HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#761 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 22. 09:01

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 22:48

sniperdohc: még mindig nem értem. Mi a búbánatot kér a frissítések aktiválásához?
"Lehet, hogy a login és a password akkor még nem élt a SUSE-ben?" De. Él.

"Mert most nem merek frissítést lekérni, nehogy összeomoljon a már viszonylag stabilan belőtt kis op-rendszerem. "
Már ne vedd bántásnak, de ebben mi a stabil?
Mert amit írsz, abból nem ez derül ki.

Hát ha tiudnám, akkor nem is tartanálak fel Titeket! Frissítés telepítése után újra indul. És akkor felsorolásszerűen kiírja, hogy mit indított, aktivált, stb. Amolyan DOS kinézetű a dolog. És a végén kéri:

login:                        ->majd enter
passsword:            ->megint enter
itt aztán írhatok neki bármit...  :reklamacio:
és kiírja, hogy nem jó név v. jelszó. Ja és nem a root jelszó kéri, semmilyen utalá sincs erre, de természetesen azzal próbáltam elöszőr.

Lenne egy pár dolog amit szívesen telepítenék mondjuk a VGA-m csak szaggat, nem érzi, hogy 3D, jó lenne vmi. mplayer, DVD lejátszó progi. Most megpróbálom elsőnek az Nvidia drivert letölteni, majd meglátom, hogy mi lesz az eredmény.  :think:
A stabilt arra értettem, hogy van netem, MSN-em Skype-om, tudok vele audio CD-t hallgatni, meg egyáltalán működik.
Egyébként érdekes, hogy a Skype simán fel ment. Mondjuk a Skype saját oldaláról töltöttem le. :)

#762 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 09:59

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 10:01

Hát ha tiudnám, akkor nem is tartanálak fel Titeket! Frissítés telepítése után újra indul. És akkor felsorolásszerűen kiírja, hogy mit indított, aktivált, stb. Amolyan DOS kinézetű a dolog. És a végén kéri:

login:                        ->majd enter
passsword:            ->megint enter
itt aztán írhatok neki bármit...  :reklamacio:
és kiírja, hogy nem jó név v. jelszó. Ja és nem a root jelszó kéri, semmilyen utalá sincs erre, de természetesen azzal próbáltam elöszőr.

login-hez a felhasználó nevedet kell beírni, jelszóhoz pedig azt, amit ehhez a felhasználóhoz megadtál. Ha a login-hez root -ot írsz, ahhoz a root jelszó tartozik.

Hogyhogy frissítés után újraindul? Nem te indítod? Ha te indítod újra, ezt miért teszed?
A linux nem indul újra magától.

Végül hogy indul el a rendszer? Ha nem fogadja el az általad beírt felhasználónevet és jelszót, akkor hogy lehetséges a rendszer indulása?
Nem értem.

#763 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 10:29

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 10:59

login-hez a felhasználó nevedet kell beírni, jelszóhoz pedig azt, amit ehhez a felhasználóhoz megadtál. Ha a login-hez root -ot írsz, ahhoz a root jelszó tartozik.

Hogyhogy frissítés után újraindul? Nem te indítod? Ha te indítod újra, ezt miért teszed?
A linux nem indul újra magától.

Végül hogy indul el a rendszer? Ha nem fogadja el az általad beírt felhasználónevet és jelszót, akkor hogy lehetséges a rendszer indulása?
Nem értem.

Hello
Meg volt az Nvidia telepítés. Nem indult újra. Ki kellett kapcsolnom 5 percre a gépet és amikor vissza kapcsoltam, már megint kéri.  :reklamacio:
Viszont be kell vallanom, valamit rosszul írtam: végég linux login-t kér. Ergo regisztrálnom kellett volna?  :think:
Ezekután már sohasem voltam képes felállítani a rendszert. (most is más op-ról írok) Mindig újra kelll telepítenem. Most is azt fogom tenni, mert nem tudom átugrani a login-password lépést. Hát ez van....  :(  Pedig már annyi mindenre rájöttem magamtól. Vagy töltsem le a DVD formátumot? Lehet, hogy áttelepszek addig a másik gépemre, ott van hely. Vagy nemtom. De nem adom fel.
A szitu
1,linux login
2,password                                      miután ezeket !!!elfogadta!!!!  ->eddig még soha  :confused:
lxuser@linux: ??????????????      erről gondolom, hogy regisztrálnom kellett volna vagy miafene.. :)
Nehéz így magamban, minden linux-os előélet nélkül, de nagyra értékelem, hogy segítessz.. :respect:

szerk.: tudtommal ez is egy olyan letöltött példány...

Szerkesztette: sniperdohc 2006. 04. 22. 10:32 -kor

#764 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 12:31

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 11:29

...végég linux login-t kér....
A szitu
1,linux login
2,password                                      miután ezeket !!!elfogadta!!!!  ->eddig még soha  :confused:
lxuser@linux: ??????????????      erről gondolom, hogy regisztrálnom kellett volna vagy miafene.. :)

"linux" a géped neve.
linux login: a felhasználói neved, amit a telepítés során létrehoztál Ehhez tartozik egy jelszó, amit szintén telepítéskor adtál meg. (?)

Semmit nem kell regisztrálni.
Javaslat: kezdd előlről. (Legalább gyakorolod.  :nevet2: )
Lassan csináld, olvass el mindent, ne kapkodj. Nem biztos, hogy az állandó "OK"-ra való kattintgatás jó.
Amire NAGYON figyelj: root jelszó létrehozása
felhasználó létrehozása - és találsz olyat, hogy automatikus bejelentkezés. Jelöld be.

Új telepítésnél vigyázz a partícionálásra. Az automata maghagyja az előző telepítést, ebből baj lehet.
Kapcsolj szakértői módba, és hozd újra létre a partíciókat.
Javaslat:
swap 1GB Ez valószínűleg ott van az előzőből, ha igen, nem kell hozzányúlnod. Ha más méretet adott neki az automatika, hagyjad.
/: reiserfs, csatolási pont "/", mérete legyen kb. 6-7GB
/home reiserfs, csatolási pont "/home" mérete legyen akkora, hogy kényelmesen lehessen dolgozni. (Pl. ha dvd-t készítesz/másolsz stb. egy kétrétegű dvd 8giga, plusz kell a munkaterület.)

Még egy biztató szó: HAJRÁ!!!

#765 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 17:40

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 13:31

"linux" a géped neve.
linux login: a felhasználói neved, amit a telepítés során létrehoztál Ehhez tartozik egy jelszó, amit szintén telepítéskor adtál meg. (?)

Semmit nem kell regisztrálni.
Javaslat: kezdd előlről. (Legalább gyakorolod.  :nevet2: )
Lassan csináld, olvass el mindent, ne kapkodj. Nem biztos, hogy az állandó "OK"-ra való kattintgatás jó.
Amire NAGYON figyelj: root jelszó létrehozása
felhasználó létrehozása - és találsz olyat, hogy automatikus bejelentkezés. Jelöld be.

Új telepítésnél vigyázz a partícionálásra. Az automata maghagyja az előző telepítést, ebből baj lehet.
Kapcsolj szakértői módba, és hozd újra létre a partíciókat.
Javaslat:
swap 1GB Ez valószínűleg ott van az előzőből, ha igen, nem kell hozzányúlnod. Ha más méretet adott neki az automatika, hagyjad.
/: reiserfs, csatolási pont "/", mérete legyen kb. 6-7GB
/home reiserfs, csatolási pont "/home" mérete legyen akkora, hogy kényelmesen lehessen dolgozni. (Pl. ha dvd-t készítesz/másolsz stb. egy kétrétegű dvd 8giga, plusz kell a munkaterület.)

Még egy biztató szó: HAJRÁ!!!

Aha. Akkor esti program meg is van. Csak az a bajom, hogy az egész vinyó 8GB és ráadásul SCSI  :omg:
Tényleg, inkább gyakorolom, ezt legalább szeretem csinálni.    :typing: :)
Köszi, majd beszámolok. :respect: És akkor sem adom fel.  :D

#766 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 22. 18:02

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 17:40

Aha. Akkor esti program meg is van. Csak az a bajom, hogy az egész vinyó 8GB és ráadásul SCSI  :omg:
Tényleg, inkább gyakorolom, ezt legalább szeretem csinálni.    :typing:   :)
Köszi, majd beszámolok.   :respect:   És akkor sem adom fel.  :D

