Gyorshajtás II.
Elküldve: 2005. 08. 24. 21:20
Elküldve: 2005. 08. 24. 21:35
Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 22:20
Ezek szerint a jogszabályalkotók a hülyék ismételten, amiért megtiltották lakott területen a ködlámpa használatát. Mert mégsem vakít.
Ha megengedsz annyi kiegészítést, nem a köd alá, hanem a köd alatt világít. Ugyanis egyenesen előre világít, nem lefelé.
Nem tudom, lehet, hogy nekem túl érzékeny a szemem, de ha 4 db 55-60 Wattos izzót kapok az arcomba a belvárosban, köd sehol, akkor engem SOKKAL jobban vakít, mintha csak két tompított fényű lámpa tenné ugyanezt.
Elküldve: 2005. 08. 24. 22:13
Itt mindenki a KRESZRol beszel...
Csakhogy van amikor nem a KRESZ szerint megy a meccs!
Kivancsi vagyok,amikor szabalyosan haladsz egy idegen varosba,
es keresztbe,kemenyen eledhajt egy nyolcvanas mumia egy kisteherrel
akkor ez a sok q*rva meno csavo hogy,es mit villant -negy utassal?
Mondjatok...papirvezetok!...Szimulatorbajnokok!Gyorshajtok...
Nem gondoljatok,hogy eddig csak q*rva szerencsetek volt?
Elküldve: 2005. 08. 24. 22:30
Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 22:35
Ha megengedsz annyi kiegészítést, nem a köd alá, hanem a köd alatt világít. Ugyanis egyenesen előre világít, nem lefelé.
Nem tudom, lehet, hogy nekem túl érzékeny a szemem, de ha 4 db 55-60 Wattos izzót kapok az arcomba a belvárosban, köd sehol, akkor engem SOKKAL jobban vakít, mintha csak két tompított fényű lámpa tenné ugyanezt.
SZVSZ ez csak az utolag felbutykolt kodlampaknal igaz, engem gyari kodlampa meg sosem vakitott. Ja, es aki kitalalta, hogy lakott teruletn belul tilos kodlampazni remelem majd be akar tejkodben fordulni ugy balra, hogy szart sem lat jon-e vki szembe levo 2-3 savban...vagy pl a gyalogos mi a szart lat az nem kodlampazo autokbol...kb semmit
hobizoli
Szerkesztette: hobizoli 2005. 08. 24. 22:32 -kor
intel Core i3-7350K (4.2GHz), Gigabyte GA-Z270M-D3H, Corsair Vengeance 16GB DDR4-3200, Asus Radeon RX580-8GB OC, Samsung 830 120GB SSD, WD Green 0.5TB HDD, Samsung M3 Portable 0.5TB USB, SoundBlaster Tactic THX USB, Enermax MaxPro 700W PSU
intel Pentium G4560 (3.5GHz), Gigabyte GA-B250M-D3H, Corsair Vengeance 8GB DDR4-3000, Asus GT730SL-2GB, Kingston HyperX 120GB SSD, WD Blue 1TB HDD, WD Green 3TB HDD, Asus Xonar DG PCI, Gigabyte 620W PSU
Dell D630, intel Core2Duo T7250 (2GHz), 4GB DDR2-800, Kingston HyperX 120GB SSD
VEMS standalone EFI, www.diyautotune.com
"Jópofa dolog a pörgős szívómotor, de ami üt, az a turbó"
Elküldve: 2005. 08. 24. 22:37
4.3.1. Alkalmazás
Gépjárműveken megengedett.
Pótkocsikon tilos.
4.3.2. Darabszám
Kettő.
4.3.3. Elrendezés
Nincs különleges előírás.
4.3.4. Elhelyezés
4.3.4.1. Keresztirányban:
az átvilágított felületnek a jármű hosszirányú középsíkjától legtávolabbi pontja legfeljebb 400 mm-re lehet a jármű külső szélétől.
4.3.4.2. Függőleges irányban:
a talajszint felett legalább 250 mm-re.
Az átvilágított felület egyetlen pontja sem helyezkedhet el a tompított fényszóró átvilágított felületének legmagasabb pontja felett.
4.3.4.3. Hosszirányban:
a jármű elején: e követelmény akkor tekinthető teljesítettnek, ha a kibocsátott fény sem közvetlenül, sem közvetve nem zavarja a jármű vezetőjét a visszapillantó tükrön és/vagy a jármű egyéb fényvisszaverő felületén keresztül.
