HWSW Informatikai Kerekasztal: Tőzsde, befektetés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (157 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tőzsde, befektetés pénz, kockázat, mi és hogy.... Értékeld a témát: -----

#781 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 13. 10:26

nna, árfolyamnyereségadó:  ha a lejáratkor veszed ki a pénzed (ami ugye 10 év), akkor nincs, mert lejárati szolgáltatásnak minősül. ha futam közben akarod kivenni a pénzed, akkor természetesen a termelt nyereség után kell (hívjuk kamatadónak, mert ez az). a befizetett tőkéd után nem, abból csak a szerződésben meghatározott mennyiségű működési költségeket vonják.

mitől lesz tőkegarantált? a kibocsájtó a szerződésben vállal neked garanciát. hogy ez most a biztosító, vagy az alapot kezelő bank/pénzintézet, azt már nemtudom.

Szerkesztette: obersmith 2008. 11. 13. 10:27 -kor

Idézet (*Iguana*)
Ennek kb. annyi köze van a bringázáshoz, mint Obersmithnek.

---------------------------------
aamási szerint világít a szemem ha tökönvernek.

#782 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:21

beidéznék egy kis beszámolót egy hírlevélből, főleg azoknak akik jobban megijedtek a gazdasági helyzettől, vagy kevésbé tudják mi miért is történt, és mire lehetnek kihatásai.

"Mi is a probléma?

Alapvetően az amerikai bankok és pénzintézetek profitéhsége okozta a bajt. Az
USA-ban annyira alacsonyak voltak a kamatlábak és olyan mértékben emelkedtek
az ingatlanárak, hogy egy ingatlanra több hitelt is fel lehetett venni. A hitelek
összege sokszor jócskán meghaladta a fedezetként terhelt ingatlan értékét, később
az amerikaiak már a napi fogyasztásukat is hitelekből fedezték. Majd azért vettek fel
hiteleket, hogy azt máshová befektessék, ugyanis a hitel után fizetett kamat
alacsonyabb volt, mint az ígért nyereség.
A bankok elkezdtek olyan befektetéseket is forgalmazni, melyek az ilyen
hitelkihelyezések nyereségességére épültek. Ezeket összecsomagolták egyéb,
stabilabb befektetésekkel, amelyek így igen kockázatmentesnek tűntek. A világ
minden részén vásároltak magánszemélyek, alapkezelők, bankok, biztosítók,
nyugdíjpénztárak ezekből a „csomagocskákból”.
A probléma akkor kezdődött, amikor az ingatlanok ára esni kezdett, így eltűnt a hitel
mögött álló fedezet. Közben az USA költségvetési problémái a dollár
gyengüléséhez, így a kamatok növekedéséhez vezettek. Egyre több ügyfél kezdte
nem fizetni a hitelt, így nem csak a hitelek dőltek be, hanem ez erre épült
befektetések is: ezek a befektetések akkor nyereségesek, ha mindenki pontosan
fizeti a részleteket. Azok a pénzintézetek, befektetési bankok, akik jelentős
állománnyal rendelkeztek az ilyen típusú befektetésekből, negyedévről negyedévre
dollármilliárdokat buknak rajtuk. Néhányuk ezt kibírja és néhányuk nem.

Kik véreztek el?

Ennek a pilótajátéknak a legnagyobb vesztesei - a rossz, fedezetlen hitelek és a
„nemtörlesztő” ügyfelek miatt - elsőkörben az amerikai, vagy ott jelenlévő
jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetek voltak.

Jelzálogpiaci válság… Veszélyben Ügyfeleim pénze?

Második körben azok a bankok és befektetési alapjaik véreztek el, amelyek komoly
állománnyal rendelkeztek a hitelezésre épült értékpapírokból. Vagy azért, mert
vásároltak, vagy azért, mert kibocsátottak ilyet.
Harmadik körben azok a biztosítótársaságok, amelyek a bankok befektetési
kockázatát úgynevezett befektetési biztosítással védték. (Nem összetévesztendő a
befektetéshez kötött biztosításokkal!!!)

