HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#1421 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 29. 10:17

Idézet: knifemaster - Dátum: 2007. jan. 28., vasárnap - 15:57

Helló Urak,
kellene egy kis segítség:)
Tud e valaki tippet arra,hogy mivel szimuláljam egy processzor melegedését?
Most lesz időm foglalkozni hídpájpolással:)

12 V-os autó reflektor.

Ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor mindkét izzószálat működtesd, így kb a 65/60 W-os izzó 125 W-al fűt.
De van 12V 140/100W-os is, én ilyennel szoktam tesztelni.

Veszel egy réztömböt, és fúrsz bele egy akkora lyukat, amibe belefér az izzó kvarcüveg része,- így az minden fény hőenergiaként realizálódik...

#1422 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 02. 15:35

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 18:34

Most végre lesz időm, és akkor elkészítem a processzorra való heatpipe-ot, csak előtte meg akarom nézni, hogy milyen a Durkó-féle kapilláris, ezért akarom kipróbálni egy vékony rézlemezen először.

Hi!

Nos, mire jutottál a procihűtődel?

#1423 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 03. 11:50

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. febr. 2., péntek - 16:35

Hi!

Nos, mire jutottál a procihűtődel?

Még nem tudtam venni keményforrasz anyagot.
Nem készítettél még kapilláris falú heatpipe-ot?
Mostanában is kísérletezel vele?

#1424 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 12:44

Ho lehet kapni 10*10 mm-es nyégyszög profilú vörösréz 'rudat'?

A pesti Jászberényi úti Metallo-nál, és a Fehérvárinál nincsen, csak 20*10mm-es, és az nem jó, mert hosszában kéne fűrészelni...

Tud valaki más helyet?

#1425 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 13:02

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 16:37

...A PB gáznak nagyobb az égéshője, mint a vezetékesé, ha jól tudom (na meg gondolom kevernek a vezetékes gázhoz levegőt is rendesen...). ...

Vezetékes földgázért a m^3-en kívül MJ hőérték után fizetsz, azaz mérve van a szolgáltatott földgáz hőértéke és ez befolyásolja az árat. :)

Szerkesztette: Omega 2007. 02. 08. 13:03 -kor

#1426 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 13:57

Idézet: Omega - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 14:02

Vezetékes földgázért a m^3-en kívül MJ hőérték után fizetsz, azaz mérve van a szolgáltatott földgáz hőértéke és ez befolyásolja az árat. :)

Ezt most csak azért írtad ide, hogy meglegyen a 40009-ik hozzászólásod is? :offtopic:
Így nem veszik észre a többiek a kérdésem...

#1427 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 13:57

A pesti Jászberényi úti Metallo-nál, és a Fehérvárinál nincsen, csak 20*10mm-es, és az nem jó, mert hosszában kéne fűrészelni...

Tud valaki más helyet?

#1428 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 17:37

Idézet: Omega - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 13:02

OFF ..

No igen ... ez igaz, de: az egyetemen egy ismerős prof megmérte a földgáz fűtőértékét és bizony az nem "csak hibahatáron belül volt alacsonyabb annál, amit éppen kellett fizetni" (finom voltam :) ) A dolog gavallér oldala, hogy mikor szóltak a szolgáltatónak, akkor pozitivan reagáltak... 

#1429 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 17:39

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 13:57

Ezt sajna nem tudom .... érdemes lenne megkérdezni telón itt a VP-i boltokat is, hogy tudnak-e hozni ...

Én most nem foglalkoztam a témával egy ideje ... :(

#1430 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 17:51

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 13:57

Ezt most csak azért írtad ide, hogy meglegyen a 40009-ik hozzászólásod is? :offtopic:
Így nem veszik észre a többiek a kérdésem...

/OFF
Még egy ember, aki beleköt a magas hozzászólásszámomba. Magasról leszarom a hozzászólásszámomat. Azért írtam le, amiért Te is leírod ide a gondolataidat. Ettől fórum a fórum. A melegítésről és a gáz hőértékéről volt szó, én pedig véletlenül gázszolgáltatónál dolgozom, pont annál, amelyik Veszprémben is szolgáltat. És mert nem szeretném ha abban a hitben élnél, hogy a gázt 'vizezik'. Jószándékból.
Ha csak ezen múlik, hogy észreveszik-e a kérdésed, az régen rossz.

durkonorbi, arra viszont nincs rálátásom, hogy helyes-e az a kiszámlázott hőérték, elvileg igen. Gyakorlatilag meg. :think: Azért ez nem olyan dolog, hogy megméri egy prof, hogy hopp ennyi és akkor utólag módosítgatják. Tudtommal ez egy szigorúan, a Magyar Energia Hivatal által felügyelt dolog.

