Idézet: sutyi^ - Dátum: 2007. márc. 4., vasárnap - 22:03
BSOD - Blue Screen of Death, magyarán a közkedvelt kékhalál.

Szerintem csak beképzeled magadnak a problémákat
Ezen a topikon már-már vallásos áhitattal övezett glória veszi körül a Creative termékeket. Nem lehet hiba a driverben, mert Creative. Ha valaki "mást vall", akkor az gaz gyaur és a gyehenna tüze égesse meg. Nézzem meg a specifikációkat, van Crystalizer, hát nem elég nekem? Meg DSP is van. És vannak effektek és EAX 5.0 és még ki tudja mi (van).
Ha pedig felvázolom, hogy nekem nincs igényem ilyenre, csak sima 2.0 hangkártyát szeretnék normális driverrel (értsd kő stabil, bármi is történik, például hangot kell lejátszani), akkor én vagyok a problémás ember. Elhiszem, hogy a marketing nagy úr, de az fontos lenne, hogy ne nyeljen le az ember bármit, amit a reklámosok ránk próbálnak erőltetni.
Mindazonáltal tiszteletben szeretném tartani a rajongói fórum fogalmát is. Ha valaki kiad 30e+ kreditet egy kártyára és annak szép színes doboza van és mindenféle feliratok is vannak, akkor fogékony lesz a mítoszra, hogy ettől egy jobb korszak hajnalát pillantja meg.
De azért el kellene gondolkozni azon, hogy miért is jutott el odaáig a világ, hogy egy jól bejáratottnak hitt rendszert az operációs rendszert fejlesztő óriás masina hirtelen nem támogat a jövőben. Alighanem megelégelték, hogy nincs rendes (értsd stabil, nem színes-szagos, villogó csúszkás és kijelzős) driver. Ha már monopol helyzetben van a hangkártyákat gyártó "beszállító", akkor az "OEM" (vagyis a vevő, akinek a beszállító egy alrendszert ad, ez lenne a hangkártya, ami ma már szerves része egy számítógépnek) nagyon is jogosan várja el, hogy a silány alrendszer ne veszélyeztesse az instabilitásával a fő rendszert. Legfőképpen egy olyan új rendszert ne tudjon rossz hírbe hozni, amit az alapjaitól írtak újra és sok év munkájával fejlesztették ki.
Ha kijön a Vista, az emberek alapvetően bizalmatlanok lesznek. Ezért mindennek klappolnia kell. Ha az új csoda multimédia felület néha "megbicsaklik" a hangkártya miatt, akkor óriási erkölcsi kár éri a fejlesztőket, a végfelhasználó ugyanis nem fog tökölni azon, hogy miért rángat a hang, ő csak azt fogja nézni, hogy szar az új Vista, még a hang sem megy. Bezzeg a régi XP-n semmi gond nem volt. És akkor oda a bizalom.
Azt is át kellene gondolni, hogy idejekorán megkapták a specifikációkat, amihez lehet igazítani a drivert, biztosan kaptak egy feltételrendszert. Ezt viszont tojtak betartani, tehát a megrendelő úgy döntött, hogy akkor majd indulunk a nulláról, mert nem készült el időre a stabil driver. A release határidők merevek, a beszállító dolga az, hogy időben elkészüljön.
Ennyi a történet szerintem, a Creative elcseszte, de nagyon és most a felhasználók isszák meg a levét. Mert a sok játékos elvárná, hogy a csili-vili "profi" driver működjön az új rendszer alatt is. Igaz, hogy az XP tök jól megy még, de az új játékok majd csak Vista alatt jönnek ki és nekik kell a csoda térhang és az ekvalizeres "Sony Trinitron hang" is. És szegények most csak pislognak, hogy hirtelen cserben hagyta őket az a gyártó, akinek bizalmat szavaztak és kemény delláért megvették a termékeit. Mert hiába ízzik a DSP a gépben (mint a galagonya), ha nem használja ki a rendszer és szoftverből generál mindent.
Innentől az egész azon múlik, hogy a piaci igényeket hogyan sikerül igazítani a multiknak. Ha a gamer társadalom tudja érvényesíteni az akaratát, akkor idővel lesz "normális" driver Vista alatt is, de arra még várni kell. Addig pedig majd csak üresben ketyegnek ezek a kártyák. Ez pedig nagy kiszúrás.
Én igazából drukkolok nektek, hogy legyen újra support, mert komoly pénzekért vettétek meg a felszerelést és járna is nektek a támogatás. Ha a Creative eddig nem volt kreatív és csak ült a babérokon, akkor most nagyon-nagyon gyorsan üssön össze normális meghajtókat és adja ki, mert vastagon múlik rajtuk is a jelenlegi helyzet fonáksága.
És várom azt is, hogy legyen valami értelmes alternatíva, mert a verseny végső soron nekünk kedvezne.
Remélem, hogy nem volt sértő, amit írtam és hamar lesz nektek végre újra hangkártyátok.
Üdv!
.
.
.