HWSW Informatikai Kerekasztal: Apple Mac OS X III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (149 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Apple Mac OS X III.

#681 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 22. 08:15

Idézet: ventata - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 22:02

Nem tudom használt-e valaki közületek MAC OS 9-et, vagy korábbit. Na ott aztán zero multitask volt. Azaz faszántosan megállt az egyik applikáció, ha esetleg "multitaskban" egy másikat elindítottál. Na az hányás volt, annál még a win95 multitaskja is jobb volt.

Nekem van egy G3-as iBook-om (300 mhz - 192 MB RAM), de ott sem probléma több gigányi adatot átmásolni, miközben PS-ozik és mp3-as zenéket hallgat az ember.
Multitask az OS9-en is van/volt.

Szóval ezt nem értem. :)
Szvsz még a System 7.0-ásnál is volt multitask. (1993)

Szerkesztette: RDaneel_hu 2005. 06. 22. 08:17 -kor

RDaneel_hu

#682 Felhasználó inaktív   ventata 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 08:36

Nekem ezt 8.6-on és 9.0 is csinálta különböző hardvereken. Mondjuk Photoshopot nem használtam és itt mindenki arra hivatkozik, amikor a multitaskról van szó, hogy közben a Photoshop így meg úgy mit csinál. Szóval nem tudom. Elvileg tök mindegy a multitask szempontjából, hogy milyen szoftver fut, mindegyiknek rendesen kellene futnia. Nálam - ha jól emléxem, mert már elég régen volt - simán megállt mondjuk ha böngésztem akár IE, akár Netscape browserrel minden más a háttérben. Ja és ezt két külön hardveren is tapasztaltam, szóval nem a vassal volt a gond - úgy tűnik.
Vén Tata
(öreg vagyok én mán ehhez....bezzeg az én időmben!)

#683 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 08:44

Idézet: Thoty - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 23:05

Kezdő mac userként lenne pár kérdésem:
A gép, amit vettem egy Powermac G3-300 -as, 512 rammal. Tudom, hogy nem egy csúcsmasina, de csak ismerkedni akarok a rendszerrel, kicsit belekóstolni a Mac világába, erre meg jó. Naszóval a benne lévő 6Gb-os vinyót első héten kicseréltem egy  40Gb-osra, telepítettem is rá frissen Tiger-t. Viszont azt vettem észre, hogy ezzel a vinyóval lassabban indulnak a programok. pl. opera8 a 6Gb-os vinyoval 4-5mp alatt, míg ezzel a vinyóval 12-15mp alatt indul el. de más programokkal is ilyen a helyzet. Létezik erre valamilyen megoldás?

2.Ki lehet valahogy deríteni egy dmg-ből hogy az bootolható e vagy nem? ugyanis akartam egy másik partícióra OS9-et telepíteni, de nem hajlandó a gép a cd-ről bootolni, hiába nyomom a C-t. Vagyis volt egy amelyikről bootolt, fel is települt, de utána nem volt hajlandó arról a partícióról bootolni, hiába választottam ki. Lehet probléma hogy a 3. partícióra akartam felrakni?

3.Ikonok kinézetét hogyan tudom megváltoztatni? nem igazán találok erre alkalmas állítási lehetősége

egyelőre ennyi  :respect:  a válaszokat köszi előre is

1. A winchester problémádra biztosan nem tudok választ adni de elképzelhető, hogy a lassulás a kisebb allokációs egységeknek köszönhető.
Nem tudom, hogyan volt megformázva a 6 gigás és a 40 gigás.
Ezt neked kellene megnézned - ments el egy nagyon rövid text-filet, és nézd meg hány kb-ot foglal el a vinyódon.
Ha túl kicsi (4 KB), akkor talán lehet növelni - de ha Disk Utility-vel formáztad meg a vinyót, akkor ez az App szvsz automatikusan állítja be ezt a paramétert is.
Egyáltalán ez most SCSI vagy ATA?  :confused:

2. Szerintem nem lehet. Ki kell írni CD/DVD-re és ki kell próbálni.
Azonban jó ha a DMG file-okat Disk Utility-val írod ki és nem Toast-al, különben nem lesz Boot-olható.

3. Get info file (ALMA + I) és az ablak felső részében klikk az ikonra - innentől kezdve van copy/paste lehetőség.
RDaneel_hu

#684 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 08:45

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 9:15

Multitask az OS9-en is van/volt.