Veszélyben vannak-e az univerzális pénzügyi intézményeink?

Bár komoly veszteségeket könyvelhettek el, mégsem. Azok a bankok és biztosítók
buktak el, amelyek specializáltan egy adott pénzügyi területre koncentráltak és
nagyot markoltak az amerikai jelzálogpiac kínálta lehetőségekből.
Ha figyelmesen olvastad a híreket, akkor láthattad, hogy az ún. befektetési
bankokról van szó, akik nem hagyományos banki tevékenységet folytatnak, hanem
intézményi befektetőket (jellemzően más pénzintézeteket) szolgálnak ki
termékeikkel. Lakossági ügyfeleik nincsenek, betétet nem gyűjtenek, és nem
hiteleznek. Egyszerű halandó közvetlen kapcsolatba nem kerül velük.
Az általunk hagyományosan ismert banki tevékenységeket az úgynevezett
univerzális bankok végeznek. Az ilyen intézmények világszerte sokszor
dollármilliárdokat buktak ezen a válságon. Sokuk persze nehéz helyzetbe is került,
de mivel nem egyfajta banki tevékenységet végeznek, hanem hiteleket nyújtanak, és
főleg betéteket gyűjtenek, nem álhatott elő olyan probléma, mint például a Lehman
Brothersnél. Ő kizárólag befektetési bankként funkcionált, így nem tudta
finanszírozni mérhetetlen veszteségeit.

Biztosítót is érintett a válság?

Igen, de az AIG az USA-ban nem csak hagyományos biztosítási tevékenységet
végezett, sőt egyre inkább nem. Hatalmas mértékben vette ki a részét a jelzálogpiaci
tranzakciókból. No nem életbiztosítással kombinált hiteleket dobott piacra, hanem
kétes besorolású jelzáloghitelek hozamára kötött, bonyolult határidős üzletekben
volt erősen érdekelt. Ugyanúgy, mint a többiek, jókorát vesztett ezen. Emellett
intézményi befektetők részére befektetési biztosítást is kínált az ilyen ügyletekhez.
Ez az, amit a konzervatívabb európai biztosítók nem követek el.

Mikor lesz vége a lejtmenetnek?

Egy dolog, amit érdemes szem előtt tartani: rövid távra ma részvényekbe tenni igen
kockázatos, mert ideges a pénzpiac. Kiderülhetnek még sokkoló hírek. Ráadásul a
fejlett világ gazdaságai lassulnak, ami egy darabig még tőzsdei lejtmenetet sejtet.

A legnagyobb befektetési guruk már vételi lehetőségről beszélnek. Jelenleg sok,
igen értékes vállalat részvényei a korábbi árfolyamok töredékért kaphatók, ez hosszú
távra kiváló beszállási pontot jelenhet. Amennyiben a túlzott reakciók után a piacok
megnyugszanak, és világossá válnak válsághelyzetre adott állami és piaci a
megoldások, az olcsón vásárolt befektetésekkel akár már néhány éven belül is szép
eredmények érhetők el.
De a vérzivataros időkben - akár rövid távra is - tudunk kínálni biztonságos kötvény
vagy pénzpiaci háttérrel rendelkező megoldásokat. Továbbá a válságok kiváló
alkalmat adnak befektetés indítására. A világ egyik legnagyobb pénzügyi zsenije ,
André Kosztolány, után szabadon: A jó befektető hosszú távra vásárol, méghozzá
akkor, amikor mindenki sír, és akkor ad el, amikor mindenki boldog!

És aki a csúcson vett? Mit tegyen most?

