HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#1521 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 12. 16:32

Idézet: didyman - Dátum: 2008. okt. 28., kedd - 16:20

Jól néz ki :-) . Hőmérsékletügyileg mi a helyzet, mennyire meleg az éccaki híd például? Én is gondolkoztam egy időben ilyesmi megfejtésen, hogy kb. ilyen úton kivezetni oldalra a hőt, bordázatra. Aztán hagytam :D . A mostani netezős vasban van egy venti, 12 centis, ami kb. 3-4V-ról megy, a 160G-s notivinyó hangosabb ennél, de nekem ez is elég halk most. Egy laptop alaplapja, Celeron M-mel. Ami kihallatszik, idle állapotban valami zenélő tekercs :D .

Egész napi használat után ilyen hőmérsékleteket ír ki a SpeedFan:

SpeedFan 4.32:

System:  42 ºC
CPU:    25 ºC
HD0:    40ºC
Core0:    40ºC
Core1:    42ºC

Ha windows telepítésre hoznak hozzám gépeket, akkor szörnyülködök csak igazán, hogy milyen rettenetesen hangos az átlag számítógép...

A System a déli hid.
Az északit sajnos nem méri a SpeedFan (lehet, hogy újabbat kéne letöltenem :confused: ).
Mindenesetre az északi hid kézzel még megfogható, tehát 50 ºC alatt van.

Veriakilis

#1522 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 10:54

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 16:32

CPU:       25 ºC

Nem fordítva? :)
Amúgy gratula... én megálltam a projekttel már nagyon régen...
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1523 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 17. 17:06

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2008. nov. 14., péntek - 11:54

Nem fordítva? :)
Amúgy gratula... én megálltam a projekttel már nagyon régen...

Köszönöm!

Nem, ezeket mutatja a SpeedFan

CPU:    25 ºC

Persze fura, hogy a CPU 25C fokos.
Bár amikor 25C fokosnak mutatja a processzort, akkor a Core0-1 40-42 C fokos.
Ha kézzel megfogom a processzoron levő heatpipe blokkot, akkor lanygyos,- tehát reális a 25 C fok.
A CPU szerintem a processzor kupakjának hőmérsékletét mutatja.

Verriakilis

#1524 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 12:47

Idézet: kontras - Dátum: 2008. jún. 8., vasárnap - 15:27

Kösz szépen, én is kiszedtem az értesítendő témák közül, és azóta nem jön.
Szépek a munkáid a fényképeken.
A hóolvasztáshoz sokkal mélyebbre kellene szerintem lemenni, min. 6m-es hp-csövek kellenének, vagy inkább 12 m-esek, és persze a fölső 2-3 m-t hőszigetelni kell. És akkor még mindig ott a kérdés, hogyan lehet "kikapcsolni" a hőcsövet, hogy olyankor, ha még vagy már nincs hó (mert pl. ő elolvasztotta), ne fogyassza a föld mélyéből az ott található hőmennyiséget a felszín melegítése.
A rácsos ötletet jónak tartom a hő felszínnel való közlésésre és elosztására.
Kérdeznék valamit: amikor már kivákuumoztam a csövet, valahogyan be kellene tölteni a munkaközeget, pl. vizet, acetont, vagy pl. ezek keverékét, vagy etilént vagy akármit. Ehhez gondolom, spéci szelep kellene, amelyik (láttam ilyent a neten, oldalsó kis csap,) amelyiken be lehet engedni a közeget, úgy, hogy közben megmarad a vákuum a csőben.
Itt akadtam el, és emiatt belekezdtem egy napkövető tükör készítésébe, amellyel már majdnem kész vagyok, a végső összefésülés van hátra, bár efféle tipikus "gyártmányfejlesztés"-nél sosem tudni, mit kell még tenni, hogy a végén működjön a prototípus...
Szóval ilyen oldalcsappal rendelkező szelepet vajon hol lehet kapni? vagy Ti hogyan teszitek bele a közeget?
Előre is köszönöm a segítséget!

az eredeti otlet tolem szarmazik. vagy 8..10 eve irtam meg egy levelezo listara. akkor mukodik jol, ha jo hovezeto a talaj, pl koves homokos, es magas a talajviz szintje.

de van egyszerubb modszer is. sima padlofutes csovek kellenek a jarda ala amik lejtenek egy iranyba. amikor kell, kutbol felnyomod a vizet, az felfuti fagypont fele es leolvad a ho/jeg. ha kikapcsolod a szivattyut akkor lefolyik a csovekbol a viz nem fagy szet.

a forralasos otletemet is tovabbfejlesztettem. nem kell forralni. feltoltod a kivant mennyisegu vizzel a csovet es gozt fujsz be. az kinyomja a levegot, ekkor lezarod. ha gyors vagy nem valtozik a viz mennyisege (jelentosen) es levego sem lesz a csoben.

#1525 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 27. 18:21

Idézet: aurum - Dátum: 2009. jan. 13., kedd - 13:47

az eredeti otlet tolem szarmazik. vagy 8..10 eve irtam meg egy levelezo listara. akkor mukodik jol, ha jo hovezeto a talaj, pl koves homokos, es magas a talajviz szintje.

de van egyszerubb modszer is. sima padlofutes csovek kellenek a jarda ala amik lejtenek egy iranyba. amikor kell, kutbol felnyomod a vizet, az felfuti fagypont fele es leolvad a ho/jeg. ha kikapcsolod a szivattyut akkor lefolyik a csovekbol a viz nem fagy szet.

a forralasos otletemet is tovabbfejlesztettem. nem kell forralni. feltoltod a kivant mennyisegu vizzel a csovet es gozt fujsz be. az kinyomja a levegot, ekkor lezarod. ha gyors vagy nem valtozik a viz mennyisege (jelentosen) es levego sem lesz a csoben.

Azt még a Prohardver heatpipe fórumába írtad, ha jól emlékszem. :)

A második ötlet jól hangzik, és egyszerű is,- gondolom a kút vizének a hőmérsékletét meg a föld hője stabilizálja.
Ezt kipóbáltad a gyakorlatban is?

A heatpipe gőzzel feltöltésén én is gondolkoztam régebben,- működne ez szerinted úgy is, hogy forró gőz helyett az ultrahangos hidegpárásító hideg-páráját engedem a heatpipe-ba?

Milyen hosszú heatpipe-okkal működött (működik?) a kocsibejáró fűtés?
Milyen sűrűn raktad a talajba a heatpipe-okat?

Nincs fényképed róla?

Veriakilis

#1526 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 14. 17:27

Arra az esetre, ha valaki mégis idetéved, szeretnék kérdezni valamit azoktól, akik nálam jobban értenek a hőcsövekhez és már készítettek ilyesmit:

egy nagy, többszáz literes térfogatú hőcsövet (t.képpen hőládát... :-))) )akarok készíteni, melybe az egyszerűség kedvéért diklór-metánt tennék, mert annak a forráspontja 4o°C, és azt gondoltam, ha semmiféle vákuumot nem létesítek, akkor kb. 4o°C-tól fölfelé fog hőcsőként működni ez a csodaláda. És hallatlanul egyszerű, teszek bele néhány gramm közeget, és lezárom.

Igenám, de ha nem lesz vákuum, akkor benne marad az összes levegő is, meg persze a diklórmetán, amit beletettem.

Nem okoz ez majd gondot?

Igaz, ha valamilyen hőcsőből csak pl. a légköri nyomás felét, kb. 5oo mbar-t szívok ki, és marad benne kb. 5oo mbar nyomás, vagyis 5oo mbar vákuum, akkor a beletett munkaközegen kívül még mindig elég sok levegő is marad odabent, nem? És az nem okoz zavart? Vagyis ha bármilyen vákuumot létesítek, azért mindig marad benn valami levegő. Ez hogy-hogy nem okoz zavart? Talán a levegő főbb alkotórészei, a nitrogén, az oxigén, az argon mind jóval eltérőbb forrponttal rendelkeznek, és emiatt nem okoznak bajt?

Más.

Most bukkantam rá egy keresésnél az ún. HSCP-re (Heat Supraconductive Pipe), a hő-szupravezető-csőre.

Erről azt írják, hogy 1.6 match-csal, 1.6-szeres hangsebességgel áramlik benne a munkaközeg, és 2o kW-ot képes elvezetni / cm2!

Ki tud erről többet?
Nekem az a sejtésem, hogy valami szupernagy vákuumot hoznak létre, és talán emiatt nő meg a munkaközeg sebessége, mert még kevésbé akadályozza a mozgását a levegő , mert gyakorlatilag már alig van néhány molekula. Vagy ez naív laikus megközelítés?

