Idézet: FixY - Dátum: 2012. 10. 27. 19:05
Dell notebook valami "noname" (ALPS) gagyi touchpaddel.
A jelenség: egyre gyakoribb, hogy a touchpad hibásan működik. Úgy csinál, mintha több ujjal matatnék rajta egyszerre, holott egyetlen ponton érintem meg.
De kizárólag olyankor, mikor töltőről üzemel a gép.
Érdekes módon, ha akkuról használom, akkor normálisan működik, ha az ölembe veszem a gépet és csak valami vékonyabb nadrág van rajtam, akkor szintén jó.
De ha asztalra teszem vagy egy jól szigetelő (de statikusan fel nem töltődő) laptop alátéttel veszem az ölembe, akkor előbb-utóbb megkergül.
A töltőt és a touchpadet kb. két hete cserélték, egyik sem segített.
Van itt valaki, aki látott már hasonló jelenséget?
A töltőt egyébként azért cserélték ki, mert nem sokkal korábban járt nálam egy tablet gép, töltőről használva az is valami hasonlót produkált: egy ujjal értem hozzá, mégis 4-5 ponton vélte érzékelni az érintést. Erre a gyártótól kaptam választ: hibás volt a töltőben valami szűrő áramkör. Ezt elmeséltem a Dell-es supportosnak, ezért küldte az új tápegységet. A hiba maradt.
Elsősorban a használt hálózat földelését kellene mérni, gyanús, hogy jobb szigeteléssel némileg magasabb feszültség marad, ami ilyenkor az ujjadon keresztül testelődik, a tapipad kerete felől elcsorgó, nagyon minimális áramok pedig működési rendellenességet okoznak. Ha kicsit jobb a föld felé a kontaktus valahol máshol, akkor meg nem az ujjad felé fog folyni az áram.