HWSW Informatikai Kerekasztal: BT alapitas koltesegei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

BT alapitas koltesegei

#81 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 13. 14:04

Idézet: szaki - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 12:00

Az átalakuláskor meg nincs minimális alaptöke elvárás sőt annak összetétele sem elvárás KP és eszköz arány teljes egészében lehet apport.

Úgy tudom, hogy ez csak a még régen átalakult egyéni vállalkozásokra igaz. Ha ez így lenne, akkor először mindenki egyéni vállalkozással nyitna, megkerülve a törvényi feltételeket. Aki a mostani törvény szerint alakul át Kft-vé, arra vonatkoznak a törzstőkére vonatkozó törvényi előírások: Kft-nél legalább 500 000 Ft, de egy tagnak nem lehet kevesebb, mint 100 000. Indulásnál pedig legalább 100 000 Ft-ot azonnal be kell villantani, ha egyszemélyes társaságról van szó. Rt-nél az alaptőke meg legalább 5 milka. Az Rt. soha nem a kispályások vállalkozási formája volt. A Kft/Rt. bejegyzési költségei is magasabbak.

Köztes út nincs. Vagy olyan társaság van
- ahol legalább 1 tag korlátlanul felel a saját vagyonával, vagy
- ahol alapból egyik tag sem felel korlátlanul, de ezt pótolja a törvényi minimum tőke előírás (megszűnés esetén visszajár amennyiben nincs tartozás), ami soha nem kicsi összeg sajna.

Szerkesztette: N0zer0 2009. 05. 13. 14:10 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#82 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 13. 22:46

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. máj. 8., péntek - 9:28

Elég mindenből csak az általános szabályokat és a bt-s/kkt-s részt átfutni. Ha nem akarsz ennyit olvasni, akkor segítenek a cégbíróságon is az ügyfélirodán, telefonon vagy személyesen. Bár cégalapításnál kötelező a jogi képviselet (egy vérszívó ügyvéd) és annak elektronikusan kell intézni a cégbejegyzést. Így akár ő is fel tud / köteles ezekről világosítani téged.

Hú vazze, ennél rosszabb tanácsot ritkán olvasok... Spóroljon csak nyugodtan az olvasással, meg kerülje a "vérszívó ügyvédeket", aztán majd kirendelnek neki hivatalból...  :omg:

#83 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 13. 22:49

Idézet: sharkyn - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 9:46

Köszi. Tehát ha jól értem a fő tevékenységi kör több TEÁOR kód alatt lévő munkafázist is magában foglal, gondolom ezeket mind bejegyezhetem

Egyetlen TEÁOR számot sem fogsz a cégbíróságon bejegyeztetni, azt borítékolom. Az egész tavalyi év a TEÁOR mizériáról szólt, decemberben a cégnyilvántartásból törölték, már csak az Apeh felé kell lejelenteni, ugyanis arról állíthatsz ki számlát, amit az Apehnek bejelentettél. A társasági szerződésbe meg beírhatod azt is, hogy zabhegyezés, ha úgy tetszik. Lényeg, hogy legyen valami.

#84 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 13. 22:51

Idézet: szaki - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 10:53

de! az új elgondolások szerint a tulajdonosok nem csak az alaptőkéjük mértékéig lesznek felelősek hanem a sajátjukkal is ha bizonyítható a gondatlanság vagy szándékosság a gazdálkodásban.

Khm, az ügyvezető felelősségére most és korábban is igaz volt, hogy szándékosság és súlyos gondatlanság esetén felel akár a saját vagyonával is. Egy Kft. tulajdonosai - amennyiben nem ügyvezetők - semmiképpen sem felelnek, hiszen nem is járhatnak el a cég nevében...

#85 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 13. 22:54

Idézet

Nincs olyan, hogy a beltagnak több joga lenne, mert ő beltag. Ő is csak egy tag a többi között.

Dehogynincs. Kültag nem lehet a cég képviselője pl., ami azért nem mindegy... Beltagnak korlátlan a felelőssége, hát több joga is van, mint a kültagnak. Valamit valamiért, adok-kapok, szolgáltatás-ellenszolgáltatás - magánjogi alapelv.

