HWSW Informatikai Kerekasztal: [Nagy Memória Tuning Topic] # I. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

[Nagy Memória Tuning Topic] # I.

#201 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 04. 09:21

Idézet: didyman - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 8:05

Te lehetsz ilyen szerencsés, más nem. Ne kövesd el azt a hibát, hoyg magadból indulsz ki és adsz tanácsot. Józsika17-nek nem lesznek olyan egyértelműek a dolgok, összekeveri, nem figyel, nem tud, kísérletezik, elbarmol. Pedig meg van győződve arról, hogy tudja, mit tesz. AZ elektronika, bármennyire is úgy tűnik, nem ilyen egyszerű, hogy fogsz egy kolbászkötözőt és a megfelelő helyre odapöttyinted. Ha így lenne, nem osztanának érte (szart érő) papírt, diplomát, meg akkor nem tudom, én is minek tanultam pár évig. Dehát az ember tapasztalatból tanul legjobban...

A foglalatban mérni azért nem túl jó ötlet, mert józsika17-nek baromira remeghet a keze, megmoccanhat, mert a töke körül viszket, stb. Ilyen tanácsot megint nem szerencsés adni.
Jó Neked, hogy a Te 10k+-os műszerednek ilyen feje van. Én azt hiszem, több 10k+-os műszert látok erre-arra, haverom 40khuf-os Fluke cucca volt az egyetlen eddig, mely gyárilag kapott vékonyabb tűhegyet is, merthogy a többié egész biztosan nem fér bele a foglalat felől a tüskéhez... :rolleyes:

Akkor a hozzánemértés fényében nézzük azt a trimmeres dolgot. Egy RAM tápellátása nem véletlenül zajlik PWM-el vezérelt kapcsolóeszközökkel, visszacsatolt stabilizátorIC-vel. Ha te ezt egy ellenállással pótolod, több hibát is elkövetsz: A terhelésfüggetlen tápfesznek lőttek, a terhelés függvényében (memóriaműveletek) fog változni kisebb-nagyobb mértékben a ram-ok feszültsége (a táp viszacsatolókörében lévő ellenállás állítgatása már sokkal jobb ötlet erre! Eperkutyus témájában volt erről szó). Második hiba, hogy a feszstab kb. 70-90dB-es elnyomását is áthidalod, vagyis a nagyáramú tápvezetékeken előfrduló zajok, melyre a ram-ok fokozottan kényesek, simán eljutnak a modulokig, pártízdB-es csillapítással jó esetben.
Összegezve, működhet a dolog, de stabilitást kockáztatsz vele. A többiről nem is beszélve.

figy...
termesztesen szaktanacsot (elekronikai magyarazatot) nem nagyon tudok adni ezekre a dolgokra, ezert nem is teszem... ha valaki a velemenyemet keri, akkor olyan konyhanyelven fogom elmagyarazni, amennyire en megertettem.. az mar az o felelossege, hogy elfogadja-e a tanacsaimat, vagy sem..
en senkire nem beszelek ra semmit, mivel tenyleg nem ertek hozza.. en kepeket nezegetek, tapasztalatkoat, velelemenyeket olvasok es ezeket alapul veve csinalom meg a modot.. halistennek (lewhet szerencses ember vagyok) nem volt eddig semmi problema.. sosem allitottam, hogy szakmailag is ertek a dolgohoz, nem csak utanozos majom vagyok.. ezektol a dolgoktol fuggetlenul en minden olyan modot meg fogok csinalni, ami szerintem hasznos.. lehet, hogy lesznek olyan cuccok, amik elsulnek, de nem erdekel, mert en valaszotam ezt az "utat" jol van ez igy, hogy vannak hozza nem erto, kiserletezo emberek.... legalabb nektek, profiknak nem kell szenvednetek azzal, hogy kispekulaljatok a dolgot :D

a trimmeres dologban igazad van... (nem veletlenu modolnak komplett tapokat azert, hogy ne 3.3 volt legyen a memorianak, hanem pl 3.0)

szerk.: kiprobaltam a memoria feszmeros dolgot.. memoriak nelkul (terheletelnul 0.05 voltal merek tobbet a slotban, mint memoriakkal, mukodes kozben

Szerkesztette: westlake 2005. 05. 04. 09:23 -kor

God left this place a long time ago.

