HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#761 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 01. 15:55

Eloxot csinál pl. a Fémépítő (talán kft.) 06 1 215079
Vagy ajánlották már nekem a Járműszerelvényt gyártó Kft-t, ahol biztosan csinálnak színes eloxot.

Ez az aceton-víz kombó nekem tetszik, de inkább arra jó, hogy csöveket spórolj vele.

pl. kiszámítod, hogy kell négy acetonos cső a hő elszállításához, akkor beroaksz kettőt, meg egy vizeset. Így spóroltál egy csövet.

Egyébként szerintem házilag egy megoldást kéne találni, amit mindenki csinálna és visszaigazolna, hogy jól működik idővel is, mert ekkor már statisztikailag is kimutatható lenne a minősége.

#762 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 01. 19:32

Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 16:40

Szerintem ne gányolj sárgarézzel.75 forintért vetten keményforraszpálcát egy víz-gáz szerelési pontban.

Lehet kombinálni vizes és acetonos pipe-ot,de minek?
Acetonos pipe-pom 65 fokos működési hőfokon köszönte szépen jó volt.Szállította a meleget,bár az előző jobban sikerült.Ha visszaemlékszel milyen működési tartománya volt az alkoholos és vizes pipe-nak,azt kapod hogy alkoholos 120 fokig jó víz 300 fokig.Bőven lefedi az acetonos pipe az egész működési intervallumot.
Durva fejszámolással kb 1db 6mm cső elvisz 30W-ot,5db cső 150W-ot,ez elég brutal CPU lenne,és erre passzívban még ez a 4 borda se lenne elég.
Gondolom arra apellálsz hogy víznek nagyobb a fajhője és egy cső több hőt tud majd elszállítani.Van benne ráció,de én maradok az acetonnál nem dual xeonos gépet kell hűtenem...

Hank

Üdv Hank!

Hogy állsz a ház + a heatpipe blokkokkal?
Hol kapni 30*85*70 mm-es vörösréz tömböt?
Metallonál 20mm vastag a maximum.
Van rúdban is nekik, de az nagyon drága,- 140mm-es átmérővel.

Veriakilis

#763 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 20:18

Azért akarok sárgarezet, mert az talán megolvad a benzinlámpával. Eddig a vörösrezet nem sikerölt megolvasztanom (6-os csövet).

Egyébként ismerkedtem egy kicsit a benzinnel. :D
Egy kicsit szembefröcskölt a lámpa szerelés közben, mert nem volt jó a pumpája (min 20 éve nem használták), és amikor néztem be az alján a lyukba, apám véletlen megnyomta és jól lespriccelt, még jó hogy szemüveges vagyok, mert akkor közvetlen ment volna a szemembe, így meg csak kerülőúton egy kicsit kevesebb. Hát k*rvára csípte a szemem, meg a szemöldökömet is. Aztán 5 perc öblítés után elmúlt a fájdalom. Egész nap benzinszagot éreztem. De legalább megcsináltuk és működött, csak a vöröst nem akarta olvasztani.

#764 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 10:24

Üdv Veriakilis!
Tömbel kapcsolatban annyit tudok mondani,hogy amit én láttam az 30×60× xxx volt a legnagyobb.
Ekkora tömböt nem tudom hol fogsz kapni,átkellene tervezned amit akarsz.

Házam nagyon jó irányba halad,tervezési fázison átestünk és pár hét múlva lelesz hozzá gyártva minden alkatrész.Hogy hogyan építem meg nem mondhatom most el,mert ötletlopástól tartni lehetne ha ilyen korán publikálnánk.Csavarkötésekkel lesz minden összefogatva és elég szétszedhető/nyitható lesz a ház.
Annyit elárulok hogy nem egyedül rakom össze.Támogatómnak ezuttal is köszönöm  :respect:

