HWSW Informatikai Kerekasztal: programozási nyelvek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

programozási nyelvek a programozási nyelvekről általában Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   j.cs. 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 04. 20:43

Idézet: cx.core - Dátum: 2005. aug. 3., szerda - 22:02

Én voltam az a valaki. Azt tudom neked tanácsolni, hogy ne próbálj megítélni, mert nem ismersz.

Meg sem próbáltalak megítélni, csak arra szerettem volna rámutatni, hogy a JVM == interpreter meglátás eléggé idejétmúlt a mai világban.

Idézet

Mondjuk egy 8086 natív kódot valamilyen RISC architektúra kódjára "lefordító" program létrehozása feltehetőleg nem jár különösebb nehézségekkel (mivel a 8086-on nincs védett mód), de a "lefordított" x86 kód kevésbé lesz hatékony, mintha eredetileg arra a bizonyos RISC-re kódolták volna.

Én ezt így kategórikusan nem merném kijelenteni. Ha elég mérnökévet beleölsz abba a fordítóba...

Idézet

A Java filozófia erre még rátesz egy lapáttal: (a fenti példánál maradva) az eredeti x86 kódot sem kézzel (vagy ASM-ben) írták, hanem mondjuk C-ben. Tehát az eredeti algoritmusnak, amit kigondoltak, a C implementáció már csak tökéletlen vetülete, amelynek az x86 szintén, és amelynek az ominózus RISC kód megint csak. És ez szerintem nem vezet semmi jóra.

C esetén tökéletesen igazad van. Egyszer lefordítod, az onnantól olyan amilyen. Java esetén viszont egy virtuális CPU nyelvéről beszélünk (a JVM byte code egyfajta idealizált assemblynek is tekinthető, amire a javac tegyük fel, hogy optimálisan fordít). A Java byte code és az adott hardver közötti minél optimálisabb kódkonverzió nem egyszerűen az adott processzorcsalád sajátosságait tudja figyelembe venni: hanem akár magát a konkrét gépet, amin fut. Hány szálnyi végrehajtóegység, mekkora cache méretek, milyen utasításkészlet (annak milyen kiterjesztéseivel: nem véletlenül írtam azt az SSE-t odafent). Konkrétan: vegyünk egy több szálon futó algoritmust thread local változókkal, többszálú végrehajtást támogató core-ral rendelkező gépen. Ki fogja ügyesebben optimalizálni az eredeti kódot? A C fordító, ami x éve egy akkori SMP gépre optimalizálta a pthread-es C kódot, vagy egy teoretikus JVM ami az adott hardver sajátosságainak megfelelően optimalizál?

Ha azt nézed csak, hogy egy adott feladatot a jelenlegi hardverek segítségével hogyan lehet minél optimálisabban, gyorsabban megoldani: valószinűleg nem a java, c# és társai lesznek a barátaid (de ebben az esetben úgyis valamilyen beágyazott rendszeren dolgozol). Ha fontos, hogy az adott kifejlesztett alkalmazás az idő és a technológia változásával minimális továbbfejlesztéssel legyen piacra dobható, eladható és karbantartható... akkor nem igazán van más választás. A C az én szememben a legportábilisabb assembly nyelv, amit tervezni lehetett a 70-es években. A Java byte code pedig a 90-es évek elejének legjobb próbálkozása egy hardverfüggetlen assembly kód megteremtésére. Az, hogy azt egy adott JVM manifesztáció interpretálja, JIT-teli, a kettő keverékét használja, vagy átfordítja majd valami egészen más megközelítésű dologra teljesen hidegen hagy. A lényeg, hogy az algoritmus, amit leírtam a nyelven elfusson 1, 5, 10 év múlva is egy akkori számítógépen - nem a legoptimálisabban, hanem eléggé optimálisan. Persze lehet, hogy ez naivitás...

