HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#701 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 23. 18:14

Üdv mindenkinek!
150mm kb a cső hossza,ez a taknyolt darab egy kisérleti próbadarab/próbaforrasztás volt.
Ma összeraktam egy sokkal szebbet és 300mm hosszút.Kb az építendő házban ez lesz a leghosszabb csőméret.

Kép
Kép

Jól látszik a peltier elem és a bordából kiinduló heatpipe.Rajta lévő szétfurkált rézdarab,csak távtartó szerepet tölt be.Még nincs szilikonpasztával bekenve,mert szárad a sziloplaszt a cső másik felén
ezért:

Ez egy kicsit nagyra sikerült,de látszik rajta minden rendszerkomponens(vödör kivételével :D ).
Igen ez egy heatpipe-vízhűtés kombó lesz.  :cool:
Hirtelen ez jutott eszembe a gyors összerakás miatt.Fúrni farigcsálni egy blokkot a pipe-nak nem volt kedvem,ezért 2 vízhűtésre való alkatrészekből összeraktam egy próbamodellt.
Kezd valós "szaga" lenni a dolognak  :)

Mióta kapilláris csővel dolgozom,azóta nem tudok tubusos módszerrel szívni.Nincs hozzá jó gumicsövem ezért forralásos módszerrel készítettem mindkét pipe-ot.
Első modell 4 fok delta T-vel dolgozott,és nagyon gyorsan átmelegedett.A 300mm hosszú pipe már jóval lomhább,pontos delta T-t nem akarok mondani,mert lehet hülyeséget mértem/vagy cső lett rossz???
Úgy vettem észre hogy a kapilláris csőfelöli oldal mindig hidegebb maradt,szerintem a befolyt forraszanyag dugót képezett és ezért mértem marhaságokat.20mm lentebb már minden jó volt.

Síma rézcsövet soha nem használtam,mert nem jó pipe-nak.Mindig kell bele vlamilyen töltelék.Esetemben
koax árnyékoló harisnya.

Estefelé kb (9-10 óra körül) beüzemelem a heatpipe-vízhűtés kombót.Beszámolok az eredményekről.

Hank

#702 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 19:36

Az acetonos forralással vigyázzatok, mert az ugye előbb forr mint a víz, és ha belerakjátok 60-70 fokos vízbe, akkor fel fog forrni. Ezért volt az, hogy utólag a fecskendős módszer után is kiment az aceton.
Ha beforrasztjátok a végét és úgy megy bele a forró vízbe, akkor túlnyomás lesz!!! Persze, ha jó a keményforrasztás akkor nem lehet baj.

Ma találtam egy jó csőösszenyomási módszert! Saruvég összenyomó fogóval; pont 6-os csőhöz volt 6-os összenyomó és szépen U alakúra összenyomta a végét. Ez az ötlet abból jött, hogy valami hőézékelős cuccnak a végén a cső így volt összenyomva, amiben a gáz van, és nem volt leforrasztva. (az egyik ilyen cső le volt forrasztva, mert ugye 2 ilyen cucc volt itthon) :D
Kipróbáltam de elsőre nem lett jó, majd holnap is kipróbálom.

#703 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 19:39

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 23., csütörtök - 19:14

Estefelé kb (9-10 óra körül) beüzemelem a heatpipe-vízhűtés kombót.Beszámolok az eredményekről.

Hank

Kíváncsian várom az eredményt.

Azt meg tudod mondani, hogy a sima csővel, és a koaxbelsőbel készített heatpipe hatásfoka között mennyi (deltaT) a különbség (acetonnal)?
Szerinted van olyan litze huzal ami 10mm-es csőbe pont belemegy?
Vagy egyszerűbb, ha kisebb csövekkel készítem majd?

Veriakilis

#704 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 20:37

Üdv mindenkinek!
Nyúzom szegény 300mm-es pipe-ot  :D
Szó szerint nyúzás,mert nem bír el vele.
Képeken jól látszik hogy nem íves marás van a bordába,ahová bevan szorítva a cső.Ezért elég gyatra a hőátadása.
Heatpipe hűtése se tökéletes,mert gyorsan átszalad a víz azon a pár cm2 felületen.
Pipe kap a képébe 50W-nyi hőt,ez tuti sok már neki.
Szóval a sok ráhagyás miatt bőven hozta azt amit elvártam.Folyamatosan működik ez biztos,valós életben bebizonyítottam hogy lehet házi heatpipe-ot készíteni.Szerintem egy rendes blokkal mínuszokba is tudtam volna menni vele.
Végül pár kép a fapados modellről:

Kép

Kicsit nagy számokat mondok de a borda 80 fokos  :eek: ,cső 65 fok.Itt látszik hogy pocsék a hőátadás.
Peltier hideg oldla 24 fok,eldisszipált teljesítmény 47 watt.Szóval melózik a cső.