/ON

Szerkesztette: Omega 2007. 02. 09. 18:04 -kor

#1431 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 17:52

Nehogy ne vegyék észre :rolleyes:

Hol lehet kapni 10*10 mm-es nyégyszög profilú vörösréz 'rudat'?

Tud valaki más helyet?

#1432 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 19:24

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 18:39

Ezt sajna nem tudom .... érdemes lenne megkérdezni telón itt a VP-i boltokat is, hogy tudnak-e hozni ...

Én most nem foglalkoztam a témával egy ideje ... :(

Köszi, meg fogom nézni, mert már csak ez hiányzik a heatpipe-hoz, hogy kész legyen. :)

Veriakilis

#1433 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 10. 17:17

Fehérvári metalloglobusban lehet venni 40x40-es rúdból akármilyen hosszút (ha nagy, azon segít a fűrész)

Szerkesztette: Gyulavitéz 2007. 02. 10. 17:18 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1434 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 10. 19:48

Idézet: Omega - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 17:51

durkonorbi, arra viszont nincs rálátásom, hogy helyes-e az a kiszámlázott hőérték, elvileg igen. Gyakorlatilag meg. :think: Azért ez nem olyan dolog, hogy megméri egy prof, hogy hopp ennyi és akkor utólag módosítgatják. Tudtommal ez egy szigorúan, a Magyar Energia Hivatal által felügyelt dolog.

OFF

Persze , direkt azért is nem azt irtam, hogy visszaküldték a pénzt ..... :) De nem ugy reagáltak - mint Magyarországon sajna sok szolgáltató - hogy ugyan menj már ez ennyi és kész ... Csak azért irtam le, mert ez az egykori prof-om sztorija volt, mikor nagy ritkán előkerült a jól ismert - befonom a hajam tőle - sztori, hogy" mán nem úgy van min' régen, mos kéccer annyi ideig kell forralni a vizet a gázon ... "  :) 

#1435 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 10. 22:30

:respect:  :)

#1436 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 27. 14:02

Ejha .... nagyon csendben van a topic ... csinált vki vmit, és nem akarja elárulni, vagy senki nem dolgozik a projecten (én sajna speciel nem ... :( ) ???

#1437 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 03. 11:55

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 15:02

Ejha .... nagyon csendben van a topic ... csinált vki vmit, és nem akarja elárulni, vagy senki nem dolgozik a projecten (én sajna speciel nem ... :( ) ???

Nálam van fejlődés: utolsó fázisához közeledik a procira való heatpipe készítése.

Tegnap vettem a Metellóglóbusnál egy 350*40*5 mm-es réz rudat.
Ez kétszer is elfűrészeltem hosszában (jó sok munka volt,- összesen 70 cm hosszan  fűrészeltem a fél centi vastag réz rudat).

Így kaptam 2 db 350*10*5 mm-es rudat. Ezeket még le fogom vágni 300 mm-esre, mert ennyi lesz a heatpipe hossza.
Ezek lesznek a heatpipe oldalai,- a két vörösréz tömb közé mennek.
A maradék anyagból még ki kell vágni 2 rudat  (90*10*5 mm) ami a heatpipe tetején. és alján lesz.
Nemsokára nekiállok 'legyártani' a vörösréz port, meg a keményforrasz port.
Lehet, hogy egy kis kézi maróval (fúrógépbe fogva) próbálkozok majd a reszelő helyett, mert az elég fáradtságos munka lenne.

Vettem keményforrasz pálcákat is (ez 2*2mm-es, és 500mm hosszú), ezeknek elég érdekes színük van: ezüstős, egy kis sárgaréz szerű szín beütéssel,- gondolom valami sárgaréz-ezüst ötvözet lehet.
A boltos ajánlott még folyató szert is,- ez fehér por, amit vízben kell feloldani.
Remélem nem kell a folyató szer, mert a kapillárishoz nem lenne éppen szerencsés, ha eltömítené a kapilláris részt.

Szerinted a rézpor-forraszpor összeolvad folyató szer nélkül is?
Számíthat a heatpipe működésében az, hogy adott állandó felületű kapilláris résszel különféle térfogata lehet a heatpipe-nek?

A heatpipe két oldalának (a két nagy réz tömb) kapilláris része: 290*90 mm-es felület.
Ez 552 négyzet cm.
A térfogata pedig 261 köb cm lesz a 10 mm-es távtartó oldal miatt.

