HWSW Informatikai Kerekasztal: Horgásszunk! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (30 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Horgásszunk! Tippek, trükkök, történetek... Értékeld a témát: -----

#341 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 12. 02. 18:29

Szia Dzsano!
Láttam a Haldo-n kérdezgettél, hogy milyen szereléket használj. Először is most még tél van, ne vegyél semmit, inkább próbáld meg beszerezni a teljes Korda Underwater state of the art carp fishing szériát. Csak angolul elérhető, de azt a tudást ami abban benne van, kár kihagyni imho. Ha ez nem megy, van ingyenes DVD a Haldo-n, ez is Korda, Carp Tackle, tactics and tips a címe. Ebben sürítve 3 órában benne a lényeg.

Később ha igény van rá, írok konkrét tippeket is.

#342 Felhasználó inaktív   Tinca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 02. 20:17

Idézet: Piftuka - Dátum: 2008. dec. 1., hétfő - 21:07

Ráadásul az olasz, "kamuadatokat" tartalmazó zsinórokkal ellentétben, ezek tényleg tudják azt, ami rájuk van írva.

Már a vastagságuk is átverés, olaszoknál ez hatványozottan igaz. A 14-es zsinóruk ránézésre is legalább 16-os; ezt főleg a Trabucco termékeknél lehet tettenérni.
Tinca tinca: Szerényen háttérbe szorul ... holott előnyös tulajdonságai miatt  a mainál nagyobb megbecsülést érdemelne. (Pénzes - Tölg)

#343 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 03. 16:54

Idézet: saen - Dátum: 2008. dec. 2., kedd - 17:29

Szia Dzsano!
Láttam a Haldo-n kérdezgettél, hogy milyen szereléket használj. Először is most még tél van, ne vegyél semmit, inkább próbáld meg beszerezni a teljes Korda Underwater state of the art carp fishing szériát. Csak angolul elérhető, de azt a tudást ami abban benne van, kár kihagyni imho. Ha ez nem megy, van ingyenes DVD a Haldo-n, ez is Korda, Carp Tackle, tactics and tips a címe. Ebben sürítve 3 órában benne a lényeg.

Köszi a segítséget. Ha felmerül valami, akkor írok. Most a bojlikat - SBS, soluble, BLB pelletek, stb.
Nézegetem, válogatok, utánna kérdezek.

A végszerelékem valószínűleg a legegyszerűbb lesz. Gubancgátlós ólom, forgó, előke.
Most gondoltam át, lehet, hogy mostanában azért nincs kapásom, mert a sok pufi felemeli a horgokat a már fenékre lapuló pontyok elől, az egyik kb. 40cm-re van a végólomtól, a másik felette még 40-re. Ez már sok?
Kellene valami etetés is? Valami téli etetőanyag? tegyek-e fel élő csalit? (az utóbbi 2 évben pontyra abszolút nem volt nyerő, sem a csonti, sem a giliszta)

Vagy rablózzak inkább egy jót, van néhány új, príma twisterem, kipróbálnám feederbottal, milyen azzal dobálni, stéglábaknál mártogatni.

A víz Abonyban állatian feljött, legalább fél métert emelkedett.
Asztalravissza!

#344 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 03. 18:09

Idézet: Dzsano - Dátum: 2008. dec. 3., szerda - 16:54

Most gondoltam át, lehet, hogy mostanában azért nincs kapásom, mert a sok pufi felemeli a horgokat a már fenékre lapuló pontyok elől, az egyik kb. 40cm-re van a végólomtól, a másik felette még 40-re. Ez már sok?

Ez azt jelenti, hogy vízközt horgászol, nem fenéken. Van amikor jó, de ha nincs kapás érdemes a süllyedő csalit is kipróbálni, főleg úgy, hogy a ponty elsősorban a fenéken kutat táplálék után.

