Én sem vagyok híve a fesze emeléses tuningnak. Egyrészről, eddigi tapasztalataim mind azt mutatták, hogy arányait tekintve a fesz emeléses tuning alig hoz többletet az alapfeszes tuninghoz képest. Pl. volt 3 ghz-s NW-s P4-em, ami alapfeszen 3,75-n szaladgált alapfeszen, ha pedig feszt emeltem hozzá(+0,1V), akkor valamivel 3.8 fölött ment. Hasonló arányokat tapasztaltam Prescott magos P4-nél is és a mostani A64-emet se dobja meg túlzottan a fesz emelés, 2,2 ghz a gyári órajele, fesz emelés nélkül elmegy 2,62 ghz-ig, ha pedig adok neki +0,1V-t, akkor 2,71-ig, szal általában nem sokat dob rá a fesz, legalábbis azokkal a procikkal, amiket eddig próbáltam.
Másrészről pedig, több hőt termel a fesz emeléses tuning, magyarul többet kell fordítani a hűtésre, és a zajterhelés is nagyobb. Harmadrészt pedig nem szeretem gyilkolni a cuccaimat.
Éppen ezért én mindíg azt csinálom, hogy, ha veszek egy procit, akkor megnézem, hogy mit tud alapfeszen, fesz emeléssel (maximum +0,1V) aztán pedig az alapfeszen elért legnagyobb órajelen hajtom, így minimális mértékben csökkentem a processzor élettartamát (mindíg olyan hűtőket használok, amik még tuning mellett is több fokkal hűvösebben tartják a procit, mint a gyári hűtők) vagy egyáltalán nem, kitudja.
Egyébként, ahogy Zolka mondta is a C&Q az ebből a szempontból renkdívül hasznos dolog, ha valaki nem terheli folyamatosan a gépét (pl. nem Setizik), akkor annak ez megsokszorozhatja a processzora élettartamát.
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."