HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 22. 21:19

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 14:32

Nem érdemes vele próbálkozni!Megpróbáltam vagy 5*-ör alkohollal a pipe-ot és soha nem akart működni.
Vízzel többször sikerült reprodukálnom a csövet.Maradék alkohol a csőben ami elkeveredett a friss vízzel,úgy lerontotta a forrást hogy nem akaróztott sehogy működni.Magyarán még rosszabb is lesz a cső működése alkohol keverékkel.
A csőben lévő vizet fagyasztva tartom,mikor forrasztom a cső végét,ezért nem lesz gond vele(legalább is hidegen tartom). :D
Hank

Akkor sok sikert a forrasztáshoz. :)

#242 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 22:02

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 15:23

Móri vagyok.
De néha járok Pesten.
Azt a boltot is meg akarom majd nézni, amit Te mondtál: BronzkerBt.
Sajnos vákuumpumpája nincs.

:offtopic:
Egyszer kiugranék innen fehérvárról megnézni, hogy állsz, nem baj? :)
Én is móri születésű vagyok,  fele rokonságom ott lakik....  :up:
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#243 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 22:05

Én még mindig a rendszert tervezgetem fejben. Csőhöz még nem is nyúltam. :(
Arra gondoltam, hogy a ház procihoz közelebbi oldallapját kilyukasztom, és arra pár nagy területű lapos hűtőbordát fabrikálnék. Olyasmiket, mint a zalman vga hűtője. Igazság szerint, ha nem lenne olyan bazi drága, simán fel lehetne használni. Két hőleadó borda jönne ki belőle, és a csőhoz csatlakozási felület is készen meglenne.... Két HP menne a prociról kicsit átlósan felfelé.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#244 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 19:32

Nah, uppolok egy kicsit.

Műszerészek előnyben! :D

Vákuum.
Kell egy kiszuperált, de működő hűtőkompresszor, és máris tudsz vákuumot csinálni, nem is keveset! :D

Belső fal porózusítása.
Elektrosok, ismerik a NYÁK lemez készítésének fortélyait....

Maratósav:
2dl 40fokos víz, 2dl sósav, 3cl hifrogén-peroxid.

Ezzel a löttyel, öblögeted, rázogatod, vagy 20sec-ig a csövet belőről, aztán megnézed az eredményt. :D
Nem lesznek mély barázdák, csak épp anyi, hogy a kapilláris effektus érvényesüljön

csak 18 éven felül, jól szellőző helységben! :eek:

Szerkesztette: stol 2005. 04. 23. 19:35 -kor

#245 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 19:48

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 23:02

Egyszer kiugranék innen fehérvárról megnézni, hogy állsz, nem baj? :)
Én is móri születésű vagyok,  fele rokonságom ott lakik....  :up:

Nem baj.
Viszont, ha fehérvári vagy, akkor megnézhetnél egy réz-bronz boltot a fecskeparton (Korona Raktárbázis), ha van egy kis időd.
Ha a 81 sz. főút felől mész felfele a lépcsőn, akkor bal kéz felől van egy ilyen bolt.
Ott kapni állítólag különféle méretű réz tömböket.
Szóval engem az érdekelne, hogy milyen méretben, és árban vannak ott a réz tömbök.
Legalább 25-30 mm vastagságú jöhet szóba (réz hűtőborda, és hő le-fel adó tömb).

#246 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 19:50

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 23:05

Én még mindig a rendszert tervezgetem fejben. Csőhöz még nem is nyúltam. :(
Arra gondoltam, hogy a ház procihoz közelebbi oldallapját kilyukasztom, és arra pár nagy területű lapos hűtőbordát fabrikálnék. Olyasmiket, mint a zalman vga hűtője. Igazság szerint, ha nem lenne olyan bazi drága, simán fel lehetne használni. Két hőleadó borda jönne ki belőle, és a csőhoz csatlakozási felület is készen meglenne.... Két HP menne a prociról kicsit átlósan felfelé.

Igen.
Én is valami hasonlót tervezek.
Itt egy link egy ilyen rendszerről:
http://www.silentpcreview.com/modules.php?...rtid=114&page=1

#247 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 20:07

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 16:19

Ismerősödnek van vákuumpumpája?
Nagy macera lenne egy intézetvezető tanárral egyeztetni,hogy garázdálkodhassak a laborjukban. :rolleyes:
Hank

Ezt jó, hogy megkérdezted! :D

Úgy tudtam, hogy nincs neki!
Megkérdeztem, és van!