Szerkesztette: desiderius 2009. 05. 13. 23:00 -kor

#86 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 13. 22:59

Idézet: sharkyn - Dátum: 2009. máj. 7., csütörtök - 18:34

Sziasztok a BT. vel kapcsolatban lenne kérdésem.
A BT-nél is szükséges rendelkezni a vállalkozás profiljába illő szakvégzettséggel mint az egyéni vállalkozóknak?
És a beltag lehet olyan személy akinek a nevén semmiféle ingatlan ill. ingóság nem szerepel?
a kültag vagy a beltag lehet az "elnöke, vezérigazgatója" a BT-nek?
és olvastam, hogy az első 3 évben meg lehet oldani hogy "nem termel" profitot, ez lehetséges könyvelői szempontból? 
egyenlőre ennyi de kezdő vállalkozóként fordulok még hozzátok biztosan :up:  :cool:

Ha Bt-t akarsz csinálni, egyrészt ne tedd, másrészt meg inkább Kft.

A "fenntartási" költségekről kérdezz meg egy könyvelőt, inkább fizess egy rendes könyvelőirodának X összeget, hogy adjon neked írásos választ a kérdéseidre. A jogi kérdésekről meg inkább szánj ügyvédre valamennyit, és tőlük kérdezd. Lehet erről beszélgetni, de ez egy informatikai fórum, ergo nem biztos, hogy itt kapod meg a legrelevánsabb válaszokat.

#87 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 13. 23:04

Idézet

Beltag nem lehet teljesen vagyontalan. Ezt már túl sokan játszották el. Az nem baj, ha nincs sok vagyona, vagy nincs ingatlanja, de valami ingó vagyonkája legyen. Ha másnem egy asztalkája, egy macskája és havonta nyugdíja.

Azért a vonatkozó jogszabályhelyre kíváncsi lennék...  ;)

#88 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 07:03

Idézet: desiderius - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 0:04

Azért a vonatkozó jogszabályhelyre kíváncsi lennék...  ;)

Beltag hozzájárulására nincs megkötés. Azért, mert úgyis az egész vagyonával felel.

Arról ezek szerint lemaradtam, és a TEÁOR-t már nem használják a cégeljárásban. Akkor viszont rohadtul nincs értelme, nem mintha régen sok lett volna.

Az ügyvédre mondtam neki azt, hogy kell, nem ússza meg előbb-utóbb. Nem értem, ezt az epés, majd kirendelnek gúnyt részedről. Azért is küldtem a jogiforumra, mert ez informatikai. Addig míg csak fontolgatja a dolgot, addig igenis elég átfutni a vonatkozó részeket. Nem tud belőle meg mindent, de legalább nem téved el a nagy infórengetegben.

Sose írtam olyat, hogy a Kft. nem lenne jobb. Jobb a korlátozott felelősség, és komolyabban is szokták venni az üzleti partnerek. Nagyobb a presztízse, komolyabb cégforma elméletben. Csak hát attól függ kinek jobb. Nincs rá mindenkinek annyi pénze. Ha milliomos lenne, akkor nem egyéni vállakozásból és Bt-ből indulna ki és nem itt kérdezett volna utána. A Kft. nem ügyvezetőjének/képviselőjének pedig igenis lehet korlátlan a felelőssége, szándékosság és súlyos gondatlanság esetén, amennyiben a szóban forgó döntés meghozatalában részt vett, vagy közreműködött a kár okozásában.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#89 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 08:13

Idézet

Beltag hozzájárulására nincs megkötés. Azért, mert úgyis az egész vagyonával felel.

Miféle beltagi hozzájárulásról beszélsz? Azt mondtad, hogy nem lehet vagyontalan... Hát közlöm, lehet.

Idézet

Arról ezek szerint lemaradtam, és a TEÁOR-t már nem használják a cégeljárásban. Akkor viszont rohadtul nincs értelme, nem mintha régen sok lett volna.

Azt senki nem mondta, hogy van értelme, vagy hogy a Drazsi ért is valamit a joghoz...

Idézet

Az ügyvédre mondtam neki azt, hogy kell, nem ússza meg előbb-utóbb. Nem értem, ezt az epés, majd kirendelnek gúnyt részedről.

