Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 10:52
1) Aha. És akkor hol laksz? Albérletben? Az olcsóbb? Mert ugye ha másik városban dolgozol, mint ahol laknak pl. a szülők, akkor valahol lakni kell...
Albérlet.
De rossz a felvetés. Nem az a kérdés, hogy melyik az olcsóbb (hosszú távon), hanem, hogy melyikre van pénze az embernek rövid távon. Ha a hitelre nincs, mert
a, felment a törlesztő az árfolyam, kamat miatt
b, mert nincs munkája (és ugye ezt mindkettőt elég nehéz 20-30 évre megmondani előre)
akkor nincs és marad a többi megoldás... ez a hitel+lakásvétel nem kényszer akkor sem. Ilyen alapon mondhatnánk azt is, hogy pár afrikai falu is jobban járna panellakásokkal, mert annál olcsóbb nincs. Meg nem értem mit rohangálnak 40 éves dzsipekkel, mikor van 5L-t fogyasztó hibrid...
(Nekem meg speciel az lenne a legolcsóbb megoldás, ha saját, geotermikus meg napelemes házam lenne és függetleníteném magam egy rakás energiaszámlától... mégsem lesz ilyenem.)
Idézet
2) Akkor a piaci forinthitel havi törlesztése 131k volt. Az államilag támogatott 77k. A CHF alapú 60k. Most, a 203 Ft-os CHF árfolyammal volt a törlesztés 80k. Ez alapján eddig pozitívban vagyok.
Megint rossz a felvetés. Nem azt vitattam, hogy nem jobb a CHF hitel, még most is jobb, mint a HUF. Veled nincs is baj, ha tudod fizetni. Azokkal van, akik úgy vették fel, hogy a 60k-ra kalibrálták magukat. Úgy semmi gond nincs, ha vki 131k-s HUF hitelt is fel tudta volna venni, de helyette "nyerészkedésből" a 60-80 (esetleg a későbbiekben 90-100?) CHF hitelt vette fel.
Idézet
2+1) Most lehet, hogy racionális lenne pl. CHF alapú jelzálog hitelt felvenni, ha úgy ítéled meg, hogy ennél rosszabb már úgysem lesz. Vagy ha kell a lakás... (van egy rokon, akiknek költözni kellene nagyobb helyre, mert meglett a második gyerek is, "felelőtlenek" voltak, hogy a válság előtt gyereket csináltak.

)
Azt csak viccnek szántam. Aki most venne fel államcsőd veszélyben devizahitelt az elmebeteg. A válságban csak egy biztos dolog van: hogy nincs biztos dolog.
Idézet
3) Márpedig nem szabad azt üzenni, hogy "csinálj akármilyen butaságot, majd az állam megment", mert akkor ezt ki is fogják használni az emberek és az államnak nincs annyi pénze, hogy mindenkit megmentsen...

Konkrétan egyébként semmi pénze nincs. De ha lenne sem jó az elv, hisz az állam pénze az enyém (nem hitelesé) is.