HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás II. Értékeld a témát: -----

#1081 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 05. 17:46

Idézet: Goodman - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 18:39

Ha jol emlekszem akkor kezdhetsz el balra kanyarodni ha meggyozodtel rola h teged nem eloznek balrol. Ezert van az 50-50.

Tudom, hogy így van, de akkor is ez az egyetlen szabály, amit nagyon-nagyon igazságtalannak tartok.
Gondolkoztál már ma?

#1082 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 17:54

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 16:46

Pont erről beszélek, hogy a főútvonal táblával biztosított, egészen addig, amíg kint a tábla, utána már nem. Ha ellopták a táblát elmehetsz a sunyiba a főútvonal tábláddal, akkor sem lesz elsőbbséged. :)

Pontosan. Vegyük a másik autós esetét, aki a főútvonalat keresztezi. Honnan kéne tudnia, hogy elsőbbséget kell adnia a főútvonalon haladónak, ha nem jelzi tábla? No és mi van, ha két főútvonal keresztezi egymást? ;) :)
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#1083 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 18:21

Idézet: xclusiv - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 18:14

Én olyan 6-7 éve csináltam a jogsit, azóta a(z elméleti) tudásom kicsit megkopott.
De úgy emlékszem, hogy a balra kanyarodó járművet nem szabad (balról) megelőzni, max jobbról elmehetsz mellette, de ez imho nem előzés hanem kikerülés.
Még egyszer mondom: nem vagyok 100% biztos benne, régen volt.

Végül is kétoldalankét elővehetjük újra, meg újra.

Idézet

34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;
b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;
c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;
d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;
e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.
(2) Az előzési szándékot - ha az előzés irányváltoztatással jár - irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.
(3) Az előzést - a (4) és az (5) bekezdésben említett esetet kivéve - balról kell végrehajtani.
(4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;
b) azt a villamost, amely az úttest közepén - egyirányú forgalmú úton az úttest bal oldalán - levő pályán közlekedik.
(5) Jobbról is szabad előzni a figyelmeztető jelzést (villogó sárga fényjelzést) használó járművet, ha a vezető meggyőződött arról, hogy ezzel a többi járművet és a gyalogosokat nem veszélyezteti.
(6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzódással vagy más módon akadályozni nem szabad.
(7) Lakott területen kívül a nagyméretű, valamint a lassan haladó jármű vezetőjének az úttest szélére húzódással és - a szükséghez képest - lassítással is elő kell segítenie azt, hogy járművét más jármű megelőzhesse.

Idézet

De az biztos, hogy ha valaki balra lógatja az irányjelzőjét azt én nem kezdem el balról előzni. Jogos önvédelemből :)

Az a legkevesebb.
És még:

Idézet

(8) Tilos előzni:
e) útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve
- ha a forgalmat rendőr vagy fényjelző készülék irányítja és az előzés az úttest menetirány szerinti bal oldalának igénybevételével nem jár,
- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.
- körforgalmú úton,
- ha a járművel csak jobbról szabad előzni [(4) bek.].

#1084 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 18:28

Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 18:02

És ebben az esetben melyik voltál, az agresszív előző, vagy a figyelmetlen kanyarodó?

A figyelmetlen kanyarodó..... :D
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#1085 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 18:30

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 18:54

Pontosan. Vegyük a másik autós esetét, aki a főútvonalat keresztezi. Honnan kéne tudnia, hogy elsőbbséget kell adnia a főútvonalon haladónak, ha nem jelzi tábla? No és mi van, ha két főútvonal keresztezi egymást? ;) :)

Akkor ott előre csinálnak neki nagy hajcihőt.

#1086 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 18:33

Idézet: G-e-r-i - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 17:00

te Carmaged! Nem kellene folyton annyit okoskodnod, és el kellene ismerned, ha valaki másnak igaza van...
Szerinted akkor minden egyes kereszteződésben le kell lassítani, hátha ellopták a táblát a mellékútról? Nonszensz. De te tudod... Csak akkor ne lepődj meg, ha egyszer valakitől kapsz egy maflást mert indokolatlanul feltartod a forgalmat.

Egyértelmű, hogy framnak van igaza... Főútvonalon nem kell arra számítani, hogy egy ellopott tábla miatt belédjönnek. Ha mégis? Akkor meg egyikőtök sem lesz felelős és fizet a közútkezelő. Ennyi...

fram, neked meg csak egy idézetet írnék:
"Arguing on the Internet is like competing in the Special Olympics. Even if
you win, you're still retarded."

A bizalmi elvről hallottál már?

Nem kell rá számítani, ez igaz. Viszont a konkrét példában nyoma sem volt főútvonalnak.

#1087 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 18:43

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 18:46

Tudom, hogy így van, de akkor is ez az egyetlen szabály, amit nagyon-nagyon igazságtalannak tartok.