#22 Felhasználó inaktív   j.cs. 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 20:53

Idézet: marczi - Dátum: 2005. aug. 4., csütörtök - 14:04

Gyanítom, hogy nincs olyan messze, amikor újabb nyelvi kiegészítések és absztrakciók jönnek be (akár valami Objective C-szerű, akár valami Eiffel szerű), illetve jönnek az újabb rétegek

Hmm. Láttam mostanában milliárd forint környéki projektet ahol a vizuális fejlesztőeszköz gyaníthatóan csak webszolgáltatásokat és BPEL leírókat fog gyártani (najó, lesz talán néhány portlet is) a fejlesztendő rendszer implementációjaként. Úgyhogy ez az idő tényleg nincs már olyan messze. Mondjuk ez egy kiragadott példa...

#23 Felhasználó inaktív   j.cs. 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 21:25

Idézet

Amikor fordítást végzel két nyelv között (...), akkor mindig pazarolsz egy kicsit - hogy mennyit, az esetfüggő

Egyre többször olvasom ezt a kijelentést, annál inkább nem értek egyet vele.

A klasszikus fordításelmélet szerint ugye minden programozási nyelv egy adott szintű virtuális gép nyelve. A nyelvek pedig egymással ekvivalensnek tekinthetőek kifejezőképességük szerint. Az a pazarlás, amiről te írsz az tulajdonképpen a fordító hibájának tekinthető. A fenti kijelentésed pedig azt mondja ki, hogy ideális fordító (ami 0 hibával fordít át egyik virtuális gép nyelvéről a másikra) nem konstruálható.

A gyakorlati tapasztalatok persze inkább a te oldaladon állnak (bár...), de nem érzem azt, hogy formalizáltan be lehet bizonyítani azt, amit a fenti mondatod kifejez, és azt sem érzem, hogy kategórikusan ki lehetne jelenteni, hogy egy magasabb szintű nyelven átlagos programozói képességekkel megírt programot alacsonyabb szintre hozó (tfh. kimagasló programozói képességű emberek által fejlesztett) fordító mindig garantáltan rosszabb kódot alkot az alacsony szintű nyelven, mint egy átlagos programozói képességekkel az adott problémát alacsonyabb szintű nyelven megoldó egyén. Ha meg a gazdasági oldalát nézzük:

fordító ára + átlagos programozó havi bére * t(magas szintű nyelven megírni)

vajon milyen korrelációban van az

átlagos programozó havi bére * t(alacsony szintű nyelven megírni)

értékkel? És azt is érdemes vizsgálni, hogy a két érték különbségéből mennyivel nagyobb teljesítményű hardvert lehet az adott feladat alá tenni.

Ha tudtok publikációt/cikket ami a témát vesézi szórjátok a linkeket:)

#24 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 22:25

Már tényleg csak széljegyzet gyanánt:

Idézet: j.cs. - Dátum: 2005. aug. 4., csütörtök - 22:25

A gyakorlati tapasztalatok persze inkább a te oldaladon állnak (bár...), de nem érzem azt, hogy formalizáltan be lehet bizonyítani azt, amit a fenti mondatod kifejez [..]

A kijelentésem természetesen csupán gyakorlati, semmi esetre sem elméleti kijelentés.
Bár eredetileg van mögötte egy másik gondolat is, amit sajnos nem sikerült kifejeznem:
A tökéletes fordító sem tud megakadályozni egyfajta "absztrakciós pazarlást". A programokat ugyanis emberek írják, és a programok célját, a mögöttük álló algoritmusokat csak az emberek értik meg. A tökéletes fordító csak azt garantálja, hogy a célkód ugyanúgy fog működni a célarchitektúrán, ahogyan a forráskód működik a forrásarchitektúrán. A forráskód mögötti algoritmus megértésére nem képes. Tehát a tökéletes fordító csupán arra biztosíték, hogy a célkód ugyanolyan hatékonyan fogja kihasználni a célarchitektúrát, mint a forráskód a sajátját - arra viszont nem, hogy a célkód ugyanolyan hatékony implementációja lesz az eredeti algoritmusnak, mint a forráskód. Ez persze korunk architektúrái esetében - általában - elhanyagolható pazarlás, a nagymértékű hasonlóság miatt.

Bizonyára igazad van, hogy a JVM == interpreter meglátás idejétmúlt, csak arra szeretnék újfent rámutatni, hogy ez nem ekvivalens az én állításommal (ld. fentebb). Egy szavam nem lenne, ha a Java világosan olyannak készült volna, hogy adott egy magasszintű nyelv, amelyen készült forráskódokat valamilyen technikával betömörítenek - hangsúlyozom, hogy nem egy köztes "nyelvre" fordítják le, csupán az emberi érthetőséget biztosító sallangoktól fosztják meg -, majd a célgépen, közvetlenül futtatás előtt fordítják le. De az én szememben az eredetileg interpretálgatósdi, majd később hirtelen felindulásból futtatás előtt fordítgatósdi hasonló méretű szálka, mint az x86 toldozás-foldozások (avagy mankózások, a'la marczi :)).

Ja és szerintem a C nyelv nem a legjobb "hordozható assembly", amelyet a hetvenes években tervezni lehetett, talán abból kifolyólag, hogy nem tiszta lappal indult, hanem volt neki elődje. :)

Nem kell félni, körülbelül két hétig nem leszek itthon. :Đ

#25 Felhasználó inaktív   j.cs. 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 04. 22:49

Ok, ezt így el tudom fogadni (mankózás). Goslingék teljes egészében interpretáltnak tervezték a byte code-ot. Persze ettől még akár alkalmas lehet JIT-re vagy inkabb AAW-ra (After A While Compiling - a'la HotSpot).

BTW, ezt a cikket olvasta valaki közületek? A szerző Bruce Eckel (a TIC++ és a TIJ szerzője)
http://www.javacoffeebreak.com/articles/th...collection.html

"This might sound a bit odd at first - that storage release affects storage allocation - but it's the way some JVMs work and it means that allocating storage for heap objects in Java can be nearly as fast as creating storage on the stack in C++."

#26 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 05. 10:39

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. aug. 4., csütörtök - 14:56

nem eleg. a 'vonszold at a beled' az lenyegeben azonos az objektum szerializalasaval. ezt megtenni alapbol csak interpretalt nyelvvel lehet, c++-szal csak akkor ha azonos a CPU, az OS es a futasi kornyezet.

Megoldhato akkor is, ha kozos ose van az osszes osztalynak. Vagy tevedesben vagyok. Az OODBMS-ek legalabbis igy csinaljak (es mukodik eltero platformok kozott is C++-bol).

#27 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 24. 07:01

Kíváncsi vagyok a véleményetekre: szeretnék magamnak egy-két, levelezéssel kapcsolatos programot gyártani, ami Linuxon futna. Pl. autoreply, levlista. (tudom, hogy van ilyen, de spécik az igényeim, úgyhogy alternatív programokra vonatkozó javaslatokat nem várok ;) ). A fő kérdés, hogy miben érdemes megírni egy ilyet. A következőket néztem eddig:

Python: szép, de nem tetszik, hogy nincsenek interface-ek (vagy valami hasonló), nem lehet típust deklarálni...

Pike: ez igazából egész szimpi, csak úgy látom, nagyon gyorsan változik, gyakran inkompatibilisen, meg nincs túl nagy fejlesztői bázisa. Tulajdonképpen nem is szeretem annyira a scriptnyelveket :D

Java: mivel kb. 7-8 éve programozok Javaban, a legszimpatikusabb választás lenne, de valahogy mindig elborzadok, amikor mondjuk egy autoreply programhoz foglal a memóriából 20-25MB-ot, plusz még indul vagy nyolc thread a JVM mindenféle disznósága miatt. Próbáltam GCJ-vel is, ami valamivel jobb, de ott meg ha egy JDBC drivert kell betölteni, akkor máris interpreter módba vált, és tökörészig jópár másodpercig

C++: eddig csak nagyon pici programokat készítettem benne, nincs túl sok tapasztalatom. A legnagyobb félelmem, hogy nagyobb programnál valami memóriát nem szabadítok fel, és ott a gebasz. Ez mondjuk egyértelműen a Java felé húz, illetve ami még fáj, hogy nincs egy egységes library. Úgy értem olyan, ahol tényleg rendesen tudsz Unicode stringeket, threadeket, szinkronizációt, adatbázist kezelni.

Pascal: komolyan elgondolkodtam rajta, jó sok ideje használok Delphit, gyakorlatilag végtelen mennyiségű komponens van hozzá, így igazából minden meglenne hozzá, kicsit hasonló a sztori a C++ memóriakezeléséhez, meg úgy valamiért nem születnek Pascalban programok, legalábbis ilyesmik.

Összefoglalva valami olyan megoldást keresek, ahol nem kell túl sokat foglalkoznom azzal, hogy file-okat, socketet, adatbázist, stringeket hogyan is kell kezelni, valamennyire védve legyek memória hibák ellen, és egy ilyen nyomorult kis program ne zabálja fel a rendelkezésre álló memória 5-10%-át...

#28 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 24. 08:15

Idézet: marczi - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 8:01

Kíváncsi vagyok a véleményetekre: szeretnék magamnak egy-két, levelezéssel kapcsolatos programot gyártani, ami Linuxon futna. Pl. autoreply, levlista. (tudom, hogy van ilyen, de spécik az igényeim, úgyhogy alternatív programokra vonatkozó javaslatokat nem várok ;) ). A fő kérdés, hogy miben érdemes megírni egy ilyet. A következőket néztem eddig:

Python: szép, de nem tetszik, hogy nincsenek interface-ek (vagy valami hasonló), nem lehet típust deklarálni...

Pike: ez igazából egész szimpi, csak úgy látom, nagyon gyorsan változik, gyakran inkompatibilisen, meg nincs túl nagy fejlesztői bázisa. Tulajdonképpen nem is szeretem annyira a scriptnyelveket :D

Java: mivel kb. 7-8 éve programozok Javaban, a legszimpatikusabb választás lenne, de valahogy mindig elborzadok, amikor mondjuk egy autoreply programhoz foglal a memóriából 20-25MB-ot, plusz még indul vagy nyolc thread a JVM mindenféle disznósága miatt. Próbáltam GCJ-vel is, ami valamivel jobb, de ott meg ha egy JDBC drivert kell betölteni, akkor máris interpreter módba vált, és tökörészig jópár másodpercig

C++: eddig csak nagyon pici programokat készítettem benne, nincs túl sok tapasztalatom. A legnagyobb félelmem, hogy nagyobb programnál valami memóriát nem szabadítok fel, és ott a gebasz. Ez mondjuk egyértelműen a Java felé húz, illetve ami még fáj, hogy nincs egy egységes library. Úgy értem olyan, ahol tényleg rendesen tudsz Unicode stringeket, threadeket, szinkronizációt, adatbázist kezelni.

Pascal: komolyan elgondolkodtam rajta, jó sok ideje használok Delphit, gyakorlatilag végtelen mennyiségű komponens van hozzá, így igazából minden meglenne hozzá, kicsit hasonló a sztori a C++ memóriakezeléséhez, meg úgy valamiért nem születnek Pascalban programok, legalábbis ilyesmik.

Összefoglalva valami olyan megoldást keresek, ahol nem kell túl sokat foglalkoznom azzal, hogy file-okat, socketet, adatbázist, stringeket hogyan is kell kezelni, valamennyire védve legyek memória hibák ellen, és egy ilyen nyomorult kis program ne zabálja fel a rendelkezésre álló memória 5-10%-át...

Hát. én igazából azt mondanám, hogy vagy perl/python, ha meg tudod emészteni, hogy gyengén típusos (hidd el, egész kellemes is tud lenni). Perl talán kicsit rugalmasabb, viszont elég svájci bicska jellegű. Ha nem, akkor c/c++, neked gondolom inkább c++, mert úgylátom szeretet az ojjektumorientálódott nyelveket...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#29 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 24. 14:44

De meg lehet engem győzni :D Valóban elegánsabbnak tartom a ojjektumokat, mert hatékonyan írják le a való világból kezelendő, modellezendő dolgokat. Egyszerűbb programnál abszolút hajlok egy python jellegű megoldás felé.

Nagyobbacska programnál viszont két alapvető bajom van:
1. az interface-ek nagyon hasznosak tudnak lenni, hiszen mindenképp azt kell megvalósítani, amit az deklarál, és így bátran oda lehet adni másnak, hogy figyelj öreg, ezt implementáld. Nem véletlen, hogy a Perl6 és a Python 2.5 is tartalmaz interface-t.
2. ha nincs típusa a változóknak, akkor ha én garantálni akarom, hogy valami márpedig szám, akkor azt folyton ellenőrizgetni kell, de akkor már jobb egy erősen típusos, deklarált nyelv, nem?

#30 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 24. 19:01

Idézet: marczi - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 15:44

De meg lehet engem győzni :D Valóban elegánsabbnak tartom a ojjektumokat, mert hatékonyan írják le a való világból kezelendő, modellezendő dolgokat. Egyszerűbb programnál abszolút hajlok egy python jellegű megoldás felé.

Nagyobbacska programnál viszont két alapvető bajom van:
1. az interface-ek nagyon hasznosak tudnak lenni, hiszen mindenképp azt kell megvalósítani, amit az deklarál, és így bátran oda lehet adni másnak, hogy figyelj öreg, ezt implementáld. Nem véletlen, hogy a Perl6 és a Python 2.5 is tartalmaz interface-t.
2. ha nincs típusa a változóknak, akkor ha én garantálni akarom, hogy valami márpedig szám, akkor azt folyton ellenőrizgetni kell, de akkor már jobb egy erősen típusos, deklarált nyelv, nem?

ő, én is szeretem az objektumokat, nincs azzal gond, nagy projektekre valóban jobb (hmm, most úgy beszélek, mint valami nagyon gyakorlott kóder :D), kis projektre viszont a java/c[++] egy kicsit időrablós nekem.

Igazából azt tudom mondani, hogy Perlben nem nagyon okoz gondot ez a változó típusozás, elég elegánsan, és jól kezeli a dolgot (pl kétféle boolean van, pl == és eq), nem nagyon szokott ez bajt jelenteni (főleg, hogy nagyobb projektben úgyis van sql, akkor meg majd az ellenőriz :D), bár kétségtelen lehet vele misztikus dolgokba szaladni (a másik oldalról meg folyamatosan lehet szenvedni a típusossággal. float vs int, báh) Viszont amit írtál, ott nem látom nagyon ennek reális veszélyét...

De csak jön valaki, aki tényleg programozó, nem csak ilyen korlátozott gyakorlattal rendelkező szakbarbár :D

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#31 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 15:36

Szvsz a Java előtt áll az egyik legfényesebb jövő :D
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#32 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 20:03

Idézet: Asker - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 14:36

Szvsz a Java előtt áll az egyik legfényesebb jövő :D

pedig nincs okunk kedvelni...

#33 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 21:45

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 21:03

de fényes jövő áll előte, mert ha megindul, izzik a ház oldala, hogy lesz fényesség :lol:

#34 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 06:47

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 20:03

Azt kell, hogy mondjam, hogy a legkisebb rossznak kell tekintenem. Ha ugyanis olyan a projekt, hogy nem én egymagam fejlesztem, hanem mások is, akár olyanok is, akiket nem is ismerek, akkor a memóriafolyás miatt messze valami hasonló nyelv a legbiztonságosabb (vagy scriptnyelv, vagy C#/Java). Bár akkor is gyomorforgató, hogy vért kell izzadni, ha valami natív kódot szeretnél.

