Horgásszunk! Tippek, trükkök, történetek...
Elküldve: 2007. 11. 14. 16:33
Elküldve: 2007. 11. 14. 22:09
Elküldve: 2007. 11. 21. 14:27
Szeretnék kis segítséget kérni. A céges ajándékozáson egy olyan kollega nevét húztam, aki él-hal a horgászatért. Szeretnék neki valami horgászattal kapcsolatos ajándékot adni, de fogalmam sincs mi az aminek egy jóféle pecás örülne
Előre is köszönöm
Elküldve: 2007. 11. 21. 14:53
Idézet: anyaanya - Dátum: 2007. nov. 21., szerda - 14:27
Szeretnék kis segítséget kérni. A céges ajándékozáson egy olyan kollega nevét húztam, aki él-hal a horgászatért. Szeretnék neki valami horgászattal kapcsolatos ajándékot adni, de fogalmam sincs mi az aminek egy jóféle pecás örülne
Előre is köszönöm
Hát amilyen árak vannak pecában, elég karcsú a limit. Szerintem vegyél neki egy márkás waggler úszót, ami kb 1200 Ft, meg egy csomag jóféle horgot, ami 600-1000 Ft. Vagy ha pergetni szeret, akkor egy rapala wobblert, ami olyan 2200 (ez azért is jó, mert csinos kis dobozba árulják, tipikusan ajándéknak való sztem).
Szerkesztette: Mikeee 2007. 11. 21. 14:56 -kor
Elküldve: 2007. 11. 21. 15:10
Idézet: Mikeee - Dátum: 2007. nov. 21., szerda - 14:53
Hú ez de gyors volt
Köszönöm, már fel is jegyzeteltem
Elküldve: 2007. 11. 24. 00:21
Idézet: anyaanya - Dátum: 2007. nov. 21., szerda - 15:10
Köszönöm, már fel is jegyzeteltem
Szívesen.
Szerkesztette: Mikeee 2007. 11. 24. 00:22 -kor
Elküldve: 2007. 12. 09. 19:41
Elküldve: 2007. 12. 09. 20:03
Idézet: saen - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 20:41
Csónakban mindenki másra esküszik. Én a fára. Nehéz, macera van vele, viszont alacsony az oldala, nem dobálja minden kis hullám, csöndes (nád mellett ez jól jön). Elég a lapos aljú, ez nem a Balaton, nem kell dióhéj. Nem tudom mennyi, én 20.e-ért vettem használtan vagy 6 éve, állítólag a gárdonyi konténeres horgászboltosnál érdemes érdeklődni használt után. Ha motort is szeretnél, akkor ezekhez már teljesítmény is kell, gondolom. (Én ellenáltam a kísértésnek, evezek - addig is mozgok.)
Lopnak mint a szarka, de a dinnyési csónakkikötőben sok csónak van, statisztikailag kisebb az esély, hogy csak hűlt helyét leled. Egyébként kisebb kikötőkben biztos, hogy több fogy, nem tudom, a dinnyési mennyire preferált ilyen szempontból. Parkoltam már a dinnyési vadkikötőben (a Söjtör körösztjénél), ezt igyekszenek megszünteni, mára szinte kihalt, régen nagy élet volt itt. Aztán a velencefürdőiben is (amelyik a "színpad" közelében van, ha tudod mire gondolok), rendezetlensége okán állítólah idén itt nem szedtek bérleti díjat. Néha visszavágyom ide, mivel itt is vannak még érdekes nádasok. Pár éve itt nem lehetett helyet kapni, ez is megváltozott. Itt már kötötték el csónakomat -csak úgy evezni egyet-, de meglett.
Minden kikötőnek van kezelője, a dinnyésinek a Mohosz, tavaly 5-6e körül volt az éves tárolási eng. (nem emlékszem pontosan), viszont a helyen kívül nem kapsz a pénzért semmit, viszont ideális helyen van. Főleg Fehérváriaknak.