Lehet, hogy valami nem jó a telepítő lemezen!
Nekem a debiannal voltak ilyen gondjaim. Látszólag minden feltelepül, de rendszerindításnál megállt, és csak a kikapcsolás segített. :omg:
Próbáld meg, hogy letöltöd, vagy beszerzel egy új példányt. Ha ISO-t töltesz le melette mindig találsz egy md5 kiterjesztésű fáljt. Letöltés után azzal lehet ellenőrizni az ISO-t.
Nem tudom van-e valaki ismerősöd akinek gyorsabb netje van. Mint a tied is 512-es én is ilyennel húztam le a dvd változatot. Cirka 18 óra alatt lejött. De megérte.
A bejelentkező résznél biztos, hogy valami gond van, mert nekem KDE az alap, és csak grafikus felületen tudok belépni. :think:  Ha az általad DOS-osnak mondott képernyöt akarom kapni, ahhoz alt+F10 nyomok (azt hiszem) :confused:
Szóval szerintem hibás a telepítő lemezed.
"Bocs, tévedtem! Mondta a süni és lemászott a drótkeféről. "

#767 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 18:07

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 10:29

A szitu
1,linux login
2,password                                         miután ezeket !!!elfogadta!!!!  ->eddig még soha  :confused:
lxuser@linux:  

1,linux login: Itt még látod mit írsz be.
2,password : Itt elvileg semmit sem látsz, mivel a password "árnyékolva"van. és még azt sem látod, hogy a kurzor megmozdul!                                     
lxuser@linux:  Ha ezt látod írd be startx

#768 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 21:14

Idézet: pociboy - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 19:07

1,linux login: Itt még látod mit írsz be.
2,password : Itt elvileg semmit sem látsz, mivel a password "árnyékolva"van. és még azt sem látod, hogy a kurzor megmozdul!                                     
lxuser@linux:  Ha ezt látod írd be startx

Köszi, de nekem ez sem jött be. :( Most újra raktam és superuser-ré tetem magam. Hátha így nem kérdez semmit.
Egyébként valami csak történt, mert leírt még pár sort és közölte : Fatal error 104 .............asszem.
szerk.: természetesen a startx-re reagál így

Idézet

Lehet, hogy valami nem jó a telepítő lemezen!
Nekem a debiannal voltak ilyen gondjaim. Látszólag minden feltelepül, de rendszerindításnál megállt, és csak a kikapcsolás segített.

Kezd nekem is gyanús lenni a dolog, hísz emlékszel, hogy a Gnome-mal kezdődött minden úgy, hogy nem tudtam a netet belőni rajta.  :think:  Utána járok. Ezt a 10.0-át nem adták ki egyik PC magazin lemezén sem?: Nem tudod véltlenül?

Most megint megpróbálok VGA drivert frissíteni és majd meglátom. Egyébként most is arról írok. :D

Szerkesztette: sniperdohc 2006. 04. 22. 21:15 -kor

#769 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 21:19

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 22:14

Köszi, de nekem ez sem jött be. :( Most újra raktam és superuser-ré tetem magam. Hátha így nem kérdez semmit.
Egyébként valami csak történt, mert leírt még pár sort és közölte : Fatal error 104 .............asszem.
szerk.: természetesen a startx-re reagál így

Kezd nekem is gyanús lenni a dolog, hísz emlékszel, hogy a Gnome-mal kezdődött minden úgy, hogy nem tudtam a netet belőni rajta.  :think:  Utána járok. Ezt a 10.0-át nem adták ki egyik PC magazin lemezén sem?: Nem tudod véltlenül?

Most megint megpróbálok VGA drivert frissíteni és majd meglátom. Egyébként most is arról írok. :D

Szia! Holnap után-után (tehát 25-én  :)  ) jön ki a vadonatúj 10.1-es SUSE, úgyhogy szerintem már nem érdemes a 10.0-ával "vacakolnod". Ha már le szeretnéd tölteni a DVD ISO-t, akkor várj még 3-4 napot, és akkor már az új, 10.1-ét töltheted le.  :up:  ;)

#770 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 21:28

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 22:19

Szia! Holnap után-után (tehát 25-én  :)  ) jön ki a vadonatúj 10.1-es SUSE, úgyhogy szerintem már nem érdemes a 10.0-ával "vacakolnod". Ha már le szeretnéd tölteni a DVD ISO-t, akkor várj még 3-4 napot, és akkor már az új, 10.1-ét töltheted le.  :up:  ;)

Hello
Hoppá!!!!!!!!!  :respect:  :respect:  :respect: Akkor várok :)
Addig így is tudom akkor használni.  :) Bár, amilