Tőzsde, befektetés pénz, kockázat, mi és hogy....
Elküldve: 2008. 11. 25. 19:43
USA meg a szokásos, ide-oda, most épp megy át pluszba megint ahogy elnézem. De hát két órával a zárás előtt még háromszor szívrohamot kaphat shortos-longos egyaránt
Elküldve: 2008. 11. 25. 19:56
A citis álhírben meg az a durva, hogy 1-2 szó lecserélésével akár igaz is lehetne.
Félelmetesen életszerű.
Elküldve: 2008. 11. 25. 20:01
reggel nyitó vásárlással jól megszopattam magam.
aztán sikerült még usa-t is belongolni, ráadásul 3x tőkeáttétes etf-fel
végül lett szerencsére jobban sikerült kötésem is, dow meg megint mingyá -1%...
Elküldve: 2008. 11. 25. 20:09
Idézet: WiZARD - Dátum: 2008. nov. 25., kedd - 20:01
reggel nyitó vásárlással jól megszopattam magam.
aztán sikerült még usa-t is belongolni, ráadásul 3x tőkeáttétes etf-fel
végül lett szerencsére jobban sikerült kötésem is, dow meg megint mingyá -1%...
Durva nap volt akkor.
Olaj tényleg nagy mínuszban, de még 50 felett. EUR/USD meg 1.3 felett. Dow, S&P pedig egyensúlyozgat az ellenálláson. Lefordul vagy megy tovább?
Mondjuk most már maradhatnának felette. Ne egy csúnya lefordulással menjenek már el ünnepelni.
szerk: Zutty!
Szerkesztette: vipisrac 2008. 11. 25. 20:16 -kor
Elküldve: 2008. 11. 25. 20:50
holnapra tuti esés várható az én indikátorom alapján
update: dow mintha életre kapott volna...
Szerkesztette: WiZARD 2008. 11. 25. 21:11 -kor
Elküldve: 2008. 11. 25. 21:11
Egyébéként jó lenne ha végre 8500/850 felett bírnának zárni a jenkik, mert akkor tényleg rajtpisztoly az egész világnak. Ez a mostani szenvedés nem tetszik, egyébként meg vicces hogy bármit beír az ember róluk, fél óra múlva a totál ellenkezője lesz
Elküldve: 2008. 11. 25. 21:15
Ha felette maradnak akkor is csak szenvednek láthatóan.
Jobb lett volna ha kiessük magunkat és aztán mehetett volna idén a a maradék időre az up.
Középtávon meg szvsz úgyis marad a medve. Funda alapon semmi jó nem történt az elmúlt időben és itt hónapokra kell gondolni. Ma is csak a kiszórt dollár-százmilliókról volt szó.
Szerkesztette: vipisrac 2008. 11. 25. 21:18 -kor
Elküldve: 2008. 11. 25. 23:19
Nézz körül ismerősök körében, akik nem foglalkoznak vele, nem értenek hozzá. Néha tudatosul bennük a hírek alapján hogy az OTP "olcsó" és kábé ennyi, pedig ekkora szakadás után alaposan be kéne legyenek sz**va, az állásuk miatt.
Ugyanígy az indexek már rég masszív emelkedésben lesznek, mire megnyugszanak és újra kiengedik a majd csak jövő év elején megszorított nadrágszíjukat.
Akár trendforduló van végre, akár csak átmeneti emelkedés, már három napja tart és így itthon is lesz még egy vélhetően jó szerdánk, akár délután is, meg talán csütörtökön se tujunk be attól, hogy az usákok zárva tartanak. Ennek csak a shortosok nem örülnek szerintem
Elküldve: 2008. 11. 26. 00:20
remélem holnap is tud még emelkedni, hogy kellően önellentmondásos legyek, longba várom
Elküldve: 2008. 11. 26. 01:00
A tőzsde a jövőt árazza, ez igaz, de nézzünk már körbe. Egyelőre kb. csak elkezdődött a recesszió. Ingatlan, hitelválság, pénzintézeti problémák, stb... ezek voltak eddig, a reálgazdasági problémákba még csak belekóstoltunk az utóbbi 1-2 hónapban pár gyárleállással, első rosszabbul sikerült negyedéves jelentésekkel, profit warningokkal és egyebekkel. És ha jól viselkednek, akkor hoz a télapó frissen nyomott, fedezetlen pénzt a tüneti kezelésre. Pl, hogy a GM ne jelentsen csődöt 1 hónapon belül. De ez még mindig csak tüneti kezelés. Ettől függetlenül indul majd a leépítés és a fogyasztásvisszaesés, de profit az nem lesz így sem (nemhogy egyre növekvő extraprofit, mint eddig), max túlélés... a "lefelezett" gyárral. Mindenhol, de hogy a konkrét példánál, a GM-nél maradjunk: ti mire tippelnétek, mikor lesznek újra felfutó GM újautó eladások? Évek...
Szóval trendforduló itt nem lehet, erre a nyakamat rátenném. Majd 1 év múlva szétnézhetünk talán, hogy árazza-e a tőzsde jó előre (szintén évben mérve) a stabilizációt...
És akkor csak a most látható/várható reálgazdasági problémákról beszéltünk. A szimpla fogyasztás-termelésvisszaesés-recesszió hármason kívül szerintem még két dolog fogja komplikálni a témát:
1. A pénzügyi problémák továbbgyűrűzése, lásd hatalmas, fedezetlen pénzpumpálás. A hitellel indult a probléma, és most is hosszútávú fedezetlen pénzhalmok állnak a megoldás mellett. Pontosabban nem csak ez, mert ugye Obama már előállt valós gazdaságélénkítő tervekkel is, de a tűzoltáshoz ez is kell... illetve eddig kb. csak ez történt, tűzoltás pénzzel.
2. Plussz ha mégis sikerül gazdaságot pörgetni, akkor a technológia és a nyersanyag is probléma lehet. Az egy jó dolog, hogy végre ezzel álltak elő, de véleményem szerint a régi formában (Hummerral meg plazmatv-vel) már nem lehet felpörgetni, mert ha sikerülne is, pár év múlva egy energiaválságban találjuk magunkat (lehet, hogy ettől függetlenül is). Ha pedig nem a régi út a megoldás, akkor éles technológiai váltás is kell, ami pedig szintén nem lesz egyszerű - attól függetlenül, hogy bizonyos (összeesküvés)elméletek szerint már ott áll a garázsban a vízmeghajtású autó meg a fosszilis energiát világszinten hatékonyan leváltó geotermikus erőmű.
A másik pontra még külön reagálnék.
Mármint, hogy azotpmilyenolcsómár!
Átlagos városbeli mozgással naponta kb. 5-10 emberrel találkozom, akiktől ezt hallom. Villamoson, metrón, boltban, aluljáróban is, esküszöm. De ezt én nem keverném ide a tőzsde mechanizmusai közé. Ha egy szóval kéne jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy szimplán f*szság.
Ugyanaz a totális sötétség, amivel bármelyik ember a pénzügyekhez hozzááll. Igaz ez az egész világra, hisz látható, hogy a sok hülye miatt (is) került a gazdaság ebbe a helyzetbe. Azok, akik nem tudták, hogy hol a határ a jelzáloghitelekkel (itthon jenhitelek, stb), új autókkal, lakásokkal, stb... most ugyanazok nem látnak tovább, csak addig, hogy húdeoccsóazotp, meg azotépésosemegytönkre! És ez a látásmód a magyarokra meg aztán hatványozottan igaz. A leghalványabb elképzelésük sincs arról, hogy mi a helyzet, mi várható és kb. 0 racionális, átgondolt érvük van a vételre. (Viszont az ügyeskedés, vissza nem térő alkalmak kihasználása meg a vérünkben van...) Nem mondom, bevállalható a vétel tiszta fejjel is, mert valóban nagy a hozam/kockázat arány, de mondjuk 10 évig nélkülözhető pénzzel. Szerintem 1000-ből 2 ilyen vevő van mostanában. A fele két hét alatt akar duplázni a másik fele, meg hosszabb távon... de átgondolatlan jövőképpel és ha esetleg 1-2 év múlva sincs 4000 felett akkor már húzná a száját és hiányozna neki a pénz.
Szóval 998-nál nem a ráció döntött. Csak a fenti "alapos" érvek vannak mögötte, hogy ennél csak többet érhet meg úgyse megy csődbe, hisz 30 éve oda jár.
