HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 11. 00:10

A vákuum készítésen áll vagy bukik a rendszer hatásfoka és működése.
Ugyan is ha túl nagy a vákuum a rendszerben,akkor alacsony lesz a forráspont,elforr az összes folyadék,de mivel a hideg oldal egyszerre nem tud sok hőt elvonni,nem csapódik vissza a folyadék gőze.Magyarán ha szoba hőfokon forr a víz,akkor a bordának is szobahőfok alatt kell lennie,különben nem csapódik ki újra és besül a rendszer.Ezért van hogy 50 fok környékére lövik be a működési határt,így biztos hogy hidegebb lesz
a borda,ezéltal beidul a heatpipe is.
Ezt forralással elég nehéz...Nem reprodukálható a módszer,kicsit alkimista lenne.
De ezen a héten beugrik a majom a vízbe,meglátjuk mi sül/nem sül ki.
Hank

UI:kicsit furcsállom hogy a hozzászólásaid darabokba hevernek,nem szereted egybe fogalmazni vagy a PH-n így szoktad?Nem bántásként mondom csak érdekel :respect:

Szerkesztette: Hank 2005. 04. 11. 00:11 -kor

#142 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 07:45

Lehet hogy eretnek ötlet, csak kiváncsi vagyok a véleményetekre.
Mint a gyakorlati tapasztalat is mutatja egy combos fecskendővel is el lehet érni a szükséges nyomásszintet. Mi lenne ha a cső végére egy klasszikus gumi szelep lenne fordítva betéve mint a keréken. Elvileg akkor nyit ha a belső oldalán(csőben) lévő nyomás nagyobb mint a kinti(fecskendő). A fecskendő pedig skálázott, így jól reprodukálható a művelet. Ha megvan a nyomás akkor esetleg a szelep alatt össze  lehet nyomni a csövet(célszerű már előre összeszűkíteni) és leforrasztani, a szelepet pedig levágni.

#143 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 08:49

Nem eretnek!Csak kell egy jó fecskendő nagy űrtartalommal.
Ez tűnik eddig a legjobb és legolcsóbb ötletnek.
Hank

#144 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 10:25

Így már értem, miért mondtat, hogy nem lehet megfelelő vákuumot létrehozni forralással.
Szóval ha túl nagy a vákuum, akkor az sem jó.
Ezek szerint nem kell a teljes vákuum.
Gondolhattam volna, hiszen olvastam valahol, hogy nem kell a viznek a csőben forrni, elég ha a forrás alatti hőmérséklethez közel intenzíven párolog.

Te írtad feljebb, hogy van egy vákuumszivattyúd?
Nehéz egy ilyet beszerezni?
A szelepekről kevés az infóm, - azt a golyos szelepet (amiről a topikban olvastam) hol lehet venni?

Tényleg darabokban írtam.
Rossz szokás.

#145 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 10:31

Idézet: Chosen1 - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 8:45

Lehet hogy eretnek ötlet, csak kiváncsi vagyok a véleményetekre.
Mint a gyakorlati tapasztalat is mutatja egy combos fecskendővel is el lehet érni a szükséges nyomásszintet. Mi lenne ha a cső végére egy klasszikus gumi szelep lenne fordítva betéve mint a keréken. Elvileg akkor nyit ha a belső oldalán(csőben) lévő nyomás nagyobb mint a kinti(fecskendő). A fecskendő pedig skálázott, így jól reprodukálható a művelet. Ha megvan a nyomás akkor esetleg a szelep alatt össze  lehet nyomni a csövet(célszerű már előre összeszűkíteni) és leforrasztani, a szelepet pedig levágni.

Ezen már én is gondolkodtam.
A fecskendővel tényleg fel lehet forralni a csapvízet (kb 10-15C).
Kérdés, hogy lehet-e a fecskendővel elég nagy vákuumot létrehozni.
Viszont a sima szelep (autó gumi szelep) nem jó!
Az akkor nyit csak, ha rátekered a pumpa végét,- abban van egy pöcök, ami benyomja a szelepet.
Másfajta szelep kell.