Idézet

Kellene valami etetés is? Valami téli etetőanyag? tegyek-e fel élő csalit? (az utóbbi 2 évben pontyra abszolút nem volt nyerő, sem a csonti, sem a giliszta)

Hideg vízben az élő csalik pedig nagyon jók, érdemes próbálkozni velük. Téli etetőanyaga meg sok cégnek van, pl a TopMix téli ponty jó lehet, bár ilyenkor már a megfelelő hely megtalálása sokkal fontosabb, mint az etetés.

#345 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 03. 19:27

"Ez azt jelenti, hogy vízközt horgászol, nem fenéken. Van amikor jó, de ha nincs kapás érdemes a süllyedő csalit is kipróbálni, főleg úgy, hogy a ponty elsősorban a fenéken kutat táplálék után."

Átszerelek. Az tuti.

"Hideg vízben az élő csalik pedig nagyon jók, érdemes próbálkozni velük. Téli etetőanyaga meg sok cégnek van, pl a TopMix téli ponty jó lehet, bár ilyenkor már a megfelelő hely megtalálása sokkal fontosabb, mint az etetés."

Megnézem a horgászboltot holnap, mije van még. A hely 1-2 éve még tuti a legjobb volt a tavon, főkép tavasszal és késő ősszel. Sajnos a telepítések mostanában nem igazán jók... hosszú magyarázni ...  :(
Asztalravissza!

#346 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 04. 20:08

Megvan a 2 db Eurohold Carper Long Cast Bait CBL6500  :D  :cool:  :p  :cool:  :D  ;)  :bologat:
Asztalravissza!

#347 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 29. 11:07

Kicsit felhozom. Remélem jó karácsonyotok volt, és kaptatok sok szép mindent.

Találtam egy boltot az interneten, ahonnan szeretnék vásárolni, mert sok mindenük van, ami nincs a www.haldorado.hu-n, vagy csak sokkal olcsóbban (pl. ólmok)
Ismeritek ezt  a céget? Tapasztalataitok?
www.hal.hu

Valószínűleg ez lesz a damil, amit felteszek az új orsóra: Carp Expert Boilie Special Multicolor 1000 m.
Még mindig filózok, hogy 25-ös, vgy 30-as legyen-e a főzsinór.

Ami még fúrja az oldalamat, az a soluble bojli, álltólag egy délelötti horgászat alatt isodahozza a halakat. + DIP.

Ez ez egyik: SBS Soluble Eurostars bojli.
Az alábbiak is érdekelnek:
SBS The Monument M1 Long Life Bojli
M2-M3 + DIP.
Baromi drágák...

Van róluk tapasztaltotok?

BUÉK mindenkinek!
Asztalravissza!

#348 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 29. 11:30

Idézet: Dzsano - Dátum: 2008. dec. 29., hétfő - 11:07

Idézet

Ismeritek ezt  a céget? Tapasztalataitok?
www.hal.hu

Tudom hol vannak Veszprémben :) Be még nem mentem, így tapasztalat nincs.

Idézet

Ez ez egyik: SBS Soluble Eurostars bojli.
Az alábbiak is érdekelnek:
SBS The Monument M1 Long Life Bojli
M2-M3 + DIP.
Baromi drágák...

Van róluk tapasztaltotok?

Az SBS nagy név, nagyon nem lehet rossz. Én jövőre Mainline-t fogom próbálgatni, nekem az jobban bejön, persze csak szimpátia alapon, mert még nem használtam :)

#349 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 29. 11:36

En mar rendeltem toluk... egy holgy felhivott, hogy egyik arucikk nincsen raktaron eppen, es ha gondolom megvárhatom, csak akkor pár nap lesz a szallitas... ellenben ajanl helyette másikat ugyan olyan arban (ami egy jobb minosegu valamivel dragab cucc volt)... aztan gyakorlatilag másnap kora reggel hozták is (még fel sem keltem, kicsit várniuk kellett, hogy beerjek a melohelyre :) )
"Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!"

Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B  3B82 791E 7F92 A6F6 A67E

#350 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 30. 10:47

Idézet: Sniper - Dátum: 2008. dec. 29., hétfő - 10:36

En mar rendeltem toluk... egy holgy felhivott, hogy egyik arucikk nincsen raktaron eppen, es ha gondolom megvárhatom, csak akkor pár nap lesz a szallitas... ellenben ajanl helyette másikat ugyan olyan arban (ami egy jobb minosegu valamivel dragab cucc volt)... aztan gyakorlatilag másnap kora reggel hozták is (még fel sem keltem, kicsit várniuk kellett, hogy beerjek a melohelyre :) )

Az jó!
A áraik nagyon jók, a damil is innen lesz, meg sok ólom, stb. (és bojlik)
Összeírom a megrendelésemet, (előzetes számítás szerint is lesz vagy 25 K) és majd úgy január végén küldöm el. A tó befagyott (most már biztosan) tehát nem kell kapkodni.
Ha megerősödik a jég, akkor nádvágás "bemutató" következik.  :(  (utálom, de kell)

BUÉK!
Asztalravissza!

#351 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 16. 17:15

Idézet: saen - Dátum: 2008. dec. 2., kedd - 17:29

Szia Dzsano!

Boldog új évet mindenkinek!

Úgy érzem, összeállítottam egy kezdő listát, mit veszek a szezonkezdésre, kezdő bojlizásra.

Kérlek benneteket, adjatok tanácsot, mi kellhet még, vagy mi lenne ezek helyett jobb. (olcsóbb) Nem nagy pontyokat szeretnék fogni elsősorban, hanem a méretes telepítettekből (2-3kg) folyamatosan. :) 
Sajnos időm kevés, hétvégi horgász vagyok, nem tudok napokig etetni; ahol horgászom, ott nem is érdemes, mert nagyon rájárnak a helyre a többi horgászok, inkább eltérő, gyorsan ható (egy délelőtt, pl.) csalikat szeretnék. Sok pénzem nincs. :-(
Évekkel ezelőtt a kukorica+mézespufi volt az isten, de az utóbbi években valahogy nem vált be, próbáltam már féderbottal is, azzal is csak keszegeket sikerült, és persze finomabb matchbottal is. (régebben winklepicker bottal is (soha nem is fogom eladni) horgásztam, tehát a finom szerelékes dolgokat hagyjuk. Azokra csak keszegek jönnek most) A matchbotral is jól jött a keszeg, de a fenekező, jó, távoli dobásra alkalmas felszerelésemre csak retúr pontyok jöttek, vagy keszegek, kárászok. Vagy semmi.... 
A keszegek helyett (mellett) szeretnék néhány pontyot fogni, (ha nagyok, az se baj, de 70 cm felettieket vissza kell engedni a tóba) egyedül ősszel sikerült fogni néhány pontyot, a telepítés után, az új Shimano botokkal, sima pontyozó, végólmos cuccal, lehet, hogy már ennyire le van rabolva a tó?!

Botok: Shimano Hyperloop 3,9 m 3lb, orsók: Eurohold CLB6500 nyeletőfékes.
Főzsinór: 25-ös, 35-ös dobóelőkével, vagy 20-as fonott dobóelőkével.
Ólom: Deáki végólmok, 80G-os, vagy 80g-os helikopter szerelék vagy flat pearl inline
Horog: Hajabusa K1, M1(szögletes) (6-os, 4-es méretben)

Szezonkezdésnek ezeket venném (drága mint a fene):

Pellet (PVA hálóba gondoltam tenni, ólom mellé kötve):
SBS Monument M3 Red pellet 1 kg.
Concentrated Corn Steep Liquor Pellets 1 kg
Csalizó Pelletnek:
Haldorádó Feeder Master Red Tuning Pellet Mézes pálinka(méz+barackpálinka) 1 doboz

Bojli:
SBS Soluble Monument M3 Long Life Bojli (olvadó bojli, hideg vízre) 1 kg

+ PVA háló ólom mellé kötve etetéshez. (5m)

Mit szóltok ezekhez?
Segítségeteket egy láda virtuális sörrel máris tudom viszonozni. :-)

Üdv!
Dzsano
Asztalravissza!

