Nem tudom, ki emlékszik a dologra, több újság hasábjain is megjelent. A dolog lényege, hogy a Microsoft a 'Longhorn'-ra egy olyan ígéretett tett, hogy viszonylag sok játék játszható lesz telepítés nélkül (amit a Windows 95-re is ígértek). Ez igazából mára megvalósult, de csak olyan egyszerű játékoknál, amiket amúgy se kellett volna telepíteni. (Manó* típusú játékoknál

A második dolog, ami eszembe jutott, az a Sparkle, amit a ms a macromedia flash elenfelének (ne adj isten kitúrására) talált ki. Erről azóta sem tudtunk meg semmit, mióta felröppent a hír. Mindenesetre a felhasználóknak jó lesz ez, a macromedia-nak (azaz adobe) már kevésbé.
Úgy tudom, hogy a vista internet explorer-je egy különösen kicsi jogokkal felruházott fiókkal fog futni, ami így megakadályozza a kártékony kódok számítógépünkre települését. Ezzel kapcsolatban egy fontos kérdés, hogy vajon más böngészők is futhatnak majd ezzel a fiókkal? Mert ha nem, akkor a Microsoftot könnyen meggyanusíthatják azzal, hogy ki akarja túrni a piacról többi böngészőt.
Az egyik legnagyobb biztonsági fejlesztés az lenne, ha a linuxokból megszokott felhasználói jogok a vista-ban is visszaköszönnének. Gondolok itt arra, ha a felhasználó egy rendszerközeli műveletet akar végezni, akkor a root jelszavát kelljen beírnia. Paul Thurrott winsupersite oldalán találkozhattunk egy ilyen képernyőképpel, amit azóta a Microsoft kérésére el kellett távolítania sajnos.
A 'your potential, our passion' ( http://www.microsoft.com/mscorp/innovation...ntial/main.html ) bemutatóban ha jól emlékszem Microsoft Research-ös emberke beszél a jelenleg fejlesztés alatt álló technológiákról (amik a research.microsoft.com -on is megtalálhatóak), úgymint a hang- és gesztusfelismerés, vagy egy új, rendezhető taskbar, a social computing, és a fényképek rendezésében segítő szoftver, ami képes felismerni az arcokat, vagy tájakat. Vajon ezek a technológiák már elérhetőek lesznek a Vista-ban? (ha a wallop-ba van valakinek meghívója, az küldhet

Mindenesetre úgy gondolom, hogy a Vista egy nagyon izgalmas lehetőségekkel teli rendszer lesz, bár az 5048-as build-ben még nagyon látszik, hogy van mit fejleszteni. A sajátgépben a lent található színes csík, és a helykihasználást szerintem még nagyon át kell gondolni.