Ne haragudj a hangvételért, de súlyos tévedéseket írtál le. A jogiforum szerintem más szintű - az inkább jogi szakmai oldal. Konkrét, használható és megbízható tanácsot ügyvéd tud adni, de nem fogja fórumon tenni, mert az információ pénzt ér. Namost féligazságok és félreértések alapján belevág valaki cégalapításba, aztán majd jönnek a meglepetések... Az meg hogy vérszívó ügyvéd... Szóval tudom, a többség utálja az ügyvédeket. Nagy arccal vérszívózza őket, meg kerüli, mert minek, magyarorszag.hu-ról le lehet tölteni a szerződésmintát, majd ő megoldja. Aztán mikor baj van, akkor meg fűt fát ígér, csak hozd ki, intézd el, oldd meg - ja, hogy az ügyvédnek is élni kell valamiből, az már nem számít, hiszen az ügyvéd az ügyfelekért van... Ezzel a hozzáállással páros lábbal rúgnának ki egy valamire való ügyvédi irodából még akkor is, ha a szokásos tarifa dupláját akarnád fizetni...
A jogszabályok átfutásáról meg annyit, hogy nem hogy átfutni nem elég, de a Gt. meg Ctv. még kevés is. Háttérjogszabály a Ptk és hát van néhány olyan alapelv az egész joganyag hátterében, amit csak jogszabályból nehéz megismerni, ezeket tanítják...

Idézet

Sose írtam olyat, hogy a Kft. nem lenne jobb. Jobb a korlátozott felelősség, és komolyabban is szokták venni az üzleti partnerek. Nagyobb a presztízse, komolyabb cégforma elméletben.

Hát hitelezőként én jobban szeretem a Bt-t. Követelést Bt-től nagyobb eséllyel lehet behajtani. Szóval aki érti is kicsit a társasági jogot, szívesebben szerződik Bt-vel, másfelől viszont adósként jobb a Kft.

Idézet

Csak hát attól függ kinek jobb. Nincs rá mindenkinek annyi pénze.

Kft-be 500k-t kell bedobni, sőt, már nem is kell befizetni bankszámlára, elég nyilatkozni róla, tehát ez szerintem ma már nem akadály. Eddig sem volt gond, hiszen betetted a törzstőkét bankszámlára, másnap kivetted és mint a cég pénzét, a céggel összefüggő dolgokra elköltötted.

Idézet

A Kft. nem ügyvezetőjének/képviselőjének pedig igenis lehet korlátlan a felelőssége, szándékosság és súlyos gondatlanság esetén, amennyiben a szóban forgó döntés meghozatalában részt vett, vagy közreműködött a kár okozásában.

Ez igaz, de te eredetileg Kft tulajdonosra írtad ugyanezt, másrészt viszont nem egyszerű a szándékosságot/súlyos gondatlanságot bizonyítani. Az pl. marhára kevés, hogy az ügyvezető aláírt egy szerződést, ami utóbb veszteséget okozott a cégnek. Ergo ez inkább csak elméleti lehetőség, ha valaki nem nyilvánvalóan csalási céllal alapít céget, annál ez fel sem merül...

#90 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 08:50

Értelmetlennek látom, hogy egymást támadjuk. Példálózhatnék, hogy te is mekkora tévedésben vagy miszerint a Kft-nél az 500k-ból nem kell bevillantani semmit. Az viszont igaz, hogy nem kell azonnal az egészet felmutatni és a maradékot esetenként nem lehetetlen összeszedni. De azért egy kisvállalkozónak még ez is megterhelhető lehet. Vérszívó ügyvédet azért neveztem így, mert figyelmeztetni akartam rá, hogy az már komoly tanácsért pénzt fog kérni. Amíg nem biztos az alapítás, még csak tájékozódik, addig kár bármit is fizetni érte. Jogiforum.hu-n segítenek ügyvédek is ingyen, igaz csak tanácsokkal. Senki nem buzdította arra, hogy csinálja meg maga a társasági szerződést.

Eredetileg a témához sem akartam hozzászólni, de mivel napokon keresztül nem jött válasz, vállalkoztam rá.

#91 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 09:34

Idézet: desiderius - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 8:13

amit csak jogszabályból nehéz megismerni, ezeket tanítják...

kar, hogy N0zer0 fasirtban van az oktatasi rendszerrel, kivaltkepp a jogaszok oktatasaval. :p

(bocs, nem lehetett kihagyni! ;) tobb off-om igerem nem lesz. az on-hoz meg keves itt a tudasom.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#92 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 09:38

Idézet

Példálózhatnék, hogy te is mekkora tévedésben vagy miszerint a Kft-nél az 500k-ból nem kell bevillantani semmit.