#352 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 16. 17:45

Idézet: Dzsano - Dátum: 2009. jan. 16., péntek - 17:15

Mit szóltok ezekhez?

Üdv!
Dzsano

Hali,

milyen vizen szeretnéd ezt használni?

Acws
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#353 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 16. 20:12

Idézet

Kérlek benneteket, adjatok tanácsot, mi kellhet még, vagy mi lenne ezek helyett jobb. (olcsóbb) Nem nagy pontyokat szeretnék fogni elsősorban, hanem a méretes telepítettekből (2-3kg) folyamatosan. :) 

A bojlis dolgok ritkán a folyamatos halfogást hozzák, inkább a nagyobb halakat vonzzák. Persze lehet 2-3kg-seket is fogni.

Idézet

Ólom: Deáki végólmok, 80G-os, vagy 80g-os helikopter szerelék vagy flat pearl inline

A helikopter szerelék iszapos területre való, az inline meg kemény talajra. Hasznos mindkettő, de fontos, hogy jó helyen használd. Emellett az inline-t használhatnád csúszóra is, biztos segítene az érzékenységben.

Idézet

Horog: Hajabusa K1, M1(szögletes) (6-os, 4-es méretben)

4-es méret túl nagy imho, én 6-osnál nagyobbat nem használok.

Idézet

Csalizó Pelletnek:
Bojli:

Egy pop-upot szerintem szerezz még be, főleg ha iszapos terepen horgászol.

Idézet

Mit szóltok ezekhez?

Nincs velük gond, de szerintem a lényeg kimaradt az egészből. Először is hogyan választod ki, hogy hová dobod a végszereléked? Hogyan tudod meg, hogy ahová dobod a horgot ott milyen a talaj színre és keménységre? Tudod-e ezen a talajon elrejteni a végszereléket? Hogyan fogsz etetni? Szerintem inkább ezekre kéne helyezni a hangsúlyt, mert ha ezek nincsenek rendben, akkor megveheted a legjobb csalit a világon, akkor is véletlenszerű lesz a fogás.

#354 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 16. 20:38

Idézet: acws - Dátum: 2009. jan. 16., péntek - 16:45

Hali,

milyen vizen szeretnéd ezt használni?

Acws

Abonyi téglagyári I-es tó. Kb 10 HA. A délkeleti oldal lankásabb, de teljesen be van parcellázva; hirtelen mélyül az északnyugati oldalon (itt van a helyem) 2-3 méter a parttól fél méterrel. Átlagos vízmélység 3-5 méter, de van, ahol eléri a 10 métert is. Nem akadós, csak egy  helyen. A II-es és III-as (a III-as néhol van 20m-nél mélyebb is) tavak (összenőttek) alját teljesen elborítja a nádtorzsa, borzasztóan akadósak, ellenben ott is sokkal több kapitális hal van, több, mint a már "konszolidálódott" I-es tóban. Kapitális halat a II-es IIIas tavon csónakból, vagy partról, de bivalyerős "nádkitépővel" lehet fogni. A telepítés szerintem egyenetlen, mert az I-es tavat sokkal többen horgásszák (jobb megközelíthetőség, de főképp az akadók hiánya miatt) de telepíteni az egyesület csak ugyanannyi halat telepít bele, tehát azon az állományon többen osztoznak. Hozzáteszem, hogy van egy ún. nevelőtó is, ami I-es "mögött" található, és két helyen van összebontva az I-es tóval, az átvágások felett "bürüvel", gyalog át lehet menni a gáton.
Harcsa csak az I-es tóban van. Vannak nagy harcsák, én 2008-ban 2 db csónakos fárasztás végét láttam, mindkettő szakítással végződött, az egyikben a harcsa már fenn volt a víz felszínén,  kb 1,5-1,8 m-es volt. Van nagy busa is 1-2. (31,5 kg-ost fogtunk már)
Abonyi HE
ismertető
ismertető 2