Ha egy 8mm átmérőjű és 300mm hosszú csövet veszek alapul (tehát egy ekkora heatpipe-ot), akkor ezek az arányok:
térfogat: 15 köb cm
felület: 7.5 négyzet cm.
Tehát számarányban a felület fele a térfogatnak a cső formájú heatpipe-nál.

Az én heatpipe-omnál pont fordítva lesz kb. a felület, és a térfogat aránya.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2007. 03. 03. 11:57 -kor

#1438 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 05. 08:04

Hi!

Számíthat a heatpipe működésében az, hogy adott állandó felületű kapilláris résszel különféle térfogata lehet a heatpipe-nek?

Nos, szerintem nem érdems folyatószert használni, mert az ha jól gondolom arra van, hogy a forrasz befussa a rezet .... ez itt nem jó, sőt, csökkenti a hasznos felületet ... Hogy a kapilláris felület / térfogat arány milyen, természetesen számit, de inkább az a lényeg, hogy a foolyadék mennyiség/össz"cső"térfogat/kapilláris belső térfogat arány olyan legyen, hogy tudjon közlekedni a megfelelő mennyiségű folyadék a kapillárison belül vissza meleg részhez .... ezt szerintem érdemes kikisérletezni .... a sima csöves eredmények nem feltétlenül ültethetőek át pontosan ide, a kapilláris réteg eltérése miatt .. de ha tuz közel uolyan kapilárisvastagságot/zerkezetet reprodukálni, akkor a folyadék/kapilláris belső felület arány lesz a meghatározó .... uis mint irtam korábban a szállítóközeg legnagyobb része a kapillárisban van folyadékként, nagyon kis része van gőzformában ...

#1439 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 12:45

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. márc. 5., hétfő - 9:04

Hi!

Nos, szerintem nem érdems folyatószert használni, mert az ha jól gondolom arra van, hogy a forrasz befussa a rezet .... ez itt nem jó, sőt, csökkenti a hasznos felületet ... Hogy a kapilláris felület / térfogat arány milyen, természetesen számit, de inkább az a lényeg, hogy a foolyadék mennyiség/össz"cső"térfogat/kapilláris belső térfogat arány olyan legyen, hogy tudjon közlekedni a megfelelő mennyiségű folyadék a kapillárison belül vissza meleg részhez .... ezt szerintem érdemes kikisérletezni .... a sima csöves eredmények nem feltétlenül ültethetőek át pontosan ide, a kapilláris réteg eltérése miatt .. de ha tuz közel uolyan kapilárisvastagságot/zerkezetet reprodukálni, akkor a folyadék/kapilláris belső felület arány lesz a meghatározó .... uis mint irtam korábban a szállítóközeg legnagyobb része a kapillárisban van folyadékként, nagyon kis része van gőzformában ...

Azt tervezem, hogy mielőtt eldönteném, hogy a procira való hetapipe-ot végül is milyen folyadékkel töltöm majd fel, készítek egy kísérleti darabot a Durkó-féle kapillárissal.

Nem biztos, hogy ha először feltöltöm a proc-ra való heatpipe-ot mondjuk vízzel, akkor ha utána mégis úgy döntök, hogy aceton, vagy metanol lesz benne, akkor teljesen ki tudom szárítani.

Ha meg két anyag (víz, aceton) keveredik a heatpipe-ban, akkor az nem fog jól működni.

Akkor már inkább a kísérleti darabot szárítgatom.
Esetleg a meglévő fémragasztós-rézporos heatpipe-ból kiengedem a vákuumot, és kiszárítom belőle a vizet, majd megpróbálom acetonnal és/vagy metanollal is.

Egyébként próbálgattam a fémragasztós-rézporos heatpipe hővezetését egy ugyanolyan hosszú rézrúddal szemben, és messze sokkal jobban vezeti a hőt a heatpipe, mint a sima réz rúd.

A keményforrasz rúd viszont rosszabbul vezeti a hőt, mint a vörösréz,- ezt is kipróbáltam.

Veriakilis

#1440 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 14:11

Hi!

Szerintem ha fel is töltöd vizel, akkor ki lehet szállítni - pár napa latt radiátoron, vagy akár sütőben is .... ki kell próbálni! :)

Igen a keményforrasz rúd rosszabul vezet, de ennek nincs különösebb kelejntősége hiszen a HP-ben a gőz viszi a hőt, nem a fém ...

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.