Szóval ezt nem értem. :)
Szvsz még a System 7.0-ásnál is volt multitask. (1993)

sajnos ez tévedés.

multitask mint olyan szó szerint nemvolt, ugyanis a macOS egészen a tizes verzióig task-switching rendszerben müködött, ami konyhanyelven irva annyit jelent, hogy mindig az aktiv task kap prioritást, a többivel nem, vagy csak nagyon ritkán foglalkozott a rendszer.

erre jó példa volt, hogy egy háttérbe tolt kitömörítés ugyanolyan lassu volt egy mc68040 processzoron, mint egy (akkor még csodának számitó) G3-on.

szerk: IGAZI multitasking 1993-ban az amigákon volt, normális prioritásszintekkel, korrekt erőforráskezeléssel. ott a gond a memóriafregmentálódás miatt volt, ugylátszik semmi sem tökéletes :)

Szerkesztette: kAy 2005. 06. 22. 08:49 -kor

*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#685 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 08:46

Idézet: ventata - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 9:36

Nekem ezt 8.6-on és 9.0 is csinálta különböző hardvereken. Mondjuk Photoshopot nem használtam és itt mindenki arra hivatkozik, amikor a multitaskról van szó, hogy közben a Photoshop így meg úgy mit csinál. Szóval nem tudom. Elvileg tök mindegy a multitask szempontjából, hogy milyen szoftver fut, mindegyiknek rendesen kellene futnia. Nálam - ha jól emléxem, mert már elég régen volt - simán megállt mondjuk ha böngésztem akár IE, akár Netscape browserrel minden más a háttérben. Ja és ezt két külön hardveren is tapasztaltam, szóval nem a vassal volt a gond - úgy tűnik.

Lehet.

De akkor a probléma a rendszereddel volt.
Biztosan van/volt multi az OS 9 Classic-ban, ezt bármikor demózom neked. :)
RDaneel_hu

#686 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 08:48

Idézet: kAy - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 9:45

sajnos ez tévedés.

multitask mint olyan szó szerint nemvolt, ugyanis a macOS egészen a tizes verzióig task-switching rendszerben müködött, ami konyhanyelven irva annyit jelent, hogy mindig az aktiv task kap prioritást, a többivel nem, vagy csak nagyon ritkán foglalkozott a rendszer.

Szerintem nem azon van a hangsúly, hogy volt e preemtiv vagy 'mittodomén' milyen multitask - mert ha akarsz ezen is vitázhatunk - hanem azon, hogy leáll e a többi alkalmazás, amikor egy másikat futtatok vagy sem.

Nem áll le. Szerintem. :)
RDaneel_hu

#687 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 08:58

Veletlenul nem a SCSI cuccokkal probaltak ellensulyozni ezt a problemat az OS X elott?

#688 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 09:14

Idézet: ion - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 9:58

Veletlenul nem a SCSI cuccokkal probaltak ellensulyozni ezt a problemat az OS X elott?

Fene tudja. :)

Az utolsó (gyári) SCSI támogatás valamelyik beige G3-as gépben volt, ha jól emlékszem a 333-as toronyban.
De már az is hybrid volt, mert a CD-ROM és a vinyók is ATA cuccon csücsültek, SCSI mint opcionális lehetőség az alaplapon volt. A gyári vinyó azonban már ATA alapú. (EIDE) :)
Jah... ez 1998-ban történt, 3 évvel az első OSX kiadása előtt.

De az is biztos, hogy az SCSI jobb volt, valahogy sokkal elkülönültebben tudott müködni a rendszertől.
Valaki majd biztos megmondja, de asszem a PIO és ATA dolgok közt is volt egy olyan különbség, hogy míg a PIO-nál volt CPU zabálás, addig az ATA-33-nál már nem.
De ebben nem vagyok biztos.

Szerkesztette: RDaneel_hu 2005. 06. 22. 09:17 -kor

RDaneel_hu

#689 Felhasználó inaktív   ventata 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 09:22

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 7:46

Lehet.

Ja, én ezt kétségtelenül elhiszem, csak nálam valahogy nem ment. És két külön vason nem ment. Mindegy, ez már úgyis a múlt. Manapság azért kevesebben használnak OS 9-et és gondolom akinek ilyen problémája volt/van az úgyis megoldja, megoldotta.

A lényeg, hogy OS X-en minden probléma nélkül megy a multitask, nem kell hozzá semmi varázslat ;)
Vén Tata
(öreg vagyok én mán ehhez....bezzeg az én időmben!)

#690 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 09:28

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 9:46

Lehet.

A Classic, az az X-en belül a 9-es környezetet jelenti. A Mac OS 9-ben, ha elindít az ember egy másolást, akkor pár másodpercig csak azt csinálja a gép, utána lehet mást is, de amíg tart a másolás addig nagyon lassú. Szómiszó, az OSX SZUPER a multitaskingban. Folyamatosan használható a G4 400-as is, attól függetlenül, hogy indul 5-6 program egyszerre. Amikor beérek végigklikkelem a dock-ot :D
Safari, acrobat, photoshop, quark, + még ami akkor kelleni fog. Azután felugrok hwsw-re amíg elindulnak a cuccok :D
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#691 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 09:31

ki szoktatok kapcsolni a mekketeket?

#692 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 09:36

Idézet: ion - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 8:31

Nem :)

#693 Felhasználó inaktív   Thoty 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 10:07

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 9:44

1. A winchester problémádra biztosan nem tudok választ adni de elképzelhető, hogy a lassulás a kisebb allokációs egységeknek köszönhető.
Nem tudom, hogyan volt megformázva a 6 gigás és a 40 gigás.
Ezt neked kellene megnézned - ments el egy nagyon rövid text-filet, és nézd meg hány kb-ot foglal el a vinyódon.
Ha túl kicsi (4 KB), akkor talán lehet növelni - de ha Disk Utility-vel formáztad meg a vinyót, akkor ez az App szvsz automatikusan állítja be ezt a paramétert is.
Egyáltalán ez most SCSI vagy ATA?  :confused:

2. Szerintem nem lehet. Ki kell írni CD/DVD-re és ki kell próbálni.
Azonban jó ha a DMG file-okat Disk Utility-val írod ki és nem Toast-al, különben nem lesz Boot-olható.

3. Get info file (ALMA + I) és az ablak felső részében klikk az ikonra - innentől kezdve van copy/paste lehetőség.

Köszönöm  válaszokat. :)
Mindkét vinyó ATA, és a Tiger telepítőjében lévő DiskUtility-vel lett partícionálva/formázva. Allokációs egységeket megnézem ha hazaértem, esetlegesen ezt hogyan tudom növelni?

#694 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 11:13

Nem pont OSX, de Apple vonatkozasu hir:

Idézet

Az In-Stat felmérése szerint a világpiacot az Apple vezeti, az összes eladott merevlemezes és memóriás MP3-játszó 30,2 százaléka származik a cégtől. A piackutató cég az Apple mellett a Creative-ot, az iRivert és a Riót említi jelentős piaci szereplőként.

HWSW: Európában a Creative memóriás MP3-játszói a legnépszerűbbek

Gyorsan valtoznak az aranyok...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#695 Felhasználó inaktív   zef 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 11:13

Idézet: kAy - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 9:45

szerk: IGAZI multitasking 1993-ban az amigákon volt, normális prioritásszintekkel, korrekt erőforráskezeléssel. ott a gond a memóriafregmentálódás miatt volt, ugylátszik semmi sem tökéletes :)

OFF:
Ment az már rendesen 1985-ben is...

Amiga - Wikipedia

Sajnos csak '91-'94-ig élvezhettem, a súlyos elvérzésig...

OFF2:
Nekem ez a két registry bejegyzés igen sokat javított a "pixelenként rajzolom ki újra a desktopot" feelingen:

Idézet

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
"DisablePagingExecutive"=dword:00000001
"LargeSystemCache"=dword:00000001

#696 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 11:55

Két gyors megjegyzés, ha megengeditek:

- Az OSX alatt a taszkkezelés a Mach/FreeBSD dolga, az pedig PC-n is ugyanilyen jól végzi a feladatát, szóval inkább Windows specifikus a dolog.

- Három hónap Mac tapasztalat után azt mondanám: a két rendszerből (XP és OSX) össze lehetne válogatni egy tényleg nagyon jó harmadikat. Ha hirtelen kellene mondani egy Mac annoyance -t: ablakkezelés. Az Alma+W+Q+H katasztrófa, megspékelve a piros-sárga-zöld ablakkezelő gombok igencsak változatos működésével különböző programok esetében...

#697 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 12:16

Idézet: ion - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 10:31

Ki. :)

De csak azért, mert egy tetőtérben lévő szobában van, és reggel kb. 40 fok van a klíma bekapcsolása előtt.
Télen nem kapcsoljuk ki.
RDaneel_hu

#698 Felhasználó inaktív   Brianm74 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 12:22

Szeretnék kérdezni egy :lama:-t. Nekem ez magas egy kicsit, mert mindenki mást mond.

Megy-e rendesen az OS X G3 procin?
© 2005-2010. Alfa 75

ThinkPad T41 Pentium-M 1.6GHz, 1024MB,  14.1, ATI 7500
ThinkPad T23 PIII-M 1.0GHz, 512MB,  14.1, SuperSavage
Thinkpad 360PE 486DX2 50MHz, 9.5"touchscreen, 4MB, 540MB
Workpad  20X Dragonball 16 MHz, 2MB

#699 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 12:26

Idézet: Brianm74 - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 11:22

Szeretnék kérdezni egy :lama:-t. Nekem ez magas egy kicsit, mert mindenki mást mond.

Megy-e rendesen az OS X G3 procin?

Nem.

#700 Felhasználó inaktív   Brianm74 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 12:27

Idézet: H.Andras - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 13:26

Nem.

THX  :respect:
© 2005-2010. Alfa 75

ThinkPad T41 Pentium-M 1.6GHz, 1024MB,  14.1, ATI 7500