Ha nem szállt ki időben, egyet most már ne tegyen, ne realizálja a veszteségét!
Hacsak nem tud óriási kockázatot vállalva napi szintű árfolyam-emelkedésekre
játszva tudatosan ide-oda váltani. Várjon a jobb időkre, ami ugyanolyan váratlanul
köszönt majd be, mint ahogy jött a tavalyi zivatar. A kockázatos eszközökbe, rövid
távra elhelyezett pénzeknek, ha lehet későbbre halasszuk a felhasználását. Aki pedig
hosszú távra tette be eseti díját, nyugodtan alhat, a jelenlegi leértékelődés csak
átmeneti zavart jelent számára."
Idézet (*Iguana*)

#783 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:36

megnéztem, amikről az előzőekben beszéltem (ami jelen esetben a generali global selecionje volt), a Deutsche Bank AG adja a tőkevédelmet.
Idézet (*Iguana*)

#784 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:39

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 9:41

nem olyan időket élünk mint eddig.

van árfolyamnyereségadó is. mértéke megegyezik a kamatadóval.

Ez a tőzsdei ügyletből származó jövedelem adója. Van árfolyamnyereség-adó nevű dolog is, ami 25% (de az kevésbé tipikusabb esetekben él csak).

#785 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 13:26

Idézet: obersmith - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 10:26

mitől lesz tőkegarantált? a kibocsájtó a szerződésben vállal neked garanciát. hogy ez most a biztosító, vagy az alapot kezelő bank/pénzintézet, azt már nemtudom.

:D :D
Ez frappáns volt, de nem ettől lesz tőkegarantált, hanem az eszközöktől, amibe fektetnek.

Vagy szerinted egy alapkezelő vállalna tőkegaranciát egy szimpla alapra? Mondjuk egy részvényalapra?
Nyilván nem, hisz részvényárakat nem tudnak garantálni, saját pénzből meg nem fognak téged kifizetni a végén. Ez nem így működik. :)

#786 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 13:33

Idézet: vipisrac - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 14:26

Ez frappáns volt, de nem ettől lesz tőkegarantált, hanem az eszközöktől, amibe fektetnek.

Vagy szerinted egy alapkezelő vállalna tőkegaranciát egy szimpla alapra? Mondjuk egy részvényalapra?
Nyilván nem, hisz részvényárakat nem tudnak garantálni, saját pénzből meg nem fognak téged kifizetni a végén. Ez nem így működik. :)

hát a technikai hátterét a dolgoknak nekünk nem árulják el, mi csak értékesítjük :D  szóval ebbe nem látok bele. én csak azt tudom hogy jelen esetben egyszer a generali, másodszor a deutsche bank adja a tőkevédelmet, magyarán afelől fájjon az ő fejük ha ilyenre kerül sor. persze más biztosítóknak is vannak ilyen tőkegarantált termékeik. de még egyszer sem került arra sor hogy olyan helyzet állt volna elő hogy egy ilyen termék ne pozitívban végezte volna. szóval ha van valami gazdasági manus ismerősöd akár a generalinál akár valamelyik másiknál (jelenleg mi legalábbis az aegon, az aviva, a generali és a káendhá ilyen termékét értékesítjük), aki ismeri a részletes technikai hátterét, akkor kérdezd őket, én ennél többet neked nemtudok erről mondani, de ha nekem mint pénzügyi tanácsadó-palántának nem hiszed el, akkor úgyis hiába a dolog, mert nem lehet erről téged meggyőzni :D
Idézet (*Iguana*)

#787 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 14:06

Idézet: vipisrac - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 13:26

szoktak kötni tényleges garanciát is azzal aki az alapkezelő mögött áll. :) szal alapeset opciók a hedgelés érdekében + egy garanciavállalás (általában nagyon occsón, inkább csak biztos ami biztos alapon és elsősorban jogi kötelezettség vállalásról szól.
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#788 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 14:21

A Generali és Deutsche Bank csődjéről csak annyit hogy a napokban volt egy cikk a portfolión amiben volt vállalati lista az egyes cégekre kötött nettó CDS állományról. (A CDS- nemfizetési derivatíva. Gyakorlatilag csődvédelem esetére veszik/írják ki.)

A listát a Deutsche Bank vezeti és a 2.,3., 4. helyezett már gyakorlatilag becsődölt/felvásárolták. Nyilván nem azt várom hogy a DB (pláne GE :fear:) csődbe menne, csak próbáltam érzékeltetni hogy mennyire naiv dolog a mostani körülmények között ahhoz hasonló kijelentéseket tenni hogy ha eddig így volt ezután is így lesz.