Keményforrasztásal kapcsolatban.Erős félelmem volt hogy nem tudok majd pálcával forrasztani.Bután keverékes lángal síma égetéssel nem is volt jó.De ezek a trükkös lángforrasztók a nagy nyomású gázkeverékhez rengeteg levegőt tudnak beszívni,ezért 1700 fokos is tud lenni a lánghőmérséklet.
Nem kell tiszta rezet megolvasztani,mert a rézpálca ötvözöttek 800 fok környékén olvadnak.
Erre a hőfokra kell felhevíteni a forrasztandő rezet,és ha vörösen világít a cső akkor kell beletunkolni a pálcát.Ugyan úgy működik,mint a lágyforrasztás,csak jóval nagyobb hőfokon.Szóval nem kell itt rezet olvasztani,elég ha pálca megfolyik.Elkell ballagani egy gázszerelő boltba és ott adnak ilyen "olcsó" pálcát,ha mekgérdezed még el is mondják hogyan kell forrasztani.

Hank

#765 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 16:29

Ha valaki nagyobb procit akar hűteni, akkor annak elég jó a vizes heatpipe is.
A Zalman TNN is 60 C fok környékén tartja a 3.6-os Prescottot.
60 C fokon meg már a vizes heatpipe is kíválóan működik.
Ha viszont az alacsonyabb hőmérsékleten tartás a cél, akkor jobb az acetonos heatpipe.
Ha a kétféle megoldást kombináljuk, akkor idle módban hűvösebb procit kapunk az acetonos hp-k miatt, ha viszont 100% a proci terhelése, akkor jól jön a vizes hp-k nagyobb hőszállító képessége.
Az acetonos, és a vizes heatpipe-ok legyártása nem különbözik sokban, csak a töltet más.
Szerintem az, hogy milyen kombinációt használ valaki, az a proci fajtáján, és a felhasználás módján is múlik: folyamatos nagy terhelésre jobb a vizes hp, netezés, kis proc használatot eredményező programok használatánnál aceton, vegyes használatnál aceton, és víz.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 07. 02. 16:30 -kor

#766 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 20:37

Na majd ha jobb idő lesz, kipróbálom megint a forrasztást, aszem van rézpálca is, amivel a gázosok forrasztottak, meg sárgaréz is.

Tegnap nem sikerült felizzítani a rezet, legalább is nekem nem tűnt fel, hogy izzana. :D

#767 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 20:44

Sziasztok!

NEm nagyon van időm olvasgati a fórumot (vizsga rulz), de lenne két kérdésem:

1. legyen adott egy U alakú heatpipe. Az egyik szárán fűtöm (standard HP procihűtő elrendezés). milyen hatással van a teljesítményére, ha a proci felőli, meleg véget is aktívan hűtöm, nem csak a hideg végét?
2. valaki képes közületek arra, hogy lerövidítsen egy heatpipeot? gondolom csak kell egy spéci présszerszám, amit befogok a satuba és elszorítja a csövet....
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#768 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 10:24

Üdv Orbano!
Első kérdésedre a válasz :szerintem tapasztalati úton tudjuk legjobban kideríteni.Saját próba vizes pipeom
végét hűtöttem vízzel.Hőelvonás elég jó volt,bár kell még finomítani rajta.
Én arra szavazok hogy a hőforrás felöl kell kezdeni a hűtést,azon oknál fogva hogy a talppontban a legjobb a cső delta T-je.Így a legkevesebb a cső által meddőn elszállított hő.

Második kérdésre a válasz szerintem nem.Gyári heatpipe-ot nem alakítanék át,főleg azért nem mert ha rosszul rakjuk össze kidobott pénz lenne.Inkább legyártok neked méretre tetszőleges pipe-ot.
Jobb lenne egy kisérleti vízhűtés+pipe kombó saját készítésben.Jövő héten megbeszélhetjük akár személyesen is.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 07. 03. 10:25 -kor

#769 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:11

Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 11:24

Üdv Orbano!
Első kérdésedre a válasz :szerintem tapasztalati úton tudjuk legjobban kideríteni.Saját próba vizes pipeom
végét hűtöttem vízzel.Hőelvonás elég jó volt,bár kell még finomítani rajta.
Én arra szavazok hogy a hőforrás felöl kell kezdeni a hűtést,azon oknál fogva hogy a talppontban a legjobb a cső delta T-je.Így a legkevesebb a cső által meddőn elszállított hő.

