Idézet: McLaca - Dátum: 2009. máj. 2., szombat - 22:54
Egy ilyen oleg-féle FW felrakása ugyanúgy történik, mint a gyári FW-ek, vagy igényel valami különleges varázslatot?
Ill. csak plusz szolgáltatásokat ad, vagy a meglévőkön is csiszolt a készítője?
Egy WL-500g Deluxe-ra gondolkodok oleg FW-t tenni, mert a gyáriból a legutolsó késleltet LAN-on időnként pár mp-et, ami abban nyilvánul meg, hogy 10-15mp, míg elindul bármilyen weboldal betöltődése. Random produkálja a hibát, így az eggyel korábbi gyári FW van most fent, ott ilyen gond nincs. Kérdés, mit nyújthat egy oleg FW?
Üdv!
Szia!
Nekem immár 3 éve bevált az olegfw.
A flash-elés ugyanúgy történi, mint a gyárinál, ugyanott kell, ugyanúgy.
A szolgáltatási kétféleképpen érhetőek el:
1) egyes szolgáltatások eltűnnek/megjelennek a webes konfig felületén (pl. letöltésmanager (-), telnet (+)), egyesek nem változnak (samba/nyomtatás).
2) más szolgáltatások igényelnek némi informatikai tudást: a telneten át be lehet lépni (putty-tyal win alatt vagy más unix/linux/osx terminalról), majd némi "bűvészkedés" árán jelentősen lehet növelni a rendszer képességeit. Ez szvsz nem okozhat gondot, ha az ember már írt pl. .bat vagy .cmd file-t (win alatt, vagy unix/linux/osx alatt shell scriptet

)
Ilyen extra lehet egy wines hp nyomtató be illesztése a rendszerbe (mert az alap szolgáltatásokkal csak azok mennek, amik hp jetdirekt-tel vannak szerelve, ez elég ritka a 20ezres laserjetek között), pedig ehhez "csak" 2 szövefile-t és egy fw-t kell létrehopzni/letölteni, majd a nyomtató csatlakoztatását "érzékelve" (merthogy ilyenkor auto lefut a plugandplay script

, abban csak rá kell tölteni a nyomtatóra a hp által kiadott segéd fw-t - ez kb 3 sor, ha fullosan akarom csinálni - mert miért ne -, akkor ténylegesen csak a nyomtató csatlakoztatásakor töltöm fel a hp fw-t a nyomtatóra (így 6 sor a script)).
A samba (windows workgroup-os háló) is jobb, ha nem a webes felületről fut, ekkor szinte bármi beállítható (user szintű file/nyomtató elérés, stb.).
A "download mester" helyett is lehet jobbat találni, nekem az oleg fórum egyik guruja (al37919) által elkezdett, majd általam némileg móddolt letöltésmanagere vígan rátgatja a biteket a rapidról, a data.hu-ról (bár ez most lett fizetős, így már nem, de kb fél óra alatt át lehetne írni, hogy kezelje...), ill. egyéb ftp/sftp/html/shtml alapú oldalakról... De lehet akár használni az ADOS-t is, ami már többfelhasználót is kezel...
A torrent is megy pl. az oleo féle transmission az egyik legjobb, amit ismerek.
Mindegyikhez van/megoldható webes felület, egyet én is összedobtam az al37919 féle wgetd-hez,
akár weboldalakról is tud "linket lopni" a letöltéshez...
Bár ilyen jellegű használathoz már kell valami külső (usb-s) háttértár, de ha nem sajnálod rá az időt, 1/2-1 óra múlva már működhet is az egész.
A koppel.cz féle fw (1.71) hsdpa-s netet is tud megosztani (az oleggel is összedobható, de sok kézimunka kell hozzá). Ja, és backup netet is tud, nekem most ilyen van tesztként: enternetes (fatáv területű) adsl + pannongsm (1GB csomag). Csak annyi bajom van vele, hogy a backup net esetén nem logol be a dyndns-hez, valamint a weseb konfig statusz lapon nem látni a hsdpa-s ip-t, átjárót.
Remélem, nem tántorítottalak el, elég sok leírást lehet találni a beüzemeléshez (magyarul is, ha az angol/német/francia/orosz/holland/cseh gond...)
Üdv,
György