Idézet: desiderius - Dátum: 2009. máj. 17., vasárnap - 8:14
Tudom, hogy nehéz elhinni, de nem pár perc egy egyszerűsített cég elkészítése.
...
Egy fórumon tényleg kár erőlködni, és magyarázni a bizonyítványt.
Magyarázni azt, hogy önmagában attól, hogy valaki ügyvéd és cégalapításért elkér 100.000,-Ft-ot, abból nem a kacsalábonforgó palotát építi.
(Ahogy az orvosokra se igaz, hogy egytől-egyig mind halálra keresik magukat, sőt.)
Hogy nem azért pár perc/óra munkáért fizetsz 100.000,-Ft, hanem azért, mert egy normálisan (azaz nem a kis lyukban, alkalmazott nélküli zugügyvédre gondolok) működő iroda rezsi költsége meglepően nagy.
Közelről ismerek olyan irodát, ami nem luxus módon, hanem kulturáltan van berendezve (saját váró, külön wc alkalmazottnak, külön ügyfeleknek), 2 db alkalmazottal (sem az ügyvéd, sem az alkalmazottak nem minimálbérre, hanem a tényleges jövedelemre bejelentve), s adó/tb-vel, iparűzési adóval, kamarai tagdíjjal, időnkénti továbbképzéssel, szükséges folyóiratok (Bírósági Határozatok, Ítélőtáblai Határozatok), szakirodalom megvásárlásával, legális szoftverekkel, stb., a HAVI rezsiköltsége 2M felett van.
Tehát ezt kell minimum kitermelnie, és akkor még nullán van.
Ez az, amit a vállalkozó témában is lehet olvasni, hogy bármit akarsz csinálni, nem elég, hogy a tényleges szolgáltatáshoz szükséges dolgokat beszerzed; a rárakodó terhek miatt egy becsületes ügyvédnek (és a nagyobb részük ilyen - bármilyen hihetetlen, csak a TV-ben/újságokban nem őket látni elsősorban) nem éri meg olcsón megcsinálni egy társasági szerződést.
Mielőtt az árnyék rám vetülne, nem vagyok ügyvéd, s nem is ügyvédi irodában dolgozom.
Egyébként a rárakodó költségek miatt ez (szinte) minden vállalkozásra igaz.
(Meg ilyen apróságok, ahol egy kezdő vállalkozás nem is gondol: kell(ene) nem kevés tartalék: 2-3 év alatt egy ügyfélforgalom célját szolgáló helyiséget fel kell újítani, ha bekrepál egy technikai eszköz le kell tudni cserélni, ha valami baleset/betegség ér, az adót/tb akkor is kell tudni fizetni.)
Félreértés ne essék, én sem az esetleg számla nélkül dolgozó, lenyúlós ügyvédeket védem, hanem csak arra akarok rávilágítani, hogy nem a pár perc ellenértéke az ügyvédi díj.
Ugyanígy: vajon ha egy ámítógépes szaki kimegy helyszínre, s ott "csak" op.rendszer újratelepítése számlával mennyiért éri meg valójában?
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...