Szerkesztette: Tinca 2007. 12. 09. 20:09 -kor
Elküldve: 2007. 12. 09. 22:41
Végülis valamennyi pénzt tudnék rá szánni, csak valami nagyon tuti új csónakot nem akarok venni, állandóan félnék, hogy ellopják és nagyot is buknék rajta ha bekövetkezne. Motort tuti nem vennék, inkább egy kis testmozgás
Merre van ez a horgászboltos, nyitva van télen is? Lehet meglátogatom
Az ötlet egyébként onnan jött, hogy nézegetem erősen a környék vizeit, de ami erőteljesen halasítva van, ott iszonyat drága az éves jegy és általában a csukát nyomják a süllővel szemben, gondolkozom még a Dunán is, csak az elég messze van és sok elmenne benzinre. Velencei tó meg maga a természet, biztosan nagyon szép lehet csónakból és múltkor beleolvastam a haldorados forumba, azért fognak még süllőt rendszeresen, mégha nem is a nagyokat.
Elküldve: 2007. 12. 10. 10:10
Megjött a jövő évi engedély ára: 32.000 Ft. Szép.
Midenkinek kellemes Karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kívánok!
Dzsano
Elküldve: 2007. 12. 11. 16:57
Idézet: saen - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 23:41
A csónakot kint hagyom a parton. A mólón, mert onnan sokat kellene cipelni, ha vki elvinné. Mivel öreg, két nap kezelés kell neki évente. Víz alatt bonobit (geotexztliára, hogy ne pörögjön fel), víz felett lazúrozom. Régebbi csónakokra lehet örökös kezelést is rakni, háló+műgyanta kombóval. A vadiújak meg el vannak minden nélkül.
Én karózok, az biztos nem leng be annyira, mint a kötél. Utóbbinak csak a dinnyési gödörben van értelme, ahol hatméteres víz van. Evezővel együtt otthagyom. Még nem vitték el 5 év alatt, persze az ördög nem alszik. A vadkikötőba hordtam az evezőt, miután egyszer lenyúlták. A karó nem fért az autóba
A boltos a gárdonyi kikötőben van, az állomáson túl, nagyjából a Spar magasságában, a tó partján. Én nem járok oda, csak hallottam az infót. Jut eszembe, a dinnyési kikötőben is szoktak lenni "eladós" cédulák.
Kérdezz nyugodtan, nem vagyok naprakész, fél éve nem voltam lenn :Đ
Elküldve: 2007. 12. 12. 21:42
Elküldve: 2007. 12. 14. 18:22
Elküldve: 2008. 01. 02. 12:16
Idézet: saen - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 22:41
Ha nem baj én is leírom a véleményemet.
A csónakról:
Nekünk is a Velencei-tavon van csónakunk, már nagyon rég óta. Édesapám gyermekkora óta jár a tóra horgászni rendszeresen, alapító tagja (még gyerekként) az egyik horgászegyesületnek.
Fiatal "legényember" korában egy régi, dunai facsónakkal járt nagypapámmal együtt (édesanyám apja) horgászni a tóra. Olcsón szerezte, örült neki, de rengeteg gond volt vele.
Az akkori facsónakokat rendszeresen kezelni kellett (s még így is eresztett itt, ott), több mázsa volt a súlyuk, így egy kisebb focicsapat kellett a vízrebocsátásukhoz.
Ezután édesapám tervezett és épített magának egy alumínium csónakot. Ennek már vagy 20 éve, s a csónak hűségesen szolgál minket. (Nem csak minket, mert jópáran megkérték akkoriban, hogy építsen nekik olyat, annyira jól sikerült.)
Én azt mondom, hogy nem kell idegenkedni az alumínium csónaktól. Rengeteg előnye van.
