HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#1401 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 12. 13:08

Idézet: kontras - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 19:40

A hűtőszekrénnyel mellesleg nem lehet fűteni, én próbáltam, leégett a kompresszor, mert nem folyamatos üzemre méretezik ezeket a kütyüket...

off
Azért, mert a hűtőszekrény kompresszorát nem folyamatos üzemre tervezik, attól még ennek lehet a kompresszora folyamatos üzemű.
Az ára alapján elég jó kis kompresszor lehet a lelke a rendszernek.
on

#1402 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 12. 19:20

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 13:08

off
Azért, mert a hűtőszekrény kompresszorát nem folyamatos üzemre tervezik, attól még ennek lehet a kompresszora folyamatos üzemű.
Az ára alapján elég jó kis kompresszor lehet a lelke a rendszernek.
on

Nyugat-Európában öt-tíz-szeresét, Németországban meg inkább tízszeresét keresik hozzánk képest, egyrészt, másrézt a villanyáram ára nálunk a maxon van, harmadrészt a COP a gyakorlatban igen nehezen megy 4 fölé, tehát 10 kW-os fűtőteljesítményhez kb. 2.5 kW vill. bemenőteljesítmény kell.
Ezen vitatkozni lehet, mármint, hogy nálunk most mennyire éri meg, szerintem pillanatnyilag csak speciális esetekben. tehát fenntartom, hogy jelenleg súlyos hazugság és nápbutítás bárkit is rábeszélni a hőszivattyús fűtésre, kivéve, ha új építésről van szó, vagy a vevő kiugró jövedelmű ember.
A hőszivattyú egyébként természetesen kolosszális dolog, de a hazai helyzetben ma még csak előrelátó ÉS nagy jövedelmű ember engedheti meg magának.
Persze, hogy el lehet érni akár 6-os és 8-as COP-t is, de ahhoz a kimenő és a bemenő oldal közt igen kicsi hőfokkülönbség szükséges. Vigyázat! a Carnot-képletben Kelvin fokokban kell számolni!
COP=kimenő hőfok mínusz bemenő hőfok per bemenő főfok, mindent Kelvinben beírva.
És ami kijön, azt még jelentősen csökentik a különböző veszteségi tényezők, pl. ha kijön COP=10, a gyakorlatban az állítólag jó, ha 5-öt elér.

#1403 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 20:00

Idézet: kontras - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 19:20

a COP a gyakorlatban igen nehezen megy 4 fölé, tehát 10 kW-os fűtőteljesítményhez kb. 2.5 kW vill. bemenőteljesítmény kell.

Igy van hasonloképpen látom én is a dolgot.... az ötlet nagy, de a megvalósítás itthon nem biztos hogy megéri ..... nézzétek meg amit az előbb belinkeltem pdf-t, hogy a grafikonon mutatott ráfordítási arány mennyi .... ez van kint külföldön ... és valszeg ez a legideálisabb eset lehet ... :( ha ez van a szóróanyagban... :)  Viszont környezetbarát, ha a befektetett áramot pl megujulóból nyered ...

#1404 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 13. 17:57

Ha egy olyan heatpipe-ot, mint amilyen az enyém lesz, teljesen feltöltök acetonnal, és kiforralom belőle a kellő mennyiségű acetont úgy, hogy annyi maradjon, mint ami a kapillárisba fér, és ezt a hűtőgépek csőrendszerének lezárási módszerével akarom lezárni, akkor ez mennyire veszélyes?

Tehát egy lágy rézcső csonk lesz a feltöltő rész, és ezt fogom 3-szor elszorítani a roppantó fogóval, majd az utolsó szorítást megtartva keményforrasztással zárni.

Felrobbanhat a heatpipe-ban levő aceton?

Elvileg levegő nem nagyon lesz a heatpipe-ban.

Ha jól emlékszem Hank már zárt így le csövet.

Veriakilis

#1405 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 13. 19:25

A lezárást csináld lágyforrasztással, attól talán nem lobban be.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1406 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 11:02

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 13., szombat - 17:57

Tehát egy lágy rézcső csonk lesz a feltöltő rész, és ezt fogom 3-szor elszorítani a roppantó fogóval, majd az utolsó szorítást megtartva keményforrasztással zárni.

Felrobbanhat a heatpipe-ban levő aceton?

Nos az aceton, ha kiforralod, és nem marad mellette vagy csak igen kis mennyiségben levegő, akkor elméletileg nem tud berobbanni ... Mindazonáltal én ugy csinálnám (akár keményforrasztással akár lággyal, bár ez utobbit nem gondolom annyira jó megoldásnak, de erről megoszlanak a vélemények és tapasztalatok) hogy a vékony lezárócsövet kb. 5 cm-esre hagynám, a leszorításokat pedig igy "helyezném el rajta": a csatlakozási ponttol 0,5 , 1 majd 2 cm-re, majd a maradék szakaszt pedig egyszerűen fogoval összenyomnám laposra, hogy ne maradjon benne se levegő se aceton .... azután zárnám le a végét ... ha kellően nagy energiájú lángot használsz, mire átforrósodna ugy, hogy az veszélyes legyen, már kész is!!! :)

#1407 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 19:59

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 12:02

Nos az aceton, ha kiforralod, és nem marad mellette vagy csak igen kis mennyiségben levegő, akkor elméletileg nem tud berobbanni ...   Mindazonáltal én ugy csinálnám (akár keményforrasztással akár lággyal, bár ez utobbit nem gondolom annyira jó megoldásnak, de erről megoszlanak a vélemények és tapasztalatok) hogy a vékony lezárócsövet kb. 5 cm-esre hagynám, a leszorításokat pedig igy "helyezném el rajta": a csatlakozási ponttol 0,5 , 1 majd 2 cm-re, majd a maradék szakaszt pedig egyszerűen fogoval összenyomnám laposra, hogy ne maradjon benne se levegő se aceton .... azután zárnám le a végét ... ha kellően nagy energiájú lángot használsz, mire átforrósodna ugy, hogy az veszélyes legyen, már kész is!!! :)  

Úgy fogom lezárni, ahogy írtad.
Remélem nem lesz gond.
Szerinted ha sárgaréz porral, és vörösréz porral készítem a heatpipe-ot (300*100*20, és 300*100*10 mm), akkor ha a két tömb közé 10*10 mm-es vörösréz rudakat hegesztetek, akkor a hegesztés miatt megolvadhat a kapilláris?
Vagy itt is nagy lángot kell használni, és mire megolvadna, addigra már odébb ér a láng.
A marós azt mondta, hogy ekkora tömböknél nem fog felmelegedni annyira a tömb, hogy a belsejében megolvadjon a kapilláris.

Veriakilis

#1408 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 20:45

Hmmm .... a  kutya tudja... :)  Elméletileg ha hegeszted akkor megolvadhat.. de gyakorlatban nem tudom, hogy hogyan viselkedne ekkore tömb ... sőt, hogy mennyire melegszik át .... amugy pontosan mit értesz azon, hogy" vörösréz rudakat hegesztetek " ???

Ja és még egy tapasztalat: az egyszer már megolvasztott, és kiszilárdult forrasz (kemény és lágy egyaránt ) nehezebben olvad meg, ridegebb is ... szoval ha nem mozgatod "hegesztés" közben és megvárod mig kihűl akkor nagy a valószínűsége, hogy akkor sem olvad össze ha felmelegszik a kritikus hőfokra ...

Szerkesztette: durkonorbi 2007. 01. 16. 20:48 -kor

#1409 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 21:24

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 21:45

Hmmm .... a  kutya tudja... :)  Elméletileg ha hegeszted akkor megolvadhat.. de gyakorlatban nem tudom, hogy hogyan viselkedne ekkore tömb ... sőt, hogy mennyire melegszik át .... amugy pontosan mit értesz azon, hogy" vörösréz rudakat hegesztetek " ???

Ja és még egy tapasztalat: az egyszer már megolvasztott, és kiszilárdult forrasz (kemény és lágy egyaránt ) nehezebben olvad meg, ridegebb is ... szoval ha nem mozgatod "hegesztés" közben és megvárod mig kihűl akkor nagy a valószínűsége, hogy akkor sem olvad össze ha felmelegszik a kritikus hőfokra ...

