HWSW Informatikai Kerekasztal: Tőzsde, befektetés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (157 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tőzsde, befektetés pénz, kockázat, mi és hogy.... Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 18. 18:29

Idézet: Gandalf - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:11

manapság már nem olyan jó imho, illetve ott kell lenni az irodákban vagy pestieknek a tözsdén, hoy tudjál jókat csipni imho :D

tavaly pl nem lett volna rossz.
én most év elején jutottam el oda, hogy bele kéne kezdeni, de szvsz most tényleg nem túl rózsás a helyzet egyelőre...

#22 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 18:40

Idézet: olinka - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 16:15

Szerintem 200-300e Ft-al nem érdemes elkezdeni tőzsdézni. Akkor inkább vegyél valami részvényalapot. Abban is megvan a magas hozam lehetősége, és a kockázat is. Ugyan nem Te döntöd el, hogy pontosan megyik részvénybe fekteted a pénzed, de legalább (remélhetőleg) olyanok döntenek erről, akik egész nap ezzel foglalkoznak. Persze most nem érdemes ebbe sem fektetni, mert egyenlőre még nem látszik az alagút vége... (Vagy pont most lenne érdemes?  :think:  :D )

Szvsz a részvényalap nem jó buli, mert a kockázat nagyon nagy, viszont a kiugró hozamnak nem sok esélye van... Hoz egy stabil, és magas hozamot, de nem tud akkorát szakítani, mint egy jól elkapott részvény... Ha pedig rosszul kapod el a részvényt, akkor tartod 10-20 hónapig, és majd csak felmegy... Akkor ugyanott vagy, mintha részvényalapot vettél volna... Viszont van esélyed a másik eshetőségre is...

Szvsz próbaképpen elkezdeni mindenképpen pár száz e Ft-tal kell, hogy ne bukjon baromi sokat...

#23 Felhasználó inaktív   Gandalf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 18:44

Idézet: vipisrac - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 17:29

tavaly pl nem lett volna rossz.
én most év elején jutottam el oda, hogy bele kéne kezdeni, de szvsz most tényleg nem túl rózsás a helyzet egyelőre...

Mondjuk én 700k-ból csináltam 1.4 millert, a tanácsadó haver aki rábeszélt kapott 200k-t..

De akkor lehetett tudni, hogy a nagy esés után fel fog menni, ha akkor richter részvényt vettem volna 6k-ért, ma jó sok zsetám lenne :D

Egyik haverom viszont a kockázatosabb részét nyomta, amikor árfolyamokra lehet fogadni..na az az igazi hazárd játék :D
"Ha vágyaink lovak lennének, térdig járnánk a lószarban :)"

#24 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 19:43

Idézet: Gandalf - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:44

Mondjuk én 700k-ból csináltam 1.4 millert, a tanácsadó haver aki rábeszélt kapott 200k-t..

De akkor lehetett tudni, hogy a nagy esés után fel fog menni, ha akkor richter részvényt vettem volna 6k-ért, ma jó sok zsetám lenne :D

Egyik haverom viszont a kockázatosabb részét nyomta, amikor árfolyamokra lehet fogadni..na az az igazi hazárd játék :D

azt hogy érted, hogy fogadni?

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:40

Szvsz a részvényalap nem jó buli, mert a kockázat nagyon nagy, viszont a kiugró hozamnak nem sok esélye van... Hoz egy stabil, és magas hozamot, de nem tud akkorát szakítani, mint egy jól elkapott részvény... Ha pedig rosszul kapod el a részvényt, akkor tartod 10-20 hónapig, és majd csak felmegy... Akkor ugyanott vagy, mintha részvényalapot vettél volna... Viszont van esélyed a másik eshetőségre is...

Szvsz próbaképpen elkezdeni mindenképpen pár száz e Ft-tal kell, hogy ne bukjon baromi sokat...

hááát sztem nagyságrendekkel kisebb a kockázat egy befalapban, mint ha vki összevissza vesz a részvényeket. természetesen az árfolyamingadozás mindenkit egyformán érint, de egyrészt valószínűleg kicsit több infóhoz jut hozzá egy befalap üzletkötő, mint mi. másrészt pedig a portfolió kialakítása is tutira jóval konzervatívabb, mint egy általános saját rv portfolió

valóban kisebb a hozam is, de sztem a kockázatcsökkenéshez képest még igen jó marad

Szerkesztette: vipisrac 2005. 05. 18. 19:52 -kor

#25 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 20:14

Idézet: vipisrac - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 20:43

azt hogy érted, hogy fogadni?

Határidős ügylet

#26 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 20:25

Idézet: Gandalf - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:11

én a nagy tözsdeesés után (ala fidesz kormányzás), megdupláztam a zsetonom :)

Ez érdekes, mert 2001 közepétől folyatamosan emelkedett a tőzsde (igaz előtte volt csökkenés), egészen a 2002-es kormányváltásig, amikor is mélyrepülésbe váltott és több mint egy évbe telt mire visszajutott a 2002 tavaszi szintre...

#27 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 21:22

Idézet: Arp - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 21:14

Határidős ügylet

én is erre gondoltam, de így elég érdekesen hangzott, hogy "fogadás"
:D

#28 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 21:32

Idézet: vipisrac - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 22:22

én is erre gondoltam, de így elég érdekesen hangzott, hogy "fogadás"
:D

Tulajdonképpen olyasmi :) Nekem is így magyarázták, bár egyelőre távol tartom magam tőle mert épp a leendő lakásom hátralevő részletével tőzsdézek, amit nem lenne jó elbukni :)

#29 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 21:52

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:40

Szvsz a részvényalap nem jó buli, mert a kockázat nagyon nagy, viszont a kiugró hozamnak nem sok esélye van...

Arról nem is beszélve, hogy az egyszeri befektető nem lát bele abba, hogy miként áll össza az alap portfóliója.

Kb. 96-tól 2002-ig részvényalapban tartottam a pénzemet, majdnem minden nap megnéztem a nettó eszközértéket. Megfigyeltem, hogy amikor a bux 1%-ot emelkedett, akkor (átlagban) 0.5%-ot erősödött az alap, viszont az 1%-os bux-csökkenések 0.7-0.8%-os esést eredményeztek. Szóval csipkedték a lóvét rendesen. Akkor hagytam ott a francba az egészet, amikor kb 3 év után a 8000-es bux index - sok-sok emelkedés és csökkenés után ismét 8000 pontos lyukadt ki, és az alap eszközértéke ugyanakkor 20%-kal volt alatta az első 8000 pontos buxhoz viszonyítva.

Szóval, részvény-befektetési alapba soha ne tegyetek lóvét!!!
Kötvény- vagy pénzpiaciba lehet, mert azt a laikus is (időben) kiszúrhatja, ha a hozam nagyon eltér az aktuális kötvényhozamoktól, illetve kamatoktól.
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#30 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 22:06

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 22:52

Arról nem is beszélve, hogy az egyszeri befektető nem lát bele abba, hogy miként áll össza az alap portfóliója.

Kb. 96-tól 2002-ig részvényalapban tartottam a pénzemet, majdnem minden nap megnéztem a nettó eszközértéket. Megfigyeltem, hogy amikor a bux 1%-ot emelkedett, akkor (átlagban) 0.5%-ot erősödött az alap, viszont az 1%-os bux-csökkenések 0.7-0.8%-os esést eredményeztek. Szóval csipkedték a lóvét rendesen. Akkor hagytam ott a francba az egészet, amikor kb 3 év után a 8000-es bux index - sok-sok emelkedés és csökkenés után ismét 8000 pontos lyukadt ki, és az alap eszközértéke ugyanakkor 20%-kal volt alatta az első 8000 pontos buxhoz viszonyítva.

Szóval, részvény-befektetési alapba soha ne tegyetek lóvét!!!
Kötvény- vagy pénzpiaciba lehet, mert azt a laikus is (időben) kiszúrhatja, ha a hozam nagyon eltér az aktuális kötvényhozamoktól, illetve kamatoktól.

Én pont nemrég szívtam be egy kötvény alappal. Egész jó hozamok voltak az utóbbi pár hónapban. Aztán ahogy vettem, másnapra leesett pár százalékot! És ott maradt. Két hónap után meguntam és átvittem a tőzsdére, egyből visszajött a veszteség, plusz kaszáltam is egy kicsit. A sima részvényalap nekem se jött be igazán, ugyanezek voltak a tapasztalataim. Viszont amivel mostanában szórakozok, az egy indexkövető alap. A BUX kosár szerint van összerakva és azt követi, meg vagyok vele elégedve. Nincs akkora kockázat mint dirket részvény esetén, és nincs megbízási díj (talán 100 Ft eladáskor). Mivel most tényleg a lakásomat buknám egy több százalékos veszteséggel, így ez pont megfelel, eddig összesen kb két hónapig volt benne pénzem (persze nem egyfolytában, amíg esés van addig parkol a számlámon) és 15% összejött. Ja és tudom neten adni-venni.

#31 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 00:32

Idézet: Arp - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 23:06

Két hónap után meguntam és átvittem a tőzsdére, egyből visszajött a veszteség, plusz kaszáltam is egy kicsit.

Na ja, az idei tavasz jó termést hozott. Ilyen se volt/lesz egy pár éve/évig.
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#32 Felhasználó inaktív   mizsepizse22 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 08:03

Idézet: Arp - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 23:06

Nincs akkora kockázat mint dirket részvény esetén, és nincs megbízási díj (talán 100 Ft eladáskor). .... .. Ja és tudom neten adni-venni.

Ez melyik cég ez, vagy mi és hogy?

#33 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 09:26

Idézet: Buga_Laci - Dátum: 2005. máj. 19., csütörtök - 9:03

Ez melyik cég ez, vagy mi és hogy?

CIB Bank. Nekem itt van számlám, faja az internetbank meg minden, és ebből lehet intézni az egészet. Van egy jópár bef. alap, kötvény (az most felejtő), részvény (ez se túl jó mert szerintem elvből nem tartanak benne OTP-t pedig az hozza a növekedés jó részét), európai részvény, pénzpiaci, ingatlan alap(ezzel vigyázni kell mert ha egy éven belül adod el akkor egy csomót levonnak, én megszívtam vele mert nem vettem észre a csillagos apróbetűt), különben jó mert stabil és kicsit többet hoz mint a pénzpiaci. És van valami új tőkegarantált alap is.
A tőzsdézés már drágább buli itt, 1% megbízásonként, tehát összesen 2 egy veszek-eladok, és ahhoz be is kell menni fiókba. Párszor majdnem megőszültem amikor sürgősen kellett volna eladni mert nagyon megindult lefelé az árfolyam de előttem szüttyögött fél órát valami süket mami a tízezer forintjával...

#34 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 10:18

Idézet: Arp - Dátum: 2005. máj. 19., csütörtök - 9:26

Párszor majdnem megőszültem amikor sürgősen kellett volna eladni mert nagyon megindult lefelé az árfolyam de előttem szüttyögött fél órát valami süket mami a tízezer forintjával...

