HWSW Informatikai Kerekasztal: Gigabyte K8N Ultra-9 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (13 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gigabyte K8N Ultra-9 Passzív NF4-es lap Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   gbr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 16. 08:31

Idézet: Hummin - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:21

Nekem F2-es BIOS-val jött a lap, abban is működött, de feltettem az F3-at.

köszönöm!

3 napja olvasom a neten a cikkeket az nf4-ről és ezt az nvraid dolgot nem igazán értem. Ez egy szolgáltatás ami alapból be van kapcsolva? tehát egyszerűen letiltható? és még egy kérdés, próbálta már valaki ezt a lapot sata2-es wincsivel?

#22 Felhasználó inaktív   Hummin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 16:58

Idézet: gbr - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 9:31

köszönöm!

3 napja olvasom a neten a cikkeket az nf4-ről és ezt az nvraid dolgot nem igazán értem. Ez egy szolgáltatás ami alapból be van kapcsolva? tehát egyszerűen letiltható? és még egy kérdés, próbálta már valaki ezt a lapot sata2-es wincsivel?

A raid meglephet, mert alapból be van kapcsolva. Ha egy raid nélküli vinyóra telepítesz rendszert, nincs vele gond, felmászik, csak után nem tudsz bebootolni. És a BIOS-ban sem fogod megtalálni a Hard Disk Boot Priotity alatt.

sataII-t nem próbáltam. A Raptorom csak a TCQ-t ismeri, de nem tudom, hogy a nvidia driver támogatja-e már. (Annak ellenére hogy be van kapcsolva a rendszerben) Angol fórumokon terjedt el a hír, hogy a raptornál bekapcsolt TCQ esetén hibás adatok keletkeztek. Én ezt eddig még nem tapasztaltam.

Szerk.
Kérdésedre is válaszolva az BIOS-ban az Integrated Peripherals alatt az IDE/SATA RAID function-t tiltsd le. Azt hiszem elég ezt is, és nem kell csatornánként külön tiltani.

Szerkesztette: Hummin 2005. 06. 16. 17:06 -kor

.:: Hummin ::.    We have a dream      Lotus Elise: A Nimble Car

#23 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 21:42

Nekem is ilyen alaplapom van egy ideje, teljesen jól bevált kivéve azt hogy nem tudok tuningolni benne egyáltalán, na jó ez tulzás, akkor tudok 220-as fsb-t stabilan elérni ha leveszem a HT-3X-ra szóval ez szerintem elég sovány :( remélem csak a proci ennyire tuning ellenes...mondjuk az előző 2500+ -os Bartonom sem volt egy tuning király :) bezzeg a körülöttem lévőknek mindenkinek ment 3200+ -on alapfeszen, nekem megy a közelében sem volt még feszemelésel sem... jó jó ez az AMD, de a tuning nálam  :think:

Ja egyébként Twinmos Twister 533-as ranjaim vannak, szóval nem a memória miatt nem lehet tuningolni, viszont ezzel kapcsolatban van is egy kérdésem, tehát van egy olyan beállítási lehetőség hogy kiválasztom milyem ramom van aztán 10-12% -ot tuningolja magát a gépecske, ez mind szép és jó de amikor beállítom hogy Twinmos akkor csak 256 MB-ot ír ki  :( lehet pont ezt a Twinmost nem kezeli? (F3-as bios van fönnt)

#24 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 18:16

Idézet: Rudi - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 22:08

Rádobsz egy 4 centis kis ventit, leszabályzod és kész. Én így tettem és maximálisan elégedett vagyok, nem félek a nyártól meg a tuningtól sem.

Remélem elég lesz az is, amit az egyik oldalsó ventitől kap majd. Csak azt a hülye pasztát kéne levakarni valahogy.

#25 Felhasználó inaktív   Rudi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 22:42

Idézet: Szolti - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 22:42

Nekem is ilyen alaplapom van egy ideje, teljesen jól bevált kivéve azt hogy nem tudok tuningolni benne egyáltalán, na jó ez tulzás, akkor tudok 220-as fsb-t stabilan elérni ha leveszem a HT-3X-ra szóval ez szerintem elég sovány :( remélem csak a proci ennyire tuning ellenes...mondjuk az előző 2500+ -os Bartonom sem volt egy tuning király :) bezzeg a körülöttem lévőknek mindenkinek ment 3200+ -on alapfeszen, nekem megy a közelében sem volt még feszemelésel sem... jó jó ez az AMD, de a tuning nálam  :think:

Ja egyébként Twinmos Twister 533-as ranjaim vannak, szóval nem a memória miatt nem lehet tuningolni, viszont ezzel kapcsolatban van is egy kérdésem, tehát van egy olyan beállítási lehetőség hogy kiválasztom milyem ramom van aztán 10-12% -ot tuningolja magát a gépecske, ez mind szép és jó de amikor beállítom hogy Twinmos akkor csak 256 MB-ot ír ki  :( lehet pont ezt a Twinmost nem kezeli? (F3-as bios van fönnt)

A memó timingokat nézd meg, millió beállítás van, lehet hogy valamelyik túl feszes és leakad a memó még 220-nál is.

Nekem is egy ideig csinált hülyeségeket (mondjuk 280-as FSB-nél, mikor az elvileg 217-re garantált memóim 260-on ketyegnek), mikor 1T-ben hajtottam őket, vissza kellett vennem 2T-re, hogy full stabil legyen.

Azt a memóbeállítást (ahol kiválaszthatod a Twinmost) hagyd autón, és csak a másik menüben állítsd a memótimingokat.

#26 Felhasználó inaktív   Rudi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 22:47

Idézet: Hasse - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 19:16

Remélem elég lesz az is, amit az egyik oldalsó ventitől kap majd. Csak azt a hülye pasztát kéne levakarni valahogy.

Csavarhúzóval finoman leszedtem róla úgy, hogy ne sértsem meg (mélyen) a bordát. Majd a mosogatószivacs :Đ durvább felével ledörzsöltem róla a maradékot, finoman még polírozni is lehet ezzel a remek szerkezettel :Đ

Én kapásból ezzel kezdtem, amint megvettem a lapot, még beépítés elött leszedtem róla a gyári trutyit és újrakentem normális pasztával. :) A polír is ráfért a bordára...

#27 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 22. 22:49

Idézet: Rudi - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 22:42

A memó timingokat nézd meg, millió beállítás van, lehet hogy valamelyik túl feszes és leakad a memó még 220-nál is.

Nekem is egy ideig csinált hülyeségeket (mondjuk 280-as FSB-nél, mikor az elvileg 217-re garantált memóim 260-on ketyegnek), mikor 1T-ben hajtottam őket, vissza kellett vennem 2T-re, hogy full stabil legyen.

Azt a memóbeállítást (ahol kiválaszthatod a Twinmost) hagyd autón, és csak a másik menüben állítsd a memótimingokat.

Teljesen alapon van az összes memória beállítás, szóval nem tudom mit kellene még lejebb vennem, ha kicsit húzom a procit, és visszább veszem a memóriát akkor sem megy tovább a post-nál 220 fölött, próbáltam már feszt is emelni memóriánál és procinál is egyaránt, levettem a HT már 2,5-re is és ugyan úgy semmi, de mostanában nem sok időm van ezzel foglalkozni, államvizsgára kell készülnöm, szóval örülök hogy alapon megy minden most stabilan :) azért köszi a segítséget, csáó.

#28 Felhasználó inaktív   Rudi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 18:25

Idézet: Szolti - Dátum: 2005. jún. 22., szerda - 23:49

Teljesen alapon van az összes memória beállítás, szóval nem tudom mit kellene még lejebb vennem, ha kicsit húzom a procit, és visszább veszem a memóriát akkor sem megy tovább a post-nál 220 fölött, próbáltam már feszt is emelni memóriánál és procinál is egyaránt, levettem a HT már 2,5-re is és ugyan úgy semmi, de mostanában nem sok időm van ezzel foglalkozni, államvizsgára kell készülnöm, szóval örülök hogy alapon megy minden most stabilan :) azért köszi a segítséget, csáó.

Az alap az mit jelent ? Minden Auto-n van ? Mert ebben az esetben előfordulhat, hogy szó nélkül odatolja az 1T-t a memónak, az meg lehet nem díjazza. Manuálisan állítsd be, mondjuk 180 (vagy 166), CL3, 2T (ezek a legfontosabbak).

Majd államvizsga után eljátszadozol vele :)

#29 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 18:31

Idézet: yeahsp - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 21:11

:nevet:  :pokeas2:  :alcohol:

ezt ugye Te sem gondolod komolyan? :)

Miért, mi a gond a kijelentéssel? Nem tartod jónak a Nortont, vagy kevésnek tartasz ennyi védelmet? Vagy általában nem hiszel a hatásos védelemben?

Nekem a FireFox + Norton Internet Security + állandóan updatelt Windows elég védelmet nyújtott eddig. Az Adaware általában semmit sem szokott találni, így még az ilyen szutykok ellen is védett vagyok. Nyilván lehet még fokozni, de szerintem ennyi védelem elég. Persze ha valaki paranoiás, akkor más a szitu. :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#30 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 18:36

Idézet: Szolti - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 22:42

Biztos nem a lap a szűk keresztmetszet, mert kellemesen tuningolható (noha biztos vannak jobbak nála). Szerintem 250-es FSB-ig tuti el kellene mennie, de ennél azért több várható.

Szerintem sem érdemes autotuningot csinálni, maradj a hagyományos kézi módszernél. Fontos, hogy a processzor feszültségét ne autón hagyd, hanem kézzel állítsd, mert nekem sunyiban 1.6 V fölé vitte 2.6 GHz-en. Ennek ellenére ott is stabil volt, de amikor észrevettem, hogy ilyen feszültségen jár a proci, akkor azért elég gyorsan shut downoltam a gépet. :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#31 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 20:31

Nos, csak nem birtam ki hogy ne tuningolgassak kicsit :)
Tehát a ram volt a gond, felraktam az fsb-t 250-re, persze csak kevesével növelgettem, most az eddigi végeredményt mondom :) tehát 250-es fsb-nél ha szinkronban akarom hajtani a ramot a procival akkor az szükséges hozzá hogy:

2T
CAS Lanency: 3
RAS -> CAS : 4
RAS PRECHARGE: 4
TRAS: 10

És a HT 3X akár hogy próbáltam a HT-t nem tudtam 4X-re rakni vagyis tudtam csak akkor a post-nál lefagyott :) szóval nem ment, de mondjuk nem értem miért nem mert ha beszorozzuk 4*250=1000 vagy nem? És elméletileg így mennie kellene a HT-nek.

Mindegy a lényeg hogy megy a cucc 250-es fsb-vel csak hát láttam memória teszteket 250-es fsb-vel és hát az enyéeim eléggé lamaradnak ezektől.

Pl EVEREST memória tesz
olvasás: 5800
írás: 2000
késleltetés: 51

Viszont amikor 220-as fsb-vel ment a cucc akkor volt memória olvasás 6300 is stb... mondjuk lehet akkor sokkal jobb időzitésekkel ment mint most, igen ez lehet az oka :)

Megnéztem az Aqua markot is hogy lett-e valami érdembeli változás, hát nem valami sok, szóval jó lenne ha menne a 4x HT gondolom ez fogja vissza rendszert...ne értsetek félre nem mintha nem lennék megelégedve ezekkel az eredményekkel, nem a legjobbak de nekem bőven elég csak hát ott bújkál a kiösrdög..... :)

#32 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 22:17

Ez érdekes, következő beállítások mellett ezek lettek a memória olvasás és írási eredmények az everestben:

fsb 240
HT 3X

CAS Lanency: 3
RAS -> CAS : 4
RAS PRECHARGE: 4
TRAS: 8
T1

olvasás/írás: 5600/2400

ugyan ezekkel a beállításokkal csak T2 ami változott:

olvasás/írás: 6050/2070

:think: T2-ben miért gyorsabb? Nem T1-ben kellene jobb eredményt nyújtania?

Ha 240 fölé viszem az fsb-t akkor egyre inkább csökkennek az eredmények.. :think:

Egyébként megvan miért nem tudtam 220-as fsb fölé menni, mert ha auto-n hagyom a memória beállításokat akkor RAS to CAS és a RAS PRECHARGE = 3 és 220-as fsb fölött ezzel az értékkel nem megy viszont ha mind a kettőt 4 re állítom akkor minden gond nélkül megy 250-es fsb-vel is....én meg már azon gondolkoztam hogy veszek másik ramot....
:bolond:  :lama:

#33 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 23. 22:42

Először is a HT értéke baromira mindegy. A 3x bőven elég, de akár még a 2x is. A különbség teljesítményben kereken zéró. Csak többprocesszoros rendszerek esetén jelent szignifikáns különbséget.

Az 1T elvileg lényegesen (értsd akár 5-6%-al) gyorsabb, mint a 2T. Viszont a BIOS trükkös, mert a 2T beállítást "disable" kell állítani (ekkor 1T). Jó eséllyel ezt felcserélted, ezért lett az eredmény fordítva.

Memória szinkron hajtása nem igazán fontos. A mem 200 MHz, de FSB 250 beállítással szemben a 250 szinkron a legtöbb esetben max. 3-5%-ot ad. Ha a memóriád ennyira nem bírja a jó időzítéseket, akkor meg akár 0 is lehet a különbség (mondjuk 200 MHz 2.5-3-3-6 és 250 Mhz 4-4-4-8 között).

#34 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 22:47

Idézet: Szolti - Dátum: 2005. jún. 23., csütörtök - 23:17

...
T1

olvasás/írás: 5600/2400

ugyan ezekkel a beállításokkal csak T2 ami változott:

olvasás/írás: 6050/2070

:think:   T2-ben miért gyorsabb? Nem T1-ben kellene jobb eredményt nyújtania? ...

Az írási sebességen (meg az időn) látszik a T1. Everest elég nagy szórással adja az eredményeket, az a 450 eltérés hiba is lehet.

#35 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 24. 23:10

Egyébként nulla összefüggést vélek fölfedezni a chipsetborda hőmérséklete és a proci órajele közt, ez mondjuk logikus.

#36 Felhasználó inaktív   Szolti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 20:43

Van F4-es Bios, most már lehet kétmagos procit rakni ebbe a "drágaságba" :)

#37 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 20:45

Idézet: Szolti - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 21:43

Van F4-es Bios, most már lehet kétmagos procit rakni ebbe a "drágaságba" :)

Meg lehet ventillátort halkítani, meg újramérni az összes tuningot.

#38 Felhasználó inaktív   Emperor 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 07. 08. 11:23

Idézet: Hummin - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 17:21

Nekem F2-es BIOS-val jött a lap, abban is működött, de feltettem az F3-at.

3000+-os Venice ment neked :think: ?
Gigabyte GA-K8N Ultra # AMD64 3000+ Venice # Arctic Cooler Silencer 64 # 2x512MB Geil Value DC Kit # 2x512MB Kingstone K # Abit X700Pro # LG HL-DT-ST DVDRAM GH22NS40 # Chieftec BA-02B-B-SL # Seagate 60 G PATA # SAMSUNG 200GB SP2004C # LifeView FlyVideo 3000 FM # Viewsonic VP191b
Itt márpedig rend lesz! - szólt a nagymama és berúgta a m@csk@sz@rt az ágy alá.

#39 Felhasználó inaktív   Emperor 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 07. 08. 11:27

Az SPDIF-en keresztül próbálta már valaki, hogy az AC3-as hangot kiadja -e?
Gigabyte GA-K8N Ultra # AMD64 3000+ Venice # Arctic Cooler Silencer 64 # 2x512MB Geil Value DC Kit # 2x512MB Kingstone K # Abit X700Pro # LG HL-DT-ST DVDRAM GH22NS40 # Chieftec BA-02B-B-SL # Seagate 60 G PATA # SAMSUNG 200GB SP2004C # LifeView FlyVideo 3000 FM # Viewsonic VP191b
Itt márpedig rend lesz! - szólt a nagymama és berúgta a m@csk@sz@rt az ágy alá.

#40 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 08. 11:47

Idézet: Emperor - Dátum: 2005. júl. 8., péntek - 12:23

3000+-os Venice ment neked :think: ?

F2-vel megy a Venice.

Téma megosztása:

• (13 Oldal)
  • +
  • 1