Most így nézegettem azokat a típusokat amik nekem bejönnek és megkell, hogy állapítsam, hogy egész egyszerűen nem éri meg benzinest venni.

Néztem Ford Focust, Mondeot, Mazda3-at 6-ot és elképesztő a különbség. Ott kezdődik, hogy mamár ott tartunk, hogy még a 0-100-as sprinteket is jobban nyomják a néha még papíron gyengébb teljesítményű dieselek (Mazda6 esetében 147 lóerős 2 ezres benzines vs 143 lóerős kétezres diesel). Egyedül a Focusnál láttam valamiféle racionalitását az 1.6VVTi-s benzinesnek, ez a motor "csak" 2-2.5 literel eszik többet (én főleg városban használom a gépet), mint az 1.6-os Diesel Focus és papíron 0.1 másodperccel elöbb sprinttel 100-ra, valamint 2 km/h-val nagyobb a végsebesége, mint az egyébként 6 lóerővel gyengébb dieselnek. Ez a különbség viszont nevettséges és az árkülönbözetet még így is ledolgozza kb. 70 ezer km alat és akkor még vagy 200 ezerrel többért is tudod eladni a piacon (ja és én ezt 95-ös benzinnel számoltam, de a VVTi ezt a teljesítményt 98-as üzemanyaggal hozza). A többi típusnál már tökéletesen értelmetlen benzinest venni (illetve érdemes, ha egy szép nagy benzinest veszel és nem érdekel, hogy mennyit eszik). Mazda6 esetén mindössze a vásárlók 10%-a vesz benzinest...... amit tökéletesen megis értek (jobban megy és kb. 20 ezer km alatt visszahozta az ártöbletet).
A vezetési stílusomhoz sokkal közelebb ál a benzines motor karakterisztikája, mint a diesel-é (szeretem pörgetni a motort, imádok egy kövér gázfröcs kíséretében visszakapcsolni mielött kimászok előzni, szeretem a benzinesek kuturáltabb járását), de azt hiszem ez nem ér annyit amenyivel többe kerül a benzines hosszútávon (150 ezer km-nél ez az összeg, már 1 millió ft körül jár).
Persze ezek a számok és következtetések, csak ezekre a típusokra érvényesek (VW-nél például a mai napig nem éri meg dieselt venni), dehát mit csináljak, ha nekem ezek az autók tetszenek.
Szóval akinek van pénze és szeret "benzinesen" vezetni az vegyen továbbra is benzinest, akinek jobban számít a pénz az mindenképpen diesel mellet döntsön.
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."