Szerkesztette: Hank 2005. 06. 23. 21:02 -kor

#705 Felhasználó inaktív   dimitrowww 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 23. 21:38

Én naon hulye vok...

De ez most itt micsinál?

Meg mi mehetne minuszokba?

#706 Felhasználó inaktív   dimitrowww 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 22:09

Váááá!

Jo! Ertem faxa!!!!!!!

Ki tudnad probalni a deltaté mérést natur rezcsovel??? Thx!

#707 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 22:12

Üdv!
Nem  vagy nagyon hüe :p ,csak elfelejtetted hogy aktív elem van hűtve.
peace  :respect:
Magyarán egy peltier elem elvonja  hőt a levegőből és kiadja a meleget a túloldalon a pipe-nak.Ha jobb a hőkontaktus akkor több hőt visz el a pipe,ezért a peltier elem túloldala mínusz fokokba is csúszhat.
Röviden ennyi a móka vele.Azért használok peltiert,mert elég sok hőt termel és ha valahova beüt a ménykű nem a CPU-m bánja.

Holnap kipróbálom szimpla csővel is,meglátom milyen lesz,de jobb az biztos nem.
Miért izgatja annyira a fantáziád a csupasz ....i khmm cső?
Hosszabb távon mindenképp a kapilláris előnyös.

Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 06. 23. 22:15 -kor

#708 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 22:41

Hank!

Én még mindig nem értem mért jó a vizhűtést a pipével kombinálni?

#709 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 23. 23:11

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. jún. 23., csütörtök - 23:41

Hank!

Én még mindig nem értem mért jó a vizhűtést a pipével kombinálni?

mert sokkal nagyobb felületre lehet elvezetni a hőt... valszeg én is megcsinálom a "moddolást" a freezer-el...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#710 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 07:37

azt nem értem, hogy a koax harisnyában hogyan folyik le a víz. Az oké, hogy ezen a sűrű szövésű felületen jól "tapad" a folyadék, de mitől folyik benne lefelé? Én próbáltam sima ónfelszívóval és egy pohár vízzel, de nem nagyon szívta magába. Biztos hogy jó ötlet ez? (oké, láttam a képet amin el van vágva valami gyári cső...)

Kaptam 100 ml-es fecskendőt, és ma átforrasztom a szelepemet is rugó nélkülire, úgyhogy nemsokára tesztelek én is :)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#711 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 08:02

http://images.enet.com.cn/iflow/articleima...18282246701.jpg

#712 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 08:06

Úgy látszik a Thermaltake marketingesei jó munkát végeztek, mert a házilagos készítésre az angol bevett rövidítés a DIY (do it yourself), és a TT-nek van egy ilyen nevű hűtője, így bármit keresek, DIY +heatpipe témában, legalább 90%-ában ez a cooler jön találatként :(
(tudom, "-thermaltake")

#713 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 09:32

Üdv mindenkinek!
Hogy miért fog visszafolyni a cső aljába a folyadék?
Marha egyszerű.Képzeld úgy a csövet,mint egy építőkocka tornyot.Legalső kocka eltűnik-->torony rövidebb lesz/lentebb kerül.Tetején meg újra megjelenik a kocka.Újra eltűnik az alsó--> megint az utolsó elötti kocka kerül legalulra.
Sorry hogy ilyen dedovós példát hoztam,de így biztosan szemléletes.
Ha valamit elpárologtatsz az alső régióban,akkor a kapillárisba hiány keletkezik és elszívja a felső régiókból.Szimpla falú csőnél nincs semmi szívó hatás,csak a gravitáció miatt folyik a forralási pontra a folyadék.Ugyanez igaz a "töltött"csőre is,csak ott rásegít a grravitációra a kapilláris hatás,és működhet vízszintesen is.Szimplafalúnál már rég maeghaltál volna.

