Idézet: didyman - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 5:13
A hőcső mi alapján tűnik jónak? Mivel anyaga réz, ezért hőt vezetni jól tud így is, nagy eltérés csak akkor alakul ki a CPU és a lamellák között, amikor a ventilátor dolgozni kezd, ezt pedig csak rendes hőmérővel (kontakt nélkülivel ) lehet gyorsan, pontosan megmutatni.
Hővezető pasztát NEM szabad vastagon adagolni! Nem az a dolga, hogy helyettesítse a fémet két fémfelület között, hanem hogy a két érintkező fém közötti mikroszkopikus réseket tömítse. Egy paszta sem jobb hővezető a réznél, minden anyag, amit a két fém közé raksz, csak rontani tud a hőátadáson.
alapvető dolog, de a leszorítócsavarok ugye tövig vannak húzva?
A várakozás normális, gondolj bele, terhelés megugrik, a CPU a hősapkájával eleve nagy hőtehetetlenséggel reagál, így a mag sem azonnal ugrik meg, a pár másodperc rendben van.
Három dolog jut eszembe: Az eredeti CPU VID-je alacsonyabb lehet. Az eredeti Celeron mekkora tápfeszt igényelt? Lehet, hogy ez a CPU mégsem csereszabatos, és a hűtést sosem méretezték rá. A hűtő meg csak öregszik, a hőcsőből illan a töltet, ventilátor csapágya macskásodik, hőkontaktus romlik. Lehet, hogy nem is a CPU melegszik túl, hanem a tápegysége, vagy esetleg valamelyik híd, videokártya, bármi más. Lehet, hogy a dilatáció miatt kontakthiba alakult ki valamelyik alkatrész alatt.
Hőmérés: Elvileg CPU-n belül van didóa, ezt a mérőprogram kijelzi.
Köszönöm a tippeket! A BIOS nem jelzi ki a CPU hőmérsékletét sajnos, de megpróbálok keresni majd egy megfelelő progit, amivel tudom figyelni a kérdést.
A hőcső kérdés jogos, elképzelhető, hogy kezd elillanni belőle a cucc. Természetesen a vastagon alákenést nem szó szerint kell érteni, annyit szoktam a proci tetejére pöttyinteni, hogy a hűtő rászorításakor éppen hogy egy pici vagy még annyi sem jelenjen meg a hűtő szélénél... szóval pont annyit csak, amennyi kell, a fölösleget úgyis kinyomná maga alól, nincs értelme többet rakni.
A venti felpörgését megelőző várakozás is jogos így végiggondolva, feltételezhetően nem ez lesz akkor a baj. A tápfesz dolog jó kérdés, azt tudom viszont, hogy ezt a típust anno szállították azzal a nagyobb teljesítményű procival is, amit én belepakoltam. Hogy ebben az esetben esetleg más BIOS lett volna azokon a gépeken, azt nem tudom, értelemszerűen nincs feszállítási lehetőség a BIOS-ban, így ezen nem tudok változtatni...
Én a hőcsőre gyanakodnék a tippek alapján első körben, de pár tesztet még megfutok vele!

Súgó
A téma zárva.