Idézet: Kory - Dátum: 2005. ápr. 28., csütörtök - 9:15
Azok a kamionokba épített dízelek is biztos szétkopnak 150 ezer km-nél, amikbe már évek óta csak 50-60-80-100 ezrenként kell olajat cserélni.
Vagy csak lehet, hogy még precízebben van összerakva

Azoknak más (Jóval nagyobb) az olajtöltete, mások az üzemi körülményei, illetve az olajjal szemben is másak a követelmények.
A vectrában és a clioban is 10k-nként lecserélem az olajat ha már egyszer olcsóért jutok hozzá németországból származó liqui moly-hoz. Ennyit megérdemel mindkettő.
Érdekes dolog, hogy van mondjuk egy X16XE motorkódú motor, amint gyártottak (pocira csapok) 2000-ig, intervalluma 15k, míg ennek a motornak kismértékben módosított változatának (Z16XE) csere intervalluma már 30k. Ugyanolyan olajat igényelnek, gyakorlatilag talán az ecu programja és a katalizátor más rajta. Ez eléggé hihetetlennek tűnik, egy csapásra nem fejlődik ennyit a kémia. Borzasztó marketing szaga van.
Az olajnak a kenőképessége, viszkozítása a folyamatos hőterhelés hatására csökken, a bele kerülő szennyeződések hatására (melyeketől ugye nem tudja maradéktalanul megtisztítani az olajszűrő), egyre sűrűbb lesz az olajpumpa egységnyi idő alatt kevesebbet tud eljuttatni a szükséges helyekre. Az olajnak ezentúl hűtőközegként is működik aminek nem kis jelentősége van.
Ha veszít a viszkozításából, emellett sűrűbb mivolta miatt a hűtőközegként sem működik 100%-osan, az nem tesz jót semmilyen mocinak.
Egyszer ránéztem egy ismerősöm 2002-es Z18XE vectrájának nívópálcájára, a benne levő olaj méz sűrűségű volt, a színe pedig élénk rozsdavöröshöz hasonlított (Mindemellé még frankó büdös is volt). Kérdem a tulajt nem kéne cserélni az olajat ? "Á még van 8000 km". Sajnál párezer forintot egy négyliteres flaska olajért. Majd csodálkozik ha eszegeti neki az olaját a kocsi.
A másik, ahogy én észrevettem a márkaszervizek még ilyen körülmények mellett is képesek az olcsóbb olajakkal dolgozni (szép kis profitorientált világunk), amik egy nevesebb olajhoz képest hamarabb fáradnak...
Szerkesztette: RiCS 2005. 04. 28. 10:20 -kor