Nagyon szép tavak, főképp nyáron és ősszel, jó megközelíthetőség, a Mészáros vendéglő méltán országos hírű. 
kilátás a partról

Szóval erre a tóra kellene, főképp telepített pontyra - gyors sikert hozó - csalit találni, ami kiszelektálja a többi horgászt is.
Ezért gondoltam a bojlira. Távolabbra, nagyobbat, gyorsabban... ;)

(igen, irigy vagyok, nem akarok, és nem is fogok másoknak etetni, mert már meguntam, csak teli szemetelik a helyemet, most voltam január 2-án, valaki tüzet rakott a horgászbódém ajtaja előtt fél méterrel, de már takarítottam össze az otthagyott "éjszakai parti" maradványokat 46 sörös doboz, tűzrakás és eldobott kotonok képében...)
Asztalravissza!

#355 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 16. 20:56

Idézet

Nincs velük gond, de szerintem a lényeg kimaradt az egészből. Először is hogyan választod ki, hogy hová dobod a végszereléked? Hogyan tudod meg, hogy ahová dobod a horgot ott milyen a talaj színre és keménységre? Tudod-e ezen a talajon elrejteni a végszereléket? Hogyan fogsz etetni? Szerintem inkább ezekre kéne helyezni a hangsúlyt, mert ha ezek nincsenek rendben, akkor megveheted a legjobb csalit a világon, akkor is véletlenszerű lesz a fogás.

Köszi. Igazad van.
Kéne egy csónak, és egy jó feltérképezés. A hely adott, van horgász bódém, gyakorlatilag a téglalap alakú tópart hosszabbik oldalának közepén, egy 10-15 m-re benyúló félszigeten, onnan nem szívesen megyek odébb. Arról a partról befelé a tó közepe felé dobnék kb. 100 m-re. A víz mélysége 3-4 méter. Aljazata agyag, nem iszapos, gondolom barna színű.
Etetni csak a partról tudok (lásd fentebbi írásomat) és nem is akarok sokat. A bojli mellé etetnék, a melléfűzött PVA hálóval, benne pellet, tört bojli, konzervkukorica.

Amikor féderrel horgásztam, hiába volt sok jó kapásom, mind keszeg, vagy kisponty, vagy kárász volt. Csúzlival etettem, és elég érzékeny felszereléssel horgásztam. Nem jó, mert bár szórakoztató, otthon követelik a pontyot. :)

A mostani őszi horgászat tanulsága is az volt, hogy ha jól megdobom a végólmos botot (még a régi 50-es orsók voltak rajta, most vettem nagyokat), akkor bent tudok pontyot fogni, kukoricával, vagy ilyesmi.
Talán lehet, hogy nem is fogok bojlizni, mert eszméletlen drága egy közalkalmazottnak, csak az új orsót fogom jól kihasználni, talán akkor is javul a fogási eredményem. A rohanó világ... Szóval nincs időm, a kis szabadidőt szeretném eredményesebben felhasználni. Mint nem abonyi lakosnak, nincs lehetőségem az etetést vagy a csónakot (simán ellopják) megoldani.

Úgy gondolom, hogy azért egy rendes próbát megér, mert ha hatékony a bojli, akkor azt fogom használni. Ha a bojlival "esetlegesen" fogok, de 3-5 kilósakat, a kukoricával meg "esetlegesen" retúrt, akkor máris megéri.
Asztalravissza!

#356 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 16. 21:46

A bojlival és a pellettel szvsz az a baj, hogy ha nem ismerik a halak. Ha nem horgászik vele más a tavon akkor (szoktató) etetés nélkül nem igazán lesz eredményes. Ha meg kevés időd van akkor nem fogsz tudni etetni. Elég sokat próbálgattam nyáron a pelletet, természetes vizen, és nem igazán jött be.

