HWSW Informatikai Kerekasztal: Tuningos Testvéreim! Procim elhalálozott! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tuningos Testvéreim! Procim elhalálozott! Tanulság:Hajtsd a maximumon, de ésszel! Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 24. 09:19

Kábé 2 éve voltam egy német ismerősömnél, akik az AMD-nek szállították a procitesztelő rendszert. Kissé nehezen értettünk szót (sok bor miatt), de kábé elmagyarázta, hogy a teszter úgy működik, hogy egy rihadt böszme hűtőtérbe vezetik a procit, ahol az üzemi feszhez képest hatalmas feszültséggel megtolják a procit. Közben mérik a proci hőmérsékletét. Van amelyik nem éli túl= selejt, ha túlélte akkor a hőmérséklet alapján kalibrálták, hogy mekkora proci. Ha jól emléxem, akkor ez a barton gyártás elején volt, a barátom azon nevetett, hogy a hibás darab esetén egy fén jelezte, hogy rossz a proci és annyira nem sikerült eleinte a gyártósor beállítása, hogy tisztára fényárban úszott a teszter :) (egy idő után biztos sikerült azért, úgy gondolom). Elvileg magyarázta, hogy kiszűrhető volt a cache probléma, ha csak ez volt, akkor továbbment a cucc, ha csak a cache bizonyos része volt para, akkor azt a részt kizárták, így lettek tbredek belőle.

Nos, ha a story igaz, márpedig ott voltam, sőt elvileg meghívásom is volt a drezdai gyárba (amit idő és autópara miatt nem sikerült beváltanom), akkor a feszemelés egyértelműen károsíthatja a procit (hosszútávon). Persze hűtés, profi lap és táp is nagyon bele tud játszani a dologba. Ugye ismert az is, hogy a folyamatos üzemeltetés kevésbé roncsolja az alkatrészeket, ugyanis bekapcsoláskor hirtelen áramlökés éri a cuccokat, ami sokkal ártalmasabb, mint a folyamatos feszültség alatt lét.

Kábé ennyi amit el tudok mondani és amire emléxem :)

#62 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 09:23

Idézet: csucs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 9:19

Kábé 2 éve voltam egy német ismerősömnél, akik az AMD-nek szállították a procitesztelő rendszert. Kissé nehezen értettünk szót (sok bor miatt)
.....

kevesebbett kellett volna innod  :D

#63 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 09:47

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 9:23

kevesebbett kellett volna innod  :D

Nemzetközi hírű borgyüjtő embernél voltam 300-500 euros borokat ihattam, mea culpa... :Đ

#64 Felhasználó inaktív   pzsx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 10:05

Idézet: csucs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 9:19

Kábé 2 éve voltam egy német ismerősömnél, akik az AMD-nek szállították a procitesztelő rendszert. Kissé nehezen értettünk szót (sok bor miatt), de kábé elmagyarázta, hogy a teszter úgy működik, hogy egy rihadt böszme hűtőtérbe vezetik a procit, ahol az üzemi feszhez képest hatalmas feszültséggel megtolják a procit. Közben mérik a proci hőmérsékletét. Van amelyik nem éli túl= selejt, ha túlélte akkor a hőmérséklet alapján kalibrálták, hogy mekkora proci. Ha jól emléxem, akkor ez a barton gyártás elején volt, a barátom azon nevetett, hogy a hibás darab esetén egy fén jelezte, hogy rossz a proci és annyira nem sikerült eleinte a gyártósor beállítása, hogy tisztára fényárban úszott a teszter :) (egy idő után biztos sikerült azért, úgy gondolom). Elvileg magyarázta, hogy kiszűrhető volt a cache probléma, ha csak ez volt, akkor továbbment a cucc, ha csak a cache bizonyos része volt para, akkor azt a részt kizárták, így lettek tbredek belőle.

Nos, ha a story igaz, márpedig ott voltam, sőt elvileg meghívásom is volt a drezdai gyárba (amit idő és autópara miatt nem sikerült beváltanom), akkor a feszemelés egyértelműen károsíthatja a procit (hosszútávon). Persze hűtés, profi lap és táp is nagyon bele tud játszani a dologba. Ugye ismert az is, hogy a folyamatos üzemeltetés kevésbé roncsolja az alkatrészeket, ugyanis bekapcsoláskor hirtelen áramlökés éri a cuccokat, ami sokkal ártalmasabb, mint a folyamatos feszültség alatt lét.