Második kérdésre a válasz szerintem nem.Gyári heatpipe-ot nem alakítanék át,főleg azért nem mert ha rosszul rakjuk össze kidobott pénz lenne.Inkább legyártok neked méretre tetszőleges pipe-ot.
Jobb lenne egy kisérleti vízhűtés+pipe kombó saját készítésben.Jövő héten megbeszélhetjük akár személyesen is.
Hank

Már akartalak is keresni. Majd gyere MSNre ha tudsz! A tervek megvannak, a HP mérete is adott, csak el kéne készíteni belőle 4-5 darabot, illetve a blokkot. Próbálom felvenni a kapcsolatot a marósommal, hátha tudunk valamit egyezkedni...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#770 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:21

Idézet: orbano - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 21:44

Sziasztok!

NEm nagyon van időm olvasgati a fórumot (vizsga rulz), de lenne két kérdésem:

1. legyen adott egy U alakú heatpipe. Az egyik szárán fűtöm (standard HP procihűtő elrendezés). milyen hatással van a teljesítményére, ha a proci felőli, meleg véget is aktívan hűtöm, nem csak a hideg végét?
2. valaki képes közületek arra, hogy lerövidítsen egy heatpipeot? gondolom csak kell egy spéci présszerszám, amit befogok a satuba és elszorítja a csövet....

Ha vizzel van töltve a gyári heatpipe, akkor 40 C foktól mőködő heatpipe-ot lehet belőle készíteni, a rövidítés után házilag.
Ha jó úgy is, hogy más töltetet kap a cső a rövidítés után, akkor acetonnal 30-35 C foktól működő hp-t lehet készíteni házilag.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 07. 03. 11:22 -kor

#771 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:31

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 12:21

Ha vizzel van töltve a gyári heatpipe, akkor 40 C foktól mőködő heatpipe-ot lehet belőle készíteni, a rövidítés után házilag.
Ha jó úgy is, hogy más töltetet kap a cső a rövidítés után, akkor acetonnal 30-35 C foktól működő hp-t lehet készíteni házilag.

Veriakilis

Én csak arra gondoltam, hogy valahol a csövet elcsípem. így elvileg ugyanaz marad a heatpipeban nem? :)
--HunFrost vízhűtés--

#772 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:33

Idézet: orbano - Dátum: 2005. júl. 2., szombat - 21:44

Sziasztok!

Most néztem csak, hogy Te csak egyszerűen el akarod szorítani a heatpipe-t valahol, hogy rövidebb legyen.
Én készítettem cső lezárást ezzel a módszerrel.
Fogsz két sima 10mm-es köracélt, és keresztben odaerősíted a csőre (szig. szalag).
Aztán befogod a satuba, és jól összeszorítod.
Én a cső végét kiöntöttem ónnal (ezt zárt csővel nem lehet megoldani,- gyári heatpipe).
Már a kiöntés előtt is rendesen zárt, - csak jó erős satu kellett hozzá.

Nem mindegy, hogy a heatpipe anyaga milyen anyagból van, és hogy ha pl. réz, akkor ki van-e lágyítva.
Ha nincs kilágyítva, akkor elrepedhet.

#773 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:37

Idézet: orbano - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 12:31

Én csak arra gondoltam, hogy valahol a csövet elcsípem. így elvileg ugyanaz marad a heatpipeban nem? :)

Szóval úgy akarod elcsípni, hogy a töltet (vákuum, akarom mondani alacsony nyomású vízpára) ne szálljon el, és ne kelljen házilag újra tölteni?

