Mindent a GPS navigációról (hátha nem csak én küszködök...)
Elküldve: 2009. 05. 11. 07:34
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2009. 05. 11. 09:54
Idézet: charlie - Dátum: 2009. máj. 11., hétfő - 8:00
Miért tennék? A Föld nem szabályos gömb alakú. Ráadásul a mostani módszernél nem lenne annyival kényelmesebb, amennyivel pontatlanabb.
Elküldve: 2009. 05. 24. 08:30
Idézet: Tom-y - Dátum: 2009. febr. 11., szerda - 15:39
Az iconx-en is igo fut,hasonló módon telepítve.
Biztonsági másolatot érdemes készítened.
Hello! Az lenne a kérdésem, hogy valaki le tudná-e írni, hogy a txt fájlban pontosan mit kell módosítani, ugyanis nem sikerült megtalálnom, ha már kérdezték előttem, sorry.
Elküldve: 2009. 05. 25. 04:18
Idézet: debaj - Dátum: 2009. ápr. 27., hétfő - 23:07
A GPS holdak szinkronizációjához és a pályamódosításokhoz szükség van követőállomásokra, amelyek folyamatos kapcsolatban vannak a holdakkal. Az assisted GPS megoldások, mint a QuickGPS, interneten keresztül, a követőállomásoktól szerzik be az ephemeris adatokat, nem kell holdat találniuk, ami a hidegindítás leglassabb része.
Aham.
Én csak azt nem értem, hogy minek ez a sokféle adat, bonyolult működés.
Előre tervezett útvonalon mennek a műholdak, és mindig ugyanazokat a pályákat járják be, nem?
Mi a fenének kell ezt sugározni, ha egyszer ki is lehet számolni az aktuális időből, hogy kb hol lehet a műhold.
De mondok jobbat: Mi a francért nem rakják a műholdakat geoszinkron pályára, ahogy a TV-s műholdakat is? (képzeljétek el, ha a parabolaantennát naponta kéne forgatgatni...
És akkor nem kéne sose semmit se töltögetni, se számolgatni, mindig pontosan ugyan ott lenne az összes műhold. Há' nem sokkal egyszerűbb?
Meg mi az, h keres egy műholdat? Egy holdnak a jeleit vagy fogja, mert van jel, vagy nem, mert nincs. Mit kell azon keresgélni? (az meg a másik, hogy állítólag a hold a saját pontos pozícióját is sugározza párban a saját azonosítójával)
Elküldve: 2009. 05. 25. 06:43
azt ki. de Te hol vagy, azt nem tudod! tudod pont erre hasznaljak!
a geostacionarius palya meg egy sikban van, abbol nem nagyon lehet terbeli helyzetet szamolni.
Elküldve: 2009. 05. 25. 08:27
Idézet: Fenyő - Dátum: 2009. máj. 25., hétfő - 5:18
Mi a fenének kell ezt sugározni, ha egyszer ki is lehet számolni az aktuális időből, hogy kb hol lehet a műhold. ...
Kérdésem, hogy mit jelent az aktuális idő?
Elküldve: 2009. 05. 25. 08:31
Nem, úgy tűnik, nagyon-nagyon sokmindent nem értesz.
Idézet
És akkor a Föld tökéletes gömb alakú lenne, egy nap pontosan 24 órából állna, a valószínűségszámítást meg el lehetne felejteni, mert véletlen események nem léteznének.
A holdak geoszinkron pályán vannak, csak épp az eltéréseket nem korrigálják rendszeresen (üzemanyagpocséklás), hanem a műhold folyamatosan jelenti, hogy merre jár. De ha tudsz valami módszert, amivel állandó felügyelet és korrekció nélkül pontosan egy helyben tudsz tartani egy műholdat, küldd át PM-ben, és osztozzunk a Nobel-díjon.
Elküldve: 2009. 05. 25. 08:37
És akkor nem kéne sose semmit se töltögetni, se számolgatni, mindig pontosan ugyan ott lenne az összes műhold. Há' nem sokkal egyszerűbb?
Meg mi az, h keres egy műholdat? Egy holdnak a jeleit vagy fogja, mert van jel, vagy nem, mert nincs. Mit kell azon keresgélni? (az meg a másik, hogy állítólag a hold a saját pontos pozícióját is sugározza párban a saját azonosítójával)
Pontosan miért is lenne egyszerűbb, ha a műholdak relatíve nem mozdulnának a Földhöz képest? A szemlélő pozícióját valahogyan akkor is meg kell határozni, tök mindegy, hogy a holdak hol vannak... Ahogy bogdan kolléga is írta.
