Forma 1 III.
Elküldve: 2005. 05. 30. 16:55
Elküldve: 2005. 05. 30. 17:02
Idézet: Piftuka
Talán nem ártana a hozzászólásaimat visszaolvasnod úgy 2 évre visszamenőleg (de legalább az elmúlt futamokkal kapcsolatban), aztán láthatod, hogy a topicban nem sok nálam objektívebb ember írogat!
Ezt sajnos nem lehet bizonyítani, hogy akkor ha úgy lett volna mit reagálnál
Idézet
A valódiakat én is elismerem. Ez MS 7 címéből 4, amit én elismerek. És sosem mondtam, hogy szar pilóta, viszont, hogy mindenkinél jobb, azt tagadom, és azt is, hogy bárkinek ad 1mp-et körönkért azonos autóval.
Idézet
Én sem mondom, hogy hibás volt, nem hibás volt, hanem alattomos. És én egy ilyennek nem fogok szurkolni. És igen, egy kissé rossz szemmel nézek azokra, akiknek az ilyen húzások beleférnek, mert innen már csak egy lépés a Ferrarimentalitás.
Idézet
Magyarázatot követelek!
Elküldve: 2005. 05. 30. 18:26
Idézet: Piftuka
És éppen ezért ez nem "hősi tett, tökösség" volt a részükről, hanem felelőtlen ostobaság. És ezért nem értem a "Micheline monnyon le! Le a szabályzattal!" típusú hozzászólásokat az eset kapcsán.
Ha ne adj' Isten Kimi meghalt volna, akkor azért ő és/vagy a csapata lett volna felelős csak és kizárólag.
A verseny legnagyobb szerencséje nem is az, hogy Alonso nyert, hanem az, hogy nem így történt.
Egyébként éppen ezért voltam a múltkor mérges Briatore-ra, amikor Alonso-t idő előtt (a SC alatt) kihívta tankolni. Mi is könnyen így járhattunk volna, mert a nehéz súly miatt az autó zabálta a gumikat.
Akko annyival "megúsztuk", hogy Alono a biztos második helyét negyedikre cserélte. De óriási felelőtlenség volt a taktika akkori megváltoztatása!
a csapatok és a pilóták feladata a versenyzés, és nem a taktikázás. a verseny szempontjából semmilyen kivetni valót nem látok a döntésben. nyilván 1 ember nem lett volna, aki megmondja pontosan, hogy kibírja-e a gép vagy nem. úgy látták, hogy kibírja! 1 körrel tévedtek! ez is azt mutatja, hogy eléggé határeset volt a dolog. azt pedig, hogy veszélyes, nyilván tudták. és ezzel elértünk ahhoz a ponthoz, amiben esetleg igazad adnék neked, miszerint nem kellett volna balesetet kockáztatniuk.
nos Kimi nyilván benne volt a döntésben, hiszen ő vezetett. Dennisék max tolni tudták volna a kocsit, ha Kimi azt mondja, hogy ő nem megy tovább. a mások veszélyeztetése szintén fennáll, de ezt azért nem érzem drámainak, mert ez a sport erről szól! valszeg 1000 hasonló eset volt már, amiről nem tudtál/nem tudtunk, mert nem volt ilyen látványos külső jele. ennyi erővel eljuthatnánk oda is hogy a mérnökök a felelősek, mert ha 3x vastagabb anyagból 3x erősebb felfüggesztést csinálnak, akkor nem törik le semmilyen esetben. csak akkor nem az F1-ben lennénk...
Idézet: Diablovazze
Idézet: Carmaged
Nézőpont kérdése.
Idézet: pitius
Szal a szándékosság itt nem áll fenn, csak annyiban, hogy utólagosan a legrosszabb megoldást választották.
