HWSW Informatikai Kerekasztal: Tőzsde, befektetés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (157 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tőzsde, befektetés pénz, kockázat, mi és hogy.... Értékeld a témát: -----

#1821 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 25. 09:47

Idézet: Sipi- - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 9:06

Ha 610-ig elemenne az nekem már jó volna :)

sőt, még nézegettem, ha a piac fordulna, és menne fel, akkor 650-700 is könnyen elérhető imho.
de így első körben, mostani helyzetben 600-620. szerintem.

kezd elegem lenni, abból hogy mindenhonnan az szól, hogy szegény devizahitelesek, és segíteni kell nekik...
nekem ki segít? én tőzsdei spekuláción buktam, ők devizaspekuláción buknak. sőt ők tőkeáttéttel csinálták.

Szerkesztette: WiZARD 2009. 02. 25. 09:56 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1822 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 10:23

Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 10:47

nekem ki segít? én tőzsdei spekuláción buktam, ők devizaspekuláción buknak. sőt ők tőkeáttéttel csinálták.

Te tudnál hol lakni spekuláció nélkül? Én nem...
Te önként mentél a piacra, nekünk nem volt más választásunk...
Te tudsz valamit a pénzpiacról és a saját tudásodat vizsgáztattad a piacon, nekünk a bankosok mesélték, hogy a CHF, JPY hitel a tuti...

Soroljam még? ;)

Amúgy nekem, mint deviza lakáshitelesnek az a véleményem, hogy NEM kell megsegíteni, a bankokat kell nagyobb versenyre bírni és inkább a gazdaságot kellene feléleszteni, hogy az emelkedő törlesztéseket tudja fizetni az is aki most megszorul (legyen újra munkahelye)...

#1823 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 10:26

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 10:23

Te önként mentél a piacra, nekünk nem volt más választásunk...
Te tudsz valamit a pénzpiacról és a saját tudásodat vizsgáztattad a piacon, nekünk a bankosok mesélték, hogy a CHF, JPY hitel a tuti...

forinthitel?
nekem azt mesélték, hogy jó a tőzsde, és gazdag leszek tőle
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1824 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 10:31

Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 11:26

forinthitel?

Forinthitel THM-je mennyi is volt 1-2 éve (na nem a "csakújlakásraszocpollal", hanem a mindenki számára hozzáférhető)? És a franké? :think:

Neked azt mondták a brókercégnél hozzáértő emberek, hogy "jó a tőzsde, és gazdag leszek tőle"? Mert akkor nem jó helyre mentél be... ;)

#1825 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 10:36

Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 10:26

forinthitel?

Ja.
Illetve nekem pl. volt választásom is: nem vettem lakást, mert pont amiatt nem akartam eladósodni, amit ma már a saját bőrünkön tapasztalunk a válságban.

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 10:31

Forinthitel THM-je mennyi is volt 1-2 éve (na nem a "csakújlakásraszocpollal", hanem a mindenki számára hozzáférhető)? És a franké? :think:

Nem ez a lényeg. Ha "drága" volt a forinthitel, akkor egyszerűen nem szabad felvenni.
Ha a svájci frank hitel pedig olyan árf. és kamat mellett nem volt drága, de most az, akkor is ugyanez a helyzet...

Ennyi "felelősséggel" én is vehetnék még fel akár most is egy hitelt. Lakásra vmi nagy összegűt, mert még megvan az állásom a válság ellenére is... ebből kiindulva rosszabb már nem lehet, hátha meglesz még 35 évig...
Az EUR is 300, ennél már biztos csak jobb lesz...
A maradék pénzemből meg veszek egy Porschét, mert olcsón szórják őket, biztos van/lesz vmi egyet fizet kettőt kap akció.... meg az olaj/benzin sem drága.
:)

Ettől függetlenül én mindig azt mondom, hogy sajnos nem lehet elengedni a (hitel miatt) bajba jutottak kezét. Ők sem statisztikai adatok, amit azzal el lehet intézni, hogy túlvállalták magukat és most bűnhődjenek. De a feltétel nélküli segítség sem megoldás. Sajnos a bajban lévő hitelesek többet költöttek, mint amennyit lehetett volna... nyilván a rendszer is hibás, hogy ezt engedte: a köcsög bankok ugye... de én pl. egyedül is beláttam, őszinte, jólelkű bankárok segítsége nélkül is, hogy nem tehetem meg. És ez azért fordítva is igazságtalan: hogy ennek ellenére a hiteles ül a saját lakásban én meg nem.