#202 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 09:25

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 0:04

Számolj, egy 512es ramnak legjobb tudomásom szerint van olyan 10-15, max 20W körüli fogyasztása. Ebből osztunk-szorzunk és megvan az eredmény, hogy kevés e a trimmer vagy sem.
Amugy, westlake, én csak egyet nem értek: saját elmondásod szerint nuku elektronyos végzettséged van, tudom a papir ér kb sz*rt, nekem se épp ez a fő csapásirányom, különösebben én se értek hozzá, csakhogy: áruld már el, ha valakinek se végzettsége nincs reá, se nem keni-vágja, az mégis mi az anyja kínját néz utána "rendesen" egy modnak? Hmm? Vajon ha én "rendesen" utánanéznék, hogy a jó öreg Chris Barnard szivműtétje abszolválható e a konyhaasztalon, lévén tudom hogy 2 ér bemegy, 2 kigyün, 2 kamra, 2 pitvar, ha kicsit megvmoddolom a sziniuszcsomót, mi baj lehet, ha a mengele-féle kiskáté szerint műxik a dolog a mexikói srácoknak?

tenyleg nem vedd ennyire komolyan.. mi nem olunk meg egy, vagy tobb embert a benazasunakal, csak max a hardver banja... a hardvert van ertunk, nem forditva! ;)

#203 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 05. 04. 09:34

Ez így OK, csakhogy ezt a fórumot rengeteg ember olvassa, olyanok is, akiket bizony érdekel az, hogy mi megy tönkre és mennyibe kerül, ők olcsón akarnak minél többet és ezért bátrak, és persze felelőtlenek. Mondhatod azt, hogy nem érdekel, nem a Te dolgod, az ő baja, majd megtapasztalja, de tulajdonképpen lovat adsz nekik :think: . Nincs kiírva a totyik elejére, hogy 18 éven felülieknek, vagy hogy pozor, destruktív lehet a hatás..
Memótáp: Ahány lap, annyi féle.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#204 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 09:41

Idézet: didyman - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 10:34

Ez így OK, csakhogy ezt a fórumot rengeteg ember olvassa, olyanok is, akiket bizony érdekel az, hogy mi megy tönkre és mennyibe kerül, ők olcsón akarnak minél többet és ezért bátrak, és persze felelőtlenek. Mondhatod azt, hogy nem érdekel, nem a Te dolgod, az ő baja, majd megtapasztalja, de tulajdonképpen lovat adsz nekik :think: . Nincs kiírva a totyik elejére, hogy 18 éven felülieknek, vagy hogy pozor, destruktív lehet a hatás..
Memótáp: Ahány lap, annyi féle.

persze... de odaig ne jussunk mar, hogy alairasba kelljen tennem, hogy az alatalam leirtakat mindenki csak sajat felelossegre tegye ;)
en mindig annyira probaltam tanacsot adni, amennyire en megertettem a dolgokat
+ csak olyan dolgot mondtam (tanacsoltam) maskonak, ami mar nalam egyszer mukodott!

Szerkesztette: westlake 2005. 05. 04. 09:41 -kor

#205 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 05. 04. 09:52

Tedd. De tudod, egy eset nem referencia. Aláírásba nem kell tenni, de az iromány végéhez (ahogy pl. én is szoktam, esetleg kiemelve) mindenképpen illene.
No offenz, de sokszor írtok itt olyan dolgokat, ami, hacsak egy kicsit is üt ki balul, egy kicsi kis homokszem van a gépezetben, egy egész gépet képes tönkretenni. És ezzel sokan nincsenek tisztában. Ha bármilyen tisztességes vesézgetős oldalt megnézel, külön felhívják a fgyelmet az ilyen-olyan veszélyekre, kockázatokra.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#206 Felhasználó inaktív   lenbazso 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 13:41

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. máj. 3., kedd - 18:03

Á 533-as elég.

533-astól minden A-DATA Samsung TCCD. Azok meg mennek feszkóra, mint bolond.