4.3.5. Geometriai láthatóság
Az 1.13. pontban részletesen meghatározott α és β szögekkel:
.
a = 5° felfelé és lefelé,
b = 45° kifelé és 10° befelé.
4.3.6. Világítási irány
A ködfényszóró világítási iránya nem változhat az elkormányzási szöggel.
Úgy kell menetirányba állítani, hogy indokolatlanul ne vakítsa el vagy zavarja a szembejövő járművezetőt, vagy a közlekedés más résztvevőit.
4.3.7. Elektromos kapcsolás
A ködfényszóróknak a távolsági fényszóróktól, tompított fényszóróktól vagy a távolsági és tompított fényszórók bármely kombinációjától függetlenül ki és bekapcsolhatónak kell lenniük.
Elküldve: 2005. 08. 24. 22:38
Elküldve: 2005. 08. 24. 22:47
Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 22:17
Azt hiszem, valamit rosszul tudsz.
A beépített ködlámpa NEM állítható se le, se fel. Sem üvegbordázat nincs rajta, sem a (ma divatos) foncsorminta nincs benne.
Pontosan emiatt tilos lakott területen használni, mert vakítja a szembejövőt.
Más kérdés az utólag az autóra szerelt ilyen-olyan ködlámpák kivilágítási szöge esetleg állítható a lámpatest döntésével.
Persze csakúgy mint másban, ebben sem fogsz igazat adni, nem is számítok rá.
Egy példa a beépített gyári Hella ködlámpáról, ami bordázott, és foncsoros hátulja van, és állítható (bár nem illendő) a függőleges helyzete is.
A teszkóban persze lehet kapni lencsés fényvetőt, ami ködre nem jó, fényszórónak kicsi, viszont elvakítja a szembejövőt.
Lakott területen főként a hátsó ködzárófény a problémás, hiszen egy jelzőlámpánál utolérve, vagy a körúti forgalomban folyamatosan az arcodba világít, és a féklámpáját már nem veszed észre időben.
A gépjárműveken az első ködfényszóró bekapcsoltsági állapotáról ritkán, míg a ködzárófény állapotáról mindig van visszajelzés a műszerfalon.
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2005. 08. 24. 22:52
Idézet: Lord - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 23:37
...
4.3.7. Elektromos kapcsolás
A ködfényszóróknak a távolsági fényszóróktól, tompított fényszóróktól vagy a távolsági és tompított fényszórók bármely kombinációjától függetlenül ki és bekapcsolhatónak kell lenniük.
Ebből pont a lényeg, a tiltás hiányzik, vagy elavult?
A ködfényszórót, és a ködzárófényt csak a helyzetjelzővel együttesen, tehát anélkül, vagy annak helyettesítésére nem lehet használni.
(A fent említett Audi svájci verziója meg a tompított használatakor lekapcsolta a ködlámpákat, mert ott úgy szabályozták.)
Elküldve: 2005. 08. 24. 22:58
Idézet
44. § (1) A forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.
(2) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a segédmotoros kerékpárt helyzetjelző lámpákkal és tompított fényszóróval kell kivilágítani. Nem kell a tompított fényszóróval kivilágítani az egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló olyan lassú járművet, amely sík úton önerejéből 15 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a tompított fényszóróval fel nem szerelt segédmotoros kerékpárt.
(3) A tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni - fényjelzés kivételével - csak lakott területen kívül szabad. Tilos a távolsági fényszóró használata
a) másik járművel vagy hajtott (vezetett) állattal való szembetalálkozás esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró a szembejövő jármű, illetőleg állat vezetőjét elvakíthatja,
b) a másik jármű követése esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró - a visszapillantó tükrön át - az elöl haladó jármű vezetőjét elvakíthatja,
c) ha a fényszóró az úttal párhuzamos vasúti pályán vagy vízi úton haladó jármű vezetőjét elvakíthatja.
(4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
(5) Keresőlámpát és munkahely megvilágító lámpát mozgó járművön használni nem szabad.
(6) Fényjelzést adni a távolsági fényszóró felvillantásával szabad, feltéve, hogy ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el.
(7) A forgalomban részt vevő motorkerékpárt és a tompított fényszóróval felszerelt segédmotoros kerékpárt - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.
(8) Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.
Csak a távolsági fényszórót nem szabad lakott területen belül használni.
Elküldve: 2005. 08. 24. 23:38
Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 19:03
Gratulálok.
Ha el is ütöd, meghívlak egy sörre.
