HWSW Informatikai Kerekasztal: Thermal Design Power/Point - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Thermal Design Power/Point a mocskos Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 13. 15:54

Idézet: special - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 10:34

Egészen tanulságos, hogy ennyi szakmabelinek hogyan süllyedhet ilyen szintre a gondolkodása és vitakultúrája.

kedves special, arra probalunk ravezetni, hogy az extrapolacio onmagaban melyviz. felhivnam a figyelmedet vers kollegara, aki a sony emotion engine-bol kihozta a sony altal specifikalt elmeleti maximalis sebesseg majd 2x-eset. Ha atgondolod, valoszinu - ezen szoft futasakor az ee hotermelese joval felette van a tipikusnak. ennyire egyszeru. magyaran: 100 okos ember nem tudja kitalalni a jelenben, hogy a jovoben milyen karakterisztikaju szoftok futnak majd a processzoron...
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#42 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 15:59

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 11:50

A TDP adat megadása mindegyik CPU-gyártónál akkor történik, amikor az adott terméksorozathoz alkalmazható alaplapok készítői számára kiadják a megfelelő tervezési útmutatókat. Ebben a pillanatban a gyártók számára általában rendelkezésre áll a termékből egy -1-es és egy nullás stepping -> az összes TDP adat, Intel/AMD karöltve csupán spekuláció, az adott terméksor (CPU-core) maximális fogyasztású darabjára vonatkoztatva. Jókora tűréssel. Szóval nyugodtan lehet erre a hőtermelésre/fogyasztásra tervezni. Sőt, erre _kell_ tervezni.

A legtöbb, jelenleg forgalomban levő fogyasztásmérés nem több puszta elb@ott spekulációnál. Egy mérésnél se láttam még, hogy a proci tápját megszakítva lemérték volna a bemenő ampert.

-> már megint hülyeségeken vitatkoztok.

mivelhogy jelenleg a CPU fuggetlen tapellatasi korrol taplalkozik, semminemu akadalya nincs annak, hogy az CPU tapkorbe beiktass egy wattmerot.

#43 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 16:01

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 14:38

ne asszocialj ossze olyasmit, ami nem olvashato ki a postombol es nem fox teves kovetkeztetesekre jutni. :D Ha figyelmesebben, tobb korultekintessel olvasnad a veled vitaban allok megnyilvanulasait akkor kevesebb forumozot kellene implicite lehulyezned ;)

Csatlakoznek az elottem szolohoz.

#44 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 16:02

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 12:59

Nem tűnik fel senkinek, hogy pl. az AMD hivatalos, 2004 októberi AMD Athlon 64 Processor Power and Thermal Data Sheet már említ 4000+-os procit, ugyanazzal a 89W TDP-vel, amivel a 2800-as is rendelkezik? Hogy nagyjából az összes felsorolt DT procira ennyi a TDP? Hogy ez a 89W minimum március óta változatlan? (A korábbiakat lusta voltam ellenőrizni...)

A 2800+ a biztonság kedvéért tuti kapott egy ellenállás-söntöt, hogy meglegyen a szükséges 89W... Az ugyebár mintha nonszensz lenne, hogy az AMD ugyanannyi TDP-t számolt 2.4GHz-n, mint 1.8-on :bolond:

Rive biztosak lehetunk abban, hogy a 20800+-osnak es a 4000+-osnak zsir ugyanolyan a bele?

#45 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 16:41

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 14:45

Egyféle metódus alapján adják meg: mindkét gyártó a sorozat első mintapéldányainak mért adatai alapján extrapolál, a várható fejlődést is figyelembe véve, mind a termékek, mind a tecnológia vonatkozásában.

Látom szeretsz hajszálat hasogatni. Valóban, kicsit pontatlan voltam, azt akartam mondani, hogy mást jelent  a két esetben a TDP, azaz a két cég mást mér. emélem most boldog vagy. A kicsinyes elme az ilyeneknek örül.

Viszont én is szőrszálhasogató leszek. Bizony a két cég nem egyforma metódus alapján adja meg, ugyanis nem ugyanazokat a tesztprogramokat futtatják, sőt még csak nem is hasonlókat. Nyilvánvaló, hogy a tipikus maximális fogyasztás mérésére más módszer kell, mint az elvi maximális fogyasztás mérésére.

Szerkesztette: hvuk 2005. 04. 13. 16:44 -kor

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#46 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 16:45

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 14:50

Ha tudod - írd. Ha nem írod - utólag ne sírj.

Ha utánnakeresel, akkor látni fogod, hogy már közel egy éves hozzászólásomban is szerepel ez az információ. Írtam - sírjál te.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#47 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 16:47

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 16:59

mivelhogy jelenleg a CPU fuggetlen tapellatasi korrol taplalkozik, semminemu akadalya nincs annak, hogy az CPU tapkorbe beiktass egy wattmerot.

Mint ahogy az XBit-labs meg is tette.

#48 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 16:57

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 17:02

Rive biztosak lehetunk abban, hogy a 20800+-osnak es a 4000+-osnak zsir ugyanolyan a bele?

Biztos, hogy nem ugyanolyan, mert a 2800+-ban 515 kbyte cache van és single channel a memóriavezérlője. Ez persze a lényegen nem változtat.

#49 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 18:13

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 17:02

Idézet

Egyféle metódus alapján adják meg: mindkét gyártó a sorozat első mintapéldányainak mért adatai alapján extrapolál, a várható fejlődést is figyelembe véve, mind a termékek, mind a tecnológia vonatkozásában.

Hadd ne fordítsam le :)

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 16:59

Csakhogy ilyenkor, mint ahogy arra az X-bit is utalt, masszívan belemérsz mindent a táp átalakítási hatásfokától (alacsony feszültségen ez 70-80% körül is lehet) a hozzávezetési ellenálláson (több tíz amperről is szó lehet) disszipáló teljesítményig. Tehát, még egyszer: a CPU tekintetében jelenleg komolyan vehető mérés nincs.
Elköltöztem :-)

#50 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 18:15

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 17:45

Ha utánnakeresel, akkor látni fogod, hogy már közel egy éves hozzászólásomban is szerepel ez az információ. Írtam - sírjál te.

Ne fényezd magad tovább, úgyis mindenki tudja, hogy omnipotens vagy a témában...  SZVSZ ha bebuksz valamit, akkor vállald be szépen, és ne másokon kompenzálj.

#51 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 18:25

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 18:13

Csakhogy ilyenkor, mint ahogy arra az X-bit is utalt, masszívan belemérsz mindent a táp átalakítási hatásfokától (alacsony feszültségen ez 70-80% körül is lehet) a hozzávezetési ellenálláson (több tíz amperről is szó lehet) disszipáló teljesítményig. Tehát, még egyszer: a CPU tekintetében jelenleg komolyan vehető mérés nincs.

beleteszel 8-10 db beleillo processzort, azonos szoftot futtatsz, jatszol a clocking parameterekkel/feszekkel. kello mennyisegu adat birtokaban statisztikus uton meghatarozhato az alaplapi stabon fellepo veszteseg.

ps: muszaj szemelyesekni? egyebkent nemall meg a velemenyed?

Szerkesztette: SFIJ 2005. 04. 13. 18:26 -kor

#52 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 18:50

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 19:25

*)beleteszel 8-10 db beleillo processzort, azonos szoftot futtatsz, jatszol a clocking parameterekkel/feszekkel. kello mennyisegu adat birtokaban statisztikus uton meghatarozhato az alaplapi stabon fellepo veszteseg.

**)ps: muszaj szemelyesekni? egyebkent nemall meg a velemenyed?

*) Sajna ez nem megy :( Mint utaltam rá, a mérés jó lehet, ha annak állítják be, ami: az adott processzor ellátására fordított összteljesítmény az adott alaplapon. Ez így hasznos lenne a felhasználónak (jóval hasznosabb, mint az ipari TDP).

**) Nézd már vissza ezt a szerencsétlenkedést fentebb... Még a végén azt is be akarja mesélni, hogy csak Special kicsi lelkének kímélése miatt ment el vakvágányra, és csak azért nem vágta a fejéhez a TDP tulajdonképpeni jelentését, mert nem akart végzetes lelki törést okozni neki :omg: Az efféle szerecsenmosdatást valahogy marhára nem tudom tolerálni.

Szerkesztette: Rive 2005. 04. 13. 18:53 -kor

#53 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 20:00

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 19:50

Az efféle szerecsenmosdatást valahogy marhára nem tudom tolerálni.

Ja! Kössünk üzletet. Abbahagyatod vele, én meg nem húzom az orrára :idea:

#54 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 21:36

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 19:15

Ne fényezd magad tovább, úgyis mindenki tudja, hogy omnipotens vagy a témában...  SZVSZ ha bebuksz valamit, akkor vállald be szépen, és ne másokon kompenzálj.

Miről beszélsz? :confused: Mit buktam be? Olvass már vissza!

Te beírtad, hogy az AMD is a teljes szériára adja meg a TDP-t, pontosabban, hogy a 2800+-ra és a 4000+-nak azonos. Ebben a vitában én nem vettem részt, éppen ezen a tény miatt. De ha gondolod mutasd meg, hogy hol írtam az Intel mérnökeinek extrapolációs képességeiről!

Továbbá idéznék Specialtól:

Idézet

Az Intel által megadott TDP nem a lapka által fejlesztett maximális hő mennyiségét adja meg, hanem azt a mértéket, amely publikus szoftverek futtatása során tartósan felléphet. Ezzel szemben az AMD egyszerűen kiszámolja, hogy ha minden egyes tranzisztor, vezeték, interconnect terhelés alatt lenne, mennyi hő fejlődne.

Ezen leírás alapján a két gyártó másképp méri a processzorokat. Szeretném ha vállalnád ha bebuksz valamit. Mert te valóban nem szoktad.

#55 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 21:40

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 19:25

ps: muszaj szemelyesekni? egyebkent nemall meg a velemenyed?

Engem nagyon idegesít Rive stílusában ez az állandó személyeskedés. Zajlik egy vita, idejön, beleszól és már az első postjában megjegyzi, hogy hülyeségeken vitatkozunk. Később meg lazán elkezd személyeskedni. Ez a stílus az ami kinyítja a bicskát a zsebembe.

#56 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 21:43

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 19:50

**) Nézd már vissza ezt a szerencsétlenkedést fentebb... Még a végén azt is be akarja mesélni, hogy csak Special kicsi lelkének kímélése miatt ment el vakvágányra, és csak azért nem vágta a fejéhez a TDP tulajdonképpeni jelentését, mert nem akart végzetes lelki törést okozni neki :omg: Az efféle szerecsenmosdatást valahogy marhára nem tudom tolerálni.

Továbbra is szeretném, ha bemutatnád, hogy hol mentem el vakvágányra.

A szerecsenmosdatást meg te szoktad végezni. Elhúzol a sunyiba, ha nincs igazad. Ezt tetted a múltkor amikor megcáfoltam azt a kijelentésed, hogy 0.13 mikronon végig nem volt verseny, meg ezt tetted előtte is  már többször.

#57 Felhasználó inaktív   -Vitya- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 08:02

Szaisztok!

Eleg regen nem irok mar a HWSW forumaba, olvasni is mar csak az Ars Tech-et olvasom. De miert kell minden erdekes vitanak hulyezesbe fulladnia? Ilyen a magyar ember?

"  Ars technologiae
A gépek és a szoftverek lelkéről nem középiskolás fokon."

ez van odairva, es megkerhetnelek benneteket arra, hogy a kozepiskolat NE visszafele, hagyjatok ott... Altalanos iskolas fokon en is tudok hulyezni barmilyen temaban, lehetne folytatni a komoly beszelgetest, burkolt es nem burkolt hulyezes nelkul??? Olyan felnottes fokon? Olyan diplomas fokon???

Szeretnem a kedvemet megtartani, kulonben az egy darab ertelmes forumba sem fogok beleolvasni, pedig kar lenne erte.

Minden erintettol elnezest kerek, hogy OFF-oltam, dehat ugy nezem nem vagyok egyedul, es lehet lehulyezni engem is, meg van engedve, de sajnos a kovetkezo fel evben nem szandekozok meg egy POST-ot irni. Tovabbi kellemes eletet.

Vitya

#58 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 08:45

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 22:43

Továbbra is szeretném, ha bemutatnád, hogy hol mentem el vakvágányra.

A szerecsenmosdatást meg te szoktad végezni. Elhúzol a sunyiba, ha nincs igazad. Ezt tetted a múltkor amikor megcáfoltam azt a kijelentésed, hogy 0.13 mikronon végig nem volt verseny, meg ezt tetted előtte is  már többször.

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 1:27

Ja és ezek ugye nem az Intel-féle kozmetikázott TDP adatok, hanem igazi becsületes AMD félék. :D

Egyik sem kozmetikázott. Nem ismerted a fogalom jelentését, de valami részrehajlót azért írnod kellett.

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 22:00

Ja igen, nem látom, hogy az Intel-féle miért lenne olcsóbb. Ne hülyüljünk már, az Intel vélhetőleg lefuttat jó néhány tesztet, megméri a fogyasztást, aztán jóccakát. Az AMD mérnökei meg szorozhatnak mind a güzü. :D

Az állítólagos régi ( kezdetben még csak 'előbb, mint te', utána már 'közel egy éve' - ne aprózd el, tudtad Te ezt már a bölcsőben is...) ismereteid ellenére kapásból elfogadtad Special azon vélekedését, hogy az AMD

Idézet

kiszámolja, hogy ha minden egyes tranzisztor, vezeték, interconnect terhelés alatt lenne, mennyi hő fejlődne
alapon ad meg TDP-t olyan processzorokra is, amik még nem is léteznek, majd csont nélkül folytattad a vitát ezen az alapon.

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 9:56

6. Nem nyert. Az Intel sem garantálja, hogy nem disszipál többet, mint az előírt, csak annyit, hogy ha ez hosszabb távon túllépi az előírtat, akkor a Thermal Monitor visszavesz a sebességből és megvédi a processzort.

Az iparban a hivatalosan kiadott TDP kifejezetten garanciát jelent az alaplap (és a hűtés-) gyártók felé arra, hogy a processzor üzem közven azt tartósan nem fogja túllépni -> az ez alapján tervezett hűtés és alaplapi tápegység a TDP érvényességi körébe tartozó processzorok esetén elégséges lesz.

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 9:07

Meg arra, hogy miért olcsóbb az AMD módszere a TDP meghatározására, mint az Intelé. Meg nagy általánosságban azt is elmondhatnád, hogy miért is jó az nekünk, hogy kétféle TDP van forgalomban. Meg azt is, hogy miért van az, hogy ebből az Intel-féle a marketing-szagú.

Itt még mindig nem vagy fennakadva a Special által vélt számítási módszeren. Továbbra is egyféle TDP van forgalomban, és az Intel félének sem a marketinghez van köze.

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 14:14

Azt azért hozzá kell tenni, hogy Special szerint az Intel méri, az AMD meg számolja a TDP értékeket.

... amit csont nélkül el is fogadtál. Ja, bocs, csak nem akartad összetörni Special pici szívét :omg:

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 14:14

Ja és igen, a kutya nem állította, hogy az AMD nem interpolálja a számításokat. Arról volt szó, hogy az Intel igen. :)
Reframe beindult...

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 14:32

Az Intel kb. azt csinálja, amire bármely mezei user is képes lenne (megfelelő műszerezettséggel). Szerintem a két módszer között az lehet a költségbeli különbség, hogy az Intelnek multiméterre kell költenie, az AMD-nek meg egy számítógépre. E kettő meg a Tescoban kb. ugyanannyiba kerül. :D
... ugyanakkor még mindig Special kezdeti vélekedése mentén gondolkodsz.

A többi már csak szerecsenmosdatás -> mv * /dev/null. A legviccesebb az, hogy a kezdeti hozzászólásom leginkább a Special által ídehozott gondolattal szemben hatott, mégis magadat szorítottad be a védekezőállásba :omg:

Szerkesztette: Rive 2005. 04. 14. 09:03 -kor

#59 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 09:27

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 16:54

kedves special, arra probalunk ravezetni, hogy az extrapolacio onmagaban melyviz.

Ami igaz is: mégis minden egyes gyártó extrapolál, bízva abban, hogy a futtatott programok jellege lassabban változik, mint az alatta csücsülő hardver.

Idézet

... a sorozat első mintapéldányainak mért adatai alapján extrapolál, a várható fejlődést is figyelembe véve, mind a termékek, mind a tecnológia vonatkozásában.

Egyszer volt, hol nem volt...
Az AMD valamikor a DT AMD64 bevezetésekor csinált egy mérést, miszerint az akkori procc evett mondjuk 40W-ot (hasraütés). Leültek egy sör mellé, aztán 'gondolkodjunk'. Azt már a K7 kapcsán látták, hogy az instr. decode körül van egy kupac gond, ami miatt a procc órajelének a plafonja valahol 2500 körül megakadt. A K8-ban ezt úgy-ahogy orvosolták: az akkori plafon valahol 2600/700 körül lehetett, ma emlékeim szerint 2.8-2.9 körül. Az összehasonlításokból (PR-rating rulez) tudták, hogy ez egy core esetén kevés lesz az Intel ígért utiterve ellen (termék), szóval azt mondták: duplázzunk: akkor a plafonba is beleférünk, meg a fogyasztásba is. Úgyis jön még egy-két stepping, újítás, vonalszélesség-csökkentés (technológia). Nosza, beírtak 80+X wattot a TDP-hez, mondván: nyolcvan az igazság, meg kell egy kis ráadás, hátha az alapvetően konzervatív felépítés ellenére mégiscsak belefutnak valami affélébe, mint az Intel a nagy órajelek kapcsán.
(Gyaníthatólag ez a 'gondolkodjunk' belekerült ca. 10-20k oldal bemutatóba, elemzésbe, extrapolációba, satöbbi.)

Az Intel ezalatt nem bírkózott meg a Prescott +X-es steppingjei alatt se a fogyasztás növekedésével, így őket a korábban túlbecsült technológiai oldal egyre inkább nekiszorította a korábban kiadott TDP-nek. A dual-core, amit az AMD az órajel-korlát miatt volt kénytelen előretervezni, az ő esetükben most az adott architektúra utolsó mentőöveként funkcionál, amivel ki kell húzni a short-pipe DT bevezetéséig. Valószínűleg a TDP-plafonnak erős köze van a foglalat-váltáshoz, valamint a korábbi foglalatba kiadott új processzorok maximális órajeléhez, de ez még további feldolgozást kíván.

Itt a vége, fuss el véle... Ennyit tesz a technológia és a termék fejlődésének a figyelembevétele a TDP meghatározásánál.

#60 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 09:59

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 9:45

Egyik sem kozmetikázott. Nem ismerted a fogalom jelentését, de valami részrehajlót azért írnod kellett.

Az ominózus kijelentés teljesen egyértelműen viccesnek volt szánva. Írhattam volna azt is, hogy a két megadott TDP különbözik egymástól, és leírhattam volna a két definíciót - mint azt már megtettem más topicokban -, de helyette inkább ilyen - kevésbé merev - módon próbáltam ezt közölni ezt. Mellesleg a topicba írók többsége már tudta, hogy miről van szó, mivel olvassák azt a másik topicot (topicokat), ahol ez szóba került. Ezért mertem csak így utalni rá.

Idézet

Az állítólagos régi ( kezdetben még csak 'előbb, mint te', utána már 'közel egy éve' - ne aprózd el, tudtad Te ezt már a bölcsőben is...) ismereteid ellenére kapásból elfogadtad Special azon vélekedését, hogy az AMD kiszámolja, hogy ha minden egyes tranzisztor, vezeték, interconnect terhelés alatt lenne, mennyi hő fejlődne alapon ad meg TDP-t olyan processzorokra is, amik még nem is léteznek, majd csont nélkül folytattad a vitát ezen az alapon.

Azért fogadtam el Special kijelentését, mert - szerintem - nem mondott ellen az általam tudottnak. Én ezt a definíciót ismertem: "Thermal Design Power (TDP) is measured under the conditions of TCASE Max, IDD Max, and VDD=VID_VDD, and include all power dissipated on-die from VDD, VDDIO, VLDT, VTT, and VDDA." Azt, hogy ezt pontosan hogyan mérik fogalmam sincs, ennyit nem tudok a témáról. Elképzelhetőnek tartottam azt, hogy megállapítják a processzor bizonyos elemi részeinek a disszipációját (nyilván méréssel), majd ebből kalkulálják a TDP-t. Mellesleg ezt a fenti definíciót ismertem régeben is, sőt be is raktam a "P4 Prescott 600-s széria vs. AMD athlon 64" topicban a "2005. márc. 24., csütörtök - 12:43" hozzászólásomban.

Ha a fenti definícióban szereplő értéket nem lehet az egyes részegységek mérésével meghatározni és ők is tesztprogikat használnak, akkor tévedtem. Tudsz erről linket?

Idézet

Az iparban a hivatalosan kiadott TDP kifejezetten garanciát jelent az alaplap (és a hűtés-) gyártók felé arra, hogy a processzor üzem közven azt tartósan nem fogja túllépni -> az ez alapján tervezett hűtés és alaplapi tápegység a TDP érvényességi körébe tartozó processzorok esetén elégséges lesz.

Én ezt írtam: "6. Nem nyert. Az Intel sem garantálja, hogy nem disszipál többet, mint az előírt, csak annyit, hogy ha ez hosszabb távon túllépi az előírtat, akkor a Thermal Monitor visszavesz a sebességből és megvédi a processzort." Ugyanarról beszélünk, csak más szavakkal. sa lényeg, hogy rövid távra túllépheti (mellesleg az AMD-nél nem).

Idézet

Itt még mindig nem vagy fennakadva a Special által vélt számítási módszeren. Továbbra is egyféle TDP van forgalomban, és az Intel félének sem a marketinghez van köze.

Nem egyféle TDP van. Ha megmérné az AMD és az Intel ugyanazt a processzort, akkor mindkettő más TDP értéket adna meg. Hasonlóan ahhoz, hogy mondjuk az egyik gyár 4 személlyel méri az autói gyorsulását, a másik meg 1-el. De az, hogy különböző értéket kapnak már a definícióból is következik. Az világos, hogy nem marketing miatt ilyen a definíció, viszont az is igaz, hogy marketing értéke is van. Lásd például a hwsw cikket, ami azért befolyásolja az embereket. Szerintem jobb lenne, ha a két processzorgyártó azonos metodikát alkalmazna a termékei esetén, legalábbis addig mindenképp, amíg a TDP értékeket mint releváns infomációkat közlik az újságok, sőt még össze is hasonlítják azokat.

Idézet

... amit csont nélkül el is fogadtál. Ja, bocs, csak nem akartad összetörni Special pici szívét

Azért fogadtam el, mert nem láttam elentmondást a között és az általam ismert definíció között. Persze lehet, hogy van, azt nem vonom kétségbe. Érdekes mellesleg, hogy a Special által hozott általad tévesnek minősített infó ellenére engem lehülyézel mert hiszek neki, Specialt meg a kebledre öleled és jól összekacsintasz vele. Pedig sehol sem írta, hogy bocsi, hülyeséget írtam (persze lehet, hogy nem hülyeség, ezt nem tudom).

Idézet

A többi már csak szerecsenmosdatás -> mv * /dev/null. A legviccesebb az, hogy a kezdeti hozzászólásom leginkább a Special által ídehozott gondolattal szemben hatott, mégis magadat szorítottad be a védekezőállásba

Nem hoznál igazad alátámasztására valami idézetet, ahol kiderül, hogy mindkét gyártó ugyanúgy és ugyanazt méri? Mert eddig csak olyat láttam, ahol a két definíció jelentősen eltért.

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.