Amúgy létezik 1 Gigás DDR modul ??? :think: Mondjuk A-DATA, ha már ennyire megszerettem. Időzítés nem érdekel, inkább MHz-ekben tudjon sokat.

Kb. milyen áron, ha igen ? Hol érdemes utánanézni ?

Mit takar a TCCD jelzés? Külön így kell kérni ram-ot ha valakinek húzásra kell, vagy elvileg megmlehet tudni, hogy melyik tipus ilyen? Árlistákon semmit nem tüntetnek fel, csak Mhz-et.

#207 Felhasználó inaktív   lenbazso 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 13:47

Most hogy visszább olvastam, és láttam egy linket, hát van még kellő mennyiségű info-t beszereznem, hogy tisztában legyek jó pár dologgal kapcsolatban.  :rolleyes:

http://www.techpowerup.com/memdb/

#208 Felhasználó inaktív   lenbazso 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 13:54

Húzásra melyik chip jó melyik jelöléssel?

#209 Felhasználó inaktív   lenbazso 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 13:57

Ez a két link legalább annyi info-t ad, hogy talán melyik laphoz melyik fajta jobb:

www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/34/82.html

www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/34/73.html

#210 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 15:33

Idézet: lenbazso - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 14:41

Mit takar a TCCD jelzés? Külön így kell kérni ram-ot ha valakinek húzásra kell, vagy elvileg megmlehet tudni, hogy melyik tipus ilyen? Árlistákon semmit nem tüntetnek fel, csak Mhz-et.

nem, igy nem tudsz ramot kerni (vagyis tudsz, de hulyenek fognak nezni az eladok)  :D
a tccd a samsung legutolso (ezidaig) ddr1-es chipje volt, amit hivatalosan 500mhz-re lottek be..
a legtobb 500-as, 550-es, 566-os, 600-as, ramot ezzel a chippel szerelik (szereltek)
talan a hynix d5 chip "ellen" adtak ki, de a tccd sokkal jobban birja a magasabb fesz, magasabb frekvenciat, jobb idoziteseken
sajnos nem lehet a boltban latni a chippet, mert ugye a borda eltakarja..
van nehany gyarto (osszeszerelo) akik ezt a chippet hasznaljak a memoriakon, erdemes utananezni..
az a baj, hogy a legtobb ilyen memoria nalunk nem kaphato, vagy nagyon draga..
egyedul az a-data volt az egyetlen alternativa, de mar 2 honapja nem lehet 500-as feletti memoriakat itthon beszerezni

#211 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 15:36

Idézet: lenbazso - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 14:54

Húzásra melyik chip jó melyik jelöléssel?

gyarokraltilag jelen pillanatban az uj memoriakon harom chip talahato meg:
hynix-d43, hynix-d5, samsung tccd ... esetleg meg nehany 400-as ramon van infineon, micron, vagy samsung tccc chip
a ket hynix es a tccd chipes memoriabol is jart mar nalam olyan, ami 2.8volton ment 600mhz-en
ez mondjuk a ket hynix eseteben eleg nagy mak, de a tccd ezt a frekit konnyen viszi

#212 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 15:45

Idézet: lenbazso - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 14:57

Ez a két link legalább annyi info-t ad, hogy talán melyik laphoz melyik fajta jobb:

www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/34/82.html

www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/34/73.html

mint a topicbol is kiderul, magyaroszagon ket lehetoseg van:
-vagy ocz memoriat veszunk dragan, vagy
-vagy kingstont, ami nem biztos, hogy tccd lesz..

#213 Felhasználó inaktív   FERCSA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 15:54

jo kis topik :D

egy picit hozzaszolnek :)

aki nem erez magaban annyit ,h bele merjen kezdeni egy modba az NE csinalja ,ha nincs tapasztalata tegyen szert ra ,probalkozzon sajat karan ,ha balul sul ki fust ,ha bejon neki oruljon :D
es eldonti sajat maga ,h most megerte-e neki vagy nem..
nem akarok senkit buzditani ,de aki meg eleteben nem fogott pakat a kezeben annak nem javaslom ,h beleturjon a lapjan az smd dzsumbujba :)
de az benne van a pakliban ,h balul sul el a dolog.. velem is elofordul ,h megsutottem egy memot. Istenem nem birta a 4.2V-ot.. de ez van ez benne volt a pakliban. (tul erzekeny volt a poti..)

A memos reszhez egy picit:
en csinaltam mar kulso tap ellato egyseget a memorianak (nem holmi sima stab ic-vel...)
de tapasztalataim ,h a Vdrop-al szamolni kell es bekell latni ,h a direkt 3.3V-os agnal stabilabb feszt nem lehet eloallitani. Igy jelenleg nekem 3.3@3.5-re moddolva van a tapom amit a fentebb mar emlitett un. "sense wire"-t kellet megmoddolni. En bevallaltam az ezzel jaro kovetkezmenyeket (most nem jovok a Csernus szoveggel..:D ) ,h ezzaltal minden jobban fog melegedni es huteni kell es esetleg csokken az elettartam blabla ,de az is igaz ,h igy stabilabb feszek erhetok el terheles allat barmelyik tap icnel amelyik a 3.3-as agat zabalja :)
Jelenleg is igy hasznalom a gepem mar tobb honapja es semmi negativum.. csak pozitivum :D

jah es ha nem hangzot volna meg el a topikban :
Mindenki csak sajat felelossegere tuningoljon/moddoljon :)

#214 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 15:56

Idézet: FERCSA - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 16:54

jo kis topik :D

egy picit hozzaszolnek :)

aki nem erez magaban annyit ,h bele merjen kezdeni egy modba az NE csinalja ,ha nincs tapasztalata tegyen szert ra ,probalkozzon sajat karan ,ha balul sul ki fust ,ha bejon neki oruljon :D
es eldonti sajat maga ,h most megerte-e neki vagy nem..
nem akarok senkit buzditani ,de aki meg eleteben nem fogott pakat a kezeben annak nem javaslom ,h beleturjon a lapjan az smd dzsumbujba :)
de az benne van a pakliban ,h balul sul el a dolog.. velem is elofordul ,h megsutottem egy memot. Istenem nem birta a 4.2V-ot.. de ez van ez benne volt a pakliban. (tul erzekeny volt a poti..)

A memos reszhez egy picit:
en csinaltam mar kulso tap ellato egyseget a memorianak (nem holmi sima stab ic-vel...)
de tapasztalataim ,h a Vdrop-al szamolni kell es bekell latni ,h a direkt 3.3V-os agnal stabilabb feszt nem lehet eloallitani. Igy jelenleg nekem 3.3@3.5-re moddolva van a tapom amit a fentebb mar emlitett un. "sense wire"-t kellet megmoddolni. En bevallaltam az ezzel jaro kovetkezmenyeket (most nem jovok a Csernus szoveggel..:D ) ,h ezzaltal minden jobban fog melegedni es huteni kell es esetleg csokken az elettartam blabla ,de az is igaz ,h igy stabilabb feszek erhetok el terheles allat barmelyik tap icnel amelyik a 3.3-as agat zabalja :)
Jelenleg is igy hasznalom a gepem mar tobb honapja es semmi negativum.. csak pozitivum :D

jah es ha nem hangzot volna meg el a topikban :
Mindenki csak sajat felelossegere tuningoljon/moddoljon :)

ritkan szolsz, de akkor odabaszosat :D

#215 Felhasználó inaktív   FERCSA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 15:58

Idézet: westlake - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 16:56

ritkan szolsz, de akkor odabaszosat :D

;)

#216 Felhasználó inaktív   lenbazso 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 16:56

Idézet: westlake - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 14:33

nem, igy nem tudsz ramot kerni (vagyis tudsz, de hulyenek fognak nezni az eladok)  :D
a tccd a samsung legutolso (ezidaig) ddr1-es chipje volt, amit hivatalosan 500mhz-re lottek be..
a legtobb 500-as, 550-es, 566-os, 600-as, ramot ezzel a chippel szerelik (szereltek)
talan a hynix d5 chip "ellen" adtak ki, de a tccd sokkal jobban birja a magasabb fesz, magasabb frekvenciat, jobb idoziteseken
sajnos nem lehet a boltban latni a chippet, mert ugye a borda eltakarja..
van nehany gyarto (osszeszerelo) akik ezt a chippet hasznaljak a memoriakon, erdemes utananezni..
az a baj, hogy a legtobb ilyen memoria nalunk nem kaphato, vagy nagyon draga..
egyedul az a-data volt az egyetlen alternativa, de mar 2 honapja nem lehet 500-as feletti memoriakat itthon beszerezni

