HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás II. Értékeld a témát: -----

#1421 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 12. 18:42

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:35

Te 'Carmaged', akkor ezt a motorra is értelmezni kell?

Azért van köztük a vessző, mert nem tartoznak össze. Különben úgy lenne írva, hogy a 2500kg meg. legn. összt. meg nem haladó SZGK-val.

A SZGK, ha nem vontat semmit, akkor súlytól függetlenül 130, 110, 90, 50. A motor úgyszintén.
Ha TGK (forgalmi szerint), és 2500kg alatt van a m.l.ö.t., akkor szintén 130, 110, 90, 50. Ha 2500kg felett van a m.l.ö.t., akkor 80, 70, 70, 50.

:)

Mondom, félreértelmeztem.

#1422 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 18:44

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:40

Ezt kifejtenéd bővebben?

Nem kell, amíg én írtam, addig te már megválaszoltad, csak a Chello-m ma igen "lájtos".

#1423 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 18:47

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:24

Az én olvasatomban a 2500kg-nak és a szgk-nak megfelelést egyszerre kell teljesíteni. A lóerőt pedig csak az ellentmondás érzékeltetésére írtam ide.

Akkor ezek szerint félreértelmezek.

Ha a Te olvasatodban a szmélygépkocsit és a 2500 kg-ot egyszerre kell teljesíteni, akkor a személygépkocsit és a motorkerékpárt is egyszerre kéne...
A logikád szerint.
A vesszők itt nem 'és' hanem 'vagy' logikai kapcsolatot, vagyis felsorolást jelentenek.

Szerk.: látom, lemaradtam, bocsi az ismétlésért.

Szerkesztette: *Macika* 2005. 06. 12. 18:49 -kor

Gondolkoztál már ma?

#1424 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 18:49

Esetleg még valaki ledorongolna azért, mert elnéztem valakit? Kérem!

...

#1425 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 18:56

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:42

Mondom, félreértelmeztem.

Nem azért írtam így, mert hülyének nézlek, eszembe sem jutott. Ez a jogi nyelvezet elég fondorlatos, sokan nem értik, őszintén szólva néha én sem. De nem hagy nyugodni a dolog, és addig kutakodok, amíg meg nem találom a választ.

;)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#1426 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 18:57

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:49

...

Ma még nem, egyet alszom erre a kollektív kategória elvonásra :)
Ezt még nem éred föl, azt a kanyart ne is próbáld, maradj itt a helyeden.

#1427 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 19:01

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:56

Nem azért írtam így, mert hülyének nézlek, eszembe sem jutott. Ez a jogi nyelvezet elég fondorlatos, sokan nem értik, őszintén szólva néha én sem. De nem hagy nyugodni a dolog, és addig kutakodok, amíg meg nem találom a választ.

;)

Általában szoktam érteni. Most elnéztem, ezt mondtam is. Ne ragozzuk már ezt ennyit...

#1428 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 19:09

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 20:01

Általában szoktam érteni. Most elnéztem, ezt mondtam is. Ne ragozzuk már ezt ennyit...

Pont ezt akartam mondani én is! :)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#1429 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 19:09

;)

(Nekifutok harmadjára is. Lehet, hogy a hwsw motorral van gond?)

II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak
a) Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.
b) Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.
c) Gépkocsi: olyan gépjármű, melynek négy vagy több kereke van; a négy kerekű motorkerékpár azonban nem gépkocsi.
d) Személygépkocsi: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - legfeljebb 9 állandó ülőhely van.
e) Autóbusz: személyszállítás céljára készült, elektromos felsővezetékhez nem kötött olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - kilencnél több állandó ülőhely van.
f) Trolibusz: elektromos felsővezetékhez kötött gépkocsi.
g) Vontató: pótkocsi vontatására készült, rakfelület nélküli gépkocsi.
h) Nyerges vontató: olyan vontató, amely a rajta levő nyeregszerkezet útján a vontatott félpótkocsi súlyának jelentős részét átveszi.
i) Tehergépkocsi: a személygépkocsit, az autóbuszt, a trolibuszt és a vontatót kivéve minden gépkocsi.
j) Motorkerékpár: olyan gépjármű, amelynek két vagy három kereke van és a tervezési legnagyobb sebessége 45 km/óránál nagyobb, továbbá olyan négy kerekű gépjármű, amelynek saját tömege legfeljebb 550 kg és motorteljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot.

stb.

#1430 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 19:10

Kép

:respect:

#1431 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 20:14

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:49

...

:respect:

Lusta vagyok visszaolvasni, de érezd magad leb***a. :omg:  :respect:

#1432 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 20:22

Idézet: Melinda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:33

Csakhogy, az adott járművet "B"-vel lehet hajtani.
Jópár, kifejezetten tgk-ra vonatkozó KRESZ-szabályt nem tanult sohasem, mert nem volt rá szüksége.
Az vicc, hogy egy Fiat Punto Van-nal nem előzhetek meg egy szabályosan haladó kamiont az autópályán.
Pár éve megengedték, hogy a budapesti emeltsebességű főutakon ugyanúgy mehessenek a furgonok, mint a szgk-k.
De ha szabálysértesz, azonnal csak annyi a lényeges, ami a forgalmiban áll: TGK.

:blink:

Nem vicc, sőt maradjon minden TGK  külső sávban. A Hungárián is.

:pokeas:

És ne arra kelljen várni, az összes sávot elfoglaló tgk gyöngyszemek után, hogy melyik tgk dízel füstös szutyok gyorsul fel hamarabb 30-ra.

:cool:    :strong: 

#1433 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 20:26

Idézet: Melinda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 20:09

(Nekifutok harmadjára is. Lehet, hogy a hwsw motorral van gond?)

II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak
a) Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.
b) Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.
c) Gépkocsi: olyan gépjármű, melynek négy vagy több kereke van; a négy kerekű motorkerékpár azonban nem gépkocsi.
d) Személygépkocsi: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - legfeljebb 9 állandó ülőhely van.
e) Autóbusz: személyszállítás céljára készült, elektromos felsővezetékhez nem kötött olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - kilencnél több állandó ülőhely van.
g) Vontató: pótkocsi vontatására készült, rakfelület nélküli gépkocsi.
h) Nyerges vontató: olyan vontató, amely a rajta levő nyeregszerkezet útján a vontatott félpótkocsi súlyának jelentős részét átveszi.
i) Tehergépkocsi: a személygépkocsit, az autóbuszt, a trolibuszt és a vontatót kivéve minden gépkocsi.
j) Motorkerékpár: olyan gépjármű, amelynek két vagy három kereke van és a tervezési legnagyobb sebessége 45 km/óránál nagyobb, továbbá olyan négy kerekű gépjármű, amelynek saját tömege legfeljebb 550 kg és motorteljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot.

stb.

:cool:

Idézet

Idézet

:blink:

:reszeg:

#1434 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 20:30

BestOff:

Idézet

Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.

:)

#1435 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 22:03

;)

Bocs, h előrángatom, de utánanéztél annak, h

bár kereszteződésben előzni tilos, ennek ellenére, ha főútvonalon haladunk, akkor ez feloldást jelent az előzési tilalom elől

versus

főútvonalon haladó járműnek nem az útvonal típusától, hanem a kereszteződésben (betorkolló utakon) elhelyezett mackósajtoktól lesz csak elsőbbsége.

Mert gondolom ez az - igen nagy - ellentmondás sem hagy(ott) nyugodni.
Ciciman is on borda

#1436 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 22:27

Idézet: fram - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 23:03

Bocs, h előrángatom, de utánanéztél annak, h

bár kereszteződésben előzni tilos, ennek ellenére, ha főútvonalon haladunk, akkor ez feloldást jelent az előzési tilalom elől

versus

főútvonalon haladó járműnek nem az útvonal típusától, hanem a kereszteződésben (betorkolló utakon) elhelyezett mackósajtoktól lesz csak elsőbbsége.

Mert gondolom ez az - igen nagy - ellentmondás sem hagy(ott) nyugodni.

Nem értem számodra mi ebben az ellentmondás.
Valóban előzhetsz útkereszteződésben főútvonalon (többek között), mert a főútvonalon haladó járműveknek elsőbbséget biztosítanak a keresztező úton érkező járműveknek kihejezett, "elsőbbségadás kötelező" illetve "ÁLLJ, elsőbbségadás kötelező" jelzőtáblákkal.

Nem értem miért bonyolult azt felfogni, hogy NEM attól lesz elsőbbséged, mert főútvonalon haladsz, hanem attól, hogy táblák biztosítják az elsőbbséged.

Ha bármilyen úton haladva látod pl. az útkereszteződés alárendelt úttal táblát, attól még nem lesz elsőbbséged, ha pl. a keresztező útról ellopják a táblát.

Ha nem bírod felfogni, arról nem tehetek, ha meg nem hiszel nekem, az meg nem érdekel.
A KRESZ-t nem én írtam, csak sokat foglalkozom vele........

#1437 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 22:33

Már egyszer beidéztem, de megteszem mégegyszer:

Elsőbbség az útkereszteződésben

28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére.
(2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben
a) minden járművel a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére, továbbá minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére;
b) az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező - illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett - útról érkező jármű részére;
c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;
d) körforgalomban haladó járművel a körforgalmat keresztező villamos részére.
(3) Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.

Légyszíves keresd meg azt a mondatot az idézetben, vagy bárhol a KRESZ-ben, hogy a főútvonalon haladónak elsőbbsége van a keresztező útról érkező járművel szemben. Szólj, ha megtaláltad, utána tőlem folytathatjuk a vitát, addig szerintem nincs értelme szajkózni a semmit.

#1438 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 00:21

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 23:27

Ha bármilyen úton haladva látod pl. az útkereszteződés alárendelt úttal táblát, attól még nem lesz elsőbbséged, ha pl. a keresztező útról ellopják a táblát.

Asszem itt fogalomzavar van részedről.

Elsőbbséget élvezek, csak nem fogják megadni. Ez pont ugyanolyan eset, mint mikor valaki elnézi a neki szóló macisajtot.

Ha én a főútvonalon haladok és belém jönnek, számomra tök mindegy, miért nem adta meg nekem az elsőbbséget, nem vette észre a táblát vagy ott sem volt. Számomra ez közömbös.

Ha nem vette észre a táblát, az ő hibája.

Ha nem volt kint a tábla, akkor az útkezelő hibája.

De sohasem az enyém.

------------------

De fussunk neki mégegyszer, mert úgy néz ki, ez a jogi nyelvezet eléggé fondorlatos.

Idézet

Tilos előzni útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt,

kivéve ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad,

amelyen elsőbbségét jelzőtábla [ Kép Kép ] jelzi.

Tehát alaphangon tilos előzni kereszteződésben és közvetlenül előtte.
Az előzés fogalma egy folyamatot takar, a kezdettől a végéig, tehát nem egy időpillanatot értünk alatta.
A közvetlenül a kereszteződés előtt előzés magában foglalja azt, h az előzés befejeződik, mielőtt a kereszteződésbe érkezne az előzést végző jármű.

+1x: default tilos az előzés kereszteződésben és előtte.

Ezalól a tiltás alól feloldást ad, ha a jármű

1. főútvonalon
vagy
2. olyan más úton halad,

amelyen elsőbbségét jelzőtábla [ Kép Kép ] jelzi.

Akkor lépjünk szájbarágósan:

a, jelzőtábla jelez
b, mit jelez? elsőbbségét
c, minek az elsőbbségét? járműnek
d, melyik járműnek? amelyik azon az úton halad, amelyen ez a tábla ki van helyezve

Lefordítva: a tábla jelzi, h elsőbbségünk van a következő kereszteződésben a becsatlakozó utakon érkezőkkel szemben.

A főútvonal pedig egy olyan állatfaj, h külön jelzőtábla nélkül biztosítja számunkra ugyanezt, azaz az előzés lehetőségét. Akár a kereszteződés előtt, amikor még nem is láthatjuk, kint van-e télleg mackósajt és barátai a sarkon.

A kereszteződésben (ill. előtte) való előzés szempontjából az 1. és 2. út egyenértékű, egy szinten vannak.

Íme, itt van, függetlenül attól, h milyen tábla van vagy nincs kint a kereszteződésben a becsatlakozó utakon, előzhetek. Nem kell azzal foglalkoznom, h netán vajon kell-e elsőbbséget adnom a kereszteződésben, előzhetek nyugodtan.

Abban remélem egyetértünk, ha nincs (feltétlen) elsőbbségem egy kereszteződésben, akkor nem előzhetek.

Szal itt van, amit követelsz tőlem, a főútvonalon haladó járműnek elsőbbsége van az útkereszteződésben.

És akárhogy csavarod ezt a mondatot, ebből biza ez jön ki.

És a legszebb az, h a sárga-fehér négyszögnek nem kell kint lennie minden sarkon, akkor is biztosítja ezt az elsőbbséget :)
Ciciman is on borda

#1439 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 00:39

Bónuszként ezen is elgondolkodhatsz:

Idézet

Ha a forgalmat fényjelző készülék irányítja, a "Főútvonal" jelzőtábla, valamint az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák jelzései nem irányadók.

Tudom, erre kapásból rávágod, h nem látom, h a főútvonal külön van említve az elsőbbséget szabályzó tábláktól ?! -> ergo nincs köze az elsőbbséghez.

De akkor miért van itt ? :) mikor - szerinted - nincs köze az egészhez és miért mondja ez a pont, h

a "Főútvonal" jelzőtábla nem irányadó közlekedési lámpánál? Hiszen - szerinted - az csupán az útvonal típusát jelzi, semmi mást :)

Egy közlekedési lámpa meg sehogysem szól bele az útvonal típusába :)
Ciciman is on borda

#1440 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 13. 06:41

Úgy vezetünk, ahogy élünk
2005. június 13. Kocsis János Balázs

A hazai autózást illetően egy dologgal majdnem mindenki egyetért: a magyar közlekedési morál, különösen Budapesten, csapnivaló. Olyan, mint az általános morál, teszik hozzá az általunk megkérdezett szakértők.

Morál, Cooper ügynök és a magyar néplélek

A Twin Peaks valamely korai részében Cooper ügynök nagyjából úgy fogalmazza meg a vidék és a város különbségét, hogy vidéken a sárga lámpa láttán fékeznek az emberek. Ilyen szempontból Budapest világvárosinak tekinthető: nemcsak a sárga lámpa, hanem egyebek mellett a zebra, a jobbkéz-szabály és a besorolás  feltételeinek módszeres mellőzése okán is. Az általunk megkérdezettek többsége a helyzetet elég negatívan ítéli meg, a városban keveset járó vidékiek, és főleg a külföldiek a budapesti közlekedést messze elkerülik, ha lehet. A másik oldal véleményét egy taxis fogalmazta meg talán legtalálóbban: szerinte semmi baj a közlekedési morállal, aki kellően ügyes, az gyorsan haladhat majdnem bármilyen szituációban, aki meg nem, az tartsa be a szabályokat és megérdemli, hogy rostokoljon a dugókban.