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#789 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 14:23

tény, de nyilván németország nem fogja hagyni szerintem hogy kvázi a legnagyobb bankjuk elbukjon
Idézet (*Iguana*)

#790 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 18:06

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 14:06

szoktak kötni tényleges garanciát is azzal aki az alapkezelő mögött áll. :) szal alapeset opciók a hedgelés érdekében + egy garanciavállalás (általában nagyon occsón, inkább csak biztos ami biztos alapon és elsősorban jogi kötelezettség vállalásról szól.

Ilyen szempontból mindegy, hogy ki vállalja a garanciát és az hányadik a mögöttes sorban. A lényeg, hogy kockázatos alapra (gyakorlatilag minden normál értékpapír alap ilyen), aminél senki nem tud árakat garantálni, arra senki nem is fog vállalni.

Ezért mondom, hogy csak a struktúrából eredő garancia esetén (tehát ha maguk az eszközök adják) van tőkegarancia.

Az opciós példa, amit ismerek:

Induló tőke mondjuk 100, zártvégű, 3 év.
Kötnek egy opciót valamire... ennek van egy díja. Mondjuk legyen 20. A többi 80 meg megy betétbe mondjuk 10%-kal.
Az opciónak (klasszikusan, az egyszerűség kedvéért) két kimenete van: vagy nyernek vele X-et vagy 0 az eredmény.

Ennek megfelelően lejáratkor az eszközérték kétféle lehet 80*1.1^3+(0 vagy X): 106.48+X vagy 106.48.
Ebből visszakapod a 100-at tutira, plussz X egy részét, ha nem nulla. :) A 6.48-ból meg kijöttek a díjak, költségek.

Durván leegyszerűsítve...

Obersmith, én mindent elhiszek, csak épp nem hinni akartam, hanem tanulni... hátha van más jellegű konstrukció is.

Azt viszont végre te hidd el, hogy egészen biztos, hogy valami eleve tőkegarantált struktúra van az ilyen alapokban. Így működik. Máshogy akármelyik bankról is beszélnél meg akármilyen historikus adatokról ki a fene vállalná a garanciát? Meg ki venné meg ilyen "mindegy hogyan, de garantálják, az legyen az ő problémájuk" alapon adott garancia mellett? Te megvennéd?

Ilyen alapon én is indíthatnék egy tőkegarantált alapot. 20 éves részvényalap. Az ilyen időtávon gyakorlatilag recessziótól függetlenül ki van zárva, hogy ne lenne nyereséges. Én is tudom, te is tudod. De azt is, hogy ha mégsem jönne be először a világtörténelemben, akkor egy árva fillérem nincs visszafizetni a garantált összeget.

Megvennéd és miután aláírtam a garanciát azt mondanád, hogy visszafizetni majd "az én bajom lesz"? :) Szerintem ez téged nem nyugtatna meg.

Ha valamikor, akkor épp most a 80-100 éves pénzintézetek bedőlésekor kellene megváltoznia az ilyen hozzáállásnak. Attól, hogy régi, dollármilliárdok és "hozzáértők" állnak valami mögött látható, hogy semmit nem jelent, ha maga az eszközállomány nem tartalmazza eredendően a biztos fundamentális hátteret. Épp azok dőltek be, akik olyan "eszközt" vettek, amik többszörösen körbe voltak biztosítva és a lánc végén a nagy semmi állt, nem fundamentum.

Szerkesztette: vipisrac 2008. 11. 13. 18:07 -kor

#791 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 18:25

Idézet: vipisrac - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 18:06

[...]

tök jól leírtad :respect:

garanciával kapcs meg ugyanúgy gondolkodunk. :) csak háttérinfóként írtam erről. engem is érdekelnek a struktúrált termékek. kár hogy a halandó ügyfél nem látja a mögöttes szerkezetet. persze ennek is megvan a maga logikája... a legtöbb embert ez nem érdekli és nehezen is érthető.