Arra mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mennyivel lesz jobb hatásfokú a heatpipe, ha kapilláris belseje van, és a teletöltött acetont forralom ki belőle.
A sima falu cső, amibe 4 ml acetont tettem, és kiforraltam találomra egy részét az acetonnak belőle, még az is nagyon jól működött.
Ha jégkockát nyomtam az egyik feléhez, akkor jéghideg lett a másik fele,- párásodni kezdett.
Szóval nagy reményeket fűzök az acetonos heatpipe-hoz.

Veriakilis

#1410 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 08:36

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 21:24

A sima falu cső, amibe 4 ml acetont tettem, és kiforraltam találomra egy részét az acetonnak belőle, még az is nagyon jól működött.
Ha jégkockát nyomtam az egyik feléhez, akkor jéghideg lett a másik fele,- párásodni kezdett.

Hát igen!!  Ez nagyon biztató .... már csak az a kérdés, mekkora hőmennyiséget képes elszálltani effektive. Bár azok a réz tömb méretek, amiket leirtál nem sok aggodalomra adnak okot... elég tekintélyes fémtömeg lesz jelen !  :)

#1411 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 09:57

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 17., szerda - 9:36

Hát igen!!  Ez nagyon biztató .... már csak az a kérdés, mekkora hőmennyiséget képes elszálltani effektive. Bár azok a réz tömb méretek, amiket leirtál nem sok aggodalomra adnak okot... elég tekintélyes fémtömeg lesz jelen !  :)

Hogyan lehetne acetonnál (és metanolnál is) alkalmazni a folyadékeltávolításos (fecskendős-visszacsapó szelepes) módszert?

A víznél ez jól működik, de acetonnál nem a folyadékot távolítja el a fecskendő, hanem gondolom csak aceton-gőz.

Jobb lenne ezzel készíteni a nagy procira való heatpipe-ot, mert egy akkora heatpipe-nál (de kisebbeknél is) a forralásos módszerrel elég nehezen lehet szabályozni a bent maradó folyadék mennyiségét.

Egy ekkora réz monstrumot beletenni 80-100 C°-os vízbe azért, hogy az acetont kiforraljam belőle,- egy csövön keresztül mérve a kifolyó acetont, és ha a kellő mennyiség kijött, akkor abban a pillanatban ideiglenesen zárni a heatpipe-ot, amit később a végleges zárás követ... ez elég nehezen kivitelezhető.

Ha lehűtöm -20 C°-ra akkor sem lenne jó?
Vagy esetleg az aceton forráspontja alá melegíteni egy kicsivel, és úgy megpróbálni?

Vagy esetleg forraljam ki belőle az összes acetont, és egy szelepen keresztül a végén, amikor kihűl ügyesen visszaengedjem a heatpipe-ba a kellő mennyiségű acetont?

Veriakilis

#1412 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 11:20

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 9:57

Hogyan lehetne acetonnál (és metanolnál is) alkalmazni a folyadékeltávolításos (fecskendős-visszacsapó szelepes) módszert?
Vagy esetleg forraljam ki belőle az összes acetont, és egy szelepen keresztül a végén, amikor kihűl ügyesen visszaengedjem a heatpipe-ba a kellő mennyiségű acetont?

Szerintem mindkét módszer kivitelezhető: az egyik, a melegítős, vagyis elkezded kiforralni belőle az acetont és figyeled, hogy mikor áll meg a folyadékáram. Ekkor kiveszed a melegvízből és figyeled, hogy egy keveset szívjon vissza (bár ez sem egyszerű, látni/mérni hogy mennyit szív vissza, de megoldható ha nem lenne ötleted rá szólj leirom) ... majd hirtelen lezárod....

De a fecskendős is jó lenne: igaz hogy ott aceton/metanol gőzt akar kiszívni, de ha jópárszor ezt megteszed, akkor elvileg csak foly+gőz van ... ekkor átfordítva ugy, hogy a nyilás felé legyen a folyadék, felette a gőzté : akkor csak a folyadék fog kijönni ... igy meglehet ezt is csinálni ....

#1413 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 11:28

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 12:20

Szerintem mindkét módszer kivitelezhető: az egyik, a melegítős, vagyis elkezded kiforralni belőle az acetont és figyeled, hogy mikor áll meg a folyadékáram. Ekkor kiveszed a melegvízből és figyeled, hogy egy keveset szívjon vissza (bár ez sem egyszerű, látni/mérni hogy mennyit szív vissza, de megoldható ha nem lenne ötleted rá szólj leirom) ... majd hirtelen lezárod....

Nincs rá ötletem. maximum az, hogy egy fecskendőbe kerül a kiforrt aceton,- de az meg kevés a heatpipe térfogatához képest.
Max. 20ml-es fecskendőm van.
Valami mérőkémcső esetleg?

#1414 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 16:37

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 12:20

Szerintem mindkét módszer kivitelezhető

Ma megpróbáltam Durkó féle kapillárist készíteni egy kis vörösréz lemezre.

Úgy néz ki, hogy a vezetékes gáz kevés a sárgaréz megolvasztásához.
Sima gázláng fölé tartottam a rézlemezt, rajta a sárga réz-vörös réz-por (30%-70%) keverékkel.
Felizzott egészen vörös színűre, de csak nem olvadtak meg a sárgaréz por szemcséi.

Neked milyen színűre hevült a vörösréz, amikor a kapillárist készítetted?
A PB gáznak nagyobb az égéshője, mint a vezetékesé, ha jól tudom (na meg gondolom kevernek a vezetékes gázhoz levegőt is rendesen...).

Veriakilis

#1415 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 18:07

Nincs rá ötletem. maximum az, hogy egy fecskendőbe kerül a kiforrt aceton,- de az meg kevés a heatpipe térfogatához képest.
Max. 20ml-es fecskendőm van.
Valami mérőkémcső esetleg?

Nos igen ... majdnem ..... egy vékony, lezártvégű üvegcsőbe vezeted az acetont, és amikor már nem jön több, abbahagyod a fűtést akkor ugye elkezdi visszaszívni ... a csövet előtte beskálázod (mint egy menzúrát vagy mérőhengert) igy tudod mikor elég a folyadék ...

Felizzott egészen vörös színűre, de csak nem olvadtak meg a sárgaréz por szemcséi.

Nem is fog ... ezért kell közé a keményforraszpor .... annyira igy nem tudod felmelegíteni(gáztűzhelyen ha jól gondolom, vagy gázégővel volt????), ezért is kérdeztem hogy mivel fűtöd ... igy jó esetben a keményforrasz megolvadhat, de a réz tuti nem ... de ha mégis megolvadna, ami nem fog megtörténni, akkor sem akar majd összetapadni  ... ez a tulajdonság a forrasznak van meg .... én egy kis szúrólángos égővel csináltam, amit a gázosok/vizesek használnak.. az is éppen csak elég a célnak ... bár kétlem, hogy azzal pl. egy komolyabb vastagságú rézlapot (akát fél cm) át tudnék melegíteni ...

Nem Te irtad multkor, hogy lesz vmi kemence ahol meg tudod csináltatni .. ? Az nem jött össze?? Mert az lenne a tuti ...

A PB gáznak nagyobb az égéshője, mint a vezetékesé, ha jól tudom (na meg gondolom kevernek a vezetékes gázhoz levegőt is rendesen...).

Lehet, de nem ez az oka, hanem az égőfej ...  a lángos forrasztónál (na nem a szétszakadt sajtos-tejfölös összeillesztésére alkalmas eszközre gondolok  :D  ) egy oxigéndús, szúróláng alakul ki ami direkt erre a célra van ... Ha pedig ilyennel csináltad, akkor sajna nem elég a teljesítménye ... az a tulajdonsága a réznek, amiért ki lett választva, itt hátrányként jelentkezik ....