Szerkesztette: vipisrac 2009. 02. 25. 10:44 -kor

#1826 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 10:40

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 10:31

Neked azt mondták a brókercégnél hozzáértő emberek, hogy "jó a tőzsde, és gazdag leszek tőle"? Mert akkor nem jó helyre mentél be... ;)

igen, pont ezért spekuláció a devizahitel, hisz nyereség reményében (kisebb thm) vállalod be a bizonytalant, ráadásul tőkeáttéttel.

(valójában nem mondta ezt nekem senki. )
de attól, hogy xy azt meséli valamire hogy jó, nem kell feltétlen elhinni. vagy ha azt mondja neked egy kútfúró, hogy "ugorj a kútba, jó az neked" akkor beleugrasz?

#1827 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 10:46

Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 11:40

igen, pont ezért spekuláció a devizahitel, hisz nyereség reményében (kisebb thm) vállalod be a bizonytalant, ráadásul tőkeáttéttel.

(valójában nem mondta ezt nekem senki. )
de attól, hogy xy azt meséli valamire hogy jó, nem kell feltétlen elhinni. vagy ha azt mondja neked egy kútfúró, hogy "ugorj a kútba, jó az neked" akkor beleugrasz?

Most direkt nem érted amit mondok?

A BANKban mondta a BANKos néni, akinek EZ A SZAKMÁJA, tudod, HITELTANÁCSADÓ, hogy a CHF hitel a tuti! Ez azért más mintha xy azt mondja, hogy ugorjak a kútba, nem? A kútfúrók pedig általában nem mondják, hogy ugorj bele...

Bocs, a meredek hangvételért... :peace:

#1828 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 10:52

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 11:36

Ja.
1) Illetve nekem pl. volt választásom is: nem vettem lakást, mert pont amiatt nem akartam eladósodni, amit ma már a saját bőrünkön tapasztalunk a válságban.

2) Nem ez a lényeg. Ha "drága" volt a forinthitel, akkor egyszerűen nem szabad felvenni.
Ha a svájci frank hitel pedig olyan árf. és kamat mellett nem volt drága, de most az, akkor is ugyanez a helyzet...

2+1) Ennyi "felelősséggel" én is vehetnék még fel akár most is egy hitelt. Lakásra vmi nagy összegűt, mert még megvan az állásom a válság ellenére is... ebből kiindulva rosszabb már nem lehet, hátha meglesz még 35 évig...
Az EUR is 300, ennél már biztos csak jobb lesz...
A maradék pénzemből meg veszek egy Porschét, mert olcsón szórják őket, biztos van/lesz vmi egyet fizet kettőt kap akció.... meg az olaj/benzin sem drága.
:)

3) Ettől függetlenül én mindig azt mondom, hogy sajnos nem lehet elengedni a (hitel miatt) bajba jutottak kezét. Ők sem statisztikai adatok, amit azzal el lehet intézni, hogy túlvállalták magukat és most bűnhődjenek. De a feltétel nélküli segítség sem megoldás. Sajnos a bajban lévő hitelesek többet költöttek, mint amennyit lehetett volna... nyilván a rendszer is hibás, hogy ezt engedte: a köcsög bankok ugye... de én pl. egyedül is beláttam, őszinte, jólelkű bankárok segítsége nélkül is, hogy nem tehetem meg. És ez azért fordítva is igazságtalan: hogy ennek ellenére a hiteles ül a saját lakásban én meg nem.

1) Aha. És akkor hol laksz? Albérletben? Az olcsóbb? Mert ugye ha másik városban dolgozol, mint ahol laknak pl. a szülők, akkor valahol lakni kell...

2) Akkor a piaci forinthitel havi törlesztése 131k volt. Az államilag támogatott 77k. A CHF alapú 60k. Most, a 203 Ft-os CHF árfolyammal volt a törlesztés 80k. Ez alapján eddig pozitívban vagyok.

2+1) Most lehet, hogy racionális lenne pl. CHF alapú jelzálog hitelt felvenni, ha úgy ítéled meg, hogy ennél rosszabb már úgysem lesz. Vagy ha kell a lakás... (van egy rokon, akiknek költözni kellene nagyobb helyre, mert meglett a második gyerek is, "felelőtlenek" voltak, hogy a válság előtt gyereket csináltak. :omg:)

3) Márpedig nem szabad azt üzenni, hogy "csinálj akármilyen butaságot, majd az állam megment", mert akkor ezt ki is fogják használni az emberek és az államnak nincs annyi pénze, hogy mindenkit megmentsen...

#1829 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 11:14

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 10:52

1) Aha. És akkor hol laksz? Albérletben? Az olcsóbb? Mert ugye ha másik városban dolgozol, mint ahol laknak pl. a szülők, akkor valahol lakni kell...

Albérlet.
De rossz a felvetés. Nem az a kérdés, hogy melyik az olcsóbb (hosszú távon), hanem, hogy melyikre van pénze az embernek rövid távon. Ha a hitelre nincs, mert
a, felment a törlesztő az árfolyam, kamat miatt
b, mert nincs munkája (és ugye ezt mindkettőt elég nehéz 20-30 évre megmondani előre)
akkor nincs és marad a többi megoldás... ez a hitel+lakásvétel nem kényszer akkor sem. Ilyen alapon mondhatnánk azt is, hogy pár afrikai falu is jobban járna panellakásokkal, mert annál olcsóbb nincs. Meg nem értem mit rohangálnak 40 éves dzsipekkel, mikor van 5L-t fogyasztó hibrid...
(Nekem meg speciel az lenne a legolcsóbb megoldás, ha saját, geotermikus meg napelemes házam lenne és függetleníteném magam egy rakás energiaszámlától... mégsem lesz ilyenem.)

Idézet

2) Akkor a piaci forinthitel havi törlesztése 131k volt. Az államilag támogatott 77k. A CHF alapú 60k. Most, a 203 Ft-os CHF árfolyammal volt a törlesztés 80k. Ez alapján eddig pozitívban vagyok.

Megint rossz a felvetés. Nem azt vitattam, hogy nem jobb a CHF hitel, még most is jobb, mint a HUF. Veled nincs is baj, ha tudod fizetni. Azokkal van, akik úgy vették fel, hogy a 60k-ra kalibrálták magukat. Úgy semmi gond nincs, ha vki 131k-s HUF hitelt is fel tudta volna venni, de helyette "nyerészkedésből" a 60-80 (esetleg a későbbiekben 90-100?) CHF hitelt vette fel.

Idézet

2+1) Most lehet, hogy racionális lenne pl. CHF alapú jelzálog hitelt felvenni, ha úgy ítéled meg, hogy ennél rosszabb már úgysem lesz. Vagy ha kell a lakás... (van egy rokon, akiknek költözni kellene nagyobb helyre, mert meglett a második gyerek is, "felelőtlenek" voltak, hogy a válság előtt gyereket csináltak. :omg:)

Azt csak viccnek szántam. Aki most venne fel államcsőd veszélyben devizahitelt az elmebeteg. A válságban csak egy biztos dolog van: hogy nincs biztos dolog. :)

Idézet

3) Márpedig nem szabad azt üzenni, hogy "csinálj akármilyen butaságot, majd az állam megment", mert akkor ezt ki is fogják használni az emberek és az államnak nincs annyi pénze, hogy mindenkit megmentsen...

:up:
Konkrétan egyébként semmi pénze nincs. De ha lenne sem jó az elv, hisz az állam pénze az enyém (nem hitelesé) is.

#1830 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 11:44

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 10:46

Most direkt nem érted amit mondok?

A BANKban mondta a BANKos néni, akinek EZ A SZAKMÁJA, tudod, HITELTANÁCSADÓ, hogy a CHF hitel a tuti! Ez azért más mintha xy azt mondja, hogy ugorjak a kútba, nem? A kútfúrók pedig általában nem mondják, hogy ugorj bele...

Bocs, a meredek hangvételért... :peace:

értem

a BANKban a BANKos néni, akinek EZ A SZAKMÁJA, hogy HITELTANÁCSADÓ, és azért KAPJA A PÉNZÉRT MERT RÁBESZÉL MINDENFÉLE HITELRE, TE MEG A NYERESÉG REMÉNYÉBEN BELEUGRASZ.

itt ha valaki valamit nem ért, az te vagy. hisz a KÚTFÚRÓNAK A KÚTFÚRÁS a SZAKMÁJA, nem pedig xy... és persze hogy nem mondja, hisz belefulladsz és nem fizeted ki  :Đ, hitelt meg ígyvagyúgy tuti kifizeted max nincs mit enned, vagy elveszik amit fedezetként betoltál.

písz van meg minden, nem téged támadlak, csak úgy általánosságban mondom, mert engem is támogathatna az állam :)

Szerkesztette: WiZARD 2009. 02. 25. 11:45 -kor

#1831 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 11:50

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 11:14

[...]Aki most venne fel államcsőd veszélyben devizahitelt az elmebeteg. [...]

Ezt kifejtenéd?

#1832 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 12:14

ukránok egyre jobban állnak....

#1833 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 12:15

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 12:14

Albérlet.
De rossz a felvetés. Nem az a kérdés, hogy melyik az olcsóbb (hosszú távon), hanem, hogy melyikre van pénze az embernek rövid távon. Ha a hitelre nincs, mert
a, felment a törlesztő az árfolyam, kamat miatt
b, mert nincs munkája (és ugye ezt mindkettőt elég nehéz 20-30 évre megmondani előre)
akkor nincs és marad a többi megoldás... ez a hitel+lakásvétel nem kényszer akkor sem. Ilyen alapon mondhatnánk azt is, hogy pár afrikai falu is jobban járna panellakásokkal, mert annál olcsóbb nincs. Meg nem értem mit rohangálnak 40 éves dzsipekkel, mikor van 5L-t fogyasztó hibrid...
(Nekem meg speciel az lenne a legolcsóbb megoldás, ha saját, geotermikus meg napelemes házam lenne és függetleníteném magam egy rakás energiaszámlától... mégsem lesz ilyenem.)

Megint rossz a felvetés. Nem azt vitattam, hogy nem jobb a CHF hitel, még most is jobb, mint a HUF. Veled nincs is baj, ha tudod fizetni. Azokkal van, akik úgy vették fel, hogy a 60k-ra kalibrálták magukat. Úgy semmi gond nincs, ha vki 131k-s HUF hitelt is fel tudta volna venni, de helyette "nyerészkedésből" a 60-80 (esetleg a későbbiekben 90-100?) CHF hitelt vette fel.

Azt csak viccnek szántam. Aki most venne fel államcsőd veszélyben devizahitelt az elmebeteg. A válságban csak egy biztos dolog van: hogy nincs biztos dolog. :)

:up:
Konkrétan egyébként semmi pénze nincs. De ha lenne sem jó az elv, hisz az állam pénze az enyém (nem hitelesé) is.

Valóban, ha azt nézzük, hogy 131k HUF hitel, vagy 60k CHF hitel, de csak 80k van a törlesztőre, akkor valóban nagyon kockázatos. Bár ha azt is belevesszük, hogy azt mondja a muki, hogy "1-2 évig nem legy árfolyam gond, addigra meg többet fogok keresni", akkor bizony könnyen meg tudja/tudta szívni...

#1834 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 13:39

Idézet: Sipi- - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 11:50

Ezt kifejtenéd?