Méghozzá valami spéci gyári német csigás vákuumszivattyú. :D

A vizbe, lehet hogy azért raknak valamilyen adalék anyagot, hogy a vizben oldott oxigént lekösse.
A vákuum ugyanis a vizből kiveszi  az oxigént, ezáltal csökken a vákuum.

De ezt már a Szalacsi kolléga is megmondta: a vizből veszi ki AZOXIGÉNT! :D  :D  :D

#248 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 20:15

Nem tudja valaki hogy mennyi lehet a desztillált viz oxigén illetve levegő tartalma?
Illetve nem tudja valaki hogy hogyan lehet ezt az oxigén illetve levegő tartalmat lecsökkenteni valamilyen módon?

#249 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 20:40

Üdv mindenkinek!
Akkor jó hogy szóltam a vákuum pumpa ügyben!Mákod van ha ismerősödnek van minden eszköze a készítéshez.
Jó volt ez a cikk,aki csinált homemade pipe-os hűtést. :up:
Konklúzió az volt hogy kevés pipe-ot használt,nekem ez nem fog bejátszani,mert 6db-ot fogok beépíteni.
Jó kis hűtőbordát használt a muksó,ha tudnék hasonlatosat beszerezni kishazánkba...
Terveim szerint építek egy saját házat,homemade pipe-al full passzív hűtéssel.Ha lesz elég keret hozzá láthatjátok a szeptemberi modding kiállításon.Szép bükkfaberakásos faelemekkel lesz díszítve a ház külseje.
Pipe--al hűtve lesz az Nforce3-as NB(1 db pipe),egy 9700 Radeon(belső borda+2 db pipe),3000+ -os
sk939-es K8(belső borda+6db pipe).Belső borda azt jelenti hogy a melegedő alkatrészeken belül is van egy borda és ebbe lesz beleintegrálva a pipe-is.Biztos ami biztos,ha elszáll valamelyik cső.Tervbe van véve a táp passzívá átalakítása,esetleg kerül erre is 2-4 db pipe.Hütve lesznek a vinyók is,de oda nem kell pipe,mert egy egyszerű trükkel kilehet vezetni a hőt a nagy hűtőbordára.
Víz légtelenítése egyszerűen megoldható.Vákuum alatt elkezded forralni,sok sok percig.Garantált hogy nyomokban marad utánna oldott oxigén.
Szerintem a csövet a méretezett vákummhoz képest túlkell szívni,így a kiváló gázok miatt se tud nagyon felszökni a forráspont.Ha jól tudom max 6%-os a víz oxigéntartalma.
Mára ennyi.
Hank

#250 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 20:42

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 20:15

Nem tudja valaki hogy mennyi lehet a desztillált viz oxigén illetve levegő tartalma?
Illetve nem tudja valaki hogy hogyan lehet ezt az oxigén illetve levegő tartalmat lecsökkenteni valamilyen módon?

A vízben, a zoxigén, kötött formában van, ha ezt csökkented, hidrogént kapsz.
H2O  :sandor:

Aktív oxigént, eccerűen "ülepítéssel" veszed ki belűle!
:D

Fenti javaslatokra semmi válasz?!

#251 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 20:56

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 20:40

...

Forralással, én már próbálkoztam, és nem jött be.
Úgy oldottam meg, hogy megveszem a desztivizet, és állni hagyom 1 hétig, utána használom fel.
A savas felmaratás is műxik a csőben.
Én, mondjuk réz fékcsöveket használok pipe alanyként, és a kompresszor is bejött vákuumszivattyú gyanánt.
Mondjuk, a régi egy csillagos lehel kompresszor csinált a legnagyobb vákuumot, vagy régi, orosz hűtőké is jó.

#252 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 22:05

Igen a hűtők szívó oldala elég jó vákuumot tud csinálni,csak az én kompresszorom elég régi és a visszacsapó szelepek szarok már rajta.A többit kitudod találni... :(
A hidrogén peroxidos maratást én is ismerem,de ezzel sehogy se lesz kapilláris hatás,szépen rákell pingálni a mintát és utánna maratni.Szerintem olcsóbb a vaskloridos megoldás,de ez szokás kérdése.
Én oldott oxigénre gondoltam,nem a kémiailag megkötött oxigénre :rolleyes:
Nem tudom hogyan állapítottad meg hogy a forralás után mennyi oldott zokszigén maradt a vízben,de vákuum alatt forralva az tuti hogy kijön belőle.Talán van oxigénszondád??? ;)
Örülök annak hogy más is foglalkozik a témával,több szem többet lát.
Hank