Miért ütném el? Sietnek ők maguktól is, csak észre kell vetetni velük, h pirosban császkálnak. Lehet látni, ki az, akit lehet siettetni és kik azok, akiket meg kell várnom, míg abban a tempóban áthalad. Ez a kisebbség persze, de 10-ből 1 ilyen.
Elküldve: 2005. 08. 25. 00:46
Idézet: csozsi - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 23:58
Elnézést, változhatott a dolog. Nemrég - pár éve - még tiltott volt lakott területen a ködfényszóró-ködzárófény használata.
Mondjuk az megmaradt, hogy csak indokolt esetben. És az kevés indoknak, hogy állatul néz ki a verda úgy...
Elküldve: 2005. 08. 25. 01:12
Idézet: kokler - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 23:13
Nyaralásból autóztunk hazafelé, már 20 órája úton voltunk, barátommal felváltva vezettünk, én kb fél órát aludtam, ő sem sokkal többet. Már idehaza jártunk, aznap épp melegrekord kísérletet tartott az időjárás, klíma nem lévén a természetes meleg jutott nekünk is. Egy Suzuki ment 25-30 méterre előttünk, nem én vezettem, jobb hátul ültem. Egyszer csak látom, h lassan, de irányítatlanul kezd jobbra kitérni a Suzuki.
Még az aszfalton volt, mikor már azt kiáltottam: "Ez mit csinál !?!"
Így mind a négyen elő egyenesben néztük végig, ahogy kb 90-100as tempónál
lemegy a padkára,
felriadva balra visszarántja,
rásatuz,
keresztbe áll,
átcsúszik balra,
beszánt az árokba,
eltalál egy fát,
ami megpörgeti és feldobja kicsit,
majd pörögve eltűnik a mély árokban.
Egy másik fa fogta meg.
Megálltunk egyből, csajok leintettek 2 autót, h segítsenek, mert a mi mobiljaink lemerültek, mi meg a barátommal 3 embert szedtünk ki. Amikor már csak a mentővárás volt (rendőrök 5 percen belül ott voltak), akkor eljöttünk. A következő benzinkútig alsónadrágban ültem, mert tiszta vér voltam én is, a ruhám is ...
Nekem most ez jutott hirtelen az eszembe.
Szerkesztette: fram 2005. 08. 25. 01:56 -kor
Elküldve: 2005. 08. 25. 06:36
Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 22:35
Neeem, a jogszabályok tökéletesek mint az alkotóik. Húsz éve is azok voltak, amikor pl tiltották a harmadik féklámpát.....
Elküldve: 2005. 08. 25. 06:39
Idézet: *Macika* - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 1:46
Mondjuk az megmaradt, hogy csak indokolt esetben. És az kevés indoknak, hogy állatul néz ki a verda úgy...
Akkor most elvakít vagy nem?
Elküldve: 2005. 08. 25. 06:49
Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 7:39
nem kéne, de elvakít
Elküldve: 2005. 08. 25. 07:03
A tiszta időben kiváló látási viszonyok melletti ködlámpa használat (nappal is, söt városban is) szorosan összefügg a kocsi esztétikai megjelenésével, a tuc-tuccal, meg a kiafaszahaénnem bazzeg csökkent értelmi képességű, vállalkozó apukától származó surmókkal, akik kóros feltünési vágyuk kiteljesedését élik meg a járókelők halláskárosításával és különböző vizuális effektekkel. Hogy ez miért van így? Mert általában akkora tahók, hogy csupán beszédképességeikkel nem tudnák magukra irányítani a figyelmet.
Szerkesztette: Syner 2005. 08. 25. 07:09 -kor
MSN: gaborszi@msn.com
Elküldve: 2005. 08. 25. 07:15
Idézet: kokler - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 23:13
Itt mindenki a KRESZRol beszel...
Csakhogy van amikor nem a KRESZ szerint megy a meccs!
Kivancsi vagyok,amikor szabalyosan haladsz egy idegen varosba,
Elküldve: 2005. 08. 25. 07:27
Idézet
ezek szerint a motorral lakott területen belül/kívül is mindig lámpázni kell?
MSN: gaborszi@msn.com
Elküldve: 2005. 08. 25. 07:28
Idézet: Syner - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 8:03
ezt akartam én is megfogalmazni, de még túl korán volt nekem
Elküldve: 2005. 08. 25. 07:29
Idézet: Syner - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 8:27
így van

Súgó
A téma zárva.