A holdak keresése pedig éppen a jel befogását jelenti, meghatározva azt, hogy az melyik holdról érkezik. Ezt azért ki kell szűrni az éterből, mivelhogy nem csak 1 darab hold van... Nem gondolod át, pedig nem ártana.
A holdak nemcsak a saját pozíciót sugározzák, hanem a pontos időt is, ezzel visszakanyarodok az előbbi postban feltett kérdésemre. Ugyanis az óráknak egyeztetve kell lenniük, keményen. A jelkésések elég nagy hibát okoznak a mérésben. Amíg néhány másodperc eltérés a karóránkon jelentéktelennek tűnik, addig itt, a sok kilométeres távolságok plusz sztratoszféra plusz akármi miatti késések következtében keletkezett hiba nagysága jelentős lehet: mi van, ha csupán 100 métert tévedne alapból a GPS? Használhatatlan lenne!
Ha a műhöld nem sugározná a pozícióját, hanem azt ki lehetne számolni, akkor a kis PNA eszköznek bizony elég komoly számításokat kellene végeznie, ráadásul az összesnek...
Így meg viszonylag egyszerű művelettel (min. 3 ponttól mért távolság) meghatározható a szemlélő pozíciója. Asszem ez geometriailag érthető kell legyen.
Szerkesztette: Warrior 2009. 05. 25. 08:40 -kor
Elküldve: 2009. 05. 25. 08:40
debaj: mi ez a goszinkron, amirol irtok? nem geostacionarius az? mert ezek a muholdak joval alacsonyabban repulnek, es nem geostacionarius palyan, az tuti. ugyanis mozognak a foldhoz kepest. egy muhold meg egyebkent igen pontosan ott marad a palyajan kulonosebb korrekcio nelkul (ez a fizika.. Nobel dij nem jatszik, mert Newton bacsi beelozott.) es szerintem igenis lehet tudni, hogy hol vannak. es ha az ember TUDNA, hogy o hol van, akkor ezeket a muholdakat is konnyen megkereshetne. csak ugye az az alap problema, hogy nem tudja!
(off: valodi veletlen esemeny pediglen van, ajanlom a magfizikat es a kvantumfizikat. de ez abszolute nem ide tartozik. egyebkent a pszeudoveletlenekre is jol mukodik a valoszinusegszamitas. de ez sem tartozik ide.)
Warrior 2: 100m tevedes egyeltalan nem rossz, a korai helymeghatarozok 500m pontossaguak voltak. tengerhalyozasra kituno!
sajat poziciojat a muhold nem adja at, egy csomagot ad at idoszakonkent az osszes muhold korulbeluli helyzeterol. amit o ad az egy idoszinkronjel. ennek a kesesebol, illetve a kulonbozo muholdak kesesenek osszevetesebol szamol a vevo.
Szerkesztette: bogdan 2009. 05. 25. 08:44 -kor
Elküldve: 2009. 05. 25. 08:42
Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 25., hétfő - 9:40
Bocsánat, nekem tiszta ez, Fenyő kollégának szegeztem kérdésem, hogy mit tartana "aktuálisnak".
És igen, tulajdonképpen a kérdés a rossz végén fogalmazódott meg: valóban nem a holdak helyzete a fontos a szemlélő számára, hanem a sajátja... Azt pedig "háromszögelni" a legegyszerűbb. Mármint elméletben.
Szerkesztette: Warrior 2009. 05. 25. 08:47 -kor
Elküldve: 2009. 05. 25. 08:44
Elküldve: 2009. 05. 25. 08:49
Elküldve: 2009. 05. 25. 09:23
Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 25., hétfő - 9:40
Ez butaság, már ne haragudj. Egy műholdat ezerféle erő ki tud téríteni a pályájáról, olyanok is, amelyeket Newton még csak nem is sejtett, hogy léteznének. Egy minimális pályaeltérés pedig hosszú távon csúnyán letereli az eredeti útvonalról a holdat, ezért pályakorrekciók kellenek. Hogy ez passzív (a műholdtestet forgatják, mintegy giroszkópként használva) vagy aktív (navigációs fúvókák), lényegében mindegy, az ideális pályát szinte lehetetlen betartatni hosszú távon, beavatkozás nélkül. Ezért sugározzák a holdak a tervezett pozíciójuk mellett az aktuális pályaadataikat is. Gondolj bele, milyen veszélyhelyzeteket teremthetnek a kikapcsolt, tönkrement, magukra hagyott műholdak, amelyeket nem vezettek bele a légkörbe? Külön követőrendszer figyeli ezeket, meg a nagyobb űrszemétdarabokat, mert nem lehet kijelenteni, hogy ez a pályája, ezen fog keringeni az idők végezetéig.
Idézet
Hülyeség, nem geoszinkron az a pálya.
Idézet
Nem is állítottam, hogy nincs.
Idézet
Akkor már csak a forgalmas belvárosokat kell feltölteni tengervízzel, és meg is oldottuk a problémát.
Elküldve: 2009. 05. 25. 09:40
(a veletlent felreolvastam egy ekezettel. bocs.)
Szerkesztette: bogdan 2009. 05. 25. 09:41 -kor
Elküldve: 2009. 05. 25. 12:25
Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 25., hétfő - 10:40
Mondom, hogy hülyeséget írtam.
Amúgy:
Geoszinkron - adott pályán és magasságon kering, egy nap alatt pontosan egyszer teszi meg ezt a pályát, így adott pontból nézve adott időben adott helyen lesz a hold.
Geostacionárius: olyan geoszinkron, ahol a mozgás iránya párhuzamos az egyenlítővel (tehát az egyenlítő fölött kering a hold), így földi szemlélő számára mindig ugyanazon a ponton van.
Szemiszinkron: ugyanaz, mint a geoszinkron, csak egy nap alatt nem egyszer, hanem kétszer teszi meg a teljes pályát. Ilyen pályán keringenek a GPS holdak.
Elküldve: 2009. 05. 25. 13:16
Idézet
holdak pályasíkjai 55° -os szöget zárnak be az egyenlítő síkjával. A műholdpályák száma,
helyzete a műholdak száma és elhelyezkedése a pályákon azt a célt szolgálja, hogy teljes
kiépítésben a Föld bármely pontján, bármely időpontban egyszerre négy műhold észlelésre
alkalmas helyzetben, azaz legalább 15° -ra a látóhatár síkja felett legyen. A rendszer 21 aktív
és 3 tartalék műholdból áll, amelyek hat darab 55° inklinációjú síkban helyezkednek el. Mind
a hat síkban 4 műhold kering 20200 km magasan, közel kör alakú pályán, 11 óra 58 perces
keringési idővel.
Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)
Elküldve: 2009. 06. 05. 14:29
Következő a kédésem igo2006-ból a KML file-t bemásoltam a iGo8\content\userdata\poi\ könyvtár alá.
Minden jó és szép látszanak a poi-k mentett keresésbe is hozza őket.
A gondom a következő ha én felveszek egy saját poi-t azt a iGo8\save\user.upoi file-ba rakja szépen egymás után sorszámozva, de ilyenkor azok a poi-k amiket kml-be bemásoltam eltünnek nem láttszanak többé a térképen keresésben sem jönnek elő.
Fizikailag a kml file megvan az adatok is benne vannak. Tehát mihelyt én egy saját poi-t felveszek a kml-es átmentett poi-k eltünnek.
Erre tudtok-e megoldást vagy egyáltalán találkozott-e valaki ezzel a probkémával?
detto
Elküldve: 2009. 06. 09. 15:10
Elküldve: 2009. 06. 09. 17:57
Idézet: szaki - Dátum: 2009. jún. 9., kedd - 16:10
Nincs kis laptoppon és mobilnettem ergó ez kiesik mint megoldás.
Én PDAra lementettem a BKV sitetot, aztán kész, egy időben meg szkennelt BP térképet nézegettem, aztán rájöttem, hogy az analóg sokkal jobb, kereshető meg csak online van, az is olyan, amilyen.
Meg már úgyis autózom :Đ
Elküldve: 2009. 06. 15. 13:26
Idézet: szaki - Dátum: 2009. jún. 9., kedd - 14:10
Szerintem ez (http://www.nanika.net/Metro/) egy jó tömegközlekedési segítség, és rengeteg város van benne. Más európai ngyvárosokban, ahol valóban remek metro rendszer létezik (nem igéret, bizonyíték), pl Párizs, vagy London remekül használható, de persze a buszok, villamosok is benne vannak, ráadásul útvonalakat is tervez.

Súgó
A téma zárva.