HWSW Informatikai Kerekasztal: BT alapitas koltesegei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

BT alapitas koltesegei

#21 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 23. 00:05

Egy haverral beszélgettem, énis BT-t alapítanék fősulisként, és ő azt javasolta, hogy vállalkozó, vagy létezik valami olyan forma, ami nem is vállalkozó, hanem valami olyasmi, mintha én, mint személy adnék számlát, és nem mint vállalkozó! Létezik ilyen, és ha igen, ennek mi a neve? (ami alapján további infókat megtudhatnék) Szakterület: karbantartás és villamos,esetleg informatikai és telekommunikációs munkák, bedolgozás

#22 Felhasználó inaktív   yooccoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 27. 16:14

Idézet: Hani - Dátum: 2005. jún. 23., csütörtök - 1:05

Egy haverral beszélgettem, énis BT-t alapítanék fősulisként, és ő azt javasolta, hogy vállalkozó, vagy létezik valami olyan forma, ami nem is vállalkozó, hanem valami olyasmi, mintha én, mint személy adnék számlát, és nem mint vállalkozó! Létezik ilyen, és ha igen, ennek mi a neve? (ami alapján további infókat megtudhatnék) Szakterület: karbantartás és villamos,esetleg informatikai és telekommunikációs munkák, bedolgozás

üdv
az általad felsorolt tevékenységek csak egyéni vállakozói igazolvánnyal, illetve csak társasági formában végezhető (bt, kft)
létezik adószámmal rendelkező magánszemély, amihez nem adnak vállalkozói igazolványt, csak egy adószámot, ennek viszont csak meghatározott tevékenységi körei vannak: bérbeadás, magántanári tevékenység, stb.
yooccoo#2929

#23 Felhasználó inaktív   uboat 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 13. 11:51

Idézet: yooccoo - Dátum: 2005. jún. 27., hétfő - 16:14

üdv
az általad felsorolt tevékenységek csak egyéni vállakozói igazolvánnyal, illetve csak társasági formában végezhető (bt, kft)
létezik adószámmal rendelkező magánszemély, amihez nem adnak vállalkozói igazolványt, csak egy adószámot, ennek viszont csak meghatározott tevékenységi körei vannak: bérbeadás, magántanári tevékenység, stb.

Üdv yooccoo!
Esetleg nincs msn véletlenül?Lenne pár kérdésem bt-vel kapcsolatban!
A pénz nem bűzlik persze ha nem mosásnak vetik alá!

#24 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 13. 20:21

Idézet: uboat - Dátum: 2005. júl. 13., szerda - 12:51

Üdv yooccoo!

írd ide  :up:

#25 Felhasználó inaktív   yooccoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 14. 11:20

inkább mélt írj (yooccoo@vipmail.hu)

de ahogy pégyafi is mondta, jöhet ide is
yooccoo#2929

#26 Felhasználó inaktív   localnet 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 31. 17:39

Bt helyett inkább Vállalkozói igazolványt javaslok. Ugyanazzal a jogkörrel rendelkezel csak kevesebbet kell fizetned érte.
Bt-nél bankba el kell helyezni az alaptőkét (ha jól emlékszem ez jelenleg 1 millió Ft), beltagok után kötelező fizetni a jutalékokat minimum minimál bér után év végén a cég forgótőkéje után adózni kell (társasági adó). Könyvelés 10 + áfától indul általában.

#27 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 07. 31. 18:18

Idézet: localnet - Dátum: 2005. júl. 31., vasárnap - 18:39

Bt-nél bankba el kell helyezni az alaptőkét (ha jól emlékszem ez jelenleg 1 millió Ft), beltagok után kötelező fizetni a jutalékokat minimum minimál bér után év végén a cég

BTnél akár 1ezer pénz is lehet az alaptőke.
Make love not Wor.

#28 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 08. 01. 21:33

Idézet: localnet - Dátum: 2005. júl. 31., vasárnap - 18:39

...
Bt-nél bankba el kell helyezni az alaptőkét (ha jól emlékszem ez jelenleg 1 millió Ft)
...

Bt-nél nincs alaptőke minimum!!!

A Cégbíróságon annyit szoktak mondani, hogy azért annyi tőkét "illik" belefektetni, amennyi illetéket befizetsz, de jogszabály nem határoz meg minimumot, így, ahogy fentebb Jahno is irta, 1.000,-Ft-tal, de akár 500,-Ft-tal is alapítható.

Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#29 Felhasználó inaktív   sneaxx 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 01. 22:41

Idézet: uboat - Dátum: 2005. júl. 13., szerda - 12:51

Üdv yooccoo!