Olvasd el a jogszabályt: 500k kell bankszámlára vagy az ügyvezetőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tagok a társaság pénztárába befizették. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy fillért sem kell bemutatni a törzstőkéből. Az más kérdés, hogy a könyvelésben szerepelnie kell, és min. ennek az 500k-nak a mértékéig helyt kell tudnia állni a cégnek bármiféle kifizetésért, illetve a törzstőke elköltéséről rendelkezni kell számlákkal. De olyan nincs, hogy ügyvédnél alapítás előtt lobogtatni kell 500k-t. Ja, és ebbe az 500-ba kapásból beleszámítható a cégalapítási költség, ami normális helyen 100-120k. (Most az online cégalapítás nevű agyrém ügyvédi szolgáltatást hanyagoljuk, az szerintem az ügyvédi tevékenység szégyene, és törvényesség szempontjából szerintem igencsak határeset...)

Idézet

De azért egy kisvállalkozónak még ez is megterhelhető lehet.

Szerintem a legtöbb vállalkozáshoz szükség van valamilyen eszközre, szerszámra, akármi. Mondjuk vízszerelő szerszámai egyáltalán nem biztos, hogy kijönnek 500k-ból. És a törzstőkét erre pl. konkrétan el lehet költeni. A befektetett pénz tehát nem vész el, innentől kezdve a kérdés úgy merül fel, hogy a vállalkozás, amit indítani akarok, min. 500k befektetést igényel, ami lássuk be, nem olyan nagy pénz. De tény: olyan üzletbe, amiből nincs valami jövedelmem, nem érdemes ennyit betenni.

Idézet

Vérszívó ügyvédet azért neveztem így, mert figyelmeztetni akartam rá, hogy az már komoly tanácsért pénzt fog kérni.

Igen, pénzt fog érte kérni, hiszen munkát végez - ezért lenne vérszívó valaki?

#93 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 11:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 10:34

kar, hogy N0zer0 fasirtban van az oktatasi rendszerrel, kivaltkepp a jogaszok oktatasaval. :p

Van ezzel még így polgárok 99%-a. Tényleg, milyen meglepő, hogy én is. Kiegészítésnek: nem "kiváltképp", hanem csak "szintén" fasírtban vagyok.

Talán annyiban nem fair a vérszívó jelző, hogy lassan már minden szakma az. A különbség csak annyi, hogy cégeljárásban sajnos kötelező őket igénybe venni, ami szerintem az elvileg szabad vállalkozásnak egy újabb gátja, hogy szakszerűség címén még lefejjék a vállalkozni kívánó polgárt. Hál'isten, a kötelező elektronikus cégeljárás miatt sok régimódi, semmirekellő-őskövület ügyvéd kikopott erről a területről.

#94 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 11:39

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 11:11

ami szerintem az elvileg szabad vállalkozásnak egy újabb gátja, hogy szakszerűség címén még lefejjék a vállalkozni kívánó polgárt.

Az, hogy egy jogodat törvény által előírt szabályok szerint gyakorolhatod, még nem jelenti azt, hogy a szabály gátja lenne a jog gyakorlásának. Az elmúlt X post meg szerintem egyértelműen igazolja azt, hogy a szakszerűségre szükség van, az nem csak egy mondvacsinált ok, amivel leveszik az embert...

#95 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 05. 14. 13:48

Idézet: desiderius - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 23:54

Dehogynincs. Kültag nem lehet a cég képviselője pl., ami azért nem mindegy...

Már lehet.

2006. évi IV. tv.

Idézet

109. § (1) A kültag a társaság üzletvezetésére - a 110. § (2) bekezdésében szabályozott eset kivételével, illetve, ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem jogosult. A tagok gyűlése tevékenységében a kültag is részt vesz.
(2) A kültag a társaság törvényes képviseletére (cégjegyzésre) - a 110. § (2) bekezdésében szabályozott eset kivételével, illetve, ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem jogosult. A társaság képviseletének ellátására meghatalmazást a szervezeti képviselő, illetve a tagok gyűlése a kültag részére is adhat.
(3) Ha a betéti társaságnak csak egyetlen olyan tagja van, aki elláthatja az üzletvezetést és a képviseletet, akkor ő erre - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - időbeli korlátozás nélkül jogosult.
(4) Az a kültag, aki korábban a társaság beltagja volt, a beltagi minősége megszűnésétől számított ötéves jogvesztő határidőn belül felel a társaság harmadik személlyel szemben fennálló olyan tartozásáért, amely e változás előtt keletkezett.
110. § (1) Ha a társaságból valamennyi beltag vagy valamennyi kültag kiválik, a társaság az utolsó beltag vagy az utolsó kültag kiválásától számított hat hónapos jogvesztő határidő elteltével megszűnik, kivéve, ha a társaság e határidőn belül a társasági szerződése módosításával a betéti társaságként vagy közkereseti társaságként való működés törvényes feltételeit megteremti, és ezt a változást a cégbíróságnak bejelenti.
(2) Ha a társaságnak nem maradt üzletvezetésre és képviseletre jogosult tagja, az (1) bekezdés szerinti bejelentés megtételéig, illetve a jogvesztő határidő eredménytelen eltelte esetén a végelszámoló kijelöléséig a kültagot is a társaság üzletvezetésére és képviseletére jogosultnak kell tekinteni.