Ha egy picikét belegondolunk, nem is olyan igazságtalan az, szerintem.
Attól, hogy tegyük fel én kitettem balra a jelzésemet, miért lenne feltétlenül elsőbbségem a többiekkel szemben?
Lehet, hogy ő már megkezdte az előzésemet, mikor kitettem a jelzést (mondjuk ilyenkor elvileg ki sem tehetem).
Valójában én keresztezem az egyenest haladó útját, az, hogy ő előz, az nem érdekes, ugyanúgy elsőbbséget élvez velem szemben, mintha szembe jönne.

Ha ezeken egy kicsit elgondolkodunk, akkor már nem tűnik olyan igazságtalannak, nem? :)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#1088 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 18:57

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 19:30

Akkor ott előre csinálnak neki nagy hajcihőt.

Újabban körforgalmat.

#1089 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:10

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 19:43

Ha ezeken egy kicsit elgondolkodunk, akkor már nem tűnik olyan igazságtalannak, nem? :)

Viszont ennyi erőval akkor úgy is felfoghatnánk, hogy csak akkor kanyarodhatsz balra, ha senki sincs mögötted, mert ő bármikor megelőzhet és akkor ezek szerint, vagyis szerinted neki van előnye.

#1090 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:15

Idézet: Mumia - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 20:10

Viszont ennyi erőval akkor úgy is felfoghatnánk, hogy csak akkor kanyarodhatsz balra, ha senki sincs mögötted, mert ő bármikor megelőzhet és akkor ezek szerint, vagyis szerinted neki van előnye.

Így bizony, de jó, hogy leírta más előttem! :)

Egyébként meg itt olyanról volt szó (már kétszer is), hogy balra kanyarodó nagy rakományos autó először jobbra húzott - technikai okokból - a balra kitett irányjelző mellett, és emiatt gondolta a mögötte haladó, hogy a teherautó sofőrje agyalágyult és keveri az irányokat. És ezen esetben adtak 50-50 %-ot.
Ezt tartom igazságtalannak.
Gondolkoztál már ma?

#1091 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:32

Idézet: Mumia - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 20:10

Mielőtt megkezded a kanyarodást, akkor kell hátranézni a bal váll felett, hogy nem-e előznek. Ennek mi köze ahhoz, hogy jön-e mögötted valaki, vagy nem? Ha mögötted jön, akkor nem előz, ha meg előz, akkor nem fordulhatsz elé, olyan bonyolult ez?
Ja, ezt nem én találtam ki, nem kell ferdíteni...

#1092 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:37

Elsőbbség az útkereszteződésben

28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére.
(2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben
a) minden járművel a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére, továbbá minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére;
b) az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt "Elsőbbségadás kötelező" vagy "Állj! Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla van, a keresztező - illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett - útról érkező jármű részére;
c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;
d) körforgalomban haladó járművel a körforgalmat keresztező villamos részére.
(3) Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.

Akit érdekel még a főútvonal téma, legyenszíves keresse meg azt a mondatot, hogy a főútvonalon haladóknak elsőbbségük van, a keresztező úton érkezőkkel szemben. :think:  :D

#1093 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:38

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 20:32

Mielőtt megkezded a kanyarodást, akkor kell hátranézni a bal váll felett, hogy nem-e előznek. Ennek mi köze ahhoz, hogy jön-e mögötted valaki, vagy nem? Ha mögötted jön, akkor nem előz, ha meg előz, akkor nem fordulhatsz elé, olyan bonyolult ez?
Ja, ezt nem én találtam ki, nem kell ferdíteni...

SZERINTED!

Ki dönti el, hogy kinek van igaza?
Kirakom az irányjelzőt, majd EZ UTÁN beelőz a mögöttem lévő. Ki mondja meg, kinek van igaza? Ő azt mondja, hogy ő indexelt/kezdte meg az előzést előbb. Én meg azt, hogy én indexeltem előbb.

Tökmindegy, kinek van igaza, akkor is 50-50%-ra hozzák ki.

SZERINTED igazságos?
Gondolkoztál már ma?

#1094 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:43

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 19:43

Ha egy picikét belegondolunk, nem is olyan igazságtalan az, szerintem.
Attól, hogy tegyük fel én kitettem balra a jelzésemet, miért lenne feltétlenül elsőbbségem a többiekkel szemben?
Lehet, hogy ő már megkezdte az előzésemet, mikor kitettem a jelzést (mondjuk ilyenkor elvileg ki sem tehetem).
Valójában én keresztezem az egyenest haladó útját, az, hogy ő előz, az nem érdekes, ugyanúgy elsőbbséget élvez velem szemben, mintha szembe jönne.

:think:  :confused:

#1095 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:48

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 20:38

SZERINTED!

Ki dönti el, hogy kinek van igaza?
Kirakom az irányjelzőt, majd EZ UTÁN beelőz a mögöttem lévő. Ki mondja meg, kinek van igaza? Ő azt mondja, hogy ő indexelt/kezdte meg az előzést előbb. Én meg azt, hogy én indexeltem előbb.

Tökmindegy, kinek van igaza, akkor is 50-50%-ra hozzák ki.

SZERINTED igazságos?

Teljesen mindegy, hogy előbb indexeltél-e, vagy sem, akkor se fordulhatsz be a Téged előző jármű elé.

Idézet

(6) A balra bekanyarodó jármű vezetője párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a bekanyarodást akkor hajthatja végre, ha meggyőződött arról is, hogy balról járművének előzését vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg.

Idézet

BH1977. 89. A balra kanyarodás megkezdése - a felezővonal átlépése - előtt a gépkocsi vezetője köteles meggyőződni arról, hogy járművének előzését balról nem kezdték-e meg. [1961. évi V. törvény 194/A. §, KRESZ 31. § (6) bek, 60. § (1) bek.].

Most akkor ezeket szerinted hogyan is kellene értelmezni. Mert szerintem ezen nincs is mit értelmezni, olyan egyértelmű. :)

#1096 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:52

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 20:48

Teljesen mindegy, hogy előbb indexeltél-e, vagy sem, akkor se fordulhatsz be a Téged előző jármű elé.

Most akkor ezeket szerinted hogyan is kellene értelmezni. Mert szerintem ezen nincs is mit értelmezni, olyan egyértelmű. :)

Nézd, így nehezen fogunk egyetérteni, ha Te a paragrafusokban gondolkozol én meg a valós életben.
Gondolkoztál már ma?

#1097 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 19:56

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 20:52

Nézd, így nehezen fogunk egyetérteni, ha Te a paragrafusokban gondolkozol én meg a valós életben.

Persze, de ezeket a paragrafusokat kell alkalmaznunk a valós életben, vagy nem?

Sajnos én már a valós életben is tapasztaltam, hogy nagyon is komolyan kell venni ezt, alig fizetett valamit a köcsög biztosító.

Szerkesztette: Lauda 2005. 06. 05. 19:58 -kor

#1098 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 20:23

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 20:56

Persze, de ezeket a paragrafusokat kell alkalmaznunk a valós életben, vagy nem?

Sajnos én már a valós életben is tapasztaltam, hogy nagyon is komolyan kell venni ezt, alig fizetett valamit a köcsög biztosító.

De nem akarod Te ezt érteni.

Na, akkor szájbarágósan.
1. Kirakod az indexet.
2. Meggyőződsz róla, hogy senki a világon nincs melletted, nem kezdett bele az előzésedbe.
3. Elkezded balra tekerni a kormányt, megkezded a kanyarodást.
4. Ekkor a baromarcú kihúzza balra a kormányt és el akar menni melletted.
5. Csattan. Az egész dolog nem volt 1 mp sem.
6. Nem ismeri el a felelősségét, a kiérkező rendőrök azt tudják rögzíteni csak, hogy az egyik résztvevő szerint ő kezdte meg először a manővert, a másik szerint pedig ő.

És ilyenkor a biztosító teljesen magabiztosan kihozza 50%-ra a felelősséget.

No, ezért kérdezem, SZERINTED kijöhet a balra kanyarodó GYŐZTESEN, 0% felelősséggel egy ilyen ügyből???
Feltéve, hogy VALÓBAN ő kezdte meg előbb a balra kanyarodást.
Gondolkoztál már ma?

#1099 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 20:26

Ezek a hétvégék mindíg vonzák a bajt, elég szomorú ez:

Tizenegy halottja van a szombati baleseteknek

#1100 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 05. 20:33

Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. jún. 5., vasárnap - 21:23

De nem akarod Te ezt érteni.

Na, akkor szájbarágósan.
1. Kirakod az indexet.
2. Meggyőződsz róla, hogy senki a világon nincs melletted, nem kezdett bele az előzésedbe.
3. Elkezded balra tekerni a kormányt, megkezded a kanyarodást.
4. Ekkor a baromarcú kihúzza balra a kormányt és el akar menni melletted.
5. Csattan. Az egész dolog nem volt 1 mp sem.
6. Nem ismeri el a felelősségét, a kiérkező rendőrök azt tudják rögzíteni csak, hogy az egyik résztvevő szerint ő kezdte meg először a manővert, a másik szerint pedig ő.

És ilyenkor a biztosító teljesen magabiztosan kihozza 50%-ra a felelősséget.

No, ezért kérdezem, SZERINTED kijöhet a balra kanyarodó GYŐZTESEN, 0% felelősséggel egy ilyen ügyből???
Feltéve, hogy VALÓBAN ő kezdte meg előbb a balra kanyarodást.

Hát ha Te valóban a kanyarodás megkezdése előtt nézel hátra, és utána már tekered is a kormányt, akkor a mögötted jövő elég nehezen tudna beléd menni, + ha látja, hogy megkezded a kanyarodást, akkor nem fog előzni. Persze minden előfordulhat, de ez már enyhén szólva Hitchcock kategória.

Azt amúgy senki sem mondta, hogy ebből bárki is kijön 0% felelősséggel... :)

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.