Ha nem kell a leesső csődarab, akkor először a köracélokkal elszorítod a satuban, majd, - szerintem - anélkül, hogy kivennéd a satuból levágod az elszorítás felett.
Ezután lehetőleg keményforrasztással kiöntöd a csővéget.

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 07. 03. 11:45 -kor

#774 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:43

Idézet: orbano - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 12:31

Ha nem száll el a vákuum, akkor nemcsak elvileg, hanem gyakorlatilag is ugyanaz marad a heatpipeban. :)
Heatpipe-os vízhűtőblokkot akarsz készíteni?
Állítólag nagyon jó a hatásfoka, - van itt egy topik erről, valami Francia oldalon vannak tesztek is.

Veriakilis

#775 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:44

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 12:37

Szóval úgy akarod elcsípni, hogy a töltet (vákuum, akarom mondani alacsony nyomású vízpára) ne szálljon el, és ne kelljen házilag újra tölteni?

Ha nem kell a leesső csődarab, akkor először a köracélokkal elszorítod a satuban, majd, - szerintem - anélkül, hogy kivennéd a satuból levágod az elszorítás felett.
Ezután lehetőleg keményforrasztással kiöntöd a csvévet.

jó ötlet. majd kipróbálom vizsga után :)
--HunFrost vízhűtés--

#776 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:49

Idézet: orbano - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 12:44

jó ötlet. majd kipróbálom vizsga után :)

Az lenne tanulságos, ha egy kilyukadt heatpipe-ot házilag feltöltene az ember, (vízzel, és acetonnal is kipróbálnám) és megnézni, hogy mennyit javít a hatásfokán a heatpipe-nak, ha rendes jó minőségű kapilláris réteg van a cső belsejében, - ahhoz képest, ha nincs a cső falán semmi, vagy litze huzal, vagy koax harisnya van a csőben.

#777 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 11:56

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 12:49

Az lenne tanulságos, ha egy kilyukadt heatpipe-ot házilag feltöltene az ember, (vízzel, és acetonnal is kipróbálnám) és megnézni, hogy mennyit javít a hatásfokán a heatpipe-nak, ha rendes jó minőségű kapilláris réteg van a cső belsejében, - ahhoz képest, ha nincs a cső falán semmi, vagy litze huzal, vagy koax harisnya van a csőben.

gondolom akkor számít, ha nem függőlegesen helyezed el a csövet...
--HunFrost vízhűtés--

#778 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 16:39

na! válaszolt az egyik heatpipeos cég, úgy néz ki tudnak küldeni. ha valakit érdekel pár darab, szóljon, hátha tényleg összejön :)
asszem 8x150mm-es szálakat tudok hozni...
--HunFrost vízhűtés--

#779 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 16:42

Én ezért nem tennék tacsra egy jó pipe-ot.
Szerintem egy elkészített házi heatpipe darabolása(gyári is) kudarcra lesz itélve.Gyári esetén az ár miatt nem tenném,házinál pedig tuti elfog szállni a vákuum,mikor darabolva lesz.Szóval én nem erőltetném a darabolást.Nem tart sokból méretre gyártani pipe-ot.
Elméletben küzdünk a kapilláris réteg miatt,de jövő héten kiderül mit produkálnak vízszintes helyzetben a különböző pipe-jaim.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 07. 03. 16:44 -kor

#780 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 16:47

Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 17:42

Én ezért nem tennék tacsra egy jó pipe-ot.
Szerintem egy elkészített házi heatpipe darabolása(gyári is) kudarcra lesz itélve.Gyári esetén az ár miatt nem tenném,házinál pedig tuti elfog szállni a vákuum,mikor darabolva lesz.Szóval én nem erőltetném a darabolást.Nem tart sokból méretre gyártani pipe-ot.
Elméletben küzdünk a kapilláris réteg miatt,de jövő héten kiderül mit produkálnak vízszintes helyzetben a különböző pipe-jaim.
Hank

folyamatban van a tufával bélelt hp rendelése. gyere MSNre!!!
--HunFrost vízhűtés--

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.