Azt már esélytelen elmesélni, hogy egy OTP milyen profitokat hozott eddig és milyen kilátásai vannak a recessziós időszakra és utána, esetleg, hogy milyen valós likviditási veszélyek álltak fenn az elmúlt napokban. Maga a recesszió sem teljes érthető, de azért a Híradóban látható gyárbezárások és többezressével elbocsátott emberek azért talán már felfoghatóak.
...gondolnám én, de egyelőre az utca emberén ezt a felismerést nem látom tömegével. Idén karácsonykor még lesz hitel meg lcd tv is a fa alatt. Még mindig...
Elküldve: 2008. 11. 26. 12:06
ha tévedek, és újabb mélypont jön, akkor keményen szopok a longjaimmal.
otp-t jelenleg az utolsók közt vennék. ugyan itt magyarországon rendben van, de a külföldi leányvállalataiba sok pénzt kell pumpálnia.
nem azt mondom hogy csődbe fog menni, de nem hiszem hogy újra szárnyalni fog.
mint ahogy írod, 10 éves távon talán, de vannak számomra biztosabbnak tűnő cégek...
Elküldve: 2008. 11. 26. 12:11
Idézet: WiZARD - Dátum: 2008. nov. 26., szerda - 12:06
Pl.? (budapesti tőzsdén)
Elküldve: 2008. 11. 26. 12:23
Idézet: Sipi- - Dátum: 2008. nov. 26., szerda - 12:11
mtelekom, jó nyereség termelő, osztalék fizetés, hitelekkel is egész jól állnak.
állami nyomda, bár az nem túl likvid, és következő választásoknál fidesz bekavarhat neki. bár elvileg velük is egész jóban vannak. nem nagyon van adósságuk, jó cashflow
de mol-t is inkább vennék mint otp-t, vagy richteren is elgondolkoznék.
Elküldve: 2008. 11. 26. 13:54
Persze, lehet felfelé kör is. Azt elfelejtettem leírni, hogy emelkedő altrend bármikor lehet. Akár hosszabb is. Szóval a csökkenő trendet nem úgy értettem, hogy évekig esés folyamatosan. Ilyen felfelé fordulók lehetnek és lesznek is.
Elküldve: 2008. 11. 26. 14:04
Idézet: vipisrac - Dátum: 2008. nov. 26., szerda - 13:54
bármi lehet, ha biztosan tudnám, akkor $ milliárdos lennék
Elküldve: 2008. 11. 26. 14:18
Idézet: WiZARD - Dátum: 2008. nov. 26., szerda - 14:04
Te is?
Elküldve: 2008. 11. 26. 16:10
Idézet: WiZARD - Dátum: 2008. nov. 26., szerda - 12:23
állami nyomda, bár az nem túl likvid, és következő választásoknál fidesz bekavarhat neki. bár elvileg velük is egész jóban vannak. nem nagyon van adósságuk, jó cashflow
de mol-t is inkább vennék mint otp-t, vagy richteren is elgondolkoznék.
MTelekom-ból vettem is. Egyszer nyertem rajta egy keveset, majd a követekző adagot amit vettem (ugyanúgy 599-ért) most is őrzöm még.
Richter tényleg nem rossz, ha nézi az ember folyamatosan az árfolyamokat, mert +-1000 forint símán lehet napon belül. Viszont drága egy részvény is már. Abból is szereztem már pici nyereséget tegnap, de Richter-em is van még a tarsolyban (drágábban vettem, mint most van így még nem adom el).
MOL eléggé lement. Nem tudom mikor megy vissza a 13-15ezres környékre :confused:
Nyomda... Hmm... Elgondolkozni lehet, hogy érdemes rajta, nem tudom, hogy hogy állnak.
Elküldve: 2008. 11. 26. 16:46
www.radioQ.hu
Elküldve: 2008. 11. 26. 17:11
Idézet: Harlequin - Dátum: 2008. nov. 26., szerda - 16:46
Na ja.
Ha meg másik nap vettünk volna, akkor -20%.
Ilyen alapon GM-et is lehetett volna venni. Volt egy nap amikor 1.7 volt az alja és 4 dollár a teteje. Csak ott meg percre pontosan kellett venni, eladni.

Súgó
A téma zárva.