Esetleges válaszaitokat köszönöm!

Üdv.

kontras

#1527 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 10. 19:03

Idézet: kontras - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 18:27

egy nagy, többszáz literes térfogatú hőcsövet (t.képpen hőládát... :-))) )akarok készíteni, melybe az egyszerűség kedvéért diklór-metánt tennék, mert annak a forráspontja 4o°C, és azt gondoltam, ha semmiféle vákuumot nem létesítek, akkor kb. 4o°C-tól fölfelé fog hőcsőként működni ez a csodaláda. És hallatlanul egyszerű, teszek bele néhány gramm közeget, és lezárom.

Igenám, de ha nem lesz vákuum, akkor benne marad az összes levegő is, meg persze a diklórmetán, amit beletettem.

Nem okoz ez majd gondot?

Más.

Most bukkantam rá egy keresésnél az ún. HSCP-re (Heat Supraconductive Pipe), a hő-szupravezető-csőre.

Erről azt írják, hogy 1.6 match-csal, 1.6-szeres hangsebességgel áramlik benne a munkaközeg, és 2o kW-ot képes elvezetni / cm2!

Ki tud erről többet?
Nekem az a sejtésem, hogy valami szupernagy vákuumot hoznak létre, és talán emiatt nő meg a munkaközeg sebessége, mert még kevésbé akadályozza a mozgását a levegő , mert gyakorlatilag már alig van néhány molekula. Vagy ez naív laikus megközelítés?

Esetleges válaszaitokat köszönöm!

Üdv.

kontras

Szerintem működhet különösen a 40 C fokos forráspont miatt, de a bent maradó levegő rontja a hatásfokát.

Ne veszélyes anyag a diklór-metán?

A Heat Supraconductive Pipe, vagy hívták már supravezető,- már mint hőt szupravezető csőnek is, de egy leírásban azt olvastam, hogy sima heatpipe, és az egész csak reklámfogás.

A rendes heatpipe-ban is hangsebeséggel vagy felette mozog a gőz formátumú közeg.

A 20kW elég sok, de azok a heatpipe-ok, amiket az űrben használnak, és higannyal vannak töltve, meg egyéb egzotikus anyagokkal tudhatnak ennyit.

Veriakilis

UI.: örülök neki, hogy megújult a fórum, és főleg hogy megmaradt a topik!  :)

Szerkesztette: Veriakilis 2009. 06. 10. 19:04 -kor

#1528 Felhasználó inaktív   gabesy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 10. 21:48

Üdvözlök mindenkit ezen a fórumon!

Egy kérdéssel fordulnék a kollégákhoz. Röviden: A heatpipe-ot helyetesítheti egy tömör vörösréz?
Ugyanis történt, hogy a Physx kártyám gyári hűtését le akartam cserélni egy Heatpipe-os Aerocool-ra, de a kondik miatt egy kis hajlításra szorúlt, és sajnos eltörött.

Arra gondoltam, mi lenne, ha hajlítanék 6mm-es vörösrézből, és a hűtőlemezeket (amit a régiről leszedtem) ráerősíteném. Mit gondoltok? Megfelelően lehűtené a Physx kártyát?

Várom mielőbbi válaszotokat, ötleteiteket!

Üdvözletem!

gabesy

#1529 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 10. 21:57

Idézet: kontras - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 18:27

Ebben az elrendezésben ha negyven fok fölé megy a láda hőleadó oldalának hőmérséklete, akkor megszűnik a hőcső-funkció. A belső nyomás - ezzel együtt a forráspont - persze függ a hőmérséklettől, így a negyven fok itt csak egy körülbelüli érték, mindenesetre elég jól felhivja a figyelmet a problémára. Több, sokkal több töltet kell néhány grammnál.

A választott anyag erősen mérgező. Mér' nem jó a nagy klasszikus - a víz?

Idézet

Ez hogy-hogy nem okoz zavart?

Zavart okoz. Akkor működik igazán jól a dolog, ha belül nincs más, csak a töltet. Ez nem vákumot jelent, hanem a töltet telitett gőzének adott hőmérsékleten érvényes  nyomását.
Ezt pont az alacsony forráspontú anyagoknál könnyű megoldani. Teletöltöd, lezárod, aztán alul kiszivattyúzod a felesleget.