A célhal azt mondod 2-3kg-os, ahhoz szvsz nagyon sok a 3lbs bot (bár konkrétan ezt a típust nem használtam még). Sok halad fog leszakadni. Ahoz viszont kevés, hogy 80g-os ólmot és bojlival-pellettel teli pva hálót dobálj. Egyrészt a 3lbs kevés hozzá, 100g-nál többet nem erőltetnék egy 3lbs bottal. Másrészt a 100m-t meg nem fogod megdobni, a pva háló légellenállása nagyon nagy.

Eddig volt a miért nem jó rész. A mi lenne a jó az sajna nehezebb a víz ismerete nélkül. Azt irtad, ha végólommal messzebbre dobtál a feederrel akkor arra jött ponty kukoricára. Akkor a módszer (etetőkosár) és a csali (kukorica) valszeg jó. Nem biztos, hogy érdemes drága pelletre és bojlira költeni. Bojlis bottal is lehet etetőkosárral horgászni. És egy jobb 2,75lbs bottal kosárral is megdobható a 90-100m. Vékony 0,25m körüli zsinórral elég rugalmas, hogy ne szakadjanak le a halak.

4-es horog feleslegesen nagy, sokkal kevesebb kapásod lesz. 2,75-ös bottal, 100m-re pecázva általában 8-ast használok, de van hogy 10-est.  Persze nem a legvékonyabb husú keszegezőt hanem erősebb karikás horgot.

Közel hasonló távra, olyan 80m környékére, márnázó bottal szoktam horgászni. Az avon spiccel. 1,75lbs, 0,20-as fözsinór, 0.06-0.08 fonott előke, 12-14-es horog. Meglepően jól akad és kevés hal marad le.

Szerkesztette: acws 2009. 01. 16. 21:48 -kor

web-solution.hu A megfizethető tárhely

#357 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 17. 11:07

Állítólag sokan horgásznak arra bojlival. (csak senki nem akarja elárulni)  :)

Az előző botom is 3 lb-s volt, és igen, sokkal jobban utána hajolt a halaknak, főképp a fárasztás utolsó szakaszában volt jó vele horgászni, de eladtam őket, mert egy gyűrűsor csere sokba került volna botonként. Sok évig használtam őket, megszolgáltak. A Shimano sokkal merevebb, maradt is le róla több hal, ezért kezdtem el feltenni kissé nagyobb horgokat. Ugye a boltban nem tudjuk megállapítani rögtön, hogy igazából mennyire hajlékony...  A Shimanokat potom pénzért vettem, és velük sokkal meszebre tudok dobni (gondolom a gerincesség + a 3,9 hossz miatt), mint a régi 3,6-as botokkal.
A régi (bojlis, sőt a még régebbi teleszkópos fenekező) botokon az alap előkém 20-as monofil volt 6-8-as aranyszínű pontyozó Owner (vagy hasonló) horoggal.
A messzi dobást nem a féderre, hanem a pontyozókra értettem, bocs, tehát féderrel NEM fogtam méretes pontyot,. csak kicsiket. túl finom hozzájuk, mire a nagyobb ponty odaért, a kisebb már felvette a csalit, oszt' kész.  :(
Szoktam etetőkosárral is horgászni, szabvány csúszó kosárral, 2 horoggal, de az utolsó 2 szezonban arról a helyről, ahonnan én horgászom, nem vált be. Nem tudom miért, elég jó minőségű etetőanyagokat használtam (Maros mix, Lantos) és azon sem voltak nagy horgok. Kárászt, azt fogtam vele, de mást nem.

Lehet, hogy nem fogok bojlizni, de adhattok tanácsokat, hogy milyen csaik használjak, amit nem vesz fel a kisebb hal olyan könnyen, de a méretes pontyot érdekli.
Asztalravissza!

#358 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 17. 17:45

Akkor leírom, hogy én hogyan állnék neki a helyedben az évnek. Nem vagyok tapasztalt pecás még, tévedés jogát fenntartom, de rengeteg filmet/könyvet láttam/olvastam a témában, remélem nem mondok nagy hülyeségeket :)

Mivel egy helyen fogsz egész évben horgászni, szerintem nagyon fontos, hogy pontosan feltérképezd a magad előtt lévő területet. Ehhez nem feltétlen kell csónak és radar, meg lehet ezt partról is csinálni. Fogsz egy nagy ólmot (lehetőleg valami jól tapadó tipusút és nem áramvonalasat) és csúszóra megszereled, az előke helyére pedig egy úszót kötsz fel, olyat amit messziről is jól látsz. Léteznek kifejezetten ilyen célú úszók (marker float), azonban egy tömzsi csukázóúszó is megteszi. Bedobod a szereléket a vízbe, kifeszíted a zsinórt és szép lassan elkezded adagolni. Általában úgy szokás, hogy bejelölsz a boton egy 30cm-es szakaszt, bekapcsolod a nyeletőféket és kézzel lehúzol mindig 30cm-et. Amint feljön az úszó már tudod is az adott helyen a vízmélységet. Emellett pedig az ólmot nagyon lassan húzod kifelé, hogy szántsa a talajt és az ellenállásból észreveszed, hogy hol puhább, hol keményebb a talaj. Emellett rendszeresen mérsz vízmélységet is. Így hosszas dobálgatással fel tudod térképezni magad előtt a terepet. Megéri jó alaposan megcsinálni (és lerajzolni!!!) a szezon elején és kinézni pár pontot amiket rendszeresen meghorgászol. Amit érdemes keresni az törések a vízben, gödrök, vagy ha nagyon mély a víz akkor magaslatokat érdemes keresni vagy bármit ami megtöri az egyhangú vízfeneket és érdekes lehet a halak számára. Különösen jók azok a helyek, amik kívülről nem látszanak, mert azt nagyon kevesen fogják utánad pontosan meghorgászni.

Megvan több pont is amit meg tudsz horgászni, ezeket szerintem érdemes etetni amikor ott vagy. Van egy jó erős botod, szerintem kézenfekvő az etetőrakéta használata. A Korda Mini Skyliner vagy a Fox kisebb verziója (pontos nevére nem emlékszem) még ideális a botodra, ugyanis 3oz alatt van a töltött súlya, így bírni fogja. Tartózkodj a nagy rakétáktól, mert bottörés lehet a vége. Igaz ezeket a kisebbeket nem fogod tudni 100+ méterre eldobni, de még mindig messzebbre megy pontosan, mint a csúzli. Rakétás etetéskor csinálsz néhány próbadobást, amint megvan a jó táv, beakasztod a klipbe a zsinórt és utána a köv dobás már ezen fog megakadni és mindig ugyanolyan távra dobsz. Persze a bot végével ki kell rugóztatni az ütést, hogy ne legyen zsinórszakadás, de kis gyakorlattal 80m-re hajszálpontosan fogsz etetni.

Etetőanyag: mivel kerülni szeretnéd az apró halakat, én mindenképpen valami szemestakarmány alapra építenék. Jelentős része ennek legyen kendermag, de mehet bele kevés kukorica és tigrismogyoró is, vagy ami épp van. Ehhez mehet hozzá pellet és aprított bojli is, majd kevés etetőanyaggal keverve kicsit megkevered, hogy ne legyen annyira darabos az egész, kevésbé fog így repülés közben kijönni a rakétából. Önthetsz hozzá még aromát is, de nem fontos. Az a jó ha sok az apró darab, mert azon sokáig el tud rágódni a ponty, igaz majd a keszegek/kárászok is fognak ott enni, de az segít majd felkelteni a nagyobb halak érdeklődését. A legtöbb pelletet/bojlit ugyan megeszik a kárászok/keszegek is, de jóval lassabban, mintha mondjuk csontival vagy szúnyoglárvával etetsz.

