HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#1081 Felhasználó inaktív   Keem1 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 24. 09:43

Idézet: Öregszem - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 9:06

Tiszteletteljes javaslatom, hogy inkább a 10.0-t tedd fel helyette.
Van egy pár olyan nyűg a 10.1-ben, amik miatt kiábrándulsz a linukszozásból.

Persze ha majd profi leszel, akkor ezekkel is együtt tudsz élni, és lesz módszered a hibák kikerülésére.
Amíg "az MSN-re megszólalásig hasonló messengert" keresel, addig nem javaslom neked a 10.1-et.

Hm... hát értelek. Vagyis pont hogy nem.
Milyen különbségekre gondolsz a 10.1 és 10.0 között, ami problémát okozhat nekem? Mivel "ez" (10.1) már fent van, használatba vettem, valahogy megoldható a problémamentes átállás? Értem én ez alatt a beállítások, fájlok, ilyesmik zökkenőmentes átvitelét telepítés után (vagy esetleg megőrzését telepítés közben.
Samsung Galaxy S7 edge | Nexus 7 (2013)
Dropbox regisztráció Mindketten +500 MB-ot kapunk. Te is, én is.

#1082 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 10:46

Idézet: Keem1 - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 10:43

Hm... hát értelek. Vagyis pont hogy nem.
Milyen különbségekre gondolsz a 10.1 és 10.0 között, ami problémát okozhat nekem? Mivel "ez" (10.1) már fent van, használatba vettem, valahogy megoldható a problémamentes átállás? Értem én ez alatt a beállítások, fájlok, ilyesmik zökkenőmentes átvitelét telepítés után (vagy esetleg megőrzését telepítés közben.

A 10.1-ben új alapértelmezett csomagkezelő van (zen), ami vagy működik, vagy nem. (Tapasztalataim döntő többségében az utóbbi.  ;) Ki lehet kerülni, de ahhoz több ismeret szükséges.)
Amennyiben a /home könyvtárad külön partíción van, egy új telepítésnél a személyes beállításaid megmaradnak.
Új telepítésnél a partícionálás - szakértői módot kell használni. A meglévő partícióknál:
swap - marad swap
/    - ez legyen az új rendszerben is a (root) partíció, rá fogsz jönni, melyik volt ez a régebbi telepítésnél. Formázni kell. (reiserfs)
/home - formázás nélkül.

Ha már fent van a 10.1, szerintem hagyjad. Régebbi verzióra nem lehet 'upgrade'-elni, mert az 'downgrade'.  ;)
Az ebben levő problémák a következő verzióban javítva lesznek. (10.2, 2006. december 7.)

Ha valamilyen problémába ütközöl, szólj, hátha tudunk segíteni.
Egyébként fájlkezelő több fajta is van, pl. konzolba beírod: mc. (midnight commander)
Nem tudom, mi hasonlít 'megszólalásig' az msn-re.  ;)
A kopete (kde) és a gaim (gnome) is rendelkezik msn chatklienssel. Ha webkamerát is akarsz használni, arra ott a mercury, szintén msn klienssel.
(De jó, hogy a hangulatjelek átvitele a legnagyobb probléma. Irigyellek.)
(Itt egy karjait széttáró, vállait vonogató szmájli.)

#1083 Felhasználó inaktív   Keem1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 11:09

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 11:46

A 10.1-ben új alapértelmezett csomagkezelő van (zen), ami vagy működik, vagy nem. (Tapasztalataim döntő többségében az utóbbi.  ;) Ki lehet kerülni, de ahhoz több ismeret szükséges.)
Amennyiben a /home könyvtárad külön partíción van, egy új telepítésnél a személyes beállításaid megmaradnak.
Új telepítésnél a partícionálás - szakértői módot kell használni. A meglévő partícióknál:
swap - marad swap
/    - ez legyen az új rendszerben is a (root) partíció, rá fogsz jönni, melyik volt ez a régebbi telepítésnél. Formázni kell. (reiserfs)
/home - formázás nélkül.

Ha már fent van a 10.1, szerintem hagyjad. Régebbi verzióra nem lehet 'upgrade'-elni, mert az 'downgrade'.  ;)
Az ebben levő problémák a következő verzióban javítva lesznek. (10.2, 2006. december 7.)

Ha valamilyen problémába ütközöl, szólj, hátha tudunk segíteni.
Egyébként fájlkezelő több fajta is van, pl. konzolba beírod: mc. (midnight commander)
Nem tudom, mi hasonlít 'megszólalásig' az msn-re.  ;)
A kopete (kde) és a gaim (gnome) is rendelkezik msn chatklienssel. Ha webkamerát is akarsz használni, arra ott a mercury, szintén msn klienssel.
(De jó, hogy a hangulatjelek átvitele a legnagyobb probléma. Irigyellek.)
(Itt egy karjait széttáró, vállait vonogató szmájli.)

Köszönöm az eddigi tanácsokat, valóban hagyom az egészet fönt, megpróbálok december 7-ig ezzel kiszenvedni valamit.

Élnék a felkínált lehetőséggel, és segítséget kérnék tőled:
Egész jól szokom ezt a linuxot is, most a kvöetkező problémával találkozok: zenét hallgatnék, de mp3 lejátszásánál a beépített lejátszók kidöglenek. Sajnos az  a baj, hogy a többségük hibaüzenet nélkül. Az egyik (azt hiszem Kaffeine) dobta fel, hogy a xine motor licenszpolitikai okokból kifolyólag nem támogatja az mp3 lejátszást. (nem szó szerint). Találtam valami win32codec nevezeű okosságot, feltelepítettem... Semmi. Az egyik lejátszó pedig telepítésnél hibaüzenetek sorozatát dobja, a hiányzó cuccokat pedig nem találom.
Itt van a telepítési kísérlet (a konzolból kikopizva):
Imi-Linux:/home/Imi/Letöltések # rpm -i MPlayer-1.0pre8-8.pm.svn20060811.i586.rpm
warning: MPlayer-1.0pre8-8.pm.svn20060811.i586.rpm: Header V3 DSA signature: NOKEY, key ID 3ab2ce5e
error: Failed dependencies:
        libfaac.so.0 is needed by MPlayer-1.0pre8-8.pm.svn20060811.i586
        libmad.so.0 is needed by MPlayer-1.0pre8-8.pm.svn20060811.i586
        libmp3lame.so.0 is needed by MPlayer-1.0pre8-8.pm.svn20060811.i586
        libx264.so.48 is needed by MPlayer-1.0pre8-8.pm.svn20060811.i586
        libxvidcore.so.4 is needed by MPlayer-1.0pre8-8.pm.svn20060811.i586
Imi-Linux:/home/Imi/Letöltések #

Sajnos a DVD lejátszással is hasonló a helyzet. Vajon meg tudom ezt én oldani?  :rolleyes:

Más:
Találtam fájlkezelőt is, nagyon jó (Krusader) :) Az MSN is megvan,  szmájli átvétel nem megoldott, de működik, és jó.

Szerk: "csak" azt felejtettem el, hogy mi lenne a segítségkérés. Lehet, h érthető, de a fenti mp3 lejátszásos problémára kérnék megoldást.

Szerkesztette: Keem1 2006. 09. 24. 11:10 -kor

#1084 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 11:21

Idézet: Keem1 - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 12:09

Szerk: "csak" azt felejtettem el, hogy mi lenne a segítségkérés. Lehet, h érthető, de a fenti mp3 lejátszásos problémára kérnék megoldást.

Na itt fogsz beleütközni abba a problémába, ami a 10.1-es csomagkezelőjével kapcsolatos.  ;)
A telepítési forrásokhoz a 'packman't hozzá kell adni.
A 'zen'-ben a teljes elérési utat kell megadni:
http://packman.iu-bremen.de/suse/10.1
és adj neki nevet az alatta lévő rubrikában. (pl. packman)
Ezután az mplayer meg kell hogy jelenjen a programlistában, és az összes függőséggel együtt fel kell telepedjen.
(Tapasztalataim alapján azonban nem ez történik, szemben a régebbi verziókkal - de próbáld ki, hátha.)
Ha a yast - telepítési források modulban adod hozzá, akkor eszerint kell beírni:
http://en.opensuse.org/Additional_YaST_Pac...itories#Packman

(Érdeklődéssel várom az eredményt. Nagyjából sejtem.  ;) )

#1085 Felhasználó inaktív   Keem1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 12:23

Sikerült!!!  ;)
Hozzáadtam a Yast2-ben az említett forrást, ahogy azon az oldalon le volt írva, és z mplayert, a lame encodert meg még pár dolgot feltelepítettem.
SAjnos továbbra is csak az Mplayer kezeli az mp3-at, de legalább már ez is valami. Azt hittem, a lame globálisan kerül bele a rendszerbe, de ez nem így van. A többi lejátszó még mindig a dekódoló hiányát siratja.
Mindenesetre hálásan köszönöm a segítséget  :respect:

Nem ígérem, h nem foglak a jövőben linuxos problémáimmal zaklatni  :D

#1086 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 12:37

Idézet: Keem1 - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 13:23

Azt hittem, a lame globálisan kerül bele a rendszerbe, de ez nem így van.

A 10.0-ban minden játssza az mp3-at, és mivel a sorozatos szívások miatt visszaraktam a 10.1 helyett a 10.0-t, innentől csak abban tudok segíteni, amire emlékszem.
Húzd ki valahogy a következő verzióig.  ;)

OFF:
nekem egyik x.1-es verzió sem jött be. (8.1, 9.1, 10.1)
(a win 3.1 sem.... ;) )
ON

#1087 Felhasználó inaktív   Keem1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 13:00

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 13:37

A 10.0-ban minden játssza az mp3-at, és mivel a sorozatos szívások miatt visszaraktam a 10.1 helyett a 10.0-t, innentől csak abban tudok segíteni, amire emlékszem.
Húzd ki valahogy a következő verzióig.  ;)

OFF:
nekem egyik x.1-es verzió sem jött be. (8.1, 9.1, 10.1)
(a win 3.1 sem.... ;) )
ON

Hmm... remélem azért nem fogok sokat szívni, és találok végül megoldást mindenre. És bízom benne, h kihúzom valahogy december 7-ig :)

OFF
Na, most lesz némi nyugodt órád, elmegyek teniszezni, este leszek csak  :Đ
ON

#1088 Felhasználó inaktív   ahha 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 27. 19:45

Macskajancsi!

ugye, nem felejtettél el?  ;) már nagyon szeretnék linux alól netezni...

köszi
Ahha
Te is fiam, Bluetooth!

#1089 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 10. 09. 11:44

hali, full láma vagyok innenSuse letölthető? Pontosan mit is kell tölteni? Jobb mint az Ubuntu? Nincs valami screenshot róla, hogy milyen a felülete? Köszi.  :respect:

#1090 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 09. 21:56

Idézet: Basic - Dátum: 2006. okt. 9., hétfő - 12:44

hali, full láma vagyok innenSuse letölthető? Pontosan mit is kell tölteni? Jobb mint az Ubuntu? Nincs valami screenshot róla, hogy milyen a felülete? Köszi.  :respect:

Szerintem innen tölts le egy live verziót, ez közvetlenül DVD-ről fut. Ezt írd ki. DVD-ről elindítva a gépet, te is megnézheted működés közben, hogy néz ki a Suse. Egyébként a 10.1-es a stabil kiadás.
"Légy szerény mint én..."

#1091 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 12. 11:40

hír
Portland
"Légy szerény mint én..."

#1092 Felhasználó inaktív   zsolti1982 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 15. 11:50

Sziasztok!

Előre is elnézést kérek - mert tudom,h senki sem szereti - ha ez a próbléma már felmerült és válaszra lelt,de 2 napja szenvedek vele, így bevallom,h idegi alapon már nincs türlemem utána olvasni..szal sorry :s

Évekkel ezelőtt tettem fel SUSE Linuxot előszőr a gépemre, azóta csak ezt a diszt. használom (mellette win is van). Most úgy döntöttem,h kipróbálom a SLED-et. Leszedtem a DVD image-t is illetve az 5 cd-s verziót is. Gondoltam biztonság kedvéért nem árt ha megvan mindkettő.

Nagy várakozással neki ültem,h felrakom és ekkor indultak az érdekes dolgok: mind a DVD mind a CD verzióban elindul a bootolás (tehát az első cd van bent, dvd alapból csak 1 van).bootscreen rendben..Instalálás.ellenőrzi a hardware-t, az usb-t, az iee1394-et. majd a következő sor után : "Searching for info file" át megy konzolból grafikusba (telepítő) és azt az üzit dobja ki,h "Győződjön meg arról,h az első cd van e bent". hiába az "ok" hiába bármi ezt írja ki. Erről a képernyőről csak "Back"-el tudok lelépni akkor ott "telepítés megkezdése/rendszerinditás" forrás kiválasztása: CD-ROM és kiírja,h nem tudja csatlakoztatni a CD-ROM-ot és innentől kész is..se előre,se hátra..ennyit csinál. Meglepő számomra..nagyon is :s Ami a legfurcsább,h nem csak a SLED hanem a SUSE 10.1 is ezt csinálja (ez OpenSUSE kiadás) a SLED novelles.

Próbáltam,h forrásként merevlemezt adok meg (felraktam egy ntfs particióra a cd-ket) egyetlen egyszer sikerült,h elindult maga a telepítő (akkor is merevlemezes forrásról) de ekkor két dolog is fura volt számomra,ahol megakadt:

1. kiírta,h a hda1 és a hdb1 (két vinyó van most csak a gépben) raidre van kötve (az üzenetben még szerepelt,h nem fizikai hanem szoftveres raid) és ezt nem támogatja ez a kernel, majd a következő lépésnél "Merevlemezek érzékelésénél" kifagyott. Eddig jutok vele sajnos :(

Ez a fentebbi kifagyás SLED install-nál volt.

A 10.1-et már kínomban próbáltam meg a SLED helyett (elsősorban ezt szeretném felrakni) legelőszőr nettől akartam telepíteni ezért csak a mini iso-t töltöttem le és írtam ki. Ezzel csak annyi volt a gondom,h meg kellene adni az NFS szerver ip címét és a forráskönyvtárat de ezt sehol sem találtam meg neten (valószinüleg saját magam hibájából)

Leginkább a SLED érdekelne.
Ha tud vki mondani vmi 5letet esetleg vki másnak is volt ilyen gondja ezzel kérem segítsen.

Előre is köszönök minden segítséget

Zsolti1982

UI: bocsánat a hosszúságért

#1093 Felhasználó inaktív   zsolti1982 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 17. 10:59

Idézet: zsolti1982 - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 10:50

---majd a következő sor után : "Searching for info file" át megy konzolból grafikusba (telepítő) és azt az üzit dobja ki,h "Győződjön meg arról,h az első cd van e bent". hiába az "ok" hiába bármi ezt írja ki. Erről a képernyőről csak "Back"-el tudok lelépni akkor ott "telepítés megkezdése/rendszerinditás" forrás kiválasztása: CD-ROM és kiírja,h nem tudja csatlakoztatni a CD-ROM-ot és innentől kész is..se előre,se hátra..ennyit csinál. Meglepő számomra..nagyon is :s Ami a legfurcsább,h nem csak a SLED hanem a SUSE 10.1 is ezt csinálja (ez OpenSUSE kiadás) a SLED novelles...

Érdekes dolog törént ma. Beraktam a SLED-et egy másik gépbe és érdekes módon ott azonnal feljött a telepítő, nem írta ki,h nem találja az 1. cd-t. Átraktam ebbe a gépbe azt az írót, kiváncsian várom,h így lefutt e a telepítő.

Kezd gyanús lenni,h a NEC dvd író nem tetszett neki..

#1094 Felhasználó inaktív   zsolti1982 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 17. 20:13

Hát a meghajtó csere sem jött be..a másik gépen, inmáron a NEC íróval hiba nélkül bejön mind a 3 telepítő:

SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (Novell kiadás)
SUSE Linux 10.1 (OpenSUSE kiadás)
Mandriva Linux 2007 (Powerpack kiadás)

bootscreen után, mielőtt elkezdené a hardware-t,usb és egyéb eszközök az alábbi hibát írja:

<3> hdc: cdrom_pc_intr The drive appears confused (irreason=0x01) Trying to recover by ending request

Ezt persze jó sok soron keresztül.

A hardware,usb és iee1394 eszközök keresése is feltüöen lassú a másik géphez képest. Az igaz,h itt jóval több kártya és usb eszköz van a gépben.

Vkinek vmi 5lete van rá? Avagy senki semmi 5lettel nem rendelkezik :(

Volt már ezen a gépen linux (SUSE) így nem értem,h mi a próblémája..ráadásul ugyanaz három különböző diszt-nél.

#1095 Felhasználó inaktív   zsolti1982 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 18:21

Bár senki sem jelezte,h hasonló gondjai lennének, azért beírom,h megoldásra lelt a cd próbláma.

Akinek a jövöben ilyen gondjai lennének a telepítésével bootscreen-nél az instal kezdete előtt rendszerinditási paraméterként írja be,h: irqpoll

Ez nálam müködött és felment a SLED..

#1096 Felhasználó inaktív   zsolti1982 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 22:04

Abban viszont segíthetne vki nekem,h hol tudom a monitor frissitési Hz-ét állítani,mert a sax2 és az "xvidtune" -nál sem tudom. 1600*1200-ben szeretném használni a monitort,de 88 Hz-et állít be neki (elvileg bírja a monitor) de mégis kicsit "összefolyik" és ezért 75 Hz-en szeretném használni.

Most 1240*1024-ben van,de hozzászoktam a fentebbi felbontáshoz és így kellemetlen. Akinek van 5lete kérem írjon.

Kösz előre is.

#1097 Felhasználó inaktív   radeonqwer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 28. 20:26

Sziasztok !
segitsetek légyszives ati radeon 9600xt-hez kellene driver de az ati oldalán nem tudom hogy mit töltsek le mert van egy csomó fajta
légyszi valaki linkelje be suse 10.1-hez
köszönöm

#1098 Felhasználó inaktív   biriBUM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 28. 21:23

Sziasztok!
Gyors tanácsot szeretnék kérni. Hogyan tudnám 10.1 alatt egyszerűen és ideiglenesen lathatatlanná tenni a windows partíciót, hogy ne kotorásszanak benne illetéktelen kezek.
Köszi a tanácsot!
:)
Az akarok lenni, aki akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok.

#1099 Felhasználó inaktív   zsolti1982 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 28. 22:21

Idézet: biriBUM - Dátum: 2006. okt. 28., szombat - 22:23

Sziasztok!
Gyors tanácsot szeretnék kérni. Hogyan tudnám 10.1 alatt egyszerűen és ideiglenesen lathatatlanná tenni a windows partíciót, hogy ne kotorásszanak benne illetéktelen kezek.
Köszi a tanácsot!
:)

Nyilvánvalóan okosabb és hozzáértőbb embereknek jobb 5lete is támad; de sztem próbáld meg azt,h nem automatikusan mountolod fel azt a köteget, így amig Te kézzel nem mountolod fel,addig nem is fog látszani elviekben.

#1100 Felhasználó inaktív   biriBUM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 29. 08:36

Idézet: zsolti1982 - Dátum: 2006. okt. 28., szombat - 23:21

Nyilvánvalóan okosabb és hozzáértőbb embereknek jobb 5lete is támad; de sztem próbáld meg azt,h nem automatikusan mountolod fel azt a köteget, így amig Te kézzel nem mountolod fel,addig nem is fog látszani elviekben.

Köszi, megprószálom!
:cool:
Az akarok lenni, aki akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok.

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.