Ott kezdődik, hogy olyan könnyű, hogy magát a csónakot édesapámmal lazán "feldobjuk" az autó tetőcsomagtartójára, ha szállítani szeretnénk. Pedig nem kicsi csónak. Hidd el, ez az egyik legfontosabb szempont. Ha próbáltál már bárkinek segíteni, akinek több mázsás csónakja van, akkor tudod ezt.
Emellett az anyagának köszönhetően nem romlik, nem rongálódik az állaga, ha vigyázol rá. Az alu csónak nem rohad el, nem rozsdásodik.
(A mi csónakunk méretéből adódóan két felnőtt embernek horgászni kényelmes, emellett sok cucc fér el benne.
Persze a kialakított formától is függ, de egy jól meggyártott modell nagyon stabil, s jól siklik a vízen. Édesapám a saját csónakját nagyon komolyan megtervezte ilyen szempontból. Rendkívül áramvonalas, kecses, alacsony oldalú modell.)
Egy nagyon fontos kitétel van, hogy szegecsezett legyen! A hegesztett alucsónak ugyanis ereszt a hegesztések mentén. (Megjegyzem a szép szegecselés kimondottan dekoratív tud lenni.) Tehát hegesztett alucsónakot soha nem vennék. Neked sem javaslom.
A "zajossága" kapcsán én úgy fogalmazék, hogy attól függ, hogyan van megépítve, s ki ül benne.
Ha masszív a felépítése, akkor nem "nyeklik-nyaklik", nem zörög.
A csónakban való tartózkodást pedig gyakorolni kell. Mi tudunk úgy mozogni az alucsónakban, hogy ne keltsünk zajt. Ezt egyébként egy csónakból rendszeresen horgászó embernek meg kell tanulnia.
(Megjegyzem, aki nem tanulja meg, az facsónakban is képtelen lesz csendesen horgászni. Ugyanúgy botladozik, zörög, csörög.)
Hidd el, tényleg lehet úgy horgászni alu csónakból, hogy ne riaszd el a halakat.
A csónakot mi két alumíniumból készült, üreges testű, csavaros végű (ez nagyon fontos a Velencei-tó azon részein, ahol az aljzat kemény, mint a beton) karóval rögzítjük. A benne lévő levegő megakadályozza, hogy elsüllyedjen, ha esetleg kicsúszik a kezedből, vagy bármely okból eldől.
(Sok vaskaró fekszik hazai vizeink iszapjában ilyen okokból eredően.)
Fanyelű, alumínium lapáttal szerelt evezők tartoznak még hozzá. (Vannak még olyan "extrák", mint a csónak végére illeszthető kislétra, amivel biztonságosan lehet a vízbe jutni, és abból a csónakba mászni. Természetesen ez is úszik a vízen, hogy ne süllyedjen el, ha beleejti az ember.)
Korát meghazudtolóan gyönyörű állapotban van; ennek az a titka, hogy minden évben teljes festést kap. Nem csak az alumínium részek, hanem a fa szegélyléc, a felnyitható, fából készült orrtető rész, illetve a fa ülések, lábrácsok és az evező és a kislétra fa részei is.
Nagyon fontos, hogy ha van egy csónakod, akkor rendszeresen ápold! Meghálálja.
Elhelyezés:
Két lehetőséged van:
1. Belépsz egy Velencei-tónál kikötővel rendelkező horgászegyesületbe. De tudnod kell, hogy a kikötőhelyekre így is gyakran éveket kell várni. Némiképp olcsóbb az éves helybérlet, bár egyre kisebb a különbség a MOHOSZ által fenntartott helyekhez képest.
Előny még az egyesület körülkerített "tanya" része, s bár ilyen helyeken is előfodrulhat sajnos lopás, azért nehezebb megvalósítani, mint egy a "semmi közepén" magára hagyott csónak esetében.