Csali: én vinnék sokfélét, vinnék hagyományos csalikat is, mint pl a kukorica és vinnék pelletet és bojlit is és kisérleteznék. Bojliból csak és kizárólag a nagyon jó minőségüt, inkább használj keveset, de jót, ha sajnálod a jóra a pénzt, akkor maradj csak a pelletnél. Bojliból az ugynevezett food source tipusuakat próbálnám, illetve a feltűnő színű agyonaromásított pop-upokat. A food source az olyan bojli amit nem az aroma miatt eszik meg a hal, hanem egyszerűen olyan tápláló, hogy nem tud neki ellenállni és újra meg újra meg akarja enni. Ilyen a legtöbb Mainline bojli (Cell, Fusion, Active-8, stb), de ezeket magadnak kell elkészíteni, ugyanis csak fagyasztott verzióban létezik, vagy nyersanyag formában, mert nem tartalmaznak semmi tartósítószert és megromlanak különben. Csinálni nem nagy kunszt, ugyanis veszel egy alapmixet és a hozzávaló folyadékot, teszel hozzá még tojást és főzheted. Tehát nem kell 30 féle alapanyaggal kisérletezni, megvan a gyári recept és frissen meg tudod csinálni, amit fagyasztva tudsz tárolni és mindig annyit viszel a partra amennyi kell. Ami még előny, hogy úgy csinálják őket, hogy vízhőmérséklettől függetlenül eredményes lehet, így nem kell hideg meg meleg vízre külön csali. Biztosan más cégnek is van hasonló terméke, de én csak a Mainline-t ismerem. Használni még nem használtam igaz, de már megvettem a hozzávalókat, engem meggyőztek, remélem nem fogok mellé :)

Szerelék: megpróbálnám addig finomítani ameddig lehet a botod korlátaival, illetve fontos, hogy a tó talajával hasonló színű legyen az egész. Ha nem szánsz rá sok pénzt, az új 2009-es Spro katalógus tartalmaz már egy rakat Korda és Fox koppintást, de valszeg jóval olcsóbbak lesznek. Érdemes körülnézni, így talán nem kell túl sokat költened és mégis jó cuccod lesz. Ez a szerelék álcázás nagyon fontos dolog, már gyermekkoromban észrevettem, hogy amikor a barnás színű Platil zsinóromat (ami jól illeszkedett az ottani talajhoz színben) lecseréltem egy teljesen más színűre, lényegesen kevesebb halat fogtam, pedig semmi mást nem változtattam. Meggyőződésem, hogy az ilyen apróságokban rejlik a siker és a sikertelenség közötti különbség.

Most így hirtelen ennyi, remélem hasznos volt :)

#359 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 17. 17:46

Idézet: acws - Dátum: 2009. jan. 16., péntek - 21:46

Közel hasonló távra, olyan 80m környékére, márnázó bottal szoktam horgászni. Az avon spiccel. 1,75lbs, 0,20-as fözsinór, 0.06-0.08 fonott előke, 12-14-es horog. Meglepően jól akad és kevés hal marad le.

Melyik botot használod?

Én is tervezek ilyesmit venni (valszeg mégsem lesz bojlis botom), csak a kifejezetten márnás botokat kicsit drágállom, de a TopMixnek a Stradivari Carp Float botja nagyon gyanús, hogy eredetileg egy márnás bot volt :)

#360 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 17. 17:51

Rengeteg jó ötletet kaptam tőletek, kérem, ne hagyjátok abba!
Ha valami felmerül, rögtön kérdezni fogok.
Még nem vásároltam semmit, és jócskán befagyott a víz, ráérünk kiötölni a jó megoldást.
Remélem nektek is szórakoztató.
:respect:
Asztalravissza!

Téma megosztása:

• (30 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20