...az üzemi feszhez képest hatalmas feszültséggel megtolják a procit...
...ugyanis bekapcsoláskor hirtelen áramlökés éri a cuccokat, ami sokkal ártalmasabb, mint a folyamatos feszültség alatt lét...
ezek szerint már a gyárban elbasszák a procit egy sima teszteléssel, ha jól értelmezem :eek:
Hol van a szél, amikor nem fúj?

#65 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 10:18

Idézet: pzsx - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 10:05

...az üzemi feszhez képest hatalmas feszültséggel megtolják a procit...
...ugyanis bekapcsoláskor hirtelen áramlökés éri a cuccokat, ami sokkal ártalmasabb, mint a folyamatos feszültség alatt lét...
ezek szerint már a gyárban elbasszák a procit egy sima teszteléssel, ha jól értelmezem :eek:

Igen. A selejt tök kijön. :)
Egyáltalán nem mond ellent a dolog egymásnak, nem értem a kiragadást? Vagy szerinted alkalmazniuk kéne többszáz tuningbajnokot, akik iparilag elkezdik húzgálni a gépet és darabonként futtatják 24/7-ben a prime95-öt a procikon? :think:
Mellesleg szerintem (bár nem láttam a tesztert működés közben, saját gyarlóságom és egy sebességváltó pusztulás következtében), a másodperc töredéke alatt kiderül, a teszternek, hogy hogyan sorolja be a ketyerét. A selejt pedig helyből elpusztul, ezek várhatóan üzemi körülmények között is megpusztulnának, anyag homogenitási, anagyhiba, eljáráshiba következtében (gyári hibalehetőség hegyek).

Már sajnálom, hogy nem sikerült precízen értelmezni a dolgot, bár vendéglátóm túlságosan belement a részletekbe ami elég megnehezítette az értelmezést. Elektromikroszkópos felvételeket mutatott a hibákról, valamint minimum egy órán keresztül mutatta, hogy egyes memóriabugot hogy szűrnek ki és hogy oldják meg, hogyan kerítik le a hibás memóriarészt.

Ha eszembe jut a cég neve, akkor belinkelem, a barátom már nem dolgozik náluk, mivel európában már ritka, hogy gyártóüzemet létesít valaki, így nem igazán van szükség európai képviseletre. :down:

Szerkesztette: csucs 2005. 03. 24. 10:20 -kor

#66 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 10:58

Én sem vagyok híve a fesze emeléses tuningnak. Egyrészről, eddigi tapasztalataim mind azt mutatták, hogy arányait tekintve a fesz emeléses tuning alig hoz többletet az alapfeszes tuninghoz képest. Pl. volt 3 ghz-s NW-s P4-em, ami alapfeszen 3,75-n szaladgált alapfeszen, ha pedig feszt emeltem hozzá(+0,1V), akkor valamivel 3.8 fölött ment. Hasonló arányokat tapasztaltam Prescott magos P4-nél is és a mostani A64-emet se dobja meg túlzottan a fesz emelés, 2,2 ghz a gyári órajele, fesz emelés nélkül elmegy 2,62 ghz-ig, ha pedig adok neki +0,1V-t, akkor 2,71-ig, szal általában nem sokat dob rá a fesz, legalábbis azokkal a procikkal, amiket eddig próbáltam.
Másrészről pedig, több hőt termel a fesz emeléses tuning, magyarul többet kell fordítani a hűtésre, és a zajterhelés is nagyobb. Harmadrészt pedig nem szeretem gyilkolni a cuccaimat.
Éppen ezért én mindíg azt csinálom, hogy, ha veszek egy procit, akkor megnézem, hogy mit tud alapfeszen, fesz emeléssel (maximum +0,1V) aztán pedig az alapfeszen elért legnagyobb órajelen hajtom, így minimális mértékben csökkentem a processzor élettartamát (mindíg olyan hűtőket használok, amik még tuning mellett is több fokkal hűvösebben tartják a procit, mint a gyári hűtők) vagy egyáltalán nem, kitudja.
Egyébként, ahogy Zolka mondta is a C&Q az ebből a szempontból renkdívül hasznos dolog, ha valaki nem terheli folyamatosan a gépét (pl. nem Setizik), akkor annak ez megsokszorozhatja a processzora élettartamát.  :up:
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#67 Felhasználó inaktív   pzsx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 11:11

A hibás proc kiszűrése az tiszta. Hagy pusztuljon, senki se szeretne hibásat kapni a boltban. De én arra gondolok, hogy nem árt ez a magas feszültség, amivel tesztelik, a procinak.