Pár memóriát vettem már az elmúlt évben, de egyen sem volt még borda, keret nem engedte csak az egyszerűt megvenni.  :(

Tulajdonképpen amit belinkeltem fentebb, ott a táblázat típus szerint írja a chip fajtáját, tehát elég a márka típus megjegyzése, majd ilyen kérése a boltban, ha lehet kapni, és ára nem veri a csillagos eget?

Árlistán láttam A-Data 500MHz-es ram-ot, de azt nem tudom van-e nekik raktáron, vagy csak az árlistán.  :(

#217 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 18:58

Idézet

18 éven felülieknek, vagy hogy pozor, destruktív lehet a hatás..

Kép

POZOR ! DANGER ! CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE MINDENKI A MODOT ! ! ! A GÉP ELPUKKANHAT ! ! ! ENGEM NEM ISMERSZ ! ! !

Kép

Na hát az lesz, hogy fater csinál nekem egy kis nyákot egy stab IC-vel, ami előállítja nekem a kívánt feszt a memónak. 5V-ról lesz etetve, accongya, úgy baba.

Ennyi. :D

Egy szervizes kollégám javasolta még egy nyitóirányú dióda berakását ellenállás helyett, de sztem ez a külön stab IC-s dolog mégiscsak jobb.

Megcsináljuk faterral az OCZ Ram Booster-t vagy mit lol :Đ :Đ :Đ

Szerkesztette: Eperkutyus 2005. 05. 04. 18:58 -kor

Om mani peme hung.

#218 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 19:32

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 19:58

POZOR ! DANGER ! CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE MINDENKI A MODOT ! ! ! A GÉP ELPUKKANHAT ! ! ! ENGEM NEM ISMERSZ ! ! !

Na hát az lesz, hogy fater csinál nekem egy kis nyákot egy stab IC-vel, ami előállítja nekem a kívánt feszt a memónak. 5V-ról lesz etetve, accongya, úgy baba.

Egy szervizes kollégám javasolta még egy nyitóirányú dióda berakását ellenállás helyett, de sztem ez a külön stab IC-s dolog mégiscsak jobb.

ugye nem sertodsz meg, ha aszondom, hogy ALLAT! :D  :D

#219 Felhasználó inaktív   FERCSA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 19:34

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 19:58

!

!

milyen stab IC-vel probalkoztok?
en kiprobaltam mar LM337-sel ez a 317-nel erosebb egy fokkal
szal ilyen vagy hasonlo IC-vel ne is probalkozzatok..
egyebkent ezeknek az Ic-knek nagy a dropja..

Szerkesztette: FERCSA 2005. 05. 04. 19:35 -kor

#220 Felhasználó inaktív   westlake 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 19:38

Idézet: lenbazso - Dátum: 2005. máj. 4., szerda - 17:56

Pár memóriát vettem már az elmúlt évben, de egyen sem volt még borda, keret nem engedte csak az egyszerűt megvenni.  :(

Tulajdonképpen amit belinkeltem fentebb, ott a táblázat típus szerint írja a chip fajtáját, tehát elég a márka típus megjegyzése, majd ilyen kérése a boltban, ha lehet kapni, és ára nem veri a csillagos eget?

Árlistán láttam A-Data 500MHz-es ram-ot, de azt nem tudom van-e nekik raktáron, vagy csak az árlistán.  :(

persze, eleg ugy kerned, ahogy a listaban szerepel.. lehet, hogy ugy nem fogjak tudni mit szeretnel, de remeljuk a legjobbakat..
az a-data 500-as ramja eleg sok helyen van, de mindenhol viesta van, ami ugy bordas (en a szep kis alu takarolemezt ertem borda alatt) ezek a memok hynix d5-el vannak szerelve, amik mennek 550-560 korul... isten ovjon attol a szeriatol, amin 400mhz-es samsung tccc chippek vannak ;)

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.