Marha egyszerű oka van,hogy miért hűtöttem vízzel a csövet:
Faragni kellett volna hozzá egy blokkot hogy ráfogassam a hűtőbordára és a pipe hőfelvevő részére is kellett volna egy hasonszőrű darab.Képeken láthatót kb 10 perc munkával összedobtam és 1 óra alatt készen volt.
Farigcsálás fél nap min.,mert nincs hozzá alutömböm.

Tegnapi kisérletemet átgondolva,arra jutottam hogy kész csoda hogy működött.
Elsőnek a hőfelvevő blokk minősége hagy maga után kívánnivalót 15 fok külömbség volt a borda és pipe talppontja között(rendes blokknál 0.5 fok alatt lenne)
Másodiknak hogy a hőelvezetés minősége is olyan amiyen, 7.4 cm2 érintkezett a cső a vízzel,ez erős túlzással is pirinyó felület.
Haramadik hogy 47W-nyi disszipált teljesítmény szerintem sok volt a csőnek,erre már 2db cső kellett volna.
Szerintem ha ennyi defektel is működött a cső,nemlehet nagyon rossz.

Nem  biztos hogy jut időm rá,de összerakok majd egy síma csővet,és egy réz litze huzalost.
Legyártok egy homemade 2 cső befogadására képes blokkot is,eredményekről beszámolok.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 06. 24. 09:44 -kor

#714 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 09:38

Úgy látom házilag megvalósítható ez a spirál rézdrót kombó.
Meglátásom szerint a spirál azt a célt szolgálja hogy kiszorítsa a drótköteget a cső falához,drótszálak egyéertelműen a kapilláris miatt vannak benne.
Felveszem a listára ennek a csőnek is a reprodukcióját.
Hank

#715 Felhasználó inaktív   dimitrowww 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 09:44

Engem nem egy csupasusz csoves pipe érdekelne, hanem a kis pipeod deltatéje összehasonlítva egy ugyanakkora darab rézcsövel, ami csak egy sima rezcsö!

ThX!

#716 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 10:38

Szóval arra vagy kíváncsi hogy mennyivel jobb egy homemade cső és egy üres síma rézcső,értem :) .
Megnéztem gyorsan és az elsőnek legyártott cső még mindig szuperül működik!
61.2 fokos vízben a cső másik fele 57 fokos,ez a heatpipe.
Párhuzamosan megmértem a síma csövet és ugyanazon vízben 45 fokos volt a csővég.
Kb 1cm-ként 4-5 fokkal romlik a hőfok  síma csőnél,szóval a fém hővezetése elég rossz így.
Hank

#717 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 10:47

én a koax harisnya berakásán gondolkodom, hogy nem csak úgy beledobom, hanem erővel beletolom. ettől aztá nekifeszül a falnak majd. az a baj, hgoy hiába a kapilláris, hogyha nem érintkezik rendesen a cső falához, mert akkor nem is melegszik át rendesen. mégis inkább a cső falának maratásával kéne próbálkozni...

#718 Felhasználó inaktív   dimitrowww 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 10:50

Köszi!!!

Grat!

#719 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 20:15

Hali

Lenne egy kérdésem.

Azt mondtátok, hogy a forrasztóón porózus szerkezetű és ezért elszáll a vákuum egy idő után. A kérdésem, hogy a réz-forrasztóón résznél megy el a vákuum, vagy a forrasztóónon keresztül????

Na csak azért, mert gondoltam, hogy ólommal fogom megforrasztani a pipe-ot, ha az jól szigetel.  Csak azt nem tudom, hogy ott is lehet e szivárgás az ólom-réz felületen.???

Ki tud erre választ adni??

#720 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 20:42

Sajnos rossz hírem van!
Semmilyen formában nem jó se az ólom,se a forrasztóón!! :o
Ahogy feltapad a fém falára az ólom marad köztük egy minimális rés,itt fog ereszteni.
Muszály keményforrasztást használni,lágytól 1 nap alatt kimegy a vákuum.
4 napja csináltam az első pipe-ot és és most is tartja a vákuumot,szóval keményforrasztás rulez.
75 forintért vetem hozzá keményforraszpálcát,nem érdemes venni ezért ezüstpálcát.
Hank

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.