#146 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 12:53

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 20:11

Nyáron??? :D
Ha minden jól megy és nem zakkanok meg hétvégére a sok ZH-tól,akkor jövő héten összerakok egy alkoholos üvegcsövet.Kiakarom várni hogy beinduljon a körfolyamat.Ha megy átkerül egy maratott rézcsőbe és meglessük mit hogyan csinál :) .Remélem egy gagyi,de működő próbadarabot összetudok hozni.
Hasco még nem írt vissza mennyibe "fájnak" a csővek,de ha megkapom,azonnal beszámolok.
Hank

Ha valakit érdekel, - heatpipe árak a HASCO-nál:

Ezt az árlistát kaptam a lenti email címről Nagy Miklóstól:

A HASCO hővezető patronok (heatpipeok) árai:

Z 975/2*50 57,70EU
Z 975/2*125 61,80EU
Z 975/3*50 57,70EU
Z 975/3*160 63,90EU
Z 975/4*50 57,70EU
Z 975/4*200 67,50EU
Z 975/5*50 57,70EU
Z 975/5*200 67,50EU

Hővezető csap spec. rézötvözetből:

Z492/4*160 6000Ft
Z492/4*250 7254Ft
Z492/6*160 6418Ft
Z492/6*250 8091Ft

Info-email:info.hu@hasco.com

#147 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:19

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 13:53

A HASCO hővezető patronok (heatpipeok) árai:

Ez borzastó drága, akkor inkább vennék egy
Kép
ebben 700 Ft alatt van egy cső ára. Mondjuk kicsit egyengetni kell. Az a baj ezzel homemade heat-pipe-al hogy ha meggebedsz akkor lesz olyan mint a gyári.  Jobb lenne több munkával ugyan de jobbat csinálni.

Ilyen szelepk vannak:
Kép
1. Autó szelep. Autópumpával fújható vagy benzinkutaknál.
2. Normál szelep. Hagyományos pumpa kell hozzá. Hívják még golyós vagy gumis szelepnek is, de Dunlop szelepnek is.
3. 4. Szingó szelep. Külön hozzávaló pumpa kell, de az tudja a normál szelepet is fújni, némelyik az atószelepet is. Sráder szelep a német neve.
Kinyitni úgy lehet, hogy a szelepsapkát félig kitekerjük, majd vissza kell nyomni, hogy kilazuljon. Ezután a 3.-ból teljesen ki kell venni, a 4.-ből pedig ki kell tekerni, amíg lehet

Nem vagyok bicajos, nincs előttem egyik sem. Én még a régi lyukas fémpöckön gumi csőre emlékszem, amin ha nyomást kapott akkor a gumi kicsit megnyúlt és szabad utat engedett a levegőnek.

Szerkesztette: Chosen1 2005. 04. 11. 16:25 -kor

#148 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:26

Idézet: Chosen1 - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 17:19

Ez borzastó drága, akkor inkább vennék egy
Kép
ebben 700 Ft alatt van egy cső ára. Mondjuk kicsit egyengetni kell. Az a baj ezzel homemade heat-pipe-al hogy ha meggebedsz akkor lesz olyan mint a gyári.  Jobb lenne több munkával ugyan de jobbat csinálni.

Kérdés, hogy a Zalman vincseszter hűtőjének a heatpipe-jai tényleg műküdnek, vagy csak odaraktak pár csövet?
Úgy tudom, hogy nem igazán hűti a vinyót ez a szerkezet.
Persze nem is csoda, hiszen milyen kis felületen érintkeznek azok a vsövek a vinyóval.
Inkább a rezonanciát csökkenti.