Jelzem nekem az ominózus FA vs. DC incidens óta nem szimpi a spanyol srác(még mindig fel tudom idézni Palik Laca mérhetetlenül gúnyos kacaját, miszerint FA hogy megetette a vén rókát...)
nekem már előtte sem tetszett. bár akkor még nem is annyira ő maga, hanem a körülötte már akkor - jórészt alaptalanul - gyülekező istenítők. az incidens viszont nálam is vízválasztó volt. ott kiderült milyen az alapmentalitása, és az ritkán változik meg...
Idézet: pitius
Új javaslat...egyenként nyomja le minden versenyző a távot, aztán hirdessenek végeredményt...
Sőt..nevezzen minden real F1 pilóta a HWSW F1 bajnokságba...így nem lesz semmilyen sérülése sem senkinek
Idézet: foxyr
A williamstol is ugy nyilatkoztak, hogy ok is igy cselekedtek volna hasonlo helyzetben...
A mák pedig akkor is mák
Schuminak tobb mint 2evig nem volt problemaja a kocsival, most Alonso van hasonlo helyzetben...
így van. mindenki bevállalta volna. még talán a ferrari is...
a máknak pedig semmi köze a versenyzőhöz. éppúgy MS-nél mint FA-nál. ez is egy jó meglátás.
csak meg kell nézni RB-t és most Fisico-t.
sajnos mind2 esetben bajlós előjelek vannak:
-FA-ról és a szimpla mákjairól már kezdenek a régi MS beidegződésű "azért van szerencséje, mert ő 3x okosabban megy, mint más és jobban kíméli az autót"
-Fisico pedig RB-re kezd hasonlítani. ha még pár versenyen hasonlóan jut neki a "szerencséből", azon is el lehet gondolkodni, hogy milyen az a másik Renault...
Elküldve: 2005. 05. 30. 18:26
Idézet
Ha a fogyasztáson nem változtatnak, akkor 180-240 literes tank kell ami túl sok helyet foglal és túl nehéz.
Ha visszaveszik a fogyásztást, hogy elég legyen 120 liter, akkor pedig fing gyengék lennének a kocsik.
Engedni kell a tankolást és a kerékcserét is.
Jövőre a 2.4-es motor egy vicc lesz. Jóhogynem 1.4-es diesel kocsikkal versenyeznek.
Szerintem nyugodtan visszahozhatnak...'90-es evekben sem volt tankolas...es megis nagyon jo futamokat csinaltak....igy legalabb lassabbak is lennenek a kocsik...1-2mp-cel lassabbak lennenek??Kit erdekel? Azokkal az idokkel is tobb mp-cel gyorsabbak, mint akar a 6-7evvel ezelotti kocsik.
Elküldve: 2005. 05. 30. 18:27
Az első Trulli esete. Ha nem lett volna Kimi elszállása, nem szorulna ennyire háttérbe. Abszolút méltánytalannak tartom az eljárást, főleg a Monacoban történtek után. Ezen a fórumon is felmerült annak a kérdése, hogy sem Sumák, sem Alonso manőverével nem juttatta előnyhöz magát (ami Alonso esetén főleg erős csúsztatás, nem is kérdéses). Trulli mit vétett, hogy tönkrevágták a versenyét
A másik persze Kimi. Megint kezdünk túlzásokba esni, persze szerintem. Nem tartom egyáltalán súlyos felelőtlenségnek a csapat döntését. A történtek fényében könnyebben okoskodunk, nem feltétlen azt kellett várni, hogy szétrobban a felfüggesztés. Ott van Massa. Őt is ki lehetett volna hozni, próbálta neki tovább nyomni, amikor szétszakadt a köpeny, nem történt semmi világrengető, szétcsapta az első szárnyat. Ebből is lehetett volna csűnya dolog, mondjuk 250-nél szakad, leveri az egész elejét, mitöbb az neki csapódik a hátsónak, Massa meg elszáll, mint ősszel a darvak. Benn van a játékba. Mégse fikázza senki őket, hogy milyen életveszélyes játszma volt.
Lassíthatott volna. Hát persze..., de mennyire? 200-as átlagtempónál (ex-has) nem bírja a felfüggesztés, 150-nél (amivel mellesleg 3. lett volna, kb.) meg igen? Ezt ki tudja :confused:
Különben is, tudjuk azt, hogy más, kissé elfékezett, kockás gumikkal nem ért be? Szerintem más is produkált már 2-3 ilyen elfékezést egy versenyen, mégse lett nyílt törése az autó jobb mellső lábának. Azért ha kicsit figyelünk, látjuk, hogy mennek át ezek a gépek a rázóköveken, mit bírnak ki egy verseny alatt, elég komyoly biztonsági tényezővel számolhatnak. Hogy lehet azt pontosan előrejelezni, hogy az anyag most fárad el, nem 10 kör múlva. Erre nem elég még az a komoly telemetria sem. Ez egy kemény teszt volt, ami sok tanulságot hozott, remélhetőleg minden csapat számára.
Egyébként amíg nem olvastam Kimi nyilatkozatát, teljesen máshogy láttam az ok-okozati összefüggéseket, lehet hogy tökéletes hülyeség, de leírom a feltételezést:
Ugye KR abban a nyújtott jobbosban elfékezte magát, ez lehetett a saját hibája, a gépé, mindegy (utólag persze tudjuk, hogy Kimié), és kapott bőven a felfüggesztés is ekkor, nos én úgy gondoltam, főleg a visszatéréskor a pályára, mivel a füvön nem tökéletes a lassítás. Szóval arra gondoltam, hogy ez a megpadkáztatott jobb első felfügg. adott a gumiknak, kölcsönösen nyírták egymást, és a gumi nyert.
Egyébként grat Coulthardnak, meg azért Alonsonak, Baricsnak és Heidfeldnek is. Bevallom DC egyre nagyobbra nő a szemembe, (hát igen GI, úgy néz ki, én is tévedtem vele kapcsolatba, emberből gyúrtak engem is.)
Szerkesztette: Tinca 2005. 05. 30. 18:48 -kor
Elküldve: 2005. 05. 30. 18:40
Idézet: foxyr - Dátum: 2005. máj. 30., hétfő - 19:26
Emlékeztek, amikor Prost kacsázott, meglötyögtette a tankot, hogy beérjen
Persze a futamok ettől még nem lennének olyan jök, mint 86 körül, de ennél rosszabbak sem.
Elküldve: 2005. 05. 30. 19:02
Idézet
Én mondjuk még csak homokozó-májer voltam
Valszeg a nagycsapatok a V10 Minardinál-Jordannél 8 hengerrel is gyorsabbak lesznek...
GP2-ben V8-as, de 4000 kcm-es motorokat használnak, 580 körüli pacikkal. Most ~10 seccel lassabbak az élcsapatoktól. Szerintem ennyit nem fognak lassulni F1-ben, azt a FIA se szeretné...
Szerkesztette: lacaman 2005. 05. 30. 19:05 -kor
Elküldve: 2005. 05. 30. 19:51
Idézet: lacaman - Dátum: 2005. máj. 30., hétfő - 20:02
A HONDA már megcsinálta a V8-át, és állítólag ki is próbálta.
+3 sec-et diagnosztizáltak a japánok egy teszt alkalmával.
Ez valószínüleg le fog menni 1,5-2 sec-re.
Ergó nem lesznek sokkal lassabbak. Persze kérdés az, hogy marad e a 2 hétvégés motorszabály?
Elküldve: 2005. 05. 30. 20:07
Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. máj. 30., hétfő - 20:51
Azt hallottam, hogy két szezonosra változtatják :Đ
Elküldve: 2005. 05. 30. 20:21
Elküldve: 2005. 05. 30. 20:29
Elküldve: 2005. 05. 30. 20:31
Idézet: Mumia - Dátum: 2005. máj. 30., hétfő - 21:21
Nem a tapadás miatt nem lehet előzni, hanem az indokolatlanul nagy hátsó légterelők miatt.