Egyébként észnél legyél a BT alapításnál, mert a beltag TELJES vagyonával felel a BT tevékenységéért, tehát pl. ha a neveden van egy lakás, vagy autó, akkor érdemes körültekintően eljárni, könyvelő tanácsát kérni.

#30 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 03. 16:12

Részben ide illik,részben nem,de ennél alkalmasabb topicot nem találtam volna a kérdés feltevéséhez:

Ma jártam jópár hivatalban,mert szeretnék egyéni vállalkozó lenni. Ehhez ugye szükségem van egy telephelyre, aminek a családi lakás tökéletesen megfelel. A vállalkozás tárgya többekközt számitógépek szervizelése, javitása lenne,ehhez azonban azok szerint,akikkel beszéltem, szükségem van megfelelő környezetre is, vagyis egy olyan telephelyre,ahol ez megvalósitható,  ugyanis müködési engedélyköteles a dolog, amelyhez hozzátartozik,hogy pl a tüzoltóság, antsz, stbstb engedélye szükséges.
Jók az értesüléseim? Akinek van hasonló tevékenységi köre, annak vannak hasonló engedélyei?

#31 Felhasználó inaktív   yooccoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 03. 18:38

Idézet: Hani - Dátum: 2005. aug. 3., szerda - 17:12

Részben ide illik,részben nem,de ennél alkalmasabb topicot nem találtam volna a kérdés feltevéséhez:

Ma jártam jópár hivatalban,mert szeretnék egyéni vállalkozó lenni. Ehhez ugye szükségem van egy telephelyre, aminek a családi lakás tökéletesen megfelel. A vállalkozás tárgya többekközt számitógépek szervizelése, javitása lenne,ehhez azonban azok szerint,akikkel beszéltem, szükségem van megfelelő környezetre is, vagyis egy olyan telephelyre,ahol ez megvalósitható,  ugyanis müködési engedélyköteles a dolog, amelyhez hozzátartozik,hogy pl a tüzoltóság, antsz, stbstb engedélye szükséges.
Jók az értesüléseim? Akinek van hasonló tevékenységi köre, annak vannak hasonló engedélyei?

Tisztázzunk néhány fogalmi zavart. A telephely és a székhely fogalmát.
Székhely, az ahol a cég a központját működteti( adminisztráció) a telephely, ahol a munkát végzi, némi adminisztrációval megspékelve.
Telephely csak azoknak kell, akik országos szinten dolgoznak (tehát több helyen is jelen van iparilag) VAGY annak akinek a tevékenysége idokolja. Pl: fuvarozók, esztergályosok..stb. Tehát olyan vállalkozók ( és itt mindegy, hogy cég vagy egyéni)akiknek nem elég a családi ház egy szobája vagy a garázs. Mivel az teherautónak és az esztergálásra váró anyagot tárolniuk kell vhol. Most nem írtam le a cirkalmas jogi szöveget, csak "józam paraszti" észjárással.
A szervíz szolgáltatás is ütheti ezt a kategóriát, de az is a tevékenységtől függ. Ugyebár egy kerti kisgép, vagy egy számítógép között nagy különbség van. A tevékenységi kör kötelezettségeiről a helyi Önkormányzat jegyzője ad felvilágosítást. Helységi szinten lehetnek eltérések, tehát ott érdemes érdeklősni, ahol a tevékenységet végezni akarod.
A telephelyi kötelezettség és a működési engedély nem függ össze. Minden boltnak és aként működő vállalkozásnak kell működési engedély, de telephely nem. Pl: egy kozmetikusnak is kell működési engedély, de telephely nem kell!
ÁNTSZ valószínűleg kell, ebben nem vagyok teljesen járatos., de tudom, hogy szívesen adnak felvilágosítást. A tűzoltóság kötelező!..és kell az Önkormányzati engedély is.
Tehát, sztem első az Önkormányzat. Ott megérdelklősni a telephelyet és az ÁNTSZ-t. Ha az ÁNTSZ ügyben nem tudnak segíteni, akkor hívd fel a körzetedhez tartozó Tiszti Orvosi Szolgálatot.
Tűzoltóság tuti, hogy kell! ..náluk is érdeklődd meg, hogy milyen papírokkal mehetsz hozzájuk, mert ennek van egy sorrendje. Sajnos nem rövid idő ezt elintézni, és nem is 10 Ft. Kérdezd meg az illetékeiket is. Így tudsz időben és pénzben kalkulálni. ..ÉS mivel boltnak minősülsz kell pénztárgép is!
No, meg egy jó könyvelő! :-)
Röviden ennyi. :-))
Egy Könyvelő.
yooccoo#2929

#32 Felhasználó inaktív   sneaxx 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 03. 22:07

Idézet: Hani - Dátum: 2005. aug. 3., szerda - 17:12

Hani,

kérlek szépen, mint egyéni vállalkozó, a számítógépszervized székhelye mondjuk a lakásotok kisszobája, amit kinevezel papíron irodának. Kb. ennyi szükséges.

Telephely nem kell.

Ha utcai, ügyfélbejárós üzletet akarsz nyitni, akkor ld 1-el feljebb. (de szerintem az elején nem éri meg, amíg nem indult be a cég).

üdv
sneaxx

#33 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 00:16

Nem ügyfélbejárós szervizt szeretnék,hanem "kisszobai javításokat" végezni, csak egyes köztiszségviselők szerint kötelező nekem telephely, ahol a tényleges munkát végezhetem (ergó javíthatok), oknak magyaráztak minden marhaságot, többek között hogy a számítástechnikai hulladék az veszélyes hulladék, meg ilyenek.

Vállalkozásom főprofilja a kiszállással történő helyszini javítás, igazából a szobámon kívül semmit se terveztem felhasználni helyiségként, ezekszerint marhaságokat beszéltek "az okosok"

Nagyon köszi mindkettőtöknek az infókat!

yooccoo: könyvelői segítséget intézek, de egy kérdés ezzel kapcsolatban is: hogyan történik általában a "díjazás"? Havidij a megszokott, vagy tételenkénti, vagy hogy? Egy nagyjábóli árat is tudnál mondani,hogy kb mennyibe fáj egy könyvelő? (akár PÜ vagy mail is jöhet). Ugyanis két könyvelő ismerősöm van, akiket tervezek megkeresni ezügyben,és kérni ajánlatot, ezért kellene a reális ár!

#34 Felhasználó inaktív   sneaxx 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 14:43

Idézet: Hani - Dátum: 2005. aug. 4., csütörtök - 1:16

Nem ügyfélbejárós szervizt szeretnék,hanem "kisszobai javításokat" végezni, csak egyes köztiszségviselők szerint kötelező nekem telephely, ahol a tényleges munkát végezhetem (ergó javíthatok), oknak magyaráztak minden marhaságot, többek között hogy a számítástechnikai hulladék az veszélyes hulladék, meg ilyenek.

Vállalkozásom főprofilja a kiszállással történő helyszini javítás, igazából a szobámon kívül semmit se terveztem felhasználni helyiségként, ezekszerint marhaságokat beszéltek "az okosok"

Nagyon köszi mindkettőtöknek az infókat!

yooccoo: könyvelői segítséget intézek, de egy kérdés ezzel kapcsolatban is: hogyan történik általában a "díjazás"? Havidij a megszokott, vagy tételenkénti, vagy hogy? Egy nagyjábóli árat is tudnál mondani,hogy kb mennyibe fáj egy könyvelő? (akár PÜ vagy mail is jöhet). Ugyanis két könyvelő ismerősöm van, akiket tervezek megkeresni ezügyben,és kérni ajánlatot, ezért kellene a reális ár!

Én szinte egészen biztos vagyok benne, hogy nem szükséges telephely. Az okmányirodában mondanak sok érdekességet, bár segíteni ritkán szoktak. Ha mégis ragaszkodnak hozzá, telephelynek nevezd meg valamelyik rokon szimpatikus garázsát. (Egyébként érdemes messzire tenni, ha mindenképpen kell, mert el lehet számolni rá utazási költséget. A kutya nem fogja ellenőrizni egyébként, hogy hol javítod a gépeket.)

Könyvelő díjazása változó, mivel Te ha jól értem főállású munka mellett szeretnéd ezt csinálni, gyakorlatban nem sok dolga van veled, egy idő után magadnak is meg fogod tudni csinálni (de ehhez mindenképpen naprakész tudás szükséges).

Neked az a dolgod, hogy megfelelő költségszámlákat szerezz be, hogy valami maradjon is a bevételedből. :) Lehet szövetkezni benzinkutas ismerőssel, az elég hatékony pl. :) Arra vigyázz, hogy maradj közel az életszerűséghez, az első évben még elmegy a veszteséges működés, de utána illik szerény nyereséget produkálni - mert életszerűtlen, ha valaki évekig veszteségre dolgozik.

(szerk: ja igen, ha találkozol a könyvelővel részletesen kérdezd ki a számla kitöltésének aktuális szabályairól - sokszor változik, és lassan már a 77 magyar népmesét is rá kell írni. legyél tisztában az SZJ és egyéb számokkal is amit használhatsz majd a számlaíráskor.)
--
egyébként meg nem kell annyira izgulni: én ismerek olyan KONYHÁNAK használt szobát, ahol többek között utazási iroda, ingatlantanácsadó, hirdetési ügynökség és még sokminden "székel" persze papíron.

Szerkesztette: sneaxx 2005. 08. 04. 14:50 -kor

#35 Felhasználó inaktív   yooccoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 15:19

Nehéz reális árat mondani. Függ attól , hogy Mo. melyik térségében vagy. Város vagy vidék. Mindkét módszert alkalmazzák, a havi és tétel díjat is. Sőt olykor vegyesen. Az egyéni vállalkozót felénk általában 3-10ezerig vállalják. Függ a tevékenységtől, van e alkalmazott, áfa körös-e a tevékenység..és még sok tényező. A Bt-k olyan 7-15 ezerig mennek.
Ezek a nagyjáboli árak Pestől 50 km-re keletre. Nyugat felé kicsit drágábbak.
yooccoo#2929

#36 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 17:39

Zala megye lenne, erősen nyugat :)

#37 Felhasználó inaktív   sneaxx 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 23:46

Idézet: Hani - Dátum: 2005. aug. 4., csütörtök - 18:39

Zala megye lenne, erősen nyugat :)

Egyébként ha csak havi 1-2 számlát írsz akkor azért olyan heves könyvelést nem kell végezni...bőven elég évente 2-3x felkeresni a könyvelőt. Ha meg később EVA-s leszel, már ez se nagyon kell.

#38 Felhasználó inaktív   ujvasarlo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 13. 02:31

Sziasztok!

Én is cégalapítás előtt állok, de még nem döntöttem el, hogy milyen cégforma legyen belőle. Ha cégalapítás előtt allsz, a vallalkozas.esf.hu - alatt van egy csomo ertekes naprakesz tananyag info, ami ingyen letoltheto..:)

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy tudnátok ajánlani konkrétan ügyvédet Bp-en, aki rendes, megbízható, és olcsóbban megcsinálja? (Bt alapításra eddig ezt mondták nekem: 50k illeték, 14k közzétételi díj, ügyvédi munkadíj: az egyik 40k, a másik 60k. KFT-nél kb. 200k a költség, ügyvédi munkadíj: 75k, 100k, és 125k volt az ajánlat.)

Szerintetek nagy különbség van BT és KFT között? Én úgy hallottam, hogy ma már szinte semmi, mert a KFT ügyvezetője és az 50%-nál nagyobb tulajdonosa ugyanúgy korlátlan felelősséggel bír.

Könyvelőtől én eddig csak 30k feletti árajánlatot hallottam/hó.

Amit még be kell szerezni, azok az aláírási címpéldányok, ebből kell 1. db a banknak a bankszámlanyitáshoz, 1 db neked, és egy darab mégvalahova azt hiszem az APEH-nek.. Ezzel kapcsolatosan kaptam egy spórolós infot: A címpéldány darabja 1500 HUF ügyvédnél. Állítólag elég ebből egy darab is, mert ha közjegyzőnél csináltatsz belőle hiteles másolatot (darabja 4-600 Ft) akkor az is ugyanolyan hiteles és érvényes aláírási címpéldány mint az ügyvédnél készült..

A bankok tekintetében a PSZAF.hu alatt vannak fent szabadon letölthető összehasonlító táblázatok a bankszámlákról, és érdemes körbenezni mert eleg nagyok az eltérések. Nekem már kínáltak havi 14kért is valamilyen vállalati bankszámlát, meg hallottam havi 269 Ft-os OTP-sről is (mondjuk az OTP-t special utálom)

Neked van valami konkrét infód az árakat illetően a témakörben?
Elküldenéd emailben is? ****@freemail.hu

Köszi!

Remélem segítettem:)

Szerkesztette: Krinyo 2007. 12. 07. 22:00 -kor

#39 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 08. 13. 08:14

Idézet: ujvasarlo - Dátum: 2005. aug. 13., szombat - 3:31

Amit még be kell szerezni, azok az aláírási címpéldányok,

Ezzel kapcsolatosan kaptam egy spórolós infot: A címpéldány darabja 1500 HUF ügyvédnél. Állítólag elég ebből egy darab is, mert ha közjegyzőnél csináltatsz belőle hiteles másolatot (darabja 4-600 Ft) akkor az is ugyanolyan hiteles és érvényes aláírási címpéldány mint az ügyvédnél készült..

eltérések. Nekem már kínáltak havi 14kért is valamilyen vállalati bankszámlát, meg hallottam havi 269 Ft-os OTP-sről is (mondjuk az OTP-t special utálom)

Könyvelő van occsóbban is, normálisak, ez ügyben megkereshtel.

Aláírási címpéldányt nem tudom, hogy egyáltalán lehet-e ügyvédnél csinálni, de azt felém mindenki közjegyzőnél szokta, így 3ezer/darab. Közjegyző 500 forintért Neked meg nem mozdul, az tuti.

Bankszámla forgalomfüggő, OTPvel van néha baj, de baxa meg webes bankkal és két alszámlával együtt fele annyiba kerül, mint a többi. Ez meg most nekem sok.
Make love not Wor.

#40 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 13. 08:36

Idézet: ujvasarlo - Dátum: 2005. aug. 13., szombat - 3:31

Sziasztok!

Én is cégalapítás előtt állok, de még nem döntöttem el, hogy milyen cégforma legyen belőle. Ha cégalapítás előtt allsz, a vallalkozas.esf.hu - alatt van egy csomo ertekes naprakesz tananyag info, ami ingyen letoltheto..:)

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy tudnátok ajánlani konkrétan ügyvédet Bp-en, aki rendes, megbízható, és olcsóbban megcsinálja? (Bt alapításra eddig ezt mondták nekem: 50k illeték, 14k közzétételi díj, ügyvédi munkadíj: az egyik 40k, a másik 60k. KFT-nél kb. 200k a költség, ügyvédi munkadíj: 75k, 100k, és 125k volt az ajánlat.)

Szerintetek nagy különbség van BT és KFT között? Én úgy hallottam, hogy ma már szinte semmi, mert a KFT ügyvezetője és az 50%-nál nagyobb tulajdonosa ugyanúgy korlátlan felelősséggel bír.

Amit még be kell szerezni, azok az aláírási címpéldányok, ebből kell 1. db a banknak a bankszámlanyitáshoz, 1 db neked, és egy darab mégvalahova azt hiszem az APEH-nek.. Ezzel kapcsolatosan kaptam egy spórolós infot: A címpéldány darabja 1500 HUF ügyvédnél. Állítólag elég ebből egy darab is, mert ha közjegyzőnél csináltatsz belőle hiteles másolatot (darabja 4-600 Ft) akkor az is ugyanolyan hiteles és érvényes aláírási címpéldány mint az ügyvédnél készült..

A bankok tekintetében a PSZAF.hu alatt vannak fent szabadon letölthető összehasonlító táblázatok a bankszámlákról, és érdemes körbenezni mert eleg nagyok az eltérések. Nekem már kínáltak havi 14kért is valamilyen vállalati bankszámlát, meg hallottam havi 269 Ft-os OTP-sről is (mondjuk az OTP-t special utálom)

Neked van valami konkrét infód az árakat illetően a témakörben?
Elküldenéd emailben is? ****@freemail.hu

Köszi!

Remélem segítettem:)

Bp-ről van szó?
Kft -nek magasabb a könyvelése (a gyakorlatban pedig ugyanaz) 25-30e+ reális. Bt olcsóbb, de az is 15-20e+

Aláírási címpéldányt csak közjegyzőnél tudsz csináltatni, ügyvédek nem csinálnak; és kell belőle a 4-5 eredeti példány. Eleve többet kell beadni cégbíróságra (amit majd visszakapsz), de közben mindehova eredeti kell.

Bank: nézz körül, nekem Erste elektornikus bankom van, havi 1490-. sok utalással együtt szoktam össz havi 3-4e-t fizetni. Ezért van kártyám, internetes bankom, és a személyes ügyintézésen kívül (pl kp felvét) alacsony díjak.

Bt-kft: Kft-nek jobb a megítélése, ha van 2 nagyjából azonos ajánlat egy munkára, egyik bt másik kft, a kft-t fogják választani. Manapság (az alaptőkét leszámítva) semi előnye nincs a Bt-nek; inkább  hátrányai vannak.
A Bt alaptőkéjénél érdemes valami normális összeget megadni (1-2-300e), hogy ha megnézik a cégkivonatodat, ne azt lássák, hogy ez is egy  0 huffal  indított otthoni barkács vállalkozás.

Alapítás díja: nagyon változó; érdemes körülnézni rendesen. Sok évvel ezelőtt is már 100-150e volt egy bt alapítása.

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó