HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... II. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#2261 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 10. 06:32

2db silentmax ventit tennék bele.

#2262 Felhasználó inaktív   pet 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 22:58

didyman!

A véleményedre vagyok kiváncsi.

Ma végre én is vettem a fáradságot és megmértem multiméterrel a tápom fesz értékeit, mert pár hete azt vettem észre, hogy néha a hw monitor progikban magasabb értékeket látok, mint általában.
Általában nagyon pontos értékeket szoktam látni pl:12,03V 5,01V 3,34 a magas értékek:12,54V 5,21V 3.49V
Amikor a magasabb értékeket látom csinálok egy restartot és megint visszaáll a "normál" állapot.
Nem tudom mitöl van ez, talán a lap hülyéskedik az uj biossal (ASUS A8N-E ).
A tápom egy közel 2.5 éves Chieftec HPC 360 -202 (5 év garis) 20tüs! (Milyenek ezek a tápok?)
Na szóval nemrég megint a magasabb értékeket láttam, levettem az oldallapot és rámértem a fesz.-ekre.
12V -  12.32V  (2.67%)
5 V  -  5.19V (3.8%)
3.3V - 3.45V    (4.55%)

Ezután ujrainditottam a gépet ezután az everestben megint az alacsony értékeket láttam mint eddig mindig, de a müszeres mérés is meglepett, mert ugyanazt mértem, mint elötte!!

Tehát a táp stabilan hozza a mért értékeket, amiket kicsit magasnak találok(bár a fönti összefoglaló szerint normálisak), de a lapon az LM chip mintha néha hülyéskedne.
Ez a hülyéskedés,mintha az uj bios óta lenne, de ez csak egy tipp.

Találkozott már vki hasonlóval?

Üdv.

#2263 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 11. 00:23

Lehet BIOS bug, de általában Win alatt kiolvasni smbuszról adatokat-ezzel jár. CT jó korban van, ilyenkorra már kezdenek jól öregedni a kondik benne, ezek az értékek kb. normálisak, br nem tudom, milyen gép van alatta.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2264 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 01:03

Idézet: 2-More - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 23:46

egy gatling mellett tudják produkálni a ráböfögött dB értékeket :D

Igen, előszőr én is megszívtam a SlentBlade ventikkel, silent az a... nade mit szólunk a Nexus ventikhez?

#2265 Felhasználó inaktív   pet 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 01:31

A konfig:
A643200Venice(E6), X800GT(DDR1-es) 2x160GBSamu(sata2+Pata), 3xoptikaimeghajtó, floppy, 2*512RAM , karik:Ata133SIL0680 +Hálókari+SBAud.2Zs
A táp ventije 1700-1800 között forog bemelegedve(CT nagytorony). 1,5 éve amikor kis házam volt 2100-at is forgott a 2400+ -os procival. Amikor házat cseréltem a ford. lecsökkent a mostani szintre.
A konfigom kb annyit fogyaszthat, mint az elözö(2400+) ezt a táp venti fordulatából gondolom.
Lehet, hogy szétszedem majd a tápot és körül nézek benne a ventiét is meg akarom forditani.
Szerintem nem olyan nagy ez a terhelés a tápnak.

Üdv.

#2266 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 11:38

Kezdem elveszteni a fonalat. :D A Tagan Easycon 480W-tal van vkinek tapasztalata?

#2267 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 01. 11. 17:05

Sziasztok!

A napokban vettem egy új gépet, és a régivel hálózatban van. Az új gépbe tettem a megbízható DTK PTP-4007P-s tápot, mely lassan 3 éves, a régi gépbe meg egy új MS industrial tápot. Az utóbbi is jól müködik de nem mertem beletenni az új gépbe, és félek, hogyha bekrepál magával rántaná az újat is a hálókártyán keresztül, bár igaz közte van egy Dana router is. Arra gondoltam, hogy beszerzek egy védőáramkört, és ezt találtam:
http://www.maxx.hu/m...me.php?p=1&l=HU

szerintetek ez jó megoldás ? Ha tudtok valami jobbst akkor azt is írjátok le pls ;)

Gondolom ha ezt berakom, akkor z MS industrial sérülhet csak.

#2268 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 21:38

Maxx kb kalap sz*rt ér, ha LAN-os védelem kell, akkor arra van külön ilyesmi, a patchkábelre kell dugni,, és ugy bedöfni a hálókareszba. Amugy, a DTKnak elég jó védelme van, azért mert 3 éves, még nem fogja felgyújtani a házat.
Amugy, silentmaxxxxxxxxx, ha az tetszik, azt kell venni. Én mondjuk a wcből a sz*rszagot kifújni nem raknám :D

#2269 Felhasználó inaktív   Dada. 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 11. 22:25

FSP Zen 300 tapasztalatok:

ZEN megvesz gépbe berak beköt... gép bekapcsol vízhűtés pumpa elindul ledek égnek alaplapon, DE semmi, se kép se hang se boot se semmi....

Próbálgattam szépen lehúzni mindent, vid kari ki, vinyók lehúzva, így úgy amúgy, de ugyanaz...

mehet vissza gariba...

Ja és az elején igencsak hangosan tzzzzzzzzzzzz-tzzzzzzzzz ett....

Kicsit csalódtam....

:burr:  :burr:  :burr:

#2270 Felhasználó inaktív   Peetie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 22:28

Idézet: Dada. - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 22:25

FSP Zen 300 tapasztalatok:

ZEN megvesz gépbe berak beköt... gép bekapcsol vízhűtés pumpa elindul ledek égnek alaplapon, DE semmi, se kép se hang se boot se semmi....

Próbálgattam szépen lehúzni mindent, vid kari ki, vinyók lehúzva, így úgy amúgy, de ugyanaz...

mehet vissza gariba...

Ja és az elején igencsak hangosan tzzzzzzzzzzzz-tzzzzzzzzz ett....

Kicsit csalódtam....

:burr:  :burr:  :burr:

Fogd fel úgy, hogy ez szerencse (vagy tudás), mert nem rántott el magával semmit :)
ASUS A8N-E|3000+ A64@9*290|MSI 6600GT|2x512 Twinmos-2,5-3-3-8-1T@220MHz|Maxtor+Samsung 80 GB 7200|LG 1730B TFT|FSP Blue Storm 400W

"Minden probléma megoldására több módszer létezik. Van amelyik elegáns, és van amelyik működik - ha nem is tökéletesen."

#2271 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 00:44

Idézet: 2-More - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 21:38

Maxx kb kalap sz*rt ér, ha LAN-os védelem kell, akkor arra van külön ilyesmi, a patchkábelre kell dugni,, és ugy bedöfni a hálókareszba. Amugy, a DTKnak elég jó védelme van, azért mert 3 éves, még nem fogja felgyújtani a házat.
Amugy, silentmaxxxxxxxxx, ha az tetszik, azt kell venni. Én mondjuk a wcből a sz*rszagot kifújni nem raknám :D

Már rendeltem kettőt ... mindegy most már ártani nem árt gondolom...

Kicsit talán bonyolultan van összerakva a gépem.A telefonvezeték mely az ADSL szűrőfelöl jön át a másik szobából, belemegy az APC UPS-be, és onnan megy az ADSK modembe, az ADSL modemből a routerbe, a routerből meg kétfelé ágazik, a régi illetve az új gépbe. Szóval az új gép elé kellene húzni még egy APC-s hálózati védelmet ?

#2272 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 00:49

http://www.apc.com/resource/include/techsp...se_sku=PDIGITEL

egy ilyen kellene ?

#2273 Felhasználó inaktív   llacee. 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 10:11

Srácok mi a véleményetek kellene cserélnem tápot vagy még bírja :

Chieftec 365W (360-202)

Gép:
AsusP4P800
Intel P4 3.0(NW) + Zalman 7000Cu
4x512 DDR433 Kingston HyperX
2x250GB Hitachi T7K250 SataII
1x80GB IBM
1x40GB Samsung
Pio 107
Asus V8200Deluxe(Gf3) + Zalman
4x 8cm ventilátor
Sb Live!

Most tervezem egy 6600GT beszerelését csak nem tudom azt bírnáe ill. ,hogy ez mennyire dolgoztatja azt a szegény tápot.
Mikor még ezt a tápot vettem a házhoz 16eft volt most néztem ,hogy 7+áfáért megy most ,de a 460 meg 16+áfa ez elég nagy különbözet azért.

Szerkesztette: llacee. 2006. 01. 12. 10:14 -kor

#2274 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 18:51

Chieftec GPS-350EB-101A (12cm) tápról mik a vélemények. Igazság szerint már megvettem mert gyorsan kellett valami a konfighoz, de így sem érdektelen, hogy mennyire választottam bele  :confused:

Eddig okés, de vannak fura dolgok, nem jelentősek.
- a feszek egyébként stabilak, de a szenzor szerint sose éri el a 12V-ot az illető ág
- nem melegszik a cucc, halk, de nem valami meggyőző a venti. Nem tudom megállapítani, hogy kifelé fúj-e vagy befelé a gépbe  :think: Olyan lágyan kavargatja csak a levegőt max terhelésen is.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#2275 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 20:10

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 18:51

Chieftec GPS-350EB-101A (12cm) tápról mik a vélemények. Igazság szerint már megvettem mert gyorsan kellett valami a konfighoz, de így sem érdektelen, hogy mennyire választottam bele  :confused:

Eddig okés, de vannak fura dolgok, nem jelentősek.
- a feszek egyébként stabilak, de a szenzor szerint sose éri el a 12V-ot az illető ág
- nem melegszik a cucc, halk, de nem valami meggyőző a venti. Nem tudom megállapítani, hogy kifelé fúj-e vagy befelé a gépbe  :think: Olyan lágyan kavargatja csak a levegőt max terhelésen is.

Mivel mérted ? Sima multiméterrel?

#2276 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 20:22

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 20:10

Mivel mérted ? Sima multiméterrel?

IC7 szenzora méri. Tudom, hogy pontatlan lehet, de a többi tápnál megvolt a 12V. Multiméter nincs a közelben.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#2277 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 21:04

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 20:22

IC7 szenzora méri. Tudom, hogy pontatlan lehet, de a többi tápnál megvolt a 12V. Multiméter nincs a közelben.

Olvasd el, amit írtam egy-két oldala. Sokszor volt erről szó: Nem ez fémjelezi egy táp minőségét elsősorban.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2278 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 00:04

ASUS A8VX-X LAN BIOS MS INDUSTRIAL POWERSUPPLY
Kép

ugyanaz a motherboard monitor szerint windows XP alatt a 12 Voltos ág aggaszt kissé mivel ingadozik néha 12 alatt van de általában 12.3 V körül sőt kb 10 percig figyeltem, és 12.3 V volt
Kép

ASUS A8N-SLI BIOS DTK PTP-4007 P
Kép

A két gép a hálózati kártyán keresztül összeköttetésben van, de köztük van egy DANA router. Szóval várom mikor küldik a Maxx. cuccot, mert addig a másik gépet nem nagyon használom. Szerintetek gáz  van az MS Insdustrial 12 Voltos ágával ?

A DTK-nál nem ingadozik a feszültség . Szép stabil

Szerkesztette: GoodSpeed 2006. 01. 13. 00:21 -kor

#2279 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 00:27

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 8., vasárnap - 0:40

Többek kérésére megpróbálok összeállítani egy kis útmutatást tápegységek vásárlásához. Ehhez a kollégák megjegyzéseit is várom, melyeket ebbe a hozzászólásba illesztenék bele, hogy egy helyen legyen. Nem óhajtok márkákba egyedileg belemenni, inkább általános irányelveket feszegetek és egy abszolút szubjektív, "ajánlott márka-nem ajánlott márka" listát állítok össze.

Milyen a jó táp?
A leggyakoribb kérdés talán. Jó táp az, amelyik:
-Megfelelően védi kimeneteit az ott esetlegesen fellépő, a gép alkatrészeit és felhasználóját veszélyeztető mértékű feszültségek ellen.
-Megfelelően védett mind a hálózat, mind a terhelés, mind a belső oldaláról jelentkező események ellen.
-Képes ellátni a számítógép alkatrészeit megfelelő minőségű tápfeszültséggel, mindenféle terhelési viszonyban.
-Képes elegendő tartalékkal elviselni extrém helyzeteket.
-Tartósan, megbízhatóan működik.
-Ergonómiai és környezetvédelmi szempontoknak megfelel.

Első helyre tettem a védelmet, mivel tudhat bármit az adott táp, ha egy esetleges meghibásodás esetén nem képes hatékonyan védeni, azzal több százezres kárt tud okozni. Ez a védelem sosem jelent 100% biztonságot; Ilyen táp ugyanis nem létezik asztali számítógépek piacán. Még a leginkább elismert márkák esetében is ismert olyan esemény, amikor a tápegység elhalálozása közben magával rántott alkatrészt, akár gépet. Ezen túlmenően, a tápegység az összekötőpont a relatíve veszélyes elektromos hálózat és az olykor igen nagyértékű gép között, ráadásul életvédelmi szempontok is közre játszanak.

Második helyen a saját védelem. Ez azért fontos, mert az előzőekben említett védelem elsősorban az ilyen eseményekre történő reagálás második védvonala, hiszen az ilyen eseménynek oka van.

A védelmek jelölése: OVP (túlfesz), UVP (alulfesz), OCP (túláram), OPP (túlterhelés), SCP (rövidzár), OHP (túlmelegedés).

A teljesítmény a következő lépcső. Itt máris célszerű változtatni a stratégián. A tápokat manapság is szokás a teljesítményük alapján választani, holott ez helytelen. mindig az ágankénti terhelhetőségek a fontosabb szempontok, s csak ezután jön a maximálisan kivehető teljesítmény. Ez főleg manapság lényeges, mikor a tápok terhelési viszonya erősen elmozdult a 12V irányába és ezzel együtt sok olyan nagyteljesítményű táp kapható, mely 12V-os ágán meglehetősen gyenge. A 3,3 és 5V terhelhetősége majdhogynem másodlagossá vált, a legtöbb esetben nem igényel különösebb törődést ez az érték, általánosan 15-20A és 120W közös terhelhetőség bőségesen elegendő, míg a pár éves, főként AMD alapú lapok esetében nem árt jóval erősebb 5V-os ág és egyes alaplapok megemlítik a 3,3V iránti magas áramigényüket is. A 12V-os ágon vett terhelhetőségre nincs pontos adat, ez nagyon széleskrűen változik. Itt érdemes megemlíteni a több 12V-os ággal rendelkező tápokat. Mareting szempontjából hangzatos érvelés, hogy stabilabb, tisztább a feszültség ezzel a megoldással, ami főleg a CPU tuningolhatóságának tesz jót. Nos, nem nagyon :) . Az ATX szabvány egyik sarkalatos pontja, hogy az egy ágon kivett maximális, áramkorláttal védett teljesítmény nem haladhatja meg a 240W-ot. Ez 12V-on 20A maximált áramerősség. A manapság elterjedt tápok ennél jóval töbet is tudhatnak, a megoldás a 12V két, különálló áramkorláttal ellátott ágra történő felosztása. Ettől a két feszültség még egy tőről fakad, azonos szabályozással (ez alól kivétel a nagyon profi szervertápok területe, ahol valóban egyedi szabályozás van minden ágon), ráadásul a 2 12V-os ág terhelhetősége általban nem adható össze, egy közös maximumuk van.
A teljesítmény ezután már érdekesen alakul, ugyanis a legtöbb mai konfiguráció még a 200W-ot is alulmúlja, ami itt szempont, hogy a nagyobb teljesítményű táp valószínűleg erősebben terhelhető ágakat hoz magával, így a különféle terheltségi viszonyokra jobban tud reagálni a táp (emiatt van az is, hogy az egyszerűen összegzett, ágankénti értékek a ráírthoz képest magasabb teljesítményt adnak). Az extrém helyzetekre ezzel együtt nem árt némi tartalék, azonban nagyon nem szükséges elrugaszkodni: Egy minőségi tápegység a ráírt teljeítmény akár 150%-át is képes nyújtani szükséges esetben.

A tápfeszültségek alalkulása nem túl lényeges szempont. Ismét sok helyütt szeretik reklámozni minél pontosabb feszültségekkel a tápegységet. Erre csak azt tudom reagálni, hogy a logikai áramkörök tápfeszültséggel szembeni tűrése +-5(10)%-ot jelent, vagyis ezen értékek között működésük garantált. Ennél többet a táptól sem várhatunk el, tartsa feszültségeit tűrésen belül, ez a lényeg. A pontos értékek azért sem mérvadóak, mert az egyes ágak szabályozása nagyban hat egymásra (illetve közös), így a különféle konfigurációk eltérő viszonyokat állítanak be, ami nem hiba, hanem egyedi állapot.

Tartósság: A lassú fordulaton szellőztető, nem minőségi alkatrészekből felépülő tápegységtől nem lehet hosszú élettartamot várni, de a hőterhelés minőségibb kondenzátorokat is kiszárít hamar. Az alkalmazási területnek megfelelően érdemes válogatni. Minőségi kondikakl sajnos manapság kevés tápot szerelnek (itt az 5000 óránál hosszabb élettartamú típusokra gondolok).

Ergonómia-zaj, hűtés, PFC. A PFC megvalósítása sose legyen szempont, az aktív jobb hatásfokkal dolgozik, de bonyolult elektronika, így a meghibásodása valószínűbb, mint a passzívé. Környezetvédelmi okokból ajánlott megoldás, a táp minőségét nem befolyásolja, az aktív viszont rendszerint szélesebb bemeneti feszültségtartományt hoz magával.
A ventilátor, ha alulról szív, egyrészt jó, mert közvetlen huzatot teremt a proci körül, másrészt rossz, mert a táp alaktrészeit fokozott hőterhelésnek teszi ki. Ilyen esetekben célszerű alkalmazni a proci melletti, házból kifelé szívó ventilátort. A zajra ez is hatással van: A hűvösebb huzatban a táp ventilátora lassabban, csendesebben járhat. A passzív megoldások mellé feltétlenül ajánlott alternatív szellőztetés.
A manapság terjedő Easycon megoldás nem rossz dolog, de érdemes gondolni arra, hogy plusz egy csatlakozó, plusz egy kontaktus, ami meghibásodhat, öregedhet.

Ezek után egy kis ízelítő a márkákból, egyelőre a teljesség igénye nélkül.

NEM ajánlott vételek, veszélyes tápok:

Mercury
Skyhawk
KME
Eagle
L&C technologies
Acorp
Codegen/Display/Sowah (a nagyon régieket kivéve, illetve az újabb szériákban már előfordul korrektebb belvilág is)
Eurocase/EC
Colorsit
Gaba (az SFX-eket kivéve)
Gembird
Mustang
Huntkey (egyes esetekben normális belsővel is előfordul)
Modecom (nincs még egységes adat)
Coolink APxxxDX széria 450W alatt

Chieftec 410-212 (szériahibás készenléti kör, gépre nem veszélyes)
Coolink APxxxX széria (gyenge készenléti kör, kondenzátorok)
Thermaltake sorozat sok tagja
Q-tec (ugyan nagy gond nincs velük, de a ráírt értékek több, mint túlzóak)
Chieftec régi (HPC főleg) szériái, ahol meleg környezetben vannak
Azona ("pille" széria)

Ajánlott tápok:

Chieftec
Enermax/Superflower
FSP/Fortron Source/Sparkle/SPI
Foxconn (FSP)
LiteOn
Delta
High Power/HPC
Hiper Power/Hiper
Everpower
Enhance Power
IMBP (HPC)
Antec
Casetek
Macron/DTK/Azona (sajnos léteznek "könnyített" darabok is)
Ultra Power
Coolink 450W-tól felfelé
Cooler Master
Tagan/Revoltec (a hűtésének vannak komoly hiányosságai, az idő mondja meg, mennyire)
Aerocool

Hirtelen ennyi jutott eszembe, majd még bővül, aktualizálódik.
(utolsó tipp: Diegho)

Gondolom még bővíted esetleg a listát ,az MS industrialt hova tennéd ?

Annak örülök, hogy a fő gépemben lévő DTK PTP-4007P-t az ajánlott tápok közzé tetted ;)

Szerkesztette: GoodSpeed 2006. 01. 13. 00:28 -kor

#2280 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 08:41

Ms industrial-t nem láttam belülről és a cégről sem tudok semmi konkrétat, volt már szó róluk asszem, de nem emlékzem az eredményre. Az MBM értékeivel ne törődj, az ingadozás oka simán lehet a windows alatti működés miatt nehézkesebb smbus-hozzáférés, ez pedig lehet csipkészlet függő is.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.