#792 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 18:56

Idézet: vipisrac - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 19:06

Ilyen szempontból mindegy, hogy ki vállalja a garanciát és az hányadik a mögöttes sorban. A lényeg, hogy kockázatos alapra (gyakorlatilag minden normál értékpapír alap ilyen), aminél senki nem tud árakat garantálni, arra senki nem is fog vállalni.

Ezért mondom, hogy csak a struktúrából eredő garancia esetén (tehát ha maguk az eszközök adják) van tőkegarancia.

Az opciós példa, amit ismerek:

Induló tőke mondjuk 100, zártvégű, 3 év.
Kötnek egy opciót valamire... ennek van egy díja. Mondjuk legyen 20. A többi 80 meg megy betétbe mondjuk 10%-kal.
Az opciónak (klasszikusan, az egyszerűség kedvéért) két kimenete van: vagy nyernek vele X-et vagy 0 az eredmény.

Ennek megfelelően lejáratkor az eszközérték kétféle lehet 80*1.1^3+(0 vagy X): 106.48+X vagy 106.48.
Ebből visszakapod a 100-at tutira, plussz X egy részét, ha nem nulla. :) A 6.48-ból meg kijöttek a díjak, költségek.

Durván leegyszerűsítve...

Obersmith, én mindent elhiszek, csak épp nem hinni akartam, hanem tanulni... hátha van más jellegű konstrukció is.

Azt viszont végre te hidd el, hogy egészen biztos, hogy valami eleve tőkegarantált struktúra van az ilyen alapokban. Így működik. Máshogy akármelyik bankról is beszélnél meg akármilyen historikus adatokról ki a fene vállalná a garanciát? Meg ki venné meg ilyen "mindegy hogyan, de garantálják, az legyen az ő problémájuk" alapon adott garancia mellett? Te megvennéd?

Ilyen alapon én is indíthatnék egy tőkegarantált alapot. 20 éves részvényalap. Az ilyen időtávon gyakorlatilag recessziótól függetlenül ki van zárva, hogy ne lenne nyereséges. Én is tudom, te is tudod. De azt is, hogy ha mégsem jönne be először a világtörténelemben, akkor egy árva fillérem nincs visszafizetni a garantált összeget.

Megvennéd és miután aláírtam a garanciát azt mondanád, hogy visszafizetni majd "az én bajom lesz"? :) Szerintem ez téged nem nyugtatna meg.

Ha valamikor, akkor épp most a 80-100 éves pénzintézetek bedőlésekor kellene megváltoznia az ilyen hozzáállásnak. Attól, hogy régi, dollármilliárdok és "hozzáértők" állnak valami mögött látható, hogy semmit nem jelent, ha maga az eszközállomány nem tartalmazza eredendően a biztos fundamentális hátteret. Épp azok dőltek be, akik olyan "eszközt" vettek, amik többszörösen körbe voltak biztosítva és a lánc végén a nagy semmi állt, nem fundamentum.

riszpekt, és nem is vitatkozni akartam. felvetettem a kérdéseidet kolegáimnak is, de ők sem tudtak bővebbet mondani erről (azokse akik már 10 éve értékesítenek), szóval erről bővebbet nemtudok mondani neked. de szerintem te vagy az első az ők és az én ügyfeleim közül aki ilyen tüzetesen kíváncsi erre :D
Idézet (*Iguana*)

#793 Felhasználó inaktív   ZXer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 20:05

Idézet: obersmith - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 14:33

de még egyszer sem került arra sor hogy olyan helyzet állt volna elő hogy egy ilyen termék ...

Egész szép kis válságot sikerült összehozni "olyan még nem volt...", "úgy se lesz olyan, hogy...", "ha eddig nem, akkor már csak nem pont most..." és hasonlóan kezdett mondatokkal megtámogatott "innovatív pénzügyi termékekkel".

De nem baj, építsük csak tovább erős gazdaságunkat úgy, hogy se a közvetítő, (bocsánat, "tanácsadó") se a vevő nem tudja, hogy mi van az éppen eladott papír mögött, eddig is nagyon bejött...

#794 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 20:58

Idézet: ZXer - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 21:05

Egész szép kis válságot sikerült összehozni "olyan még nem volt...", "úgy se lesz olyan, hogy...", "ha eddig nem, akkor már csak nem pont most..." és hasonlóan kezdett mondatokkal megtámogatott "innovatív pénzügyi termékekkel".

De nem baj, építsük csak tovább erős gazdaságunkat úgy, hogy se a közvetítő, (bocsánat, "tanácsadó") se a vevő nem tudja, hogy mi van az éppen eladott papír mögött, eddig is nagyon bejött...

ha kötekedni kívánsz, ne itt tedd.
Idézet (*Iguana*)

#795 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 21:02

előbb kicsit szarul éreztem magam, amikor megláttam (long poziból) hogy a dow 8k alatt van, most meg +2,3%
picit mintha csapkodnának. először kib*szták a longosokat, aztán megszivatták a shortosokat, mindenki örül tutira :D
van még pont 1 óránk hogy ismét 8k alá menjen, és zárhasson ott. de remélem nem ez lesz.

én hülye holnap reggel nyelvvizsgázok, erre nyitvahagyta némi long pozit, hogy legyen min izgulni :p
félek, hogy ha végeztem akkor nem fogom kibírni hogy ne menjek be a melóhelyre...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#796 Felhasználó inaktív   obersmith 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 21:22

Idézet: WiZARD - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 22:02

előbb kicsit szarul éreztem magam, amikor megláttam (long poziból) hogy a dow 8k alatt van, most meg +2,3%
picit mintha csapkodnának. először kib*szták a longosokat, aztán megszivatták a shortosokat, mindenki örül tutira :D
van még pont 1 óránk hogy ismét 8k alá menjen, és zárhasson ott. de remélem nem ez lesz.

én hülye holnap reggel nyelvvizsgázok, erre nyitvahagyta némi long pozit, hogy legyen min izgulni :p
félek, hogy ha végeztem akkor nem fogom kibírni hogy ne menjek be a melóhelyre...

ne merj az elkövetkezendő 24 órában se kávét se redbullt inni, mert még a végén elvisz a szívroham :D
Idézet (*Iguana*)

#797 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 21:51

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 9:53

...értem, hogy nem 'konyhapénz' de ha mondjuk néhány hónap múlva el akarod költeni a pénzed valami másra akkor gyakorlatilag az 1-2 napos hullámokat tudod meglovagloni, annak meg laikus outsiderként túl sok értelme sincs, meg nagy mázlistának kell lenni hogy időben belenyúlj és közben ne forduljon meg a piac. amit most csinálnak néhányan az kb azzal egyenértékű h bemegy egy kaszinóba és felteszi a pénzét piros vagy feketére, csak az utóbbinak h bejön valamivel nagyobb a valószínűsége.

Na, szinte ugyanezt akartam leírni. :)  :up:
Wherever you go, go with all your heart.

#798 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 22:03

+6,75%
normálisak ezek?
most csak azért vagyok ideges, hogy miért nincs több longom mint amennyi :p
(na meg a dolláromat nem konvertáltattam ma 217es árnál, mert lusta voltam átmenni másik szobába szólni :( )
nembaj, reggel nyitóba veszek kis otp-t asszem. csak el ne basszák a gyorsjelentéssel....

Szerkesztette: WiZARD 2008. 11. 13. 22:06 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#799 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 00:09

Idézet: vipisrac - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 8:10

MOL: Olajcég, olaj szakad, hosszú távon nyilván a recessziós hatás itt is jelentős lesz (ahogy az olaj árán is látszik) de ezen kívül más saját hír rossz nem nagyon érintette, nekem most szimpibb, mint az OTP. Szigorúan szvsz.

"Robin Hood adó" érinti. Egyébként nem rossz cég, a jó kézpénztermelés miatt arra fókuszálnék én is többek között.

Szerkesztette: Hasse 2008. 11. 14. 00:12 -kor

#800 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 00:32

Megjelent az OTP gyorsjelentés

Téma megosztása:

• (157 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38