Én egyszer az IEB-nél siettem, de szerencsére fordítva sült el a dolog...
Ment fel a BorsodChem ára, én meg el akartam adni 120xx Ft-ért. Nosza, fel a biciklire, be a bankba, ott meg sor van... Mondom, ha bebukom, akkor felrúgok mindenkit! Azután lett eBrokerem. Na, mire sorra kerültem addigra "sajnos" 13200-ért tudtam csak eladni! Napon belül felment 13300-ra, de utána pár nap alatt majdnem 10000-ig vissza! Akkor volt egy mázlim! :cool:

most, hogy erről beszélünk, lehet én is visszaugrok a tőzsdére, ezen tűnődöm... ;)

#35 Felhasználó inaktív   mizsepizse22 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 10:29

CIB bankba szeretnék én is számlát! Nagyon sok jót hallottam róluk! Szóval akkor ott a netbankon keresztül lehet intézni mindent! Ez korrekt lehet hogy csinálok is náluk egy számlát! Én alapvetően OTP s vagyok, párom Raiffeisen, Citybank Tmobile hitelkártyám van + Aura Jokerem (ez Cetelem azt hiszem), most még csinálok egy CIB-bankosat!

Érdekes dolgok ezek én is gondolokodom mindenen és hogy és mint ...    :think:

#36 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 10:39

A bef. alapba tanulás, próbálkozás szintjén belevághatsz kis pénzzel is, akkorát nem lehet bukni rajta. A barátnőm is adott 120-at hogy csináljak vele valamit, nyaralni biztos nem ennek a hozamából megyünk :) de pont most mondta hogy jó h nálam van különben elköltötte volna hülyeségekre...
Azt ugye tudod hogy van valami havi 120 vagy hány ft-os számlavezetési díj a CIB-nél? De ezzel már jár a netbank, meg az sms kártyás fizetésnél.

#37 Felhasználó inaktív   mizsepizse22 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 19. 11:46

Idézet: Arp - Dátum: 2005. máj. 19., csütörtök - 11:39

A bef. alapba tanulás, próbálkozás szintjén belevághatsz kis pénzzel is, akkorát nem lehet bukni rajta. A barátnőm is adott 120-at hogy csináljak vele valamit, nyaralni biztos nem ennek a hozamából megyünk :) de pont most mondta hogy jó h nálam van különben elköltötte volna hülyeségekre...
Azt ugye tudod hogy van valami havi 120 vagy hány ft-os számlavezetési díj a CIB-nél? De ezzel már jár a netbank, meg az sms kártyás fizetésnél.

Na én is ilyesmire gondoltam ilyen 100-200ezerrel valami jót kezdeni! :D Hogy ne költsem el és ne is biztosításra fizessem ami havi 8 ezer és 20 év múlva lesz 1 millióm! :D :D :D Szóval ja! Most nézegetek utána dolgoknak! A havi 120-500 forint nem sok!

#38 Felhasználó inaktív   Gandalf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 10:37

Idézet: Arp - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:14

Határidős ügylet

yess
"Ha vágyaink lovak lennének, térdig járnánk a lószarban :)"

#39 Felhasználó inaktív   mizsepizse22 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 11:45

Most nézegetem, hogy hogy tudom lekötni a lóvém a bankszámlán, nem is olyan rossz dolog ez! :D

#40 Felhasználó inaktív   olinka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 12:13

Idézet: Buga_Laci - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 12:45

Most nézegetem, hogy hogy tudom lekötni a lóvém a bankszámlán, nem is olyan rossz dolog ez! :D

OTP-hez:
Lehet olyan lekötési megbízást is adni, hogy minden hónap valamelyik napján kösse le az összes pénzt, ami egy adott összeg felett van. Ezt azt hiszem, hogy csak személyesen lehet, a netbankon még nem találtam meg.
Mondjuk a fizetésed után pár nappal mindig lesz 100e Ft a számládon, a többit meg automatikusan leköti.

Ha nagyobb összegről van szó, és tudod, hogy csak 2-3 hétig lesz a pénz a folyószámládon, akkor megéri csináli egy értékpapírszámlát, és ott venni OTP pénzpiaci alapot. Ez kötetlen futamidejű, bármikor visszaváltható. Ilyenkor a felmerülő költségek: az értékpapírszámlára utalás díja, az értékpapírszámla éves díja.
A pénzpiaci alap vásárlás és eladás díjmentes, a pénz visszautalása a folyószámlára szintén.

Téma megosztása:

• (157 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó