HWSW Informatikai Kerekasztal: Barkács/hibaelhárító központ - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (185 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Barkács/hibaelhárító központ Hordozható szervizközpont, sufniműhely Értékeld a témát: -----

#2321 Felhasználó inaktív   Mészike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 29. 18:58

Idézet: didyman - Dátum: 2009. szept. 29., kedd - 7:57

Kollégák, egy igen döbbenetes történetet sikerült begyűjteni ügyféltől.
Tegnap egy HP Pavilion Z5000 sorozatú dögöt kellett szokásos, tápcsatibajjal megnéznem. A gépet szétszedve szakszerű csavarozás nyomai látszottak (a burkolatból két csavar hiányzott), majd az alaplapon a tápcsatlakozó hamar kifordult forraszaiból, a "+" láb letörött tőből. A tápcsati mögött az első biztosíték már kiégett, pótlását egy sokeres drót egy szála adta. Ezt végülis még el lehet viselni, mivel nagyáramú (5-10A) SMD biztosítékot ekkora méretben, erősen kötött helyre nehéz volt beszerezni (habár én annó, amikor nem volt forrásom, inkább egy üvegcsöves betétjét pakoltam oda, az legalább tényleg akörül olvad el), valamint az aljzat is jól láthatóan volt már forrasztva, csak a forrasztást végző személy elkövetett egy mellélépést: Nem pucolta meg tisztességesen a sorozatos kontakthiba miatti szikrák, ívek által alaposan elkorrodált felületű forrfület a csatlakozón, így a forrasztóón nem futott meg rajta megfelelő felületen. A lapon más javítási nyom nem volt, sem félvezető, sem lábon álló alkatrész. A biztosíték kiégése a KH-s tápcsati miatt jellemző dolog szokott lenni, a hirtelen, nagy áramtüskék sűrűn fellépve a biztosítékon az áram és a teljesítmény négyzetes viszonya miatt annak olvadását okozzák előbb-utóbb, vélhetően ennyi baja volt, más alkatrész cseréje nem történt.

Ez eddig kezdő szervizes történet, velem is előfordult jellegű dolog. Ami miatt döbbenetes, az az ár és a cég neve: A javításért könyvelt végösszeg 60.000Ft volt, amiről csak annyit tudni, hogy javítás, s nem főalkatrészcsere. A cég pedig, aki elkövette a www.laptop.hu. Gratulálok nekik :( .

Dobjál egy telszámot mailban légyszi. Mail elveszik, amit írok ;)
Intel DP43TF - Intel C2Q Q6600@2.4GHz - 4x1 GB Kingston - 320 GB WD Raid Edition - Nvidia 9600GT - DELL 19" TFT
IBM/Lenovo T400
MSI Wind

#2322 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 08:32

Kb. egy éve az Acer notis árlistákon szerepelt a termék felszereltségei közt a PEBBLE szó. Tudja valaki, mi az a Pebble? :)
Acer Aspire 5310

Mindent ki kell próbálnom az életben, kivéve a vérfertőzést és a népitáncot. - "Belenéztem az internetbe!"

#2323 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 09. 30. 08:58

Idézet: Hamrad - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 9:32

Kb. egy éve az Acer notis árlistákon szerepelt a termék felszereltségei közt a PEBBLE szó. Tudja valaki, mi az a Pebble? :)

Kavics. :D
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2324 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 09:26

Idézet: Hamrad - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 9:32

Az acer egyik formatervet hivjak pebble-nek... leerekitett formak meg ilyenek miatt.

Samott.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#2325 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 10:25

Idézet: Samott - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 10:26

Az acer egyik formatervet hivjak pebble-nek... leerekitett formak meg ilyenek miatt.

Samott.

:respect:
Acer Aspire 5310

Mindent ki kell próbálnom az életben, kivéve a vérfertőzést és a népitáncot. - "Belenéztem az internetbe!"

#2326 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 10:27

Még egy kérdésem volna. :)

Esetleg tudja valaki hogy 1-2 éves NEC notebookokhoz melyik cég tud alkatrészeket szerezni az országban?
(Zsanér, fedlap, stb).

Az NEC Ltd. MO.-i képviselete (www.nec.hu) kizárólag távközléssel foglalkozik, a többi guglis találat pedig több éves, elavult lapokat hoz. :(

Köszi  :respect:
Acer Aspire 5310

#2327 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 10:44

Idézet: Hamrad - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 11:27

Esetleg tudja valaki hogy 1-2 éves NEC notebookokhoz melyik cég tud alkatrészeket szerezni az országban?
(Zsanér, fedlap, stb).

Kérdezd meg a Notik.hu-t, ők szoktak javítani és mindenféle alkatrészt szerezni (habár most NEC nincs a kínálatukban). A fórumban láttam, hogy lehet kérdezni tőlük.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#2328 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 12:17

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 11:44

Kérdezd meg a Notik.hu-t, ők szoktak javítani és mindenféle alkatrészt szerezni (habár most NEC nincs a kínálatukban). A fórumban láttam, hogy lehet kérdezni tőlük.

:respect: Köszi

Írtam nekik, bár én olyan cégre gondoltam, akiktől a közvetlenül lehet rendelni a gyártói alkatrészeket.

Ezek megvannak:

Toshiba - Technotrade Zrt.
Acer - Ec-Co Kft.
Fujitsu - Serco Kft.
Asus - HRP Kft.
Dell - HRP Kft.
MSI - Albacomp Zrt.
ésígytovább :)

Na de a NEC ritka mint a fehér holló :)

Lehet kellene majd csinálni egy ilyen közvetlen alkatrészes topikot, mertmindenhol egyre több notebookot adnak el.

Manapság még a kisvárosi PC szervizek nagyrészt ténylegesen PC-t javítanak, de mondjuk 2 év múlva a javításra betérők döntő hányada Noti töltő-alaplap-fedlaptörés-szalagkábelszakadás-stb.  hibákkal fog belépni egy üzletbe :)
Acer Aspire 5310

#2329 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 12:22

Egyébként a jelenlegi alapvető NEC probléma az, hogy a főiskolák és egyetemek több ezer NEC notit kiadtak Campus rendszerrel az elsősöknek. Namost az NEC mindegyike gyenge zsanérral készült, és most egy 1-2 éves korára törik az összes fedlapja tőből.

Mivel már a héten 4 db zsanértörött Nec Versa One jött be, éremes elkezdeni komolyabban foglalkozni a problémával  :reklamacio:
Acer Aspire 5310

#2330 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 17:56

Kollégák, akiket a Fujitsu Li1705-ös szervizelése érint esetleg :D és még nem rühedt meg az északi híd benne, az két dolgot tegyen meg megelőzésképpen:
-A híd hűtőbordájának közepére ragasztott gumikúpot szedjék le. Ezzel részint a lap merevítettsége némileg csökken (szerepét átveszi a környékén lévő két csavar), másrészt elkerülhető, hogy a továbbiakban minden egyes asztalrarakásnál, ölbevételnél a kúpra nagy és pontszerű nyomás essék, amivel a BGA forraszokat lassú, de biztos töredezésre készteti.
-A fedlapon szellőzőrács nyoma látszik. Ez nem csak nyom, hanem egy fekete múanyaglappal takart révadat. A fólia körbevágásával hozzáférhető, a felvágott fólia értelemszerű részére átragasztható, így a fólia éle nem fog hozzáérni máshoz, valamint a CPU hűtője immár nem a belső luftot innen-onnan kavargatva fog alig érezhetően szellőztetni, hanem a réváson át nagy mennyiségű friss levegőt behúzva, meghűti az északi hidat és a memóriákat is. A déli híd továbbra is hűtetlen marad, de belül legalább nem rekken meg a forró cúg.

A fenti módosításokkal a gép negyed óra után is hűvös mindenhol, a CPU hűtő végig csendben van, alacsony fordulattal teszi dolgát.

A TMK köszöni figyelmüket.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2331 Felhasználó inaktív   fgabor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 18:09

Sziasztok!
Egy Asus A6Vm Q048H laptopom van. Már 3 éves, vagy több is, a lényeg, hogy már nem ír jól a DVD írója, azaz egyre több a hibásan megírt lemez, akadozik a film, ha DVDről nézem, van, hogy be sem tud olvasni semmit a DVDről, az asztali gép pedig gond nélkül... Megkérdeztem az ASUS-tol, hogy mit lehet vele csinálni. Azt írták, hogy ezeknek a DVD meghajtóknak, használattól függően, 3-4 év az élettartamuk, amit a DVD írás gyakorisága, és az írások közötti fejpihentetés jelentősen befolyásol.
Az már világos számomra, hogy cserélni kell, de félek egy kicsit, hogy melyiket válasszam. Azt írta a szervíz-ügyfélszolgálatos, hogy a notebook-oknál ezek a meghajtól egyenméretűek: laptop ODD.
Ez így van? Tudtok ajánlani valami jót, max 15.000 Ft-ig? Vagy, hogy hol érdemes körülnézni.
Köszi a segítséget!

#2332 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 18:13

Idézet: didyman - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 18:56

A TMK köszöni figyelmüket.

Sosenem értettem, miért van a Fusi Pi-Pa sorozatok nagy részénél a venti alatt kivágva a fedlapon a szellőzés helye, és mégis el van zárva egy műanyag lappal.  :omg:

Szerintem itt-ott alulméretezték a chipek hűtését, és így arra számítanak, hogy a ventillátor által szállított levegő a gépház különböző részein besüvítve meghűti az egész cókmók belsejét az usb-től kezdve a hangerőszabályzón át a pacimaci foglalatig :)
Az más kérdés, hogy a hidak kiforrasztják magukat, a proci meg eldisszipál. :D A birkája legalább 1év és egy hónap után új gépet vesz.  :p
Acer Aspire 5310

#2333 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 18:16

Idézet: fgabor - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 19:09

Ez így van? Tudtok ajánlani valami jót, max 15.000 Ft-ig? Vagy, hogy hol érdemes körülnézni.
Köszi a segítséget!

Bármelyik valamirevaló számtechbolt kompetens a cserében.

A gond azzal van, hogy a noti PATA meghajtók árai jelentősen elkezdtek emelkedni, és ritkulnak a piacon. Én pl. egyik nagykerből csak plextort tudtam rendelni nettó 15-ért, az kisker áron üti a 20-at.

Szóval lépj időben. :)
Acer Aspire 5310

#2334 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 30. 19:33

Idézet: Hamrad - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 19:13

a hidak kiforrasztják magukat, a proci meg eldisszipál. :D

#2335 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 05. 22:07

Idézet: Hamrad - Dátum: 2009. szept. 30., szerda - 13:17

:respect: Köszi

Írtam nekik, bár én olyan cégre gondoltam, akiktől a közvetlenül lehet rendelni a gyártói alkatrészeket.

Ezek megvannak:

Toshiba - Technotrade Zrt.
Acer - Ec-Co Kft.
Fujitsu - Serco Kft.
Asus - HRP Kft.
Dell - HRP Kft.
MSI - Albacomp Zrt.
ésígytovább :)

Na de a NEC ritka mint a fehér holló :)

Lehet kellene majd csinálni egy ilyen közvetlen alkatrészes topikot, mertmindenhol egyre több notebookot adnak el.

Manapság még a kisvárosi PC szervizek nagyrészt ténylegesen PC-t javítanak, de mondjuk 2 év múlva a javításra betérők döntő hányada Noti töltő-alaplap-fedlaptörés-szalagkábelszakadás-stb.  hibákkal fog belépni egy üzletbe :)

Na hátha segítek valakinek, kiderült ez is. :)

NEC - Szinva Net Kft.
Acer Aspire 5310

#2336 Felhasználó inaktív   PBA 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 07. 20:04

Sziasztok,

notebook témában szeretnék tippeket, segítséget kérni. A készülék egy öregebb darab, egy Maxdata ECO 3200X-ről van szó. A párom örökölte meg egy külföldi ismerősétől, pár apróbb hibával. Ezeket megoldottam, illetve pakoltam még neki bele memóriát, és a gépben lévő celeron procit kicseréltem egy nagyobb P4-esre. Azt tudni kell, hogy ebbe a gépbe rendes "asztali" proci való. Kb. 1 éve használja a gépet, azonban az elmúlt 1-2 hétben előjött egy olyan hibajelenség, hogy a gép magától kikapcsol, nyilvánvalóan procitúlmelegedés miatt. Jellemzően nagyobb prociterhelést adó feladatok közben kapcsol ki, egyértelműen nem windows probléma, mert pl. LINUX DVD-ről bootolva is produkálja a jelenséget a gép.

Szétkaptam, alaposan alákentem a procinak szilikonos pasztával, kifújtam a hőcsöves hűtő lamellái közül a port, csekkoltam a venti épségét, szóval minden okés. Valamivel ritkultak is így a kikapcsolások, de azért továbbra is megesik napi 1-2 alkalommal, és ez így nem egészséges. Néztem, létezik-e ebben a méretben nagyobb teljesítményű venti, de nem találtam. A hőcsöves hűtő is jónak tűnik, szóval nem értem, mi lehet a gebasz. Nekem még az a gyanús, hogy talán a gép túl sok várakozás után pörgeti fel a hűtőventit, és addigra túlmelegszik a proci. Alaphelyzetben nem is pörgeti a ventit, csak ha nagyobb processzorterhelés lép fel, viszont akkor csak pár másodperccel később.
A kérdésem az, hogy lehet-e valamit ezzel a problémával kezdeni? Esetleg valahol beállítani egy minimális venti-fordulatszámot, hogy ne kapcsoljon ki teljesen? Vagy valami ilyesmi...

Minden ötletet, tippet előre is köszönök!

#2337 Felhasználó inaktív   Hamrad 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 07:03

Idézet: PBA - Dátum: 2009. okt. 7., szerda - 21:04

Sziasztok,

notebook témában szeretnék tippeket, segítséget kérni. A készülék egy öregebb darab, egy Maxdata ECO 3200X-ről van szó. A párom örökölte meg egy külföldi ismerősétől, pár apróbb hibával. Ezeket megoldottam, illetve pakoltam még neki bele memóriát, és a gépben lévő celeron procit kicseréltem egy nagyobb P4-esre. Azt tudni kell, hogy ebbe a gépbe rendes "asztali" proci való. Kb. 1 éve használja a gépet, azonban az elmúlt 1-2 hétben előjött egy olyan hibajelenség, hogy a gép magától kikapcsol, nyilvánvalóan procitúlmelegedés miatt. Jellemzően nagyobb prociterhelést adó feladatok közben kapcsol ki, egyértelműen nem windows probléma, mert pl. LINUX DVD-ről bootolva is produkálja a jelenséget a gép.

Szétkaptam, alaposan alákentem a procinak szilikonos pasztával, kifújtam a hőcsöves hűtő lamellái közül a port, csekkoltam a venti épségét, szóval minden okés. Valamivel ritkultak is így a kikapcsolások, de azért továbbra is megesik napi 1-2 alkalommal, és ez így nem egészséges. Néztem, létezik-e ebben a méretben nagyobb teljesítményű venti, de nem találtam. A hőcsöves hűtő is jónak tűnik, szóval nem értem, mi lehet a gebasz. Nekem még az a gyanús, hogy talán a gép túl sok várakozás után pörgeti fel a hűtőventit, és addigra túlmelegszik a proci. Alaphelyzetben nem is pörgeti a ventit, csak ha nagyobb processzorterhelés lép fel, viszont akkor csak pár másodperccel később.
A kérdésem az, hogy lehet-e valamit ezzel a problémával kezdeni? Esetleg valahol beállítani egy minimális venti-fordulatszámot, hogy ne kapcsoljon ki teljesen? Vagy valami ilyesmi...

Ha ez típushiba, feltehetően van hozzá állandó venti pörgetős BIOS. Ha nincs, marad a kendács :)
Acer Aspire 5310

#2338 Felhasználó inaktív   PBA 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 09. 00:49

Helló,

gyanítom, hogy ez nem típushiba, kicsit gugliztam a neten, de nem találtam típushibára utaló találatot, BIOS-t meg aztán végképp nem. Mondjuk tény, hogy nem egy mai darabról van szó, és azóta tudomásom szerint a Maxdata is teljesen átalakult, ha jól tudom, már nem is gyártanak laptopokat. Így persze driver, bios sincs a régi gépekhez, én legalábbis nem találtam.

Ezek szerint marad a kendács. Nem emlékszem, hogy jelen esetben a procihőmérsékletet honnan veszi a gép, van-e külön érzékelő stb... gondolom az ő pozíciójával lehetne még valamit variálni, vagy ilyesmi...

#2339 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 06:13

Idézet: PBA - Dátum: 2009. okt. 7., szerda - 21:04

Sziasztok,

Ez a procimeleg miért nyilvánvaló? Hány fokos a CPU? Ha BIOS mutatja, ott mennyi?
A hőcső mi alapján tűnik jónak? Mivel anyaga réz, ezért hőt vezetni jól tud így is, nagy eltérés csak akkor alakul ki a CPU és a lamellák között, amikor a ventilátor dolgozni kezd, ezt pedig csak rendes hőmérővel (kontakt nélkülivel ) lehet gyorsan, pontosan megmutatni.
Hővezető pasztát NEM szabad vastagon adagolni! Nem az a dolga, hogy helyettesítse a fémet két fémfelület között, hanem hogy a két érintkező fém közötti mikroszkopikus réseket tömítse. Egy paszta sem jobb hővezető a réznél, minden anyag, amit a két fém közé raksz, csak rontani tud a hőátadáson.
alapvető dolog, de a leszorítócsavarok ugye tövig vannak húzva?
A várakozás normális, gondolj bele, terhelés megugrik, a CPU a hősapkájával eleve nagy hőtehetetlenséggel reagál, így a mag sem azonnal ugrik meg, a pár másodperc rendben van.

Három dolog jut eszembe: Az eredeti CPU VID-je alacsonyabb lehet. Az eredeti Celeron mekkora tápfeszt igényelt? Lehet, hogy ez a CPU mégsem csereszabatos, és a hűtést sosem méretezték rá. A hűtő meg csak öregszik, a hőcsőből illan a töltet, ventilátor csapágya macskásodik, hőkontaktus romlik. Lehet, hogy nem is a CPU melegszik túl, hanem a tápegysége, vagy esetleg valamelyik híd, videokártya, bármi más. Lehet, hogy a dilatáció miatt kontakthiba alakult ki valamelyik alkatrész alatt.

Hőmérés: Elvileg CPU-n belül van didóa, ezt a mérőprogram kijelzi.

#2340 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 08:07

Én is cpu feszültségre tippelnék inkább, nem a hőre.
A hő-hibát kizárhatod, ha a procit alacsony terhelésen tartod de közben a kezeddel befogod a venti nyílását és így fűtöd fel a procihőt.
Közben persze figyelném a hőmérsékletet Speedfan-nal, vagy amelyik program kompatibis az érzékelőkkel a gépben.

Téma megosztása:

• (185 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.