2. MOHOSZ által fenntartott (Dinnyés, Gárdony, stb.) helyre kérsz helybérletet. Ez némiképp drágább (nem olcsó; évi 10.000 forint, vagy több), s gyakorlatilag bárki hozzáférhet ezekhez a csónakokhoz, mert nem egy a nyilvánosságtól jellemzően elzárt területen vannak.
A csónak tárolása:
Szezonon kívül, amikor biztosan tudod, hogy csónakból már nem mész többé adott évben (általában késő ősz, tél... még a fagyok beérkezte előtt) akkor a csónakot érdemes kivenni a vízből, mert a jég kárt tesz benne. (Nem ritkán a korcsolyájukat azon ülve felhúzó korcsolyázók is.)
Nem körülkerített helyen a parton hagyni egész télre, rizikós a lopás veszélye miatt. Ilyenkor jön jól szintén a könnyű alucsónak, amit egy haveroddal közösen lazán felpakoltok az autó tetejére. Masszív facsónakhoz utánfutó kell.
Mi a horgásztanya területén a parton tároljuk télen. A benne lévő cuccokat hazavisszük, beleértve az evezőket és a karókat is.
Horgászszezonban, amikor a kikötőben "parkol", ezek a felszerelések mind a csónakban vannak, gondosan leláncolva, lelakatolva.
Az aktuális árakkal kapcsolatban nem vagyok naprakész, de normális csónakot most 20.000 forintért nem kapsz. Mennyit szeretnél egyáltalán rákölteni?
Idézet
A Velencei-tónak egy nagy előnye van: a csodálatos természeti környezet. Én ugyan nem bánnám azt sem, hogy számos nyugati példát követve itt is le lenne bontva minden beton partvédő és móló, s kicserélnék fára az egészet. (A partmente pedig lehetne ismét füves.) De elnézve Magyarország jelenlegi helyzetét, ez még nagyon a jövő zenéje.
A halhelyzettel kapcsolatban azonban tudni kell, hogy sajnos kevés van benne. Ennek számos oka van.
A '70-es évekig a tó halparadicsom volt. Elképesztő mennyiségű és fajtájú halfauna élt benne. Akkoriban az emberek gyakran munka után ugrottak le 1-2 órára délután-este horgászni, s mindig megvolt a kifogható halmennyiség. Ha valaki kicsit is ismerte a tavat, nem ment haza hal nélkül.
Akkoriban még a tó képe is máshogyan nézett ki. Volt jelentős természetes szaporulat.
Ma már ez nincsen. Úgy 1985-től folyamatosan csökkent az évente kifogott halmennyiség. Manapság igen komoly méretű orvhalászat is "besegít" a halállomány csökkentésében.
A telepítés mértéke egy ilyen nagy tónak nem sokat segít. Amit telepítenek (1-2 kilós pontyok), annak zömét a telepítés utáni első hetekben kifogják a horgászok.
Éves szinten jó fogást azok tudnak elkönyvelni, akik egész évben éjjel-nappal kint vannak a tavon, mert megtehetik; milliomosok vagy nyugdíjasok. (Mi is ismerünk több ilyen horgászt.) Jól hangzik, hogy fogott egy 14 kg-s amurt adott nyáron, csak éppen amikor figyelembe veszem, hogy mindezt úgy, hogy hetekig viszont szinte semmit... akkor már nem annyira kecsegtető a helyzet.
Én is olvastam a különféle marketingírásokat, miszerint a "tó tele van hallal", csak éppen az ember horgászva, a tóparton járva általában nem ezt tapasztalja.
(Az sem véletlen, hogy a horgászok száma jelentősen lecsökkent.)
Az tény, hogy mint természetes tó, a környezetével nagyon jól kikapcsolja a pihenni vágyókat. (Persze nyáron, éjjel bosszantó lehet a hangos koncert, vagy diszkózene, ami sajnos előfordul.)
De mint "legendás horgásztó" már a múlté a Velencei-tó.
"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."