Egyszerüen olyan zavaró légörvényeket keltenek maguk mögött a kocsik, hogy képtelenség valakinek a seggében autózni.
Sennáék idejében pont azért lehetett előzni, mert az aero nem volt ennyire előtérben a leszorító erő és a tapadás miatt.
Ma lágy gumi és baromi nagy leszorító erő kell... de ennek a hátránya a zavaró légörvények és az ebből következő "vonatozás".
Megoldás: slick gumik vissza és a motorerőböl visszavenni. (tehát én támogatom a V8-as 2,4 lityós mocikat!)
De ha marad az aero (főleg a hátsó szárnyak nagysága) akkor továbbra sem lesz előzés.
Elküldve: 2005. 05. 30. 21:27
Elküldve: 2005. 05. 30. 21:42
annyit megjegyeznék, hogy a merci is kipróbálta az új blokkot...
Bár jó lenne legalább fixen tudni, hoy jövőre mit kívánnak meg a szabályok.
Egy biztos, hogy ismét, mint mindig és minden téren csak szarul dönt az FIA...
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector
Elküldve: 2005. 05. 30. 21:43
Idézet: Konor - Dátum: 2005. máj. 30., hétfő - 22:27
Szigorúan laikusként válaszolva: sztm lehet kereket cserélni, esőgumit felrakni amint arra a verseny felügyelői (vagy valaki kompetens egyén) engedélyt adnak.
Elküldve: 2005. 05. 30. 21:50
Ez önmagában hülyeség, már megbocsájts...
Idézet
Minél nagyobb a légterelő, annál nagyobb vákuumot generál.... az már más kérdés, hogy ezek JELENLEGI kialakítása nem ezt teszi és itt a gond...
Legyen nagy spoiler.. ez kell a nagy szélárnyékhoz...
Csak ne legyen benne aerodinamika, hanem úgy mint régen... olyan sík legyen, mint a vasalódeszka.
És akkor lesz előzés...
Ez volt sennáék idejében...
Az aerodinamikát kell hozzá korlátozni. De NEM a méretet.
Lehet ezt akartad leírni, csak nem ezt sikerült.
A slick gumi jó ötlet.
A 3000-es mocikat sok dologgal meglehetett volna fogni. Majd részletezem. De a 2.4 sem rossz megoldás.
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector
Elküldve: 2005. 05. 30. 22:13
Szerinte pedig shumi sem azért csúszot meg, mert a pálya megette az összes létező gumifajtát...
Ez már kezd szánalmas lenni...
Elküldve: 2005. 05. 30. 22:14
Idézet: GI - Dátum: 2005. máj. 30., hétfő - 22:50
A 3000-es mocikat sok dologgal meglehetett volna fogni. Majd részletezem. De a 2.4 sem rossz megoldás.
Én még mindig azt tartanám a legjobb ötletnek, ha nem a méretet meg a típust korlátoznák, hanem meg lenne mondva, hogy fékpadon max 800Le, és hogy ezt elektromos hajszárító motorral érik el, vagy felhúzós rugóval az mindenkire rá lenne bízva.
Idézet
Legyen nagy spoiler.. ez kell a nagy szélárnyékhoz...
Csak ne legyen benne aerodinamika, hanem úgy mint régen... olyan sík legyen, mint a vasalódeszka.
És akkor lesz előzés...
Ez volt sennáék idejében...
Igen, nem a mérete miatt van a baj, hanem a kialakításuk miatt. 90-es évek elején sem voltak kisebbek a légterelők, csak olyan volt mint egy doboz egy 90°-tól eltérő él sem volt benne.
Elküldve: 2005. 05. 30. 22:19
Idézet: JoCkAs - Dátum: 2005. máj. 30., hétfő - 23:13
Szerinte pedig shumi sem azért csúszot meg, mert a pálya megette az összes létező gumifajtát...
Ez már kezd szánalmas lenni...
Ajjajj, mindjárt jön a szabályváltoztatás

Súgó
A téma zárva.