Nincs konkrét tól-ig magyarázatom, mert nem értek hozzá.
Csak azt látom ami van:
-a jelenlegi hiány és adósság az egekben
-átstrukturálásra, tehát, hogy megforduljon a folyamat és hiánycsökkenés legyen, szinte semmi esély. normális javaslat még nem érkezett rá
-egyébként nem is biztos, hogy van jó program (csak esetleg jobb, mint a mostaniak), mert ráadásul eleve most lenne szükség nagyobb kiadásokra és/vagy engedményekre, a gazdaság felpörgetéséhez
-egy olyan gazdasághoz, ami nem most van leállóban a válság alatt, hiszen eddig sem működött
-látható, hogy semmi bizalom felénk, állampapírpiac halott, ft szarul áll, pedig a hiteles devizakitettség óriási, rv piac is halott

Gyakorlatilag én ezekből, valamit pár hozzáértő írásából és véleményéből azt látom, hogy reálisan Mo-t most egy dolog tartja életben, "az EU úgysem hagyja bedőlni - vég nélkül kapják a hiteleket" gondolat.
Ez viszont szerintem bármikor megváltozhat, ha kicsit mélyülni kezdenek a problémák és esetleg kevesebb figyelem/pénz jut a csatlakozókra. Gyakorlatilag már most is látni erre utaló jeleket: IMF hitel... mármint nem az amit ők adnak, hanem amit kaptak! Stb...

Nem azt mondom, hogy csőd lesz, de ha egyáltalán időnként felmerül a kérdés és foglalkozni kell vele, már az is gáz. Biztosra építeni ilyen környezetben hosszú időre nem lehet.

Szerkesztette: vipisrac 2009. 02. 25. 13:45 -kor

#1835 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 15:01

Amire viszont nem számítottam, hogy ma így megadjuk magunkat a tegnapi usa emelkedés után.
Harmatgyenge ez a BUX. Az OTP is, érdemes megnézni az utóbbi 1.5 hetet és az alapján eldönteni, hogy ki száll be. Nagyon rosszul fest... és akárki mondja, hogy nincs funda alapja, szerintem hosszú távon van sajnos az is. :(

#1836 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 15:06

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 13:39

Gyakorlatilag én ezekből, valamit pár hozzáértő írásából és véleményéből azt látom, hogy reálisan Mo-t most egy dolog tartja életben, "az EU úgysem hagyja bedőlni - vég nélkül kapják a hiteleket" gondolat.

1 hete volt talan egy cikk a HVG-ben ahol olyanokat is fejtegettek mar, hogy pont Mo fogja izombol lehuzni a kornyeket, es az EU-t is jocskan megbillentve.

Amugymeg tenyleg elmebetegek orszaga Mo. Hitelre hitelt felvenni es mindent ebbol megoldani... sejtheto volt, hogy egyszer valami megborul.
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#1837 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 15:24

Böszmeség.
De nem csak itt.

Nyilasi - 2009.01.20.  Vége a majomparádénak:  "Utánam a vízözön"

Szerkesztette: vipisrac 2009. 02. 25. 15:24 -kor

#1838 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 15:44

QCOR shortomat zártam. :) nem akartam "greedy" lenni, mert annak nincs jó vége, de ahogy elnézem esik tovább.
tegnap a nap végén megshortoltam a GS-t és a BK-t + LHCG és AFAM 3 napja (asszem).
tegnapelőtt záráskor közel a minimumhoz vettem SSO-t (17,7-ért), tegnap zárás előtt eladtam 19,1-ért. :) mák.

Szerkesztette: fLeSs 2009. 02. 25. 15:54 -kor

#1839 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 15:59

Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. febr. 24., kedd - 14:45

MOL-t nem kéne shortolni 9.4-ről?

kellett volna...

#1840 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 16:04

Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 15:59

kellett volna...

Én megmondtam. :)

Na de viccen kívül, az is isteni nagy mák, hogy a shortom nem zártam... tudta a franc, hogy így megadja magát ma... Egy mai 11200-as nyitással mekkorát lehetett volna kaszálni...

Én meg csak helyben járok 2 hete, egyik nap nyerő, másik nap csökken.

Téma megosztása:

• (157 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.