De lehet, hogy rendes hp-ok.  :)

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 04. 11. 16:34 -kor

#149 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:37

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 0:10

...Ezért van hogy 50 fok környékére lövik be a működési határt,így biztos hogy hidegebb lesz
a borda,ezéltal beidul a heatpipe is...

Magyarán a legjobb esetben sem lesz 50 foknál hidegebb a proci hőmérséklete :think:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#150 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:54

Attól még, hogy 50 C fokon forr fel a viz a csőben, lehet alacsonyabb is a proc hőmérséklete.
Forrás előtt már elég intenzíven párolog a viz.
Szóval szerintem a cirkulációhoz nem kell feltétlenül felforrnia a viznek.

A Hasco hp-jei tényleg nagyon drágák.
Viszont a Zalman vinyóhűtőjének a csövei meg sajnos túl rövidek.
Sokan azért akarnak házilag hp-t készíteni, mert így akarják kiszállítani a hőt egy külső bordára, ami ha elég nagy , akkor talán passzívan is képes kordában tartani a proc. hőmérsékletét.
Én is ezt szeretném elérni. :)

#151 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 17:09

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 17:54

A Hasco hp-jei tényleg nagyon drágák.
Viszont a Zalman vinyóhűtőjének a csövei meg sajnos túl rövidek.
Sokan azért akarnak házilag hp-t készíteni, mert így akarják kiszállítani a hőt egy külső bordára, ami ha elég nagy , akkor talán passzívan is képes kordában tartani a proc. hőmérsékletét.

Valóban nem túl hosszúak, és nem is arra tervezték hogy csak a legvégüknél kezdjék leadni a hőt, ezek kőkeményen fűtenék végig a házat ha nem szigeteled le őket., de szerintem a hascoé is.  Túl hosszú egyenes cső sajnos szerintem nem fog menni mivel a visszacsorgó víz és a felszálló gőz egyre inkább átvenné egymás hőmérsékletét. Ehez szerintem el kell különíteni a visszatérő ágat a szigetelet felszállótól és a gőzt is meg kell gátolni hogy a visszatérő ágba jusson (megoldhatónak látszik de a csőnél azért bonyolultabb geomatria forma kell hozzá)

Szerkesztette: Chosen1 2005. 04. 11. 17:12 -kor

#152 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 18:02

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 16:26

Úgy tudom, hogy nem igazán hűti a vinyót ez a szerkezet.
Persze nem is csoda, hiszen milyen kis felületen érintkeznek azok a

tévedés, mert hűti, nekem van ilyenem.

az érintkező felület nem kisebb, mint ami a procimagnál majd a mi heatpipe-unk talpa érintkezni fog, szóval annál minden nagyobb :)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#153 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 18:12

Mióta írogatok nekik pipe-ügybern hogy mennyibe kerül,de ez kurva drága :eek:
Akkor látom összekell szedni magunkat és gyártani egy működő darabot :o
Vákuumpumpa egy hűtőgép kompresszor,elég nagy vákuumot csinál.Szelepnek egy precíziós sárgaréz légcsapot használok.Ha új fecskendőt használsz akkor elég jól tömítenek,kikell próbálni.
Kb ennyi.
Hank

#154 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 19:18

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 19:12

Mióta írogatok nekik pipe-ügybern hogy mennyibe kerül,de ez kurva drága :eek:
Akkor látom összekell szedni magunkat és gyártani egy működő darabot :o
Vákuumpumpa egy hűtőgép kompresszor,elég nagy vákuumot csinál.Szelepnek egy precíziós sárgaréz légcsapot használok.Ha új fecskendőt használsz akkor elég jól tömítenek,kikell próbálni.
Kb ennyi.
Hank

Ezt a precíziós sárgaréz légcsapot  hol lehet venni?
A fecskendős próbálkozásaim eddig azért nem váltak be, mert egy autógumi szelep van a csőben, és egy rendes kézi pumpa réz (csavaros) csatlakozójával kötöm össze a csövet a fecskendővel.
Bontásnál (szétcsavarás) mindig levegőt kap a cső.
De majd kipróbálom gyorsrögzítős csatlakozoval.

#155 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 20:31

Na én is itt vagyok ám, csak szét volt kapva a gép, mert csináltam az új lefogatót a vízhűtéshez, meg UV-folyadékkal töltöttem fel a rendszert! :D

A vákuum készítésen áll vagy bukik a rendszer hatásfoka és működése.
Ugyan is ha túl nagy a vákuum a rendszerben,akkor alacsony lesz a forráspont,elforr az összes folyadék,de mivel a hideg oldal egyszerre nem tud sok hőt elvonni,nem csapódik vissza a folyadék gőze.Magyarán ha szoba hőfokon forr a víz,akkor a bordának is szobahőfok alatt kell lennie,különben nem csapódik ki újra és besül a rendszer.Ezért van hogy 50 fok környékére lövik be a működési határt,így biztos hogy hidegebb lesz a borda,ezéltal beidul a heatpipe is.
Ezt forralással elég nehéz...Nem reprodukálható a módszer,kicsit alkimista lenne.
De ezen a héten beugrik a majom a vízbe,meglátjuk mi sül/nem sül ki.
/Hank/

Szerintem meg az a lényeg, hogy vákuumot csinálunk (az én módszeremmel) és ekkor egy idő után beáll egy egyensúly, ami a blokk és a csövek hőmérsékletváltozása következtében felbomlik. Vagyis nincs szó itt semmiféle beállításról, mert ez automatán történik. Csak gondolj bele! Amikor nem megy a fűtés, akkor egyensúly van, de ha beindul a fűtés akkor forrni kezd a víz, vagy legalább is párolog, és ha kellően hideg a cső fala, akkor lecsapódik a víz, ekkor tovább olytatódik a forrás. Ha a csővet nem hűtjük rendesen, vagy már beáll egy másik egyensúly a cső hőmérsékletében (pl 20 fokos szobában 30 fokos a cső), akkor a víz később kezd el forrni, mert nagyobb a vízgőz nyomása a nagyobb hőm. miatt.  Értitek???? Szerintem minden más megoldás magasabb maghőmérsékletet jelent.
Tehát ha nyáron 30 fokos a szoba hőm.-ete, akkor alapból magasabb a forráspontja a víznek, így a mag is melegebb lesz.
TEHÁT! Nem fog elforrni ha alacsony a nyomás és van sok víz, mert a légüres helyet kitölti a vízgőz, ami megakadályozza a további forrást. Szerintem!! :D

-------------------------------------------------------------

Ha megvan a nyomás akkor esetleg a szelep alatt össze  lehet nyomni a csövet(célszerű már előre összeszűkíteni) és leforrasztani, a szelepet pedig levágni.
/Chosen1/

Ez bizony jó ötlet, én is így terveztem, csak azt nem tudom, hogy rögzítsem a cső végébe a szelepet, mert nekem olyan szelepem van, amiben valami kis golyó van és azt nem lehet szétszedni, tehát a forrasztás nem jöhet szóba.
Ja és az autószelep szerintem nem jó mert min. 2-3 bár nyomáson lehet őket átnyomni.

---------------------------------------------

A szelepekről kevés az infóm, - azt a golyos szelepet (amiről a topikban olvastam) hol lehet venni?
/Veriakilis/

Nézd meg kerékpárboltben, vagy autós boltban. A másik szelep szerintem nem lesz jó!

----------------------------------------------------

Viszont a sima szelep (autó gumi szelep) nem jó!
Az akkor nyit csak, ha rátekered a pumpa végét,- abban van egy pöcök, ami benyomja a szelepet.
Másfajta szelep kell.
/Veriakilis/

Nem mindegyik olyan.

--------------------------------------------------------

Magyarán a legjobb esetben sem lesz 50 foknál hidegebb a proci hőmérséklete 
/Mono/

Ja, egy oldalon láttam értékeket a HP-ra és ott volt 50-70 fokig mérték! Egy kicsit sok....

