Szerkesztette: stol 2006. 08. 14. 13:48 -kor
Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2006. 08. 14. 14:01
Idézet: slack - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 12:33
A S.M.A.R.T tesztnél minden értékre OK eredmény adódott.
Az elején az átekintésnél a Teljesítmény 100%.
Viszont a vinyó Kondicíójára csak 28%-ot adott és kiírta, hogy becsült hátralévő időtartam: 28 nap. Remélem ez nem azt jelenti, amire gondolok
Ez az oka annak, hogy így belassult a winchesterem? Egyszerűen elhasználódott? Ha igen, mit tudok tenni ez ellen?
Néhány napja ment az egyik vinyóm (egy 160-as Maxtor PATA) 28%-ról 0-ra (a HDD Sentinel és az Active SMART SCSI szerint (is!)) gallyra...
És tényleg: az utolsó előtti napon 1 nap alatt több bad sector-t szedett össze, mint előtte 1 hónap alatt.
Így maradt még időm/lehetőségem mindent lementeni az utolsó előtti pillanatban...
3 éves volt, 2 év garral...
HDD Sentinel és az Active SMART SCSI, ez a 2 jó SMART figyelő progi (SZVSZ !)
Marad az első 2; kirostálódott a szutyok mellőlük...
A táblicskud 'sima' OK-i között van néhány gyenguska érték; gondolkozhatsz az adatmentésen/utánpótláson, mert nagy valószínüséggel nem fogja nagyon sokáig húzni...
Bár brd-kolégának igaza van a kísérleti jelleget illetően, de a saját tapsztalatom az, hogy a Maxtor-okat nagyon jól becsli a progi...
Elküldve: 2006. 08. 14. 14:25
Idézet: Zolcsi Baba - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 14:01
És tényleg: az utolsó előtti napon 1 nap alatt több bad sector-t szedett össze, mint előtte 1 hónap alatt.
Így maradt még időm/lehetőségem mindent lementeni az utolsó előtti pillanatban...
3 éves volt, 2 év garral...
HDD Sentinel és az Active SMART SCSI, ez a 2 jó SMART figyelő progi (SZVSZ !)
Marad az első 2; kirostálódott a szutyok mellőlük...
A táblicskud 'sima' OK-i között van néhány gyenguska érték; gondolkozhatsz az adatmentésen/utánpótláson, mert nagy valószínüséggel nem fogja nagyon sokáig húzni...
Bár brd-kolégának igaza van a kísérleti jelleget illetően, de a saját tapsztalatom az, hogy a Maxtor-okat nagyon jól becsli a progi...
Hát akkor ennyi volt
Mindegy, köszönöm a segítséget mindenkinek!
Elküldve: 2006. 08. 14. 15:08
Idézet: slack - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 14:38
[Táblázat]
De. Valamilyen szinten már most támpontot ad a program, csak finomiitás alatt van még a kondiiciószámiitás, ezért iirtam, ha ilyen alacsony, az hibára utal. Ahogy már iirták, sok a hibás sector, ill., ami a gondot igazából okozza, az az, hogy rengeteg a függőben lévő sector (Current Pending Sector, ez olyan sector, amiről a meghajtó még nem döntötte el egyértelműen, hogy hibás-e, viszont valamilyen gond már van vele), ettől lehet a lassulás is, amikor ilyen sectort olvas, akkor kicsit bizonytalan, többször neki kell futnia az olvasásnak. Mentés aztán kuka. Alternatiivaként egy HDDRegenerator-os kezelést lehet neki adni, de utána sem érdemes fontos adatot tárolni rajta, max. hurcolászni lesz jó.
Elküldve: 2006. 08. 14. 19:12
Adott egy Samsung merevlemez (120 GB, PATA, 7200RPM, 8 MB cache), amit hosszú ideig használtak mobile rack-ben.
A probléma az, hogy valahogyan (nem mondták hogyan) megsérült a partíciós táblája, és elveszett minden partíció. Több visszaállító programot is próbáltam már, sikertelenül. A scan során többször is rossz szektort jelez az R-Studio, ami még talán nem is olyan meglepő (valószínűleg leejthették a rack-et), viszont egy idő után lefagy a gép, mindig ugyanazon a helyeken, így nem tudott végigmenni a scan.
Fontos adatok vannak a merevlemezen, ezért kellene a lehető legtöbbet lementeni róla, de ha egyszer lefagy a gép, nem igazán tudok mit tenni.
Valami ötletre, tippre lennne szükségem, hogyan lehetne visszaállítani róla az adatokat?
Előre is köszi a segítséget!
Üdv:
Gergő
Elküldve: 2006. 08. 14. 22:54
Idézet: gery_hu - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 20:12
Adott egy Samsung merevlemez (120 GB, PATA, 7200RPM, 8 MB cache), amit hosszú ideig használtak mobile rack-ben.
A probléma az, hogy valahogyan (nem mondták hogyan) megsérült a partíciós táblája, és elveszett minden partíció. Több visszaállító programot is próbáltam már, sikertelenül. A scan során többször is rossz szektort jelez az R-Studio, ami még talán nem is olyan meglepő (valószínűleg leejthették a rack-et), viszont egy idő után lefagy a gép, mindig ugyanazon a helyeken, így nem tudott végigmenni a scan.
Fontos adatok vannak a merevlemezen, ezért kellene a lehető legtöbbet lementeni róla, de ha egyszer lefagy a gép, nem igazán tudok mit tenni.
Valami ötletre, tippre lennne szükségem, hogyan lehetne visszaállítani róla az adatokat?
Előre is köszi a segítséget!
Üdv:
Gergő
Hiren' Boot CD->Recovery tools->Active Partition Recovery 3.0
Lehet, hogy ennyi is elég a partíciós tábla visszahozásához, és akkor simán, win-ből le lehet utána menteni az adatokat róla...
Elküldve: 2006. 08. 14. 23:00
Idézet: brd - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 16:08
Adtam az ominózus halott Maxtor arcába a HDD Regenerator-ral...
Örömmel közölte, hogy 761 bad sector-t talált, és mindet kijavította.
Örömmel (de kétségekkel teli...) leformattáltam windows-os lassú-format-tal.
Az eredmény: 168 k (tehát 336) bad sector, ami minden egyes chkdsk lefutattása után 1-2-vel nő...
Terminális állapotban lévő vinyónak (sajna) annyit ér a HDD Regenerator, mint döglött verébnek a simogatás...
Elküldve: 2006. 08. 15. 07:19
Idézet: Zolcsi Baba - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 23:00
Örömmel közölte, hogy 761 bad sector-t talált, és mindet kijavította.
Örömmel (de kétségekkel teli...) leformattáltam windows-os lassú-format-tal.
Az eredmény: 168 k (tehát 336) bad sector, ami minden egyes chkdsk lefutattása után 1-2-vel nő...
Terminális állapotban lévő vinyónak (sajna) annyit ér a HDD Regenerator, mint döglött verébnek a simogatás...
Azért megpróbálom, ha sikerül valahonnan letöltenem egy free verziót. Kösz a segítséget mindenkinek!
Elküldve: 2006. 08. 15. 09:20
Idézet: brd - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 12:48
na ez bejött, kihúztam a racket, és direktben rákötöttem a vinyót, ééééééés mükszik!!! hát ez igazán remek, szóval most mégiscsak a rack szállt el, és nem sérült sem az ide, sem a vinyó! akkor ez most tuti, hogy a rack, mi?
Elküldve: 2006. 08. 15. 10:32
Idézet: slack - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 8:19
Nem frííí, de teljes értékű a Hiren's Boot CD-n található...
Elküldve: 2006. 08. 15. 21:59
Idézet: Zolcsi Baba - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 10:32
Köszi, leszedtem, kipróbálom.
Elküldve: 2006. 08. 16. 07:59
A chkdsk kiirja, hogy van, en viszont le akarom valasztani azokat a reszeket, ahol gond van, ehhez meg tudom kellene mekkora particiot csinaljak.
Elküldve: 2006. 08. 22. 10:12
Idézet: bodros - Dátum: 2006. aug. 16., szerda - 7:59
A chkdsk kiirja, hogy van, en viszont le akarom valasztani azokat a reszeket, ahol gond van, ehhez meg tudom kellene mekkora particiot csinaljak.
Akkor válaszolnék is magamnak
A HD Tune teljesen jónak erre a célra, ma ki is próbálom.
Elküldve: 2006. 08. 22. 11:34
Idézet: bodros - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 11:12
A HD Tune teljesen jónak erre a célra, ma ki is próbálom.
off, működik a firewire?
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt
Elküldve: 2006. 08. 22. 14:52
Van egy Dell Latitude D600-as laptopom, amibe vettem egy 60 G-s Fujitsu vinyót. Egyelőre működik, csak lassan, 3 mega/seccel olvas. Pont ennyivel, ez a max! Eszközkezelőben Pio módban látom, nem áll át dma-ra. Ha tudtok ezzel kapcsolatban vmi okosat pls osszátok meg velem! Thx.
Előző vinyóm 10 M/s-el olvasott legalább!
Elküldve: 2006. 08. 22. 21:36
Megtaláltam a probléma okát! Minden részletezés nélkül a windows állította vissza szépen folyamatosan a dma üzemmódokat, ami végül pio-ban kötött ki. Ez akkor történik, mikor a vinyót nem tudja elérni vagy vmi ilyesmi és pár próbálkozás után ( állítólag 6) szépen lassan ugrál visszafelé. Erre állítólag az sp2-ben van vmi javítás, de ehelyett inkább ezt ajánlom -> PIO -> DMA
Egy restart és újból minden a régi, így nem kell kötözgetni a vinyókat veszettül vadul...
ßye
Szerkesztette: satukan 2006. 08. 22. 21:40 -kor
Elküldve: 2006. 08. 23. 02:29
Idézet: satukan - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 22:36
Megtaláltam a probléma okát! Minden részletezés nélkül a windows állította vissza szépen folyamatosan a dma üzemmódokat, ami végül pio-ban kötött ki. Ez akkor történik, mikor a vinyót nem tudja elérni vagy vmi ilyesmi és pár próbálkozás után ( állítólag 6) szépen lassan ugrál visszafelé. Erre állítólag az sp2-ben van vmi javítás, de ehelyett inkább ezt ajánlom -> PIO -> DMA
Egy restart és újból minden a régi, így nem kell kötözgetni a vinyókat veszettül vadul...
ßye
Én + inkább az SP2-t ajánlom...
Elküldve: 2006. 08. 23. 11:43
Idézet: Zolcsi Baba - Dátum: 2006. aug. 23., szerda - 2:29
Világos, hiszen az sp2 tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. Valószínű ezt nem írtam le, de sp2 van a gépen az összes lehetséges frissítéssel és ennek ellenére jött elő ez a hiba. Szerintem egyszerűbb feltelepíteni egy 200 kb-os fájlt, mint a windows honlapján utánakeresni egy sokszámjegyű hibajavításnak...
Elolvastam a linkedet, ott valóban van egy frappáns megoldás erre, de nekem ha egy hardware-val van gondom, akkor a fórum hardware-s részében keresem rá a megoldást, nem a software-ben, de mivel minden gebasz nagy részének a windows az oka, biztosan változtatok ezen a nézetemen.
ps: szerintem szabad perceidben nézz utána a panaszkodás szó jelentésének, mert nem vagy teljesen tisztában vele
Elküldve: 2006. 08. 23. 14:36
Idézet: satukan - Dátum: 2006. aug. 23., szerda - 12:43
Elolvastam a linkedet, ott valóban van egy frappáns megoldás erre, de nekem ha egy hardware-val van gondom, akkor a fórum hardware-s részében keresem rá a megoldást, nem a software-ben, de mivel minden gebasz nagy részének a windows az oka, biztosan változtatok ezen a nézetemen.
ps: szerintem szabad perceidben nézz utána a panaszkodás szó jelentésének, mert nem vagy teljesen tisztában vele
Utánanéztem, bár nem volt sokk szabadidőm...
Ha valaki nem kap 12 másodpercen belül választ 'életmentő' fontosságú problémájára, és egy smilej kíséretében mekköszöni a 'rengeteg választ', akkor az illető - az én értelmezésemben - hangsúlyosan kimeríti a szatírával súlyosbított panaszkodás fogalomkörét... :Đ
Gumicsirke...
Elküldve: 2006. 08. 23. 15:35
Udv Mindenki!
Szoval egy eleg erdekes (legalabbis szamomra) problemaval talaltam szemben magam:
Adott egy XP es benne 2 winyo! Egy regi Seagate 4G-as, es egy regi Quantum 6G-as! (a Sea a rendszer/master a Q a slave!) Eddig tokeletesen mukodott, erre tegnap nem latta a gep a Q-ot!
Mindent vegigneztem, de nem jottem ra a problemara! A BIOS szepen felismeri, de az XP alapbol nem! Ha az eszkozkezeloben uj hardvervaltozasokat keresek, akkor szepen megtalalja, es mukodik is rendesen utana, de magatol nem!
Szoval ha win-ban manualisan megkeresem, onnantol szepen kezeli minden, es rajta van minden adat, tokeletesen lehet rajta dolgozni addig, amig ismet ki nem lesz kapcsolva a gep! A kovetkezo bekapcsolaskor ismet nincs winyo! (marmint a win-ban, mert a bios minden korulmenyek kozt latja)
Termeszetesen a geppel nem lett semmi csinalva, sem lett formazva a winyo, nem lett hardver csere, szoval semmi! Csak tegnap elott muszak vegen ki lett kapcsolva, es tegnap reggel be, es kesz!
A gep sem mai, egy 550Mhz-es intel, es valami Abit alaplap, 300Codegen tap de ez a gep a celnak boven megfelel ott, ahol ez van!
Van valakinek otlete?
Koszonom!

Súgó
A téma zárva.