HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#1121 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 06. 23:25

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. febr. 6., kedd - 23:20

iptables.. ;)

Azért ennél többet is írhatnál szegénynek. Pl., hogy nézzen szét iptables-en belül (man iptables, bár nemtom SuSe-ben van-e ilyen) a NAT-olásnak, ip masquereding-nek, postrouting, prerouting és hasonlóknak.
üdv.: Zsömbi

Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553 .:. Mobile AMD Turion64 X2 RM70 2.0 GHz .:. 3072 MByte DDR2 PC5300 .:. 320 GByte 5400 rpm SATA .:. ATi Mobility Radeon HD3470
OS Windows Vista Home Premium

#1122 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 06. 23:35

Ok.
Tételezzük fel, hogy a belső hálókártya eth1 és eth0-n van az internet PPP0 (betárcsázáskor létrejővő interface) lesz a ADSL kapcsolat.

Ezeket kellene beírni:

echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

iptables -t nat -A POSTROUTING -s "belső hálózat" -o PPP0 -j MASQUERADE
iptables -A FORWARD -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#1123 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 06. 23:44

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. febr. 6., kedd - 23:35

Ok.
Tételezzük fel, hogy a belső hálókártya eth1 és eth0-n van az internet PPP0 (betárcsázáskor létrejővő interface) lesz a ADSL kapcsolat.

Ezeket kellene beírni:

Reméltem, hogy Te megírod a segítséget, mert én már túl lusta voltam rá :Đ , valamint fáradt vagyok. De azért az inspirációt én adtam! ;)

Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553 .:. Mobile AMD Turion64 X2 RM70 2.0 GHz .:. 3072 MByte DDR2 PC5300 .:. 320 GByte 5400 rpm SATA .:. ATi Mobility Radeon HD3470

#1124 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 06. 23:46

Idézet: Zsömbi - Dátum: 2007. febr. 6., kedd - 23:44

Reméltem, hogy Te megírod a segítséget, mert én már túl lusta voltam rá :Đ , valamint fáradt vagyok. De azért az inspirációt én adtam! ;)

Lustaság félegészség.. :D
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#1125 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 00:08

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. febr. 6., kedd - 23:46

Lustaság félegészség.. :D

Pontosan! :D

#1126 Felhasználó inaktív   PaLa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 00:55

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 0:35

Ok.

Ezeket kellene beírni:

Izé, ez 1 chello, nincs csak dhcp-ről kapott lan, amit rutolni kell. Viszont ezt hogy helyezem állandó üzembe? Bocs, teljesen kezdő vagyok a dologban, bár már egészen jól kezelem a guit :)

Szerk.: bocs hogy nem mondtam h. chello

Szerkesztette: PaLa 2007. 02. 07. 00:56 -kor

#1127 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 07:04

Idézet: PaLa - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 0:55

Izé, ez 1 chello, nincs csak dhcp-ről kapott lan, amit rutolni kell. Viszont ezt hogy helyezem állandó üzembe? Bocs, teljesen kezdő vagyok a dologban, bár már egészen jól kezelem a guit :)

Akkor tételezzük fel, hogy eth1 a belső és eth0 a net felé néző hálókártya.

Mondjuk a belső gép címe 192.168.1.5, akkor a következő:

Csinálsz egy szkriptet ezt beírva:
---------------------------------------------------------------------------------------------------
#!/bin/sh
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.5/24 -o eth0 -j MASQUERADE
----------------------------------------------------------------------------------------------------

És mondjuk elmented a file-t "route.script" néven a root könyvtárába.
Majd csinálsz egy symlinket és beteszed valamelyik futási szintre. Vagy hállókártya felhúzó szkriptbe, amit nem tudom, hogy Suse alatt hol találsz.

#1128 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 08:38

Idézet: PaLa - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 1:55

Nem lehetne ezt egyszerűbben?
Meg marhajó, hogy több topikban ott van ugyanaz a kérdés.
https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...0&#entry4732254

Az, hogy chello vagy hegedű vagy nagybőgő, teljesen mindegy.  :)

Más: mit akarsz a billentyűzeten beállítani? Nem érthető a probléma.
Itt is megismétlem: a 9.1 NEM TÁMOGATOTT RENDSZER.
Cseréld le.