#68 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 11:18

Idézet: pzsx - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 11:11

A hibás proc kiszűrése az tiszta. Hagy pusztuljon, senki se szeretne hibásat kapni a boltban. De én arra gondolok, hogy nem árt ez a magas feszültség, amivel tesztelik, a procinak.

A magas az effektív magas szerintem. Nem tudom, hogy mennyire az, de például a kalibrálását is ezzel oldják meg, ha jól tudom. :think:

#69 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 11:43

Ez a veszély(magas fesz miatti halálozás) fennáll a chipsetnél is? Most az nf7-emen a max. van beállítva, talán 2.7V. Ez azért kell, mert így a procinak elég kisebb feszt adnom, hogy stabil legyen.
Van rajta zalman borda, és a szellőzés is jó. Már elég régóta megy így. Vagy feleslegesen aggódom?
- Where are we going?
- Let's go find out.

#70 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 03. 24. 12:46

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 11:43

Ez a veszély(magas fesz miatti halálozás) fennáll a chipsetnél is? Most az nf7-emen a max. van beállítva, talán 2.7V. Ez azért kell, mert így a procinak elég kisebb feszt adnom, hogy stabil legyen.
Van rajta zalman borda, és a szellőzés is jó. Már elég régóta megy így. Vagy feleslegesen aggódom?

Minden mikroelektronikai vezetőre igaz, bár valószínűleg a chipset kevésbé finom eljárással készül, és kisebb az áramterhelése, mint egy processzornak, azaz az interconnectek és egyéb vezetékek terhelése jóval kisebb.

A megemelt feszültséggel növekvő áramfelvétel egyébként a kondikat és a feszültségszabályzó IC-ket, ún. voltage regulatorokat is megdolgoztatja. Az alacsonyabb minőségű lapok egyik jellemzője, hogy alultervezik ezeket az alkatrészeket, mert ezen is lehet spórolni többet között néhány száz forintot, ami milliós tételben már összeg. Ebből következnek azok a jelenségek, mikor egy mohóbb processzor kerül a lapba, akkor a gép egy idő után (órák, hetek, hónapok, évek) kezd instabilitást mutatni, majd egyszercsak megfekszik.

#71 Felhasználó inaktív   pzsx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 13:33

Idézet: jrpryv - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 10:58

Én sem vagyok híve a fesze emeléses tuningnak. Egyrészről, eddigi tapasztalataim mind azt mutatták, hogy arányait tekintve a fesz emeléses tuning alig hoz többletet az alapfeszes tuninghoz képest. Pl. volt 3 ghz-s NW-s P4-em, ami alapfeszen 3,75-n szaladgált alapfeszen, ha pedig feszt emeltem hozzá(+0,1V), akkor valamivel 3.8 fölött ment. Hasonló arányokat tapasztaltam Prescott magos P4-nél is és a mostani A64-emet se dobja meg túlzottan a fesz emelés, 2,2 ghz a gyári órajele, fesz emelés nélkül elmegy 2,62 ghz-ig, ha pedig adok neki +0,1V-t, akkor 2,71-ig, szal általában nem sokat dob rá a fesz, legalábbis azokkal a procikkal, amiket eddig próbáltam.
Másrészről pedig, több hőt termel a fesz emeléses tuning, magyarul többet kell fordítani a hűtésre, és a zajterhelés is nagyobb. Harmadrészt pedig nem szeretem gyilkolni a cuccaimat.
Éppen ezért én mindíg azt csinálom, hogy, ha veszek egy procit, akkor megnézem, hogy mit tud alapfeszen, fesz emeléssel (maximum +0,1V) aztán pedig az alapfeszen elért legnagyobb órajelen hajtom, így minimális mértékben csökkentem a processzor élettartamát (mindíg olyan hűtőket használok, amik még tuning mellett is több fokkal hűvösebben tartják a procit, mint a gyári hűtők) vagy egyáltalán nem, kitudja.
Egyébként, ahogy Zolka mondta is a C&Q az ebből a szempontból renkdívül hasznos dolog, ha valaki nem terheli folyamatosan a gépét (pl. nem Setizik), akkor annak ez megsokszorozhatja a processzora élettartamát.  :up:

Néha azért elég látványos tud lenni a fesz emelése. Pl: nekem a barton alapfeszen elment 2100Mhzig. Sajnos lockos volt a lelkem így a memória 336on ment. Feltoltam neki a feszt így elment 2500ig a mem meg 400on. Szerintem +400Mhz a procin meg majd 70 a memen azé észrevehető. Aszinkronba meg nem szerettem volna őket hajtani, me úgy elég szarul ment.