#156 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 21:15

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 21:31

TEHÁT! Nem fog elforrni ha alacsony a nyomás és van sok víz, mert a légüres helyet kitölti a vízgőz, ami megakadályozza a további forrást. Szerintem!! :D

Magyarán a legjobb esetben sem lesz 50 foknál hidegebb a proci hőmérséklete 
/Mono/

Ja, egy oldalon láttam értékeket a HP-ra és ott volt 50-70 fokig mérték! Egy kicsit sok....

Olyan ez mint amikor bedugod a kezed egy liter alkoholba, illetve csak permetezel a kezedre folyamatosan az alkoholt. Sokkal jobban lehül ha csak permetezed rá. Emiatt nem lenne jó sok vizet beletenni+vákuumot.
Természetesen nem 50 fok az alsó limit mivel a párolgás a környezet hőmérséklete alá tudja hűteni a felületeket (emiatt nem kapunk hőgutát akár 40 fokban sem).

#157 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 21:16

Szerintem meg eltudod forralni az összes vízgőzt úgy a csőben hogy alacsony a forráspont.
Forralással nem lehet beállítani a megfelelő vízmennyiséget.
Bele kellene nézni a mágikus Négyjegyű függvénytárba.Ha jól emlékszem kiszámítható,és van képlet ahoz hogy 100%-os páratartalomnál hány fokon csapódik ki a víz.Az biztos hogy egyre alacsonyabb hőfokoknál jobban kicsapódik(eső) ill köd.Ha relative alacsony hőfokon forr a folyadék és viszonylag alacsony hőfokon kitudjuk csapatni akkor no problem,jobb is az alacsony forráspont.De ha nem lehet megcsinálni marad a magasnak látszó forráspont a hideg oldal miatt hogy folyadékká változzon.
Hasco-os cuccok 50 foktól indúlnak,ez szerintem a működési határ alja,valszeg nem is dolgozhat jó hatásfokkal.Szóval jobb is hogy nem vettem csövet tőlük,megmarad az ösztöndíjam 2*512Mbyte RAM-ra.
A precíziós csap egy dán orvosi műszerből való(Radiometer vérgázanalizátor).Lehet venni légcsapokat,gázszerelvények golyós csapjai is elég jók erre a célra
Hank

#158 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 21:31

Na és, hogy forralod el??? Mert ugye, hogy is csináljuk a vákuumot?? Hát forralással! Vagyis ha 100 fokos a víz és kellő mennyiség eltávozott a csőből, akkor levesszük a gázről, így lecsökken a hőm.-ete és kicsapódik a felesleges vízgőz. Ahhoz, hogy elforrjon a maradék víz (nem csak egy cseppet kell hagyni) elég nagy energia kellene + a másik oldalt sem ártana melegíteni.

De ha kísérlettel ezt megcáfolod, akkor elhiszem. :D Elég makacs vagyok!! :D

Ja és hányadik oldalon van ez a táblázat, mert én ilyenre nem emlékszem! És abból a mágikus füg. táblából kettő is van nekem, megvan az új is! :D És használni is szoktam.

#159 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 21:54

Hát hogyan forralom el,sehogy! :o
Nem forralással oldom meg a vákuumkészítés problematikáját!
Lehel hűtőgép kompresszor csodákra képes,és jó vákuumot is csinál.De ott van "Doktor fecskendő tubus" 100 HUF-ból megvehető,olcsó és ha jól húzzuk akkor bika vákuumot csinál,jobbat mint Lehel barátunk.
Meglátjuk még mi lesz,mindketten elméleti síkon közlekedünk,de becsülöm hogy tudsz tanúlni abból ha nincs igzad(én is így vagyok vele)
Hank

#160 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 09:21

szerintem a forralásos vákum egyszerűen beszabályozhatatlan.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.