Idézet

A munkaközeg gőzfázisa mindig a hőcső belsejében érvényes hangsebesség alatt mozog picivel. A közegbeli hangsebesség főként a hőmérséklettől függ adott anyag esetén. 
Azaz szimplán keresni kell olyan gőzöket, amikben már alacsony hőmérsékleten is magas a hangsebesség, és a cucc annyival fog áramlani.

Ui.: Gabesy: nem.

UiUi.: natessék. Szóval a hőmérsékletfüggés ideális gázokra vonatkozik, a hőcsőnek meg egyik lkényege pont az, hogy a töltet igen messze esik az ideális gáztól... Én meg nem tudom, hogy a telített gőzben hogyan alakul a hangsebesség.

Szerkesztette: Rive 2009. 06. 10. 22:22 -kor

Elköltöztem :-)

#1530 Felhasználó inaktív   gabesy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 11. 09:21

Tudtok esetleg valamilyen alternatív megoldást mondani? Vagy dobjam az egészet a kukába?

#1531 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 11. 09:50

Idézet: gabesy - Dátum: 2009. jún. 11., csütörtök - 10:21

Tudtok esetleg valamilyen alternatív megoldást mondani? Vagy dobjam az egészet a kukába?

Szerintem megjavítani nem tudod a csövet, a tömör rézrúd pedig fele annyira se vezeti a hőt, mint a heatpipe.

Legjobb megoldás ha megnézed a neked tetsző fajtájú hűtő gyártójának weboldalán, hogy kompatibilis-e a kártyáddal, és úgy választasz és veszel egy újat.

#1532 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 12. 12:11

Idézet: gabesy - Dátum: 2009. jún. 11., csütörtök - 9:21

Ne dobd a kukába, hanem olvasgass itt ebben a rovatban (topicban) vissza, és meg fogod találni, hogyan kell vizes vagy acetonos heat-pipe-ot készíteni, nem olyan nehéz, csak meg kell tanulni keményforrasztani, ill. meg kell hozzá venni az eszközöket (forrasztófej, túrista-szerű kis gázpalack, keményforrasztó szál, stb.). De állítólag még lágyforrasztással is sikerülhet.

#1533 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 12. 12:15

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. jún. 11., csütörtök - 9:50

Szerintem megjavítani nem tudod a csövet, a tömör rézrúd pedig fele annyira se vezeti a hőt, mint a heatpipe.

Legjobb megoldás ha megnézed a neked tetsző fajtájú hűtő gyártójának weboldalán, hogy kompatibilis-e a kártyáddal, és úgy választasz és veszel egy újat.

És még valami: nincs szerintem alternatív megoldás, a hőcső több százszor, a jól elkészített hőcső akár több ezerszer jobban vezeti a hőt, mint a tömör vörösrézrúd. Kolosszális találmány, mintegy 4o-5o éves csak, úgy emlékszem, és forradalmasítja a hővezetést.

#1534 Felhasználó inaktív   gabesy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 12. 21:39

Tudtok ötletet adni, hogy áljak neki? Mit szükséges beszerezni, stb...

#1535 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 15. 06:57

Idézet: gabesy - Dátum: 2009. jún. 12., péntek - 22:39

Tudtok ötletet adni, hogy áljak neki? Mit szükséges beszerezni, stb...

Itt a topikban minden le van írva, boltok, alapanyagok, stb. Olvass vissza, szerintem a 25. oldaltól bőven elég... :rolleyes:

#1536 Felhasználó inaktív   gabesy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 15. 17:33

Rendben. Köszönöm.

#1537 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 14. 19:24

Felhozom a topikot a gödörből! :D

#1538 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 13. 20:59

Ez egy durva jó topik, csak sajna ritkán kerül bele friss anyag. Sacc/kb mennyiből jön ki egy ilyen rendszer?
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1539 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 13. 21:40

Annyiból, amennyiért már nem éri meg szenvedni... én azért hagytam abba.

#1540 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 22:05

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. nov. 13., péntek - 21:59

Ez egy durva jó topik, csak sajna ritkán kerül bele friss anyag. Sacc/kb mennyiből jön ki egy ilyen rendszer?

0dBA-s HEATPIPE PROJEKT

A ház a heatpipe-os hűtéssel kevesebb, mint 100 000 Ft.

A régi inviteles oldalam helyett a fenti linkre költöztettem az oldalamat!

Veriakilis

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.