#253 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 07:28

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 22:05

Igen a hűtők szívó oldala elég jó vákuumot tud csinálni,csak az én kompresszorom elég régi és a visszacsapó szelepek szarok már rajta.A többit kitudod találni... :(
A hidrogén peroxidos maratást én is ismerem,de ezzel sehogy se lesz kapilláris hatás,szépen rákell pingálni a mintát és utánna maratni.Szerintem olcsóbb a vaskloridos megoldás,de ez szokás kérdése.
Én oldott oxigénre gondoltam,nem a kémiailag megkötött oxigénre :rolleyes:
Nem tudom hogyan állapítottad meg hogy a forralás után mennyi oldott zokszigén maradt a vízben,de vákuum alatt forralva az tuti hogy kijön belőle.Talán van oxigénszondád??? ;)
Örülök annak hogy más is foglalkozik a témával,több szem többet lát.
Hank

Nem.

"vákuum" (azért idézőjel, mert tökéleteset nem lehet előállítani, csak az űrben :D ) alatt forraltam, pipe-ba beletölt, levákuumol, és hagytam rajta az órát.
Kettő cső volt egymás melett, egyikben állott víz, másikban forralt, visszahűtött.
Az állot vizes csöben, kisebb mértékben csökkent a vákuum, innen mertem ezt kijelenteni.
Órák/csapok, nem engedtek.
Ócskatelepen kell nézni másik kompresszort.

Hidrogénes maratás, ugyan azt csinálja, mint a vasklorios (szoktam nyákot maratni, gyakran), csak gyorsabban.

Egy 20cm-es csövet felmarattam, és szárítás után, vízbe állítottam.
5perc után, szépen látszott a nedvesség, a csö felső végén.

#254 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 09:36

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 21:40

Jó kis hűtőbordát használt a muksó,ha tudnék hasonlatosat beszerezni kishazánkba...

Tervbe van véve a táp passzívá átalakítása,esetleg kerül erre is 2-4 db pipe.

Ha tudok venni akkora réz tömböt, amekkora a ház oldala (vastagság: 20-40mm), akkor ezt az ismerősőmmel lemaratom.
Van marógépe is. :D

Én a tápot nem alakítgatom, inkább veszek egy passzívat 30-40eFt-ért (jó drága!).
A táp átalakításával az a gondom, hogy a hűtőbordákon is van feszültség (általában, -egyen lemértem).
Érintésvédelmi szempontból veszélyesnek tűnik az átalakítás.

#255 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 09:41

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 21:40

Egyszer kísérleteztem peltier elemmel.
Na nem valami komyoly teljesítményűre kell gondolni,- egy hűtőtáskából szedtem ki.
Na annak a hőleadó oldalán volt egy jókora alumínium hűtőborda volt.
Mondjuk 12eFt körüli áron lehet ilyen hűtőtáskát venni, mint hűtőbordát.
Utánna azért még sima hűtőtáskaként használható marad, - jégaksikkal. :D

#256 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 21:02

Elvileg tudok venni a Metaloglobusnál hasonlatos hűtőbordát,meglátom mit tudnak adni.
Komolyan gondolod hogy egy réztömbből akarod kimaratni a hűtőbordát???
Szerintem egy ekkora súlyú réztömb kb 50 ezer HUF,kicsit húzós az ára. :eek:
Súlyárba árúlnak alubordákat,kb 5-7 ezer HUF ból megúszható a dolog.

Stol kollégába beleakrnék kötni azt mondanám,hogy az űr is igen gazdag részecskékben és ionokban,magad nagyobb vákuumot tudsz csinálni,mint ami kint van  :D
Sajnos jön a vizsgaidőszak,és sok időt elfog venni a barkácstól,vagy a barkács a tanulástól :D .
Remélem sikerül használható darabot csinálnom a közeljövőben.
Hank

#257 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 21:11

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 24., vasárnap - 22:02

Stol kollégába beleakrnék kötni azt mondanám,hogy az űr is igen gazdag részecskékben és ionokban,magad nagyobb vákuumot tudsz csinálni,mint ami kint van  :D

Én meg beléd kötök ( :D ): az űrbeli vákuumnál jobbat nemigen állíthatsz elő. A bolygóközi térben köbkilométerenként két-három részecske a "népsűrűség".
... a trip back in time is all I need ...