Bicikliutak és sávok
A Levegő Munkacsoport álláspontja megváltozott a városi kerékpárutakról, mondta el Beliczay Erzsébet. Osztják egy nemrégiben elkészült osztrák tanulmány következtetéseit: a városi kerékpárutak szükségszerűen szaggatottak, és kereszteznek autós és gyalogos utakat, azaz szükségszerűen ütköznek más szereplőkkel. A kerékpárosoknak a többi közlekedési szereplővel együtt a közutakon kellene közlekedniük, természetesen úgy, hogy a többi szereplő óvja a kerékpárosok testi épségét és megadja a kerékpárosokat illető közlekedési jogokat (pl. balra kanyarodásnál a kanyarodó sáv használata, stb.). Jelenleg a huszonévesek biciklizhetnek viszonylag biztonságosan a városban, nekik már van elég tapasztalatuk, és vannak még jó reflexeik. Fontos ezentúl az is, hogy minél több forgalom-csillapított utca legyen, ahol a kerékpárosok mindig biztonságban közlekedhetnek. Erre gyakorlatilag minden mellékutca alkalmassá tehető.

A közlekedési morál kérdésköre nem választható el az általános társadalmi moráltól. A magyarok ügyeskedésre való hajlama már a XX. század elején föltűnt, elég csak a Hollywoodból elterjedt definícióra gondolni, miszerint magyar az, aki utánad megy be a forgóajtón, és előtted jön ki. Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese szerint a rebellió, a szabályok be nem tartása és a kibúvók keresése „nemzeti sajátosság", az egészséges túlélési ösztön megnyilvánulása. Életszerűtlen környezetben a szabályszegés a túlélés feltétele. A szocialista időszak alatt az értelmetlen túlszabályozottság miatt a szabályok figyelmen kívül hagyása teljesen elfogadottá vált. A rendszerváltás után a társadalmi morál tovább erodálódott, ez lecsapódott a közlekedésben is. Az emberek frusztrációja agresszió formájában jelent meg a közlekedési morálban is.

A társadalom bizonyos szabályszegéseket bocsánatosként kezel, azaz nincs egyetértés abban, hogy milyen szabályokat kell és milyet nem betartani. A társadalmi viselkedésben a törtetés és a gátlástalanság sikeres stratégiának bizonyult, a szabályokat be nem tartók könnyebben érvényesültek, és ez kivetítődött a közlekedésre is: az agresszív közlekedési stílus kifizetődő. Ördögi kör: sokan mások láttán válnak agresszívvá, mert nem akarják magukat baleknak érezni.

Az agresszivitás másik oka a túlhajszoltságból eredő fáradtság és figyelmetlenség. A munkavégzéssel együtt járó kimerültséget sokszor végzetessé fokozza az utak túlterheltsége, az állandósuló dugók, a várakozás. Pásti Imre, a Budapesti Önkormányzat Forgalomtechnikai Alosztályának vezetője szerint a társadalmi agresszió kifizetődő az élet minden területén, a közlekedésben is. Társadalmilag immár elfogadott a szabálysértés.

Autósok, biciklisek, gyalogosok
Szécsi Tibor, a BRFK Közlekedésrendészetének alosztályvezetője hasonlóképpen látja a helyzetet: a vezetők felülhelyezkednek a KRESZ-en. Példaként azt hozza föl, hogy Nyugat-Európában a biztonsági öv használatának aránya 90 %-os, Magyarországon az 1970-es években vezették be kötelező használatát, Budapesten felmérések szerint a vezetők 45 %-a használja manapság, igaz, ez az arány nő. Szerinte a morál alacsony szintje a motorizáció robbanásszerű megugrásában keresendő, 20 év alatt 30 szorosára növekedett a gépkocsik száma, és a nagy növekedés pár év alatt zajlott le. A növekedés jelenleg is gyorsan folytatódik.

A hatékony technika
A sebességmérő és forgalomfigyelő kamerákat mind a rendőrök, mind a főváros képviselője hatékonynak tartja. A Főváros Forgalomtechnikai Alosztályának vezetője elmondta, hogy 2003-ban az alosztály a BRFK-val együttműködésben felszereltetett kamerákat a Kossuth L. utcában és a Rákóczi úton, hogy a buszsávban szabálytalanul közlekedőket kiszűrjék. A rendőrök nézik a kamerákat a Szabó Ervin téren található FKF központban, és kiküldik a büntetést a szabálytalanul haladóknak. Az eredmény váratlanul pozitív volt: 1-2 hónap elteltével drámaian visszaesett a buszsáv szabálytalan használata. Ebből az a következtetés vonható le a főváros szerint, hogy a konzekvens rendőri fellépés hatékonyan működik. A kamerák felszerelésének és a büntetéseknek nagy hírértékük volt, sokat szerepelt az újságban, ez tovább hozzájárult a sikerhez.
A rendőrségnek hasonló segítséget máskor is adott a főváros.  Vásárolt egy tilosban áthaladókat ellenőrző mobil egységet, amit először a XV. kerület, Szerencs utcában állították föl, ahol nagyon sok baleset történt. Eredeti terv szerint a készüléket más helyeken is fölállították volna. Az együttműködésre az tett pontot, hogy a fővárosnak elfogyott az erre szánt pénze.

Beliczay Erzsébet szerint általában sok az udvariatlanság a vezetők között, sajnos egyre több az udvariatlan női vezető is; ennek oka valamilyen szerepzavar. A társadalom elvárja, hogy a férfiak udvariasak legyenek a gyengébb nőkkel szemben, de a nők nem tudják, mit cselekedjenek egy olyan helyzetben, amikor nekik kellene udvariasnak lenniük – mondjuk egy babakocsis anyukával szemben. A legszembetűnőbb azonban a gyalogos átkelők semmibevétele, amivel Nyugat-Európában nem lehet találkozni.

A város gyalogos infrastruktúrája is rontja a helyzetet. Budapest akadálymentesítése elfogadhatatlan színvonalú. A közlekedők is intoleránsak, türelmetlenek a másik iránt. A gyalogosokra dudálnak, ha nem mennek elég gyorsan – legyenek kismamák, terhesek, mozgáskorlátozottak, idősek, gyengén látók, akik pedig a liftek, rámpák hiányában kénytelenek az úton átmenni az aluljárók helyett. Manapság sok szó esik a mássággal szembeni toleranciáról és az antirasszizmus fontosságáról, erőteljesebben kellene szót ejteni a valamilyen szempontból közlekedésileg gátoltakkal szembeni toleranciáról is a Levegő Munkacsoport szerint.

A közlekedési morál alacsony szintje nemcsak az autósokra jellemző. A BRFK fokozottan ellenőrzi a gyalogosokat, mivel az utóbbi időben számos halálos kimenetelű baleset történt a gyalogosok hibájából, és nagyon gyakran fordul elő, hogy nyugdíjasok szabálytalankodnak: sűrűn mennek át a piroson, ennek oka lehet, hogy sokan vesztesnek, mellőzöttnek érzik magukat, mondta el Beliczay Erzsébet. Az az érv, amely szerint a gyalogosok és a kerékpárosok nem büntethetők, mivel senkinek sem kell vizsgát tennie, hogy gyalog vagy biciklivel kimenjen az utcára, a rendőrség szerint nem tartható.  Valamilyen szintű oktatás van az iskolákban, elvárható, hogy valaki fölismerje: a zöld azt jelenti, hogy áthaladhat a zebrán. Mindemellett alapvető jogelv, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a büntetés alól.

A kerékpárosok közül is sok az agresszív, mondta el Szécsi Tibor. Sajnos, az autósok sokszor nem vigyáznak a biciklisekre, de a biciklisek is sokszor szabálytalankodnak. Az utóbbi időben számos olyan baleset történt, ahol a biciklisek ütöttek el gyalogosokat, vagy biciklisek ütköztek a járdán.

Kevés a rendőr, és  nem ott, ahol kell
A rendőrség mindent elkövet, hogy a közlekedési morálon javítson, de nincsen elég embere, mondta Szécsi Tibor. A közlekedési morál javuló tendenciát mutat: egyre többen kötik be a biztonsági övet és a súlyos, halálos balesetek száma is csökken a fővárosban, annak ellenére, hogy a gépkocsi-forgalom folyamatosan nő, ami nagy siker a rendőrség képviselője szerint. A fent említett akciókon kívül a buszsávokat is alkalmanként ellenőrzik, mint például a Budaörsi úton, ahová sebességmérő kamerákat is kihelyeztek. Más pontokban, ahol a szabályok betartatása lényeges, folyamatos már a rendőri jelenlét a fontos időszakokban, mint például a Lánchíd pesti hídfőjénél, ahol a hídra fölvezető sávra történő szabálytalan besorolást akadályozzák meg a rendőrök.

Táblák
Sok autósnak okoznak bosszúságot az indokolatlanul kihelyezett táblák. Bizonyos helyeken protokoll miatt megállni tilos táblák voltak, és sokakat idegesített, hogy akkor is érvényben volt a tiltás, amikor már semmi szükség nem volt erre. Az efajta tilalmakat már időben korlátozták. Útfelújításnál gyakran a munkák kezdete előtt napokkal kiteszik a táblákat, majd a befejezés után még napokig ott maradnak. Pásti Imre elmondta, hogy a táblák kihelyezésé-nek és elvitelének időpontját a kivitelezővel együtt állapítják meg. A táblák ki- és bevételét személyesen ellenőrzik, de az alosztály létszáma kicsi, így előfordulhatnak hibák. Elmondta még, hogy az együttműködés a rendőrséggel felemás: a rend őrei  előszeretettel keresik azokat a helyeket, ahol útfelújítás miatt sebességkorlátozás
érvényes, és nem szólnak az alosztálynak, hanem bírságolnak, ami szintén nem tesz jót a közlekedési morálnak.
A BRFK részéről Szécsi Tibor közölte: az útfelújítások során a forgalomtechnikai eszközök meglétét a rendőrség ellenőrzi. A nagy nyári felújítások beindultával a fővárosi önkormányzat szakembereivel közösen fokozott ellenőrzési akciót tartanak, és az indokolatlanul kint lévő táblákat be fogják szedetni.

A főváros közlekedési szakértője szerint a rendőrség hozzáállása passzív. Szerinte az az állítás, hogy a közlekedési morál akkor javul majd meg, amikor a társadalmi morál, vagyis a rendőrség önmagában tehetetlen, nem állja meg a helyét. A morál javítása nem csak a rendőrség feladata, de aktív beavatkozással látványos eredményeket lehet elérni rövid idő alatt is (lásd A hatékony technika című részt). Az önkéntes jogkövetés fontos lenne, de ez idealisztikus cél, jelenleg erre még nem érett meg a társadalom. Szerinte a közlekedők, – beleértve a gyalogosokat és a kerékpárosokat, de leginkább az autósokat, – rendőrségi számonkérése nem konzekvens, nincsen állandó jelenlét az utakon, a rendőrség kevésszer és alacsony hatékonysággal ellenőrzi a forgalmat. Egyetért azzal, hogy a gyalogosokat is ellenőrizni kell, de ugyanúgy fontosnak tartja a zebrán gyalogost látva gyorsító vezetők büntetését is. A gyalogos-átkelőhelyeken hamis biztonságtudatban vannak a gyalogosok: elvileg a KRESZ szerint elsőbbségük van, de a nálunk kialakult szokásrend szerint az autósnak van elsőbbsége. Jelenleg a rendőrök a pirosban átmenő gyalogosokat büntetik, viszont nem foglalkoznak az ellenkező oldallal, a zebra előtt gyorsító és a gyalogosokat az útról letoló vezetőkkel, pedig kellene, mondta Pásti Imre. A büntetésnél a célnak inkább a meggyőzésnek kellene lennie, hogy ez hogyan valósítható meg, nem tudni.

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.