#35 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 10:29

Idézet: marczi - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 7:47

Azt kell, hogy mondjam, hogy a legkisebb rossznak kell tekintenem. Ha ugyanis olyan a projekt, hogy nem én egymagam fejlesztem, hanem mások is, akár olyanok is, akiket nem is ismerek, akkor a memóriafolyás miatt messze valami hasonló nyelv a legbiztonságosabb (vagy scriptnyelv, vagy C#/Java). Bár akkor is gyomorforgató, hogy vért kell izzadni, ha valami natív kódot szeretnél.

Ügyes ember Javában is meg tudja enni a memóriát. ;)

#36 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 13:04

Idézet: Hasse - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 10:29

Ügyes ember Javában is meg tudja enni a memóriát. ;)

Persze, az igaz, de mondjuk egy olyan programnál, ami eléri a 10.000 sort, sokkal valószínűbb, hogy kifelejtenék egy free/delete-t, mint az, hogy akkora körbehivatkozást csinálok, hogy még a GC is megszédül tőle ;)

#37 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 28. 13:50

Idézet: marczi - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 8:01

Van c++-hoz is tobb elerheto, ingyenes GC, pl a Böhm-féle C++ Garbage Collector nagyon elterjedt es hacsak nincsenek nagyon kulonleges igenyeid a memoriaval kapcsolatban (ha a Java is felmerult mint lehetoseg akkor szerintem nincs :p ) valoszinuleg megfelelo valasztas. egyszeru hasznalni, mindossze a heapen letrehozando ojjektumok operator-new -janak kell adni egy parametert(*) es akkor nem kell a delettel foglalkozni.  :think: bar en javaban irnam  ;)

(*) pl.
#include <gc/gc_cpp.h> //Ez a Bohm headerje

/*...*/

Foo *FooPointer  = new (UseGC) Foo(1,2,3,4);
//                    ^^^^^^^^

#38 Felhasználó inaktív   giotto 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 28. 16:12

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 20:01

ő, én is szeretem az objektumokat, nincs azzal gond, nagy projektekre valóban jobb (hmm, most úgy beszélek, mint valami nagyon gyakorlott kóder :D), kis projektre viszont a java/c[++] egy kicsit időrablós nekem.

nekem ilyenkor mindig egy idezet jut eszembe:

Idézet

az kulonbozteti meg a kezdo programozot a profitol, hogy amig a kezdo arra buszke, hogy a kodjat teljes mertekben o irta, addig a profi arra, hogy a kodjanak nagy reszet ujrafelhasznalta.

szerintem az objektumok remekul kihasznalhatoak ujrahasznosithato kodok eloallitasara, a program meretetol fuggetlenul :)
"A UNIX rendszerek száma tízre nőtt és még több várható".
(A UNIX Programozói kézikönyv második kiadásából, 1972. június.)

#39 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 28. 19:18

Idézet: giotto - Dátum: 2005. aug. 28., vasárnap - 17:12

nekem ilyenkor mindig egy idezet jut eszembe:

szerintem az objektumok remekul kihasznalhatoak ujrahasznosithato kodok eloallitasara, a program meretetol fuggetlenul :)

egyetértünk.

spec általában perlben is OO interfaccel dolgozom, az esetek nagy részében sokkal gyorsabban lehet benne kódolni (nekem, persze ebben a hátulgombolós voltom is benne van).

És valóban nem vagyok profi programozó :D

#40 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 02. 10:20

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 19:03

Majd lejatszak a C#/.NET-tel, hogy ki marad eletben.

Bevallom oszinten (lesutott szemmel), nekem a Redmondiak megoldasa szimpatikusabb. Persze nekik konnyu, ok mar lattak, hogy mi a szopas a Javaban.

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó