HWSW Informatikai Kerekasztal: Barkács/hibaelhárító központ - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (185 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 167
  • 168
  • 169
  • 170
  • 171
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Barkács/hibaelhárító központ Hordozható szervizközpont, sufniműhely Értékeld a témát: -----

#3361 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 10. 29. 08:25

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 27. 19:05

Nekem egy kis hardveres segítségre lenne szükségem.
Dell notebook valami "noname" (ALPS) gagyi touchpaddel.
A jelenség: egyre gyakoribb, hogy a touchpad hibásan működik. Úgy csinál, mintha több ujjal matatnék rajta egyszerre, holott egyetlen ponton érintem meg.
De kizárólag olyankor, mikor töltőről üzemel a gép.
Érdekes módon, ha akkuról használom, akkor normálisan működik, ha az ölembe veszem a gépet és csak valami vékonyabb nadrág van rajtam, akkor szintén jó.
De ha asztalra teszem vagy egy jól szigetelő (de statikusan fel nem töltődő) laptop alátéttel veszem az ölembe, akkor előbb-utóbb megkergül.
A töltőt és a touchpadet kb. két hete cserélték, egyik sem segített.
Van itt valaki, aki látott már hasonló jelenséget?

A töltőt egyébként azért cserélték ki, mert nem sokkal korábban járt nálam egy tablet gép, töltőről használva az is valami hasonlót produkált: egy ujjal értem hozzá, mégis 4-5 ponton vélte érzékelni az érintést. Erre a gyártótól kaptam választ: hibás volt a töltőben valami szűrő áramkör. Ezt elmeséltem a Dell-es supportosnak, ezért küldte az új tápegységet. A hiba maradt.

Elsősorban a használt hálózat földelését kellene mérni, gyanús, hogy jobb szigeteléssel némileg magasabb feszültség marad, ami ilyenkor az ujjadon keresztül testelődik, a tapipad kerete felől elcsorgó, nagyon minimális áramok pedig működési rendellenességet okoznak. Ha kicsit jobb a föld felé a kontaktus valahol máshol, akkor meg nem az ujjad felé fog folyni az áram.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3362 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 08:31

Üzenet megtekintéseIdézet: mirzababy - Dátum: 2012. 10. 28. 20:32

Feltöltöttem, itt a link: http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Az XP fontkezelése van kicsit elszabva, akár csak simán beállítva a wingdings betűkészletnek. A kikapcsolgatás rutin javítható hiba, olyan 12-15k körül, nem kell alaplapcsere ehhez, hacsak az esetleg BGA hibával nem szakadt fel a fólia a panelről.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#3363 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 10. 29. 08:33

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 10. 29. 09:25

Elsősorban a használt hálózat földelését kellene mérni,

Köszi szépen, ezzel megerősítetted, hogy nem én vagyok teljesen hülye! :-)
Null vezeték és a föld között kb. 2Ohm-os ellenállást mértem. Ez úgy nagyjából rendben lehet, ugye? (nem értek hozzá, témában nálam jártasabb ismerős mondta, hogy így lehet ellenőrizni)
Viszont ha ez így van és az új táp sem segített, akkor marad, hogy kontakthibás az alaplapi csatlakozó... :-(
(bár azt nem teljesen értem, hogy akkuról miért működik gond nélkül)

Egyébként az ugye nem valószínű, hogy egy társasház földelése egyszercsak "elromlik"? Mert két-három hónapja még nem volt ilyen gondom, most viszont a lakás valamennyi konnektorát végigpróbáltam és mindenütt ugyanezt csinálja ez a nyomorult. :-(
"They coming to take me away HA-HAAA..." (XIV  Napoleon)

#3364 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 09:17

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 29. 09:33

Null vezeték és a föld között kb. 2Ohm-os ellenállást mértem.

Bocs, helyesbítek: 0 ohm, csak a kissé remegős kezem miatt mértem rosszul.
Közben beszéltem villanyszerelővel, szerinte ez vagy nagyon jó vagy totálkáros, de majd megnézi.

#3365 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 09:31

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 29. 08:33

Köszi szépen, ezzel megerősítetted, hogy nem én vagyok teljesen hülye! :-)
Null vezeték és a föld között kb. 2Ohm-os ellenállást mértem. Ez úgy nagyjából rendben lehet, ugye? (nem értek hozzá, témában nálam jártasabb ismerős mondta, hogy így lehet ellenőrizni)
Viszont ha ez így van és az új táp sem segített, akkor marad, hogy kontakthibás az alaplapi csatlakozó... :-(
(bár azt nem teljesen értem, hogy akkuról miért működik gond nélkül)

Egyébként az ugye nem valószínű, hogy egy társasház földelése egyszercsak "elromlik"? Mert két-három hónapja még nem volt ilyen gondom, most viszont a lakás valamennyi konnektorát végigpróbáltam és mindenütt ugyanezt csinálja ez a nyomorult. :-(
Az ilyen méréstől azért óvva intenék.. Egyébként nem ellenállást kell mérni, hanem feszültséget, ugyanis az élő hálózatban jelenlévő feszültség miatt az ellenállásmérés fals lehet. Egy meghibásodott készülék megnövekedett földárama is képes ilyen jelenséget okozni.

#3366 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 10:08

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 10. 29. 10:31

Az ilyen méréstől azért óvva intenék..

Azért előtte megnéztem fázisceruzával, hogy melyik a nulla... ha erre gondolsz.
A mérőm egyébként (elvileg) szigetelt - kb. 500V-ig használható.
Rövidzárat meg nem csinálok, annyira még emlékszem ifjúkori tanulmányaimból.

Egyéb veszélye is lehet?
------

Feszültséget hol kellene mérni egyébként? (ha nem a nulla és a föld között, akkor tárgytalan, ennél mélyebben nem mernék belemászni, még kisfeszültségű áramkörökbe sem)
Annyit már tudok, hogy az általam ismert, hagyományos földelés már nem divat, helyette a null vezetékkel variálnak valamit.
Végülis mindegy, mert délután jön szakember, megnézi ő - szóval részemről már csak kíváncsiság.

Szerkesztette: FixY 2012. 10. 29. 10:10 -kor

#3367 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 10:26

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 29. 10:08

Végül is a nullában kb. szokásos mérhető 50 volt simán indukálódhat, oszt ettől világít a fázisceruza.

Null és föld közt a 0 ohm az meg kb. a rövidzár és a készülék mérőzsinórja, főleg a mérés helyétől is függ.
Make love not Wor.

#3368 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 11:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 10. 29. 11:26

Végül is a nullában kb. szokásos mérhető 50 volt simán indukálódhat, oszt ettől világít a fázisceruza.

Null és föld közt a 0 ohm az meg kb. a rövidzár és a készülék mérőzsinórja, főleg a mérés helyétől is függ.

Má' bocs, de azért ennyire hülye még én sem vagyok! :-)
Mindkét lyukat megnéztem és ha az egyikben világít, a másikban nem, csak akkor mertem nekiesni. (mondjuk amit írtál az indukálódó áramról, az meg sem fordult a fejemben)
A 0ohm az OK, hogy így rövidzár, de egyrészt azt nem én csinálom, hanem valahol össze vannak kötve, másrész erre magyarázott valamit az az úriember, akivel ma beszéltem, hogy tképp normális, a részleteket már nem igazán értettem. Lényeg az volt, hogy vagy tökéletes vagy abszolút sz@r, de csak akkor tudja megmondani, ha feljött és saját műszerrel megnézte.
http://www.villanysz..._content&id=724 - ma innen próbáltam művelődni, de nem vittem túlzásba (szemüveg kellene, de mire eljutok megcsináltatni... :-( )

offtopik: én még úgy tanultam, hogy pl. villanykapcsolóval mindig a fázist kell megszakítani és a fázist a foglalat alján lévő érintkezőhöz kell vezetni a lámpában. Láttam már ellenpéldát mindkettőre. Pedig azokat elvileg szakember szerelte.

#3369 Felhasználó inaktív   Chase 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 18:25

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 27. 19:53

http://www.manualowl...1/Manual/259270
Itt az A-14 környékén írtak nem segítenek?
Egyébként ha jól emlékszem, a régi Lenovomnál is a recovery partíciót kellett bebootolni a DVD-k legyártásához (bár lehet, hogy én emlékszem rosszul - évekkel ezelőtt használtam utoljára ezt a funkciót)

Köszi! Hát persze, hogy ott volt leírva egyértelműen... de hát ki olvasgatja a user guide appendix részét!? :)
„Biztos, hogy nem volt normális a Stalker-bárban a jávai táncosnő!”

Config

#3370 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 18:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Chase - Dátum: 2012. 10. 29. 19:25

de hát ki olvasgatja a user guide appendix részét!? :)

Pl. én... ha valakinek segíteni próbálok.
Mikor meg nekem van hasonló problémám, akkor én is fórumokon kérdezősködök. :-D

#3371 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 18:51

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 29. 11:02

A 0ohm az OK, hogy így rövidzár, de egyrészt azt nem én csinálom, hanem valahol össze vannak kötve, másrész erre magyarázott valamit az az úriember, akivel ma beszéltem, hogy tképp normális, a részleteket már nem igazán értettem.

Nullázott földelés, az teljesen jó, volt már belőle vita. Földet igazából vagy 100 wattal meg kellene hajtani, hogy mennyit bír el, vagy nincs-e valahol kh. Az a nulla ohm egy közeli akármin is átmehet, másik dugaéjtól meg másfelé van rövidebb útja az áramnak. Kemény dió, gyakorlatban is nehéz elboldogulni, mert sok pöcsöléssel, bontással jár, az sem baj, ha az embenek van rendes műszere.
Make love not Wor.

#3372 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 19:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 10. 29. 19:51

Nullázott földelés, az teljesen jó, volt már belőle vita. Földet igazából vagy 100 wattal meg kellene hajtani, hogy mennyit bír el, vagy nincs-e valahol kh. Az a nulla ohm egy közeli akármin is átmehet, másik dugaéjtól meg másfelé van rövidebb útja az áramnak. Kemény dió, gyakorlatban is nehéz elboldogulni, mert sok pöcsöléssel, bontással jár, az sem baj, ha az embenek van rendes műszere.

Ez ettől kezdve számomra kínai (leszámítva a rendes műszert :-) )
Viszont nem egyetlen konnektorról, egyetlen áramkörről van szó, mert a lakásban bárhol próbáltam a gépet, mindenhol csinálta a hülyeséget a tapipad.
Szóval ha gond van, akkor valahol a biztosítéktáblától kifelé (van rá okom, hogy ne zárjam ki teljesen ezt sem), de az is elképzelhető, hogy a gépemben van gond a tápcsatlakozóval.
Ezt viszont sehogy sem tudom megmérni.
Na mindegy, még várok, hogy jelentkezzen a villanyos ember, legrosszabb esetben meg beadom a gépem a szervizbe és találják ki ők, hogy mi van.

#3373 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 20:24

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 10. 29. 09:31

... Egy meghibásodott készülék megnövekedett földárama is képes ilyen jelenséget okozni.

Vagy 2-3 hónapja elromlott valami bojler a környéken, aztán az automatát nem érdekli. Nekem is volt, panellakásban, ahol földelt fali aljzatok vannak, hogy hidegebb estéken bizony "rázott" a PC háza. Aztán rájöttünk: a környéken (azaz ugyanazon a földön) pl. valami hősugárzó, vagy akármi lehetett szivárgós, nem folyt zárlati áram, mert minden működött, csak a PC háza bizsergetett.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#3374 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 29. 20:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 10. 29. 18:51

Nullázott földelés, az teljesen jó, ...

