotott, és véletlen észrevettem, hogy feljött egy helyen és szépen le is tudtam szedni egy vékony rézfóliát! :)
Aztán még egyszer megcsináltam és megint lett rézfólia! Tiszta jó!! :D

Most a kísérletem arra irányult, hogy mi van, ha felcserélem a polaritást és a lemezről szedem le a rezet. A felület ugyan olyan lett, mint az előző kísérletnél.

#80 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 22:32

Üvegcsövem 4mm belső átmérős,kvarcüveg,bírja az erős hőhatásokat,és tapasztalataim szerint hőálló.
Kb 150 fokos volt,majd belelógattam a hideg vízbe.Még nem robbant szét a kezembe,szerintem nem is fog,mert 3mm-es a cső fala.

Vákuum készítésedet értem én is,ezt használom,csak a pontos víz vákuum arányt nem nagyon lehet eltalálni.Mert ha jó vákuumot csinálok sok lesz benne a víz,ha kevés vizet használok rossz lesz a vákuum.
Szerintem érti Bali&reg kolléga a problémámat.

Kapok egy faxot a Hasco-tól holnap egy komplett katalógusról.
Max 280mm-es pipe van nekik,kemény,nem hajlítható??? :( Telefonon megkérdem hogy mennyire nem,mert ha egyáltalán nem akkor felejtős lesz a termékük.

Hank

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.