Szerkesztette: durkonorbi 2007. 01. 23. 18:13 -kor

#1416 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 18:34

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 19:07

Nos igen ... majdnem ..... egy vékony, lezártvégű üvegcsőbe vezeted az acetont, és amikor már nem jön több, abbahagyod a fűtést akkor ugye elkezdi visszaszívni ... a csövet előtte beskálázod (mint egy menzúrát vagy mérőhengert) igy tudod mikor elég a folyadék ...

Nem is fog ... ezért kell közé a keményforraszpor .... annyira igy nem tudod felmelegíteni(gáztűzhelyen ha jól gondolom, vagy gázégővel volt????), ezért is kérdeztem hogy mivel fűtöd ... igy jó esetben a keményforrasz megolvadhat, de a réz tuti nem ... de ha mégis megolvadna, ami nem fog megtörténni, akkor sem akar majd összetapadni  ... ez a tulajdonság a forrasznak van meg .... én egy kis szúrólángos égővel csináltam, amit a gázosok/vizesek használnak.. az is éppen csak elég a célnak ... bár kétlem, hogy azzal pl. egy komolyabb vastagságú rézlapot (akát fél cm) át tudnék melegíteni ...

Nem Te irtad multkor, hogy lesz vmi kemence ahol meg tudod csináltatni .. ? Az nem jött össze?? Mert az lenne a tuti ...

Szia!

Gondolom ilyen mérőhengert lehet venni valami kémia boltban,- nem tudsz ilyen boltot Veszprémben?

Gáztűzhelyen próbáltam egyenlőre csak kíváncsiságból.  :D

Akkor veszek keményforrasz pálcát, és abból készítek port.

De a kemencét én írtam, a réztömbre a kapillárist ott (Székesfehérváron) készítem majd el,- a marós megígérte, hogy kb. ezer Ft-ért megcsinálják ott.

Akkor ezt a próba darabot majd egyik haveromnál készítem el, akinek van szúrólángos gázégője.
Szóval akkor vegyek keményforrasz pálcát, és ne sima sárgarezet használjak.

Most végre lesz időm, és akkor elkészítem a processzorra való heatpipe-ot, csak előtte meg akarom nézni, hogy milyen a Durkó-féle kapilláris, ezért akarom kipróbálni egy vékony rézlemezen először.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2007. 01. 23. 18:37 -kor

#1417 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 23. 21:15

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 18:34

Gondolom ilyen mérőhengert lehet venni valami kémia boltban,- nem tudsz ilyen boltot Veszprémben?

Szóval akkor vegyek keményforrasz pálcát, és ne sima sárgarezet használjak.

Hát, nem tudom, van-e ilyen veszprémben .. :( De mindenesetre, ha szerzel vhonnan egy kb.4-5 mm belső átmérőjű üvegcsövet, és lezárod a végét (akár a szúrólánngal leolvasztod)  akkor azt be tudod skálázni: fecsiből e-ml-enként adsz bele folyadékot, és jelölöd kivül egy filccel .... de talán növényvédőszerboltban is kapsz (vélszerű lenne kb. 5-10 ml maximális térfogatban gondolkodni ha az elég mennyiség a pipe-ba) nem tudom ott árulnak-e ilyen kicsit is ....

Igen, a keményforrasz a "lelke" a módszernek ... :)

Szerkesztette: durkonorbi 2007. 01. 23. 21:16 -kor

#1418 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 24. 20:59

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 22:15

Igen, a keményforrasz a "lelke" a módszernek ... :)

Keményforrasz anyagból többféle van?
Melyik fajtát érdemes venni, vagy azt a boltos tudni fogja, hogy melyik felel meg erre a célra?

#1419 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 24. 22:50

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 24., szerda - 20:59

Keményforrasz anyagból többféle van?
Melyik fajtát érdemes venni, vagy azt a boltos tudni fogja, hogy melyik felel meg erre a célra?

Biztos van több féle, én csak igy simán kértem veszprémben a Metakerben ... :)

#1420 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 28. 14:57

Helló Urak,
kellene egy kis segítség:)
Tud e valaki tippet arra,hogy mivel szimuláljam egy processzor melegedését?
Most lesz időm foglalkozni hídpájpolással:)
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.