"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#96 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 05. 14. 13:55

Egyébként meg a focihoz, a joghoz és a számítástechnikához Magyarországon mindenki ért.

Ha szakmai problémám van, akkor egy hozzáértőhöz fordulok, akinek szaktudását meg kell fizetnem.
(Vajon egy op.rendszer telepítésért miért kell fizetni?)

Az miért vérszopás, ha valaki pénzt kér azért, mert ért valamihez?
Ha meg valóban vérszopó, akkor messziről kerülni kell.
(Arra azért kíváncsi volnék, hogy az ide írók közül hányan találkoztak vérszopó ügyvéddel?)

Mellesleg aki nem tud kifizetni egy ügyvédet, meg nincs 500.000,-Ft-ja az ne alapítson kft-t, de bt-t se nagyon, mert könnyen bukta lesz a vége, adó és tb tartozást egy pillanat alatt fel lehet halmozni...

#97 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 05. 14. 13:58

Idézet: scaurus - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 14:55

Egyébként meg a focihoz, a joghoz és a számítástechnikához Magyarországon mindenki ért.

Itt mindenki mindenhez ért. Aztán sógorhoz viszik a házilag taknyolt kocsikat rendbetenni, de fogtechnikus ismerősnek is megmagyarázta a júzer, hogy az nem úgy van az és az interneten olvasta...

Előfordul, csak érdekes. Legjobb mikor ellenfél nekem himihumi szolgáltatást szeretne eladni drágán, de az én melóm meg nem érdekli, oszt oldjam meg, meg a hülyeség, meg szoftverért sem fizetünk, meg a különben is.
Make love not Wor.

#98 Felhasználó inaktív   kocsmy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 14. 15:13

"(Vajon egy op.rendszer telepítésért miért kell fizetni?)"
mert ha meg rendesen is be akarod allitani es feldobni ra par programot akkor 2-3-4 ora is lehet es az ido penz? ;)

#99 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 05. 14. 15:20

Idézet: kocsmy - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 16:13

"(Vajon egy op.rendszer telepítésért miért kell fizetni?)"
mert ha meg rendesen is be akarod allitani es feldobni ra par programot akkor 2-3-4 ora is lehet es az ido penz? ;)

Költői kérdés volt, arra reflektálva, hogy minek fizetni egy (vérszopó) ügyvédet. ;)

#100 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 05. 14. 16:42

Idézet: desiderius - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 23:51

... Egy Kft. tulajdonosai - amennyiben nem ügyvezetők - semmiképpen sem felelnek, hiszen nem is járhatnak el a cég nevében...

Amíg létezik a cég nem, de jogutód nélküli megszűnése esetén a kft tulajdonosainak is van (legalábbis elvi) felelőssége:

206. évi IV. törvény

Idézet

50. § (1) A korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság jogutód nélküli megszűnése esetén nem hivatkozhat korlátolt felelősségére az a tag (részvényes), aki ezzel visszaélt. A korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság azon tagjai (részvényesei), akik korlátolt felelősségükkel, illetve a társaság elkülönült jogi személyiségével a hitelezők rovására visszaéltek, korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a megszűnt társaság ki nem elégített kötelezettségeiért.
(2) A tagok (részvényesek) (1) bekezdés szerinti felelőssége különösen akkor állapítható meg, ha a társaság vagyonával sajátjukként rendelkeztek, a társasági vagyont saját vagy más személyek javára úgy csökkentették, hogy tudták, illetve az általában elvárható gondosság tanúsítása esetén tudniuk kellett volna, hogy ezáltal a társaság a kötelezettségeit harmadik személyek részére nem lesz képes teljesíteni, továbbá a 13. § (4) bekezdése szerinti esetben.
(3) Az (1)-(2) bekezdés szabályait megfelelően alkalmazni kell a betéti társaság kültagjára is.

Az más lapra tartozik, hogy a gyakorlatban a bíróságon ezt mennyiben érvényesíthető, illetve a csalárd módon eljáró tagnak van-e egyáltalán végrehajtás alá vonható vagyona...

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.