Nullázásra gondoltál?

ps.: jut eszembe: az NEFH-ra gondoltál esetleg?

Szerkesztette: Warrior 2012. 10. 29. 20:38 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#3375 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 30. 19:41

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 29. 10:08

A mérőm egyébként (elvileg) szigetelt - kb. 500V-ig használható.
Rövidzárat meg nem csinálok, annyira még emlékszem ifjúkori tanulmányaimból.

Egyéb veszélye is lehet?
------

Feszültséget hol kellene mérni egyébként? (ha nem a nulla és a föld között, akkor tárgytalan, ennél mélyebben nem mernék belemászni, még kisfeszültségű áramkörökbe sem)
Annyit már tudok, hogy az általam ismert, hagyományos földelés már nem divat, helyette a null vezetékkel variálnak valamit.
Végülis mindegy, mert délután jön szakember, megnézi ő - szóval részemről már csak kíváncsiság.

A mérőd ellenállás mérésben nem arra van kitalálva, hogy külső feszültségből fakadó áramot nyeljen el. Ezért nem használjuk élő hálózatban ellenállásmérésre, mivel a jelenlévő, bármilyen minimális feszültség a mérési eredményt, a kijelzett értéket meghamisítja rögtön, ha meg túl nagy a fesz, akkor a műszert tönkreteszi. Feszt igen, ott kell mérni. Nem a géped lesz hibás. A másik táppal az X/Y kondenzátorok esetleges, durva hibáját kizárta a szerviz, a földelés állapotát még ezek szerint nem tudjuk, sem azt, hogy időszakos fogyasztó okozza-e a problémát. Be kell támasztani a mérőt nulla-föld közé és amikor a tapipad hülyül, akkor megnézni, hogy mi az ábra.

#3376 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 30. 20:32

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 10. 30. 19:41

A mérőd ellenállás mérésben nem arra van kitalálva, hogy külső feszültségből fakadó áramot nyeljen el. Ezért nem használjuk élő hálózatban ellenállásmérésre, mivel a jelenlévő, bármilyen minimális feszültség a mérési eredményt, a kijelzett értéket meghamisítja rögtön, ha meg túl nagy a fesz, akkor a műszert tönkreteszi. Feszt igen, ott kell mérni. Nem a géped lesz hibás. A másik táppal az X/Y kondenzátorok esetleges, durva hibáját kizárta a szerviz, a földelés állapotát még ezek szerint nem tudjuk, sem azt, hogy időszakos fogyasztó okozza-e a problémát. Be kell támasztani a mérőt nulla-föld közé és amikor a tapipad hülyül, akkor megnézni, hogy mi az ábra.

Hm. Szakember nem jött, bár ígérte. Ma sem jelentkezett. Szeretem az ilyet. :-(

Null vezetéken és a földön eddig nem is feltételeztem, hogy normális körülmények közt lehet áram, ezért mertem rajta ellenállást mérni. (nomeg, mert aki javasolta, lényegesen többet ért hozzá, mint én)
Feszültséget is próbáltam mérni a null és a föld között, de semmi. Kipróbáltam olyankor is, amikor a gépem épp rendetlenkedett, de akkor is 0V.

A gépem annyiban gyanús, hogy egy "made in dzsunka" kategóriájú darab (no nem az ára, hanem az összeszerelés és a felhasznált alkatrészek minősége miatt), plusz a szervizes srác nagyon nézegette, hogy a töltőt fogadó aljzat elég lazának tűnik. Nem láttam még azt a részét belülről, de ha olyan, mint a többi alkatrész, akkor a sok ki-bedugdosás miatt akár kontakthibás is lehet.
Ennek persze erősen ellentmond, hogy mintha időhöz kötődne a hibázása.
Hát érdekes. De már nem tudom, mit csináljak.
Potyára villanyszerelőt hívni... hát ehhez nincs sok kedvem. Az szinte biztos, hogy nem lakáson belül kell keresni a forrást, kívül meg esélytelen rátalálni.

#3377 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 30. 20:43

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 30. 20:32

Hm. Szakember nem jött, bár ígérte. Ma sem jelentkezett. Szeretem az ilyet. :-(

Null vezetéken és a földön eddig nem is feltételeztem, hogy normális körülmények közt lehet áram, ezért mertem rajta ellenállást mérni. (nomeg, mert aki javasolta, lényegesen többet ért hozzá, mint én)
Feszültséget is próbáltam mérni a null és a föld között, de semmi. Kipróbáltam olyankor is, amikor a gépem épp rendetlenkedett, de akkor is 0V.

A gépem annyiban gyanús, hogy egy "made in dzsunka" kategóriájú darab (no nem az ára, hanem az összeszerelés és a felhasznált alkatrészek minősége miatt), plusz a szervizes srác nagyon nézegette, hogy a töltőt fogadó aljzat elég lazának tűnik. Nem láttam még azt a részét belülről, de ha olyan, mint a többi alkatrész, akkor a sok ki-bedugdosás miatt akár kontakthibás is lehet.
Ennek persze erősen ellentmond, hogy mintha időhöz kötődne a hibázása.
Hát érdekes. De már nem tudom, mit csináljak.
Potyára villanyszerelőt hívni... hát ehhez nincs sok kedvem. Az szinte biztos, hogy nem lakáson belül kell keresni a forrást, kívül meg esélytelen rátalálni.

Más lakásban hibátlan? Nullán hogyne folyna áram, hisz ami a fázison elfolyik, az a nullán megy vissza. A földelés felé is van áram, ha a fázis és a nulla árama jelentősen eltér, akkor a FI-relé arra "ugrik", akkor valami, vagy valaki földel.. Ha túl nagy áram folyik, vagy túl nagy az ellenállás, a földelés feszültsége megemelkedik, ettől lesz rázós a csap.

#3378 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 30. 20:50

Végy karláncot és kösd össze a villamos hálózat védőföldjével.
Egy jó lakkozott parkettán és erős elektroszmogos környezetben akármilyen potenciálra is töltődhetsz a tapipadhoz képest.
Segíthet a tapipad köré egy vezetőfelület létrehozása és bekötése a géped földjére.

#3379 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 30. 20:51

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 10. 30. 20:43

Más lakásban hibátlan? Nullán hogyne folyna áram, hisz ami a fázison elfolyik, az a nullán megy vissza. A földelés felé is van áram, ha a fázis és a nulla árama jelentősen eltér, akkor a FI-relé arra "ugrik", akkor valami, vagy valaki földel.. Ha túl nagy áram folyik, vagy túl nagy az ellenállás, a földelés feszültsége megemelkedik, ettől lesz rázós a csap.

Sajnos nem tudom megnézni máshol, max. a szervizbe vihetem, de abból következően, hogy igencsak rapszodikusan jelentkezik... lehet, hogy napokra otthagyhatnám, akkor sem jönne elő.
Hétvégén pl. szinte végig szenvedtem vele, tegnap ha jól emlékszem, semmi baja nem volt, ma meg este egy félórán át. Azóta megint semmi.

#3380 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 10. 30. 20:51

Üzenet megtekintéseIdézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 30. 20:32

Lakáson belól is bonyás, meglátod. Összes kötést bontani, átnézni, szakaszolni, nem egy leányálom, beárazni és becsületesen körbejárni szintén nehéz. Azt meg cici leírta, hogy biza a nullán is folyik áram, szóval ésszel a mindenfélével. Az meg lehet, hogy "normális körülmények közt" semmi extra nincs, de ne ebből induljunk ki, nem véletlenül kell a védőföldnek vastagabb vezetékből lennie, mint a fázis. Ha valami csúnyán zárlatol, akkor is legyen merre folyni, max. lecsap a megszakító, de a föld az nem szakad el.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (185 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 167
  • 168
  • 169
  • 170
  • 171
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.