HeatPipe és rejtelmei Hp házilag!
Elküldve: 2005. 06. 20. 21:14
Elküldve: 2005. 06. 20. 21:22
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 20., hétfő - 22:01
Kérek mindenkitől egy szivességet!!
Szeretnék a Modding 2005-ös versenyre benevzni a házammal és a saját készítésű pipe-aimmal.
Ha erős hasonlóságot vélek felfedezni bármelyik kiállított PC-vel... akkor lecsapok
Szóval ne rontsátok el a munkám örőmét.
Ha elfogadják ősszel a benevezésemet,indulok vele TDK-n is mint komplett multimédiás központ ergonómia jegyében.
Hank
Én nem hiszem, hogy kiállításra megyek vele.
Hasonló lesz az én házam is, - pár dolog eleve adott: heatpipe, a ház oldala aluborda.
Beszélek a haverommal, hogy meg tudná-e heggeszteni az alu rudakat.
Ha meg tudja oldani, akkor én a heggesztésnél maradok.
Védőgázas (argon) heggesztővel lehet a legszebben heggeszteni az alut.
Ha megtudja csinálni, akkor a Tiedét is megheggesztetem vele, ha kell.
Veriakilis
Elküldve: 2005. 06. 20. 21:46
Holnap akartam nekiesni a háznak,de addig várok míg meg nem tudod mondani lehet-e nálad fusiban csináltatni.?ég fizetek is érte ha emberi áron csinálja a srác.
Hank
Szerkesztette: Hank 2005. 06. 20. 21:48 -kor
Elküldve: 2005. 06. 21. 10:22
Mélyhűtött állapotban ritkítottam benne a levegőt.
A vákuum részben fecskendővel, részben a forralós módszerrel készült.
Végre kipróbáltam Bali® módszerét is.
A forralós módszer véletlenül következett be, amikor kipróbáltam forró vízzel is, és olyan túlnyomás keletkezet a heatpipe-ben, hogy a csövön lévő visszacsapó szelepen kinyomott még egy kevés acetont, és aceton gőzt, ami nem csoda, mert sima légköri nyomáson is felforr 56C fokon...
Ez már működik kéz meleg langyos vízben is, hamar felveszi a cső fala a langyos víz hőmérsékletét.
Veriakilis
Szerkesztette: Veriakilis 2005. 06. 21. 10:54 -kor
Elküldve: 2005. 06. 21. 12:47
Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 9:22
Ez szuper!
Én most kaptam meg az acetont, 3dL.
Asszem elég lesz egy darabig.
Csak sajnos most még nincs időm elkezdeni a csőépítést. Most lámpaépítés van ezerrel.
Talán jövő héten...
Elküldve: 2005. 06. 21. 17:53
SIKERÜLT!!!!
Holnap beszámoló milyen és hogyan működik!
Hank
Elküldve: 2005. 06. 21. 20:28
Csak így tovább!!!
Látom felmerült a forralásos módszer is!
Nemsokára talán én is neki tudok állni a HP-nek, előtte még a vízhűtésemen kell alakítani, meg leérettségizni!
Elküldve: 2005. 06. 21. 20:35
Idézet: Bali® - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 21:28
Csak így tovább!!!
Látom felmerült a forralásos módszer is!
Nemsokára talán én is neki tudok állni a HP-nek, előtte még a vízhűtésemen kell alakítani, meg leérettségizni!
Igen! Kipróbáltam a forralós módszert (igaz a véletlen hozta így, úgy felforrt az aceton a csőben, hogy valamennyi aceton, és gőz kiment a visszacsapó szelepen.).
Ezután még kisebb lett a csőben a nyomás.
Rázásra valami halovány fémes csörgésre emlékeztető hangot lehetett hallani.
Azt nem mondom, hogy olyan durván fémes hangja volt, mint a vizes heatpipenek, de hasonló volt.
Viszont prímán működik kéz meleg vízben is.
A forralós módszertől azért tartózkodtam eddig, mert féltem a balesetveszélytől.
Ez viszont kinyomta az acetont a kb 60 C fokos forróvíz (bojler) hatására.
Már megvan az aluborda, és a réztömb is.
Nem akarod kipróbálni a vizhűtés, és a heatpipe kombinációját, ha ráérsz majd.
Ha vízhűtésem lenne (de nincs), biztos kipróbálnám.
Elég ígéretesnek tűnik.
Veriakilis
Elküldve: 2005. 06. 21. 22:05
Sikerült véglegesen lezárt pipe-ot csinálnom!
Tapasztalataim következők:
Kb 6-7 fok deltaT forraló-kondenzáló oldal között.Oka az oxidálódott belső rézfelület és a gyönge vákuum.
2mm-es kapilláris rézcsőhöz nem találtam megfelelő gumicsövet,ezért forralásos módszerrel csináltam pipe-ot.Nem sikerült túl tökéletesen,mert kapkodtam(elkellett mennem),holnap egy rendes,szép csövet összerakok.Marha jól ellehet zárni a 2mm-es csövet és hevítésre se kezd ereszteni,szóval véglegesen így tudjuk majd lezárni.
50 fokos vízig tudtam kipróbálni a csövet,utánna idő hiányában magára hagytam.
Koax kábel tökéletesen jó lesz a célnak,felbontottam egy régebbi csövet és aceton szag csapott meg mikor kiszedtem.
Holnap egy rendes tubussal kiszívott csövet összerakok és lezárom.Valós környezetben megnyúzom és írok mire jutottam.
Hank
Veriakilis kolléga!Te bringabelső szelepet használsz?
Elküldve: 2005. 06. 22. 09:53
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 23:05
Sikerült véglegesen lezárt pipe-ot csinálnom!
Tapasztalataim következők:
Kb 6-7 fok deltaT forraló-kondenzáló oldal között.Oka az oxidálódott belső rézfelület és a gyönge vákuum.
2mm-es kapilláris rézcsőhöz nem találtam megfelelő gumicsövet,ezért forralásos módszerrel csináltam pipe-ot.Nem sikerült túl tökéletesen,mert kapkodtam(elkellett mennem),holnap egy rendes,szép csövet összerakok.Marha jól ellehet zárni a 2mm-es csövet és hevítésre se kezd ereszteni,szóval véglegesen így tudjuk majd lezárni.
50 fokos vízig tudtam kipróbálni a csövet,utánna idő hiányában magára hagytam.
Koax kábel tökéletesen jó lesz a célnak,felbontottam egy régebbi csövet és aceton szag csapott meg mikor kiszedtem.
Holnap egy rendes tubussal kiszívott csövet összerakok és lezárom.Valós környezetben megnyúzom és írok mire jutottam.
Hank
Veriakilis kolléga!Te bringabelső szelepet használsz?
Ehhez a legutolsó acetonos csőhöz azt használtam.
Van két fajta is, én azt használtam, amiben golyós visszacsapó szelep van (a másik fajtához hiányzik a gumi cső). Ez azért jobb, mert ez a bringa szelep nem csak a folyadékot, hanem a levegőt sem engedi visszafele.
Én még egyenlőre nem zártam le a csövet véglegesen, hanem a pumpa gyorscsatlakozóra raktam rá a bringa szelepet, és ez rajta is maradt a csövön a kísérletek alatt is.
Irtad, hogy az oxidáció csökkenti a hatékonyságot, - szerintem is.
Azok a lágyrézcsövek, amik a Metalloglobusnál kaphatók, azok steril rézcsövek, vagy steril rézcsövet csak klímás boltban lehet kapni?
Az angol leírásokban is összeférhetőnek írják a rezet az acetonnal.
Az aceton egy idő után besárgul (réz színű lesz) a csőben.
Neked is?
Oxidáció?
Esetleg el lehetne kerülni az oxidáciot, ha a cső tele van acetonnal, és ebből vesszük ki a megfelelő mennyisége, majd véglegesen lezárjuk. Hasonlóan, ahogy a vízes heatpipeket szoktam készíteni.
Így kizárnánk alevegőt,- és ezzel együtt az oxigént a csőből.
Az eddigi (pumpából kiszedett) visszacsapók csak a folyadékot (víz, aceton) szigetelték tökéletesen, ráadásul csak akkor, ha a szelep mindkét oldalán folyadék volt.
Van még remény az alu heggesztésre, estefele megtudom mondani.
Veriakilis
Elküldve: 2005. 06. 22. 12:27
Kicsit korrigálom az értékeket,mert 4.5 fok delta T a valós hőmérsékletkülömbség.Ma hajnalban nem hagyott nyugodni a dolog és újra leteszteltem.Nagy megdöbbenésemre sokkal jobb volt a pipe,és így értem el ezeket az eredményeket.A rézoxid lehet az oka a külső falon,mert nem pucoltam fémtisztára mikor mértem szenzorral.
Oxidmenetesen lehet csövet csinálni.Elsőnek a kapilláris csövet beforrasztom,majd híg savas oldattal átöblítem többször a csövet.Még mind két fele nyitott ezért könnyű kimosni.Beletöltöm a kapillárist,majd elcsípem a másik felét és vákummot hozok létre,vagy feltöltöm ioncserélt vízzel.Forrasztás után kiforraljuk/leeresztjük a vákuumot és mehet bele az acetontöltet.Többi szokásos metódussal történik.
Hank
Elküldve: 2005. 06. 22. 14:54

Kb 10 perce megnéztem újra a csövet és hozza az elvárt hatást.Eddigi legalacsonyabb hőmérsékleten való működést mértem. 35 fokos vízben 31 fokos csővéget.Valamiért alacsonyabb a delta T 40 fok környékén,60 fokfölött kb 0.5+ van
Ilyen a kapilláris cső:

Hank
Elküldve: 2005. 06. 22. 15:17
Ha nagyobb a kulso homersekletkulonbseg (melegebb viz vagy hidegebb holeadofelulet) akkor magatol no a hoszallitasa a csonek, es igy no a deltaT.
Nem lehet hogy a skacnak aki fuggolegesbe tette a hp-t es ettol nott a procihofok az votl a baja, hogy nincs ventije, es fuggoleges bordanal a lamellak vizszintesek lettek - igy nem mozgott olyan jol kozottuk magatol a levego?
vajk
Elküldve: 2005. 06. 22. 15:43
Idézet: halaloszto - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 16:17

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
csak egy picurka...
Elküldve: 2005. 06. 22. 16:24
Elhiszem hogy szereted a hűtődet,de többször ne rakd be.Elég a link is.
Minden oldalon 2* látom ezt a képet,tudjuk hogy uberbrutál jó...
peace
Hank
Szerkesztette: Hank 2005. 06. 22. 16:27 -kor
Elküldve: 2005. 06. 22. 17:33
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 17:24
Elhiszem hogy szereted a hűtődet,de többször ne rakd be.Elég a link is.
Minden oldalon 2* látom ezt a képet,tudjuk hogy uberbrutál jó...
peace
Hank
Elküldve: 2005. 06. 22. 18:51
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 15:54
Hank
A feltöltéshez / lezáráshoz használt kapilláris csövet hol vetted, és mennyibe kerül métere?
Elküldve: 2005. 06. 22. 21:12
A vízhűtés-pipe combó szerintem csak nagyteljesítményű procihoz használható jó sikerrel, mert ott lényegesebb a jó hőszállítás. A kisebb teljesítménynél nem érvényesülne ez a hatás annyira(a pipe szétoszlatja a hőt)--> nem érdemes csinálni, bár én is gondoltam rá. Majd meglátom...
Az aceton nem oxidálja a rezet, meg semmit nem csinál vele.
Réz oxidmentesítésére én rozsdamaró és átalakító nevű foszforsav tartalmú szert szoktam használni. Csak vigyázni kell, mert a forrasztóónt marja!!
Elküldve: 2005. 06. 23. 17:17
Miyen hosszu a csö?
Sima rezcsovel mennyi a deltaté?
Köszi!

Súgó
A téma zárva.