#72 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 13:43

Idézet: pzsx - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 13:33

Néha azért elég látványos tud lenni a fesz emelése. Pl: nekem a barton alapfeszen elment 2100Mhzig. Sajnos lockos volt a lelkem így a memória 336on ment. Feltoltam neki a feszt így elment 2500ig a mem meg 400on. Szerintem +400Mhz a procin meg majd 70 a memen azé észrevehető. Aszinkronba meg nem szerettem volna őket hajtani, me úgy elég szarul ment.

Teljesen egyetértek veled. Aki pedig nem akar tunningolni az vegye meg a drágábbat, slussz-passz  :D

#73 Felhasználó inaktív   pzsx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 13:57

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 13:43

Teljesen egyetértek veled. Aki pedig nem akar tunningolni az vegye meg a drágábbat, slussz-passz  :D

Üdv Kolléga! :up:
Az a baj, hogy mindíg lesz drágább. És azt is meg fogod húzni.
Én azt mondom, hogy ha tudja, akkor hadd menjen.
Persze ésszerű határokon belül, ne 2,3Von hűtés nélkül.

Szerkesztette: pzsx 2005. 03. 24. 13:59 -kor

#74 Felhasználó inaktív   MPCRS 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:00

Idézet: pzsx - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 13:57

Üdv Kolléga! :up:
Az a baj, hogy mindíg lesz drágább. És azt is meg fogod húzni.
Én azt mondom, hogy ha tudja, akkor hadd menjen.
Persze ésszerű határokon belül, 2,3Von hűtés nélkül.

:D  :D  :D

Mire nem képes 2 betű eltérés...  ;)

Szerkesztette: MPCRS 2005. 03. 24. 14:03 -kor

#75 Felhasználó inaktív   pzsx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:06

Idézet: MPCRS - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 14:00

:D  :D  :D

Mire nem képes 2 betű eltérés...  ;)

Jó dolog ez a szerkesztés! Lassan felfedezem itta dolgokat! ;)

#76 Felhasználó inaktív   whiskey 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:16

Idézet: MPCRS - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 6:26

Nem kötözködni akarok, csak kiváncsi vagyok... 1.425V-on meddig bírja a proci?

(Nálam így volt: A64 3000+ 1.40@1.425V 2376 MHz stabilan, de ahhoz, hogy 2430-on stabil legyen, már 1.475V is kevés volt.)

Ja, azért 1.425V, hogy terhelésnél se menjen 1.40V alá a fesz...  :)

Akkor neked jo.En nem ilyen peldanyt fogtam ki, 1.5 alatt nem megy 2200 kornyekere.Innentol kezd magara talalni, de tulsagosan nem akartam tul lepni az 1.5-ot (a buvos 10%).1.5-nel mar eleri a 2430-at, de a prime hibazik.Efolott mar franko.Altalaban 0.05 V-al eleve kevesebbet ad neki a lap (gigabyte ga k8ns939).Szoval ebben a fesz tartomanyban meg nem aggodom a prociert.
Whiskey

#77 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:28

Idézet: pzsx - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 14:33

Azért mondtam, hogy azokkal a procikkal, amikkel eddig találkoztam. Az Athlon XP kimaradt az életemből.  :)
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#78 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 22:18

És erre mit szóltok? Barton 1.65v @ 1.35v
2500+-on.

Szerkesztette: Bástya elvtárs 2005. 03. 24. 22:18 -kor

#79 Felhasználó inaktív   haspokk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 05:58

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 10:43

Ez a veszély(magas fesz miatti halálozás) fennáll a chipsetnél is? Most az nf7-emen a max. van beállítva, talán 2.7V.

szia

szerintem elírhattad, mert ez valszeg a ram voltja lehet az nf7 chip max 1,7volttal terhelhető

de nem hiszem, hogy ártana a chipszettnek, hisz a magasabb fsb miatt eleve többletet kell neki leadnia

nem tennék be a softmenübe, ha nem lenne szükség rá, hogy állítsd

legalább is így logikus

#80 Felhasználó inaktív   haspokk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 06:03

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 21:18

És erre mit szóltok? Barton 1.65v @ 1.35v
2500+-on.

mákod van

amúgy a mobil xp-m is tudta ezt, sőt szinte az összes mobil xp tudja