Elküldve: 2008. 01. 02. 13:21
Egyelőre nem fogok csónakot venni, ezt közben eldöntöttem, megpróbálkozom Pátkával 2008-ban, aztán majd meglátjuk. Közben lehet lesz a Dunára is jegyem, elvileg 7200 Ft az Ercsi szakasz, nem olyan drága és néhány alkalom alatt bejön az ára (olcsóbb, mint a napijegy). A csónak persze továbbra is izgatja a fantáziámat, ha nem jön be Pátka akkor lehet belevágok
Elküldve: 2008. 01. 02. 17:18
Idézet: saen - Dátum: 2007. dec. 10., hétfő - 9:20
Abony 1-es. "téglagyári tavak"
Jó környezet, szép tó, szvsz elhibázott telepítési koncepció, és most már nagyon drága.
6 db ponty lett, és 4 kg vegyes hal. A nyáron fogott kb 35-40 kg vegyes halat nem írtam be, mert vagy mind visszakerült (élve) a tóba, vagy elajándékoztam, és beírta az, akinek odaadtam.
Ha jól látom, a gond lényege, egyszer az, hogy más helyen helyezik be a halat a vízbe, mint eddig, ezért a halak szinte azonnal megtalálják a mély, részt, "befekszenek" oszt kész.
A másik gond azt, hogy az 1-es tó konszolidált, kellemes környezetet és nem akadós terepet kínál, itt kb. 3x több a horgász, de a 2-es és 3-as tavakba is ugyanannyit telepítenek, tehát az 1-es agyon van horgászva.
Szákoltam 8-kg feletti amurt is, nyáron, néhány horgász úgy boldogul, hogy a saját stége előtt képez etetést, de azt meg limitálták (már aki betartja a limitet) azok még fognak. Ahhoz képest nagyon keveset.
A 2-es és 3-as tavat nem szeretem, mert az 1-es tavon van a végre szépen megcsinált horgászbódém árammal, meg minden, a másik, hogy a meder ezekben a tavakban nagyon akadós, és én a finom szerelékkel nem tudom időben kiszaggatni a partról a halakat, és persze utálom az állandó beszakadásokat. Tehát maradt az 1-es tó, abban meg sok az eszkimó, kevés a fóka. :o
BUÉK mindenkinek.
Elküldve: 2008. 01. 02. 18:08
Idézet: Piftuka - Dátum: 2008. jan. 2., szerda - 13:16
Piftu, nem akarlak meggyőzni, mint ahogy Te sem fogsz
Idézet
:confused: Pont ez a lényeg az alucsónakban, ahogy korábban írtad is: nem szükséges karbantartani. Ha nincs olyan gyönyürű állapotban, talán nem tetszik meg minden arra járónak.
Idézet
A téli szünetben véletlenül megtaláltam a nyugtát: 6000 Ft volt a bérlet, viszont szolgáltatás nem sok van. Bár idénre kapott a kikötő szemetesedényeket (még a mólón is!), levágták háromszor a füvet, egyszer rendbehozták a murvás utat, bár utóbbi lehet, hogy tavaly volt.
Idézet
Kicsit ellentmondásos lett, amit írtál, de nagyjából összefoglalva: valóban nem az a paradicsom, mint 80-ban, de még mindig sok hal van benne. Ha kicsit kiismered, azért lesz bőven sikerélményed. A húshorgászokról ne beszéljünk...a szemléletet nagyon nehéz lesz megváltoztatni
Elküldve: 2008. 01. 05. 17:00
Elküldve: 2008. 07. 02. 19:01
Valaki megtudná mondani a különbséget 3,3 méteres spro és shimano medium feederbot között? Van különbség? Ha igen, mi ? Légyszives emailben válaszoljatok, mert itt már jó régen nem szólt hozzá senki, és nem biztos hogy újból megtalálom az oldalt. Mindegy, a lényeg hogy légyszi emailben, köszi!!!
laci624@freemail.hu vagy privit!

Súgó
A téma zárva.