#1129 Felhasználó inaktív   norbie_78 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 09. 13:07

Sziasztok,

Szeretnék segítséget kérni abban hogy most raktam fel nemrég a suse linuxot és 1 ...... programot nem tudok felrakni. Például az Mplayert akartam felrakni. Leszedtem a codecs-et a skint és még vmit hozzá, kicsomagoltam, a terminalban eljutottam oda ahova kicsomagoltam és azt írja a "NAGY" leírás hogy ezt írjam be ./configure ez mi?????? ez semmmit nem csinál csak azt mondja hogy nem talja sem a fájlt sem a könyvtárat. Ha télleg ezt a parancsot kell beírni akkor azt is írják már le hogy hogy kell használni, úgy értem kell e elé vagy utánna írni vmit???? Létszíves segítsetek...

Köszönöm

#1130 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 13:12

Idézet: norbie_78 - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 13:07

Sziasztok,

Szeretnék segítséget kérni abban hogy most raktam fel nemrég a suse linuxot és 1 ...... programot nem tudok felrakni. Például az Mplayert akartam felrakni. Leszedtem a codecs-et a skint és még vmit hozzá, kicsomagoltam, a terminalban eljutottam oda ahova kicsomagoltam és azt írja a "NAGY" leírás hogy ezt írjam be ./configure ez mi?????? ez semmmit nem csinál csak azt mondja hogy nem talja sem a fájlt sem a könyvtárat. Ha télleg ezt a parancsot kell beírni akkor azt is írják már le hogy hogy kell használni, úgy értem kell e elé vagy utánna írni vmit???? Létszíves segítsetek...

Köszönöm

Minden bizonnyal a forrást szedted le. Ezt nem fogod tudni elindítani. Ezt le kell ofrdítani. Azt leírni elég nehézkes lenne. (főleg mert süsü-t kb. 3 éve használtam:) )

Inkább keress a neten már "elkészített" rpm-be csomagolt mplayer-t.

Amúgy a ./configure-val vizsgálja, meg  hogy a fordításhoz szükséges cuccok elérhetőek a gépeden. Ha igen, akkor ennek lefuttatása után lehet a make paranccsal fordítani.

#1131 Felhasználó inaktív   a-tika 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 13:55

Idézet: norbie_78 - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 14:07

Sziasztok,

Köszönöm

Hello!

Azt sajnos nem irtad meg, hogy a SuSE melyik verzióját használod... de szerintem is az lesz a legegyszerűbb, ha csomagból teszed fel az MPlayert... például a Packman -on megtalálod ... csak add hozzá a telepítési forrásokhoz... pl.  innen   ... és máris ott lesz a csomaglistában... amúgy nem szép az MPlayer ellen beszélnem, de a Kaffeine nem jó?

Üdv: A-tika

#1132 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 16:25

Idézet: a-tika - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 13:55

Hello!

Azt sajnos nem irtad meg, hogy a SuSE melyik verzióját használod... de szerintem is az lesz a legegyszerűbb, ha csomagból teszed fel az MPlayert... például a Packman -on megtalálod ... csak add hozzá a telepítési forrásokhoz... pl.  innen   ... és máris ott lesz a csomaglistában... amúgy nem szép az MPlayer ellen beszélnem, de a Kaffeine nem jó?

Üdv: A-tika

Miért akarod neki a Kaffeine-t ajánlani, mikor az MPlayer-től jobb nincs? :p

#1133 Felhasználó inaktív   norbie_78 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 09. 19:13

Sziasztok,

Köszi a segítséget, amúgy a openSuse azt hiszem, csak az az idegesítő hogy le van írva hogy kell felrakni, értem is, csinálnám is csak azt írja ki hogy nincs ilyen könyvtár. Megfogadom a tanácsokat, de amúgy lehetne így a terminalban is csinálni?

Kösz

#1134 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 19:23

Idézet: norbie_78 - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 19:13

Sziasztok,

Köszi a segítséget, amúgy a openSuse azt hiszem, csak az az idegesítő hogy le van írva hogy kell felrakni, értem is, csinálnám is csak azt írja ki hogy nincs ilyen könyvtár. Megfogadom a tanácsokat, de amúgy lehetne így a terminalban is csinálni?

Kösz

Nézd!

Örvendetes az érdeklődésed és a lekesedésed, de a kérdéseid és válaszaid azt bizonyítják, hogy nagyon messze vagy még attól, hogy segíteni lehessen neked.

Ne add fel, kutyagolj el a szabilinuxra, olvass. Bármit, csak olvass.

Egyébként kérdésedre a válasz: igen, fel lehet tenni forrásból is.
De mint láttad, szinte semmid nincs meg hozzá. A leírás ugyanis feltételezi, hogy a géped fel van készítve forrásprogramok lefordítására. Hát nincs! Fogadjunk, hogy te magad nem gondoskodtál róla, hogy a fordítóeszközök felkerüljenek. Mert a SUSE alapból nem teszi fel, hiszen ki akar egy deszktop gépen fordítgatni.

Első körben pedig légy szíves, szerezd meg a választ arra kérdésre, hogy melyik disztribúciót tetted fel.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#1135 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 09. 19:45

Idézet: norbie_78 - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 19:13

Sziasztok,

Kösz

A gcc fent van?
Ha nincs (telepitesnel kulon be kell allitani, hogy tegye fel a gcc-t), akkor utolag rakd fel, mert forditoprogram + annak vonzatai kellenek, hogy source-bol tudj `telepiteni`.

#1136 Felhasználó inaktív   a-tika 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 10. 21:58

Idézet: Zsömbi - Dátum: 2007. febr. 9., péntek - 17:25

Miért akarod neki a Kaffeine-t ajánlani, mikor az MPlayer-től jobb nincs? :p

Hello!

Csak kérdeztem, én azóta 'tértem át' a Kaffeine-re, mióta Beryl-t használok... Az MPlayer-nek ( legalábbis GUI-val) akadtak némi problémái a Beryl/Emerald párossal :) ... igaz, túl sok energiát nem fektettem a megoldásba...
Bár el kell ismernem, még most is létezik olyan film, amit az MPlayer zokszó nélkül játszik, a Kaffeine pedig zöld és fekete csíkok halmazának mutatja...

Üdv. A-tika

#1137 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 10. 22:16

Idézet: a-tika - Dátum: 2007. febr. 10., szombat - 21:58

Hello!

Csak kérdeztem, én azóta 'tértem át' a Kaffeine-re, mióta Beryl-t használok... Az MPlayer-nek ( legalábbis GUI-val) akadtak némi problémái a Beryl/Emerald párossal :) ... igaz, túl sok energiát nem fektettem a megoldásba...
Bár el kell ismernem, még most is létezik olyan film, amit az MPlayer zokszó nélkül játszik, a Kaffeine pedig zöld és fekete csíkok halmazának mutatja...

Üdv. A-tika

:lama: mi az a Beryl?

#1138 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 10. 22:21

Idézet: Zsömbi - Dátum: 2007. febr. 10., szombat - 22:16

:lama: mi az a Beryl?

Roviden: 3D desktop szeruseg, mint az XGL Compiz, AIGLX, stb.
Hosszasabban: http://wiki.beryl-pr.../wiki/Main_Page

#1139 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 10. 22:49

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2007. febr. 10., szombat - 22:21

Roviden: 3D desktop szeruseg, mint az XGL Compiz, AIGLX, stb.
Hosszasabban: http://wiki.beryl-pr.../wiki/Main_Page

Thx az infot!

#1140 Felhasználó inaktív   NeoMaN01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 11. 16:00

Sziasztok!
Óriás kezdő linuxláma vagyok,  64bites Suse10.2-őt tettem fel ismerkedésnek.

NV 7900GS a videókártyám, és egyszerűen képtelen vagyok rájönni hogyan telepítsek hozzá drivert. Az nvidia honlapján lévő utasításokat követve hozzáadtam a frissítőhoz a nv siteját. Tölt is valamit a VGA-hoz, de semmi változás. Valami hibát is kiírt párszor, hogy nem megfelelő a karakterkódolása a driver telepítőjének, ezért nem lehet megnyitni. (voltam már ctrl+f1, root, init 3, karakterkódolásokat is hozzáadtam, aztán a végén úgy nézett ki, hogy feltelepült, de talán mégsem)
Mit tegyek? Az XGL-hez tartózó cuccokat is frissítettem mégis kikapcsolt állapotot jelez, és nem engedi bekapcsolni a felületet. Meg egyébként olyan az egész, mintha nem lenne fent az NV drivere...
Mit tegyek? Angolom sem valami jó.
Egyszerűen azt sem tudom hol nézzem meg, hogy rendben felment-e a driver.
Tiszta káosz. :) :think:  :confused:
GREENPEACE
„Gyermekeid 21. századáért harcolsz – pokolba a szabályokkal!”
Greenpeace ...mivel csak ez az egy Föld létezik

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58