Idézet: Valdy - Dátum: 2011. 07. 31. 09:55
Miért is gáz a monitoron való mozizás? Az esetek többségében csak driverprobléma az egész, a gyártók meg magasról tojnak rá.
Miért lenne az Eizo megoldása vga függő? Semmi sem indokolja. Csupán driver kérdése, amennyiben a monitor képes a 48/72Hz-re. A legtöbb monitor képes, csak a driver pusztán 60Hz-et ajánl fel, semmi mást.
Nézd meg az általad linkelt képen az első sort láthatod, hogy az első képek kétszer, a másodikat háromszor, a harmadikat megint kétszer teszi ki és így tovább. Szerinted ez nem gáz? Rendben van, hogy 60 Hz-en már komoly a képfrissítés és ezt valójában nem lehet érzékelni, de a natív 24p-s módban teljesen egyenletes a képkockák kirakás. Attól, hogy a képfrissítés magasabb még nem lesz több információd, sőt hamarabb sem lesz képed egy 24p-ben rögzített filmből. Annyi a különbség, hogy 48 Hz-en ugyanazt kétszer, míg 72 Hz-en ugyanazt háromszor kirakja. A valóságban azonban ez semmiben sem jobb, mint a natív 24p-s mód. Akkor lenne jobb, ha a filmeket 48p-ben, vagy 72p-ben rögzítenék, de 24p-ben rögzítik, így nulla előnyöd lesz az Eizo elgondolásából.
Írtam én, hogy az Eizo megoldása VGA-függő? Azt írtam, hogy minden olyan VGA képes megoldani, ami támogatja a 24p-s natív lejátszást. Persze követelmény még a két HDMI is, de ez manapság nem megoldhatatlan, mert DVI-ról átalakítasz és kész.
Igen a mai driverek 60 Hz-et ajánlanak fel, mert 48p/72p-s rögzítési szabványok nélkül másnak nincs értelme. Több kárt okoznál vele mint hasznot, ugyanis a vsync a programokban nagyon nem egy 72 Hz-es módhoz van szabva, és ez driverből felülírhatatlan. Már írtam, hogy a gyártóknak egy dolog prioritás jelenleg, ha a vsync nem kontrollálható, akkor a képfrissítést kell hozzá igazítani. A filmek tökéletes lejátszására pedig a mai driverekbe szintén be van építve a natív lejátszási mód támogatása 24 vagy 23,976 fpssel rögzített filmekhez. Ha ez nem felel meg, akkor ott az Eizo megoldása. Megveszed a monitort rákötöd két HDMI-vel a VGA-ra és menni fog a 48 Hz. Persze különbséget nem fogsz látni, mert az információk megjelenítése közötti időkülönbség teljesen ugyanannyi lesz. Ha ez nem így lenne, akkor egy másfél órás film véget érne 45 perc alatt, ami szintén elég gáz. Nem beszélve arról, hogy a hang az fixen rögzített, vagyis ebből a szempontból csak a film hangjának első 45 percét hallod.
Szerkesztette: Abu85 2011. 07. 31. 15:28 -kor