#258 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 22:29

Ha így lenne,akkor a naprendszerben nem lehetne napszélen "vitorlázni" ,de hogy mindkettőnknek igaza legyen a mélyűrben valóban szegényes a kósza elemek száma.De ez már  :offtopic:
Hank 

#259 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 25. 08:31

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 24., vasárnap - 22:02

Elvileg tudok venni a Metaloglobusnál hasonlatos hűtőbordát,meglátom mit tudnak adni.
Komolyan gondolod hogy egy réztömbből akarod kimaratni a hűtőbordát???
Szerintem egy ekkora súlyú réztömb kb 50 ezer HUF,kicsit húzós az ára. :eek:
Súlyárba árúlnak alubordákat,kb 5-7 ezer HUF ból megúszható a dolog.

Remélem sikerül használható darabot csinálnom a közeljövőben.
Hank

Mármint olyan alubordát a Metelloglobusnál, mint ami  a feljebb (az általam) belinkelt oldalon volt?
Ha van és olcsóbb (gondolom, hogy olcsóbb a réz tömbnél), akkor én is inkább olyat veszek. :)
A réz tömböt illetően még csak a tájékozódásnál tartok.
Az árán múlik a dolog.

Az 5-7 eFt elég baráti ár.

Én most a kapilláris rétegen töröm a fejem.
A prohardwaren szétdaraboltak egy Coolink Bear bordát.
Elsősorban a hwatpipe miatt.
Először csak kifúrták, és viszazették a procira,- 70C fok fölé ment a hőmérséklete.
Azután szétvágták.
Heatpipe bellűlről:
http://www.prohardware.hu/rios3_content.ph...d=20&id=519&p=5

Rákérdeztem, hogy milyen vastag a kapilláris réteg,- a képen nem látszik sajnos jól.
Ezt a választ kaptam:
'A Bear belsejében csak a porózus felületben volt víz, ami kb 5x5 mm-en tüntet el egy vízcseppet, szóval jól bírja. A felület vastagsága kb fél és egy milliméter között van.'

Szóval szerintem porózus réteg nélkül nem fog menni a házi heatpipe.
De ez nem azt jelenti, hogy nem tudjuk elkészíteni. Valamit majd csak kitalálunk. :D

Azt eddig is gondoltam, hogy a gyári hp-kben nem lötyög a víz, hanem a kapilláris rétegben van(mármint a cseppfolyós része).
Tehát a gyári hp-ben nem forr a víz, hanem a forrássban lévő víz párolgási sebességéhez mérhetően nagyon gyorsan párolog.

5x5 mm-en tüntet el egy vízcseppet: ebből lehet következtetni arra, hogy mennyi víz van benne.
Szerintem 1-4ml,- de ezt még kiszámolom pontosan (a felület vastagsága kb fél és egy milliméter között van).

Mi lenne, ha alumíniumot galvanizálnánk a vörösrézcső belsejébe, vagy fordítva rezet az alucsőbe?
Van valami megoldásod a kapilláris rétegre?

Veriakilis

#260 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 25. 08:57

Tapasztalataim szerint szerint tökéletesen működik belső habos anyag nélkül is a cső.Azért rakják bele a gyári csövekbe,mert gyakran nem függőleges helyzetben használják a hűtőt.Muszály visszaveztni a forralási helyre valahogy a vizet,ezért kapilláris anyag kell,hogy gravitációval szembe is tudjon dolgozni a pipe.
Magad nem nagyon tudod előállítani ezt a habot,ez a titka minden gyártó cégnek,így vághatnak föl a konkurensnek hogy a mi pipe-unk fejjel lefelé is müködik(csak szarul). :D
Régen volt a Delta nevezetű újság(60-70-es években).Nemrég jutott az eszembe hogy az egyik példányba mutogattak egy rézcsövet,ami marha jól vezette a hőt,azonos keresztmetszetű rézrúdhoz képest.
Volt egy fénykép is a kettévágott csőről,semmi "hab" nem volt benne,csak hosszanti csíkok voltak a cső falán.Szóval nincs akkora para a csővel.Sajátunk max függőlegesen megy majd,de működni fog.
Ezt bizonyította az eddigi kisérleteim is.
A bordával kapcsolatban ma tudok meg árakat,megosztom az infót ha érdemleges lesz.
Kapilláris járatot a csillag alakú karcolólemezzel,filcel és marató folyadékkal csinálom majd.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 04. 25. 08:59 -kor

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »