Üdvözletem!
Tegnapelőt kikapcsoltam a gépet kb. 5-6 óra képszerkesztés, stb. után. Másnap bekapcsoláskor kékhalállal fogadott a drága, miszerint NTFS.sys fájllal valami nem oké, úgyhogy most talán telepítsem nagyságát újra. (Ugyanarról a figylemzetteésről van szó, mint amit dave85 mellékelt)
Ezzel már nem jutottam semmire, ha nincs egy működő Linuxom még újrapartícionálni sem tudtam volna (Igaz ennek mint kiderült semmi értelme sem volt,), mivel a telepítő indításakor, amikor a partíciókt olvasná be, kékhalált reflektált a kísérleteimre. RAID-kártya szerint minden rendben, úgyhogy irány Linux alá, ahol mountolás után mindkét partíciót szépen tudam olvasni, másolgatatm róluk gond nélkül. Gondltam lehalt a fájlrendszer, hirtelen felindulásból átraktam FAT32-re, hogy majd XP telepítőjével partícioálom. Ezután nem kékhalálozott, sőt szépen neki is állt telepíteni, de első újraidnítást követően közölte, hogy a telepítő úgy véli, hogy ezeken a lemezeken én már nem fogok Windowst futatni.
Ismét Linuxot indítom, ráküldtem egy badblocks-ot, ami kivágta nekem, hogy kb. 10-15 szektor nem áll a magaslatán az első partíción. Szerencsére a tömb nem esett szét, úgyhogy az adatmentéssel nincs gond, főleg úgy, hogy a második (számomra értékesebb partció) teljesen ép. Két 60-as Maxtor alkotja/alkotta a tömbböt, egyik kb. fél éve, másik alig több mint egy hónapja van nálam, és bár még nem teszteltem külön-külön őket, de 1000Ft feletti összegben mernék fogadni, hogy utóbbi adta emg magát. Már csak utólag visszagondolva lett gyanús, hogy kb. 3-4 hete, egszer már borult össze szerencsétlen, akkor annyival lerendeztem magamban, hogy a VIstásítás nyírta ki, de már nem vagyok benne biztos.
Konklúziót azt hiszem levontam, Maxtor winyókat én egy ideig kerülni fogom. Nem szerete általánosítani, de 2 éven belül ez a 5-ik a közvetlen környezetemben ami kifeküdt. Van egy gépem, ami eladásra vár, a túlélőt abba beleteszem, az abban található 80-as Samsungot pedig befogom saját használatra, és ezzel együtt egyelőre felhagyok mind a RAID használatával, mind annak a lehetőségével, hogy belátható időn belül A64-re váltok.
Konfiguráció:
Rackben:
Quantum 20Gb (5 és fél éves, hibás szektort hírből sem ismer

), jelenleg ez ad otthon a Linuxnak.
RAID-kártyán:
Maxtor 60Gb
Maxtor 60Gb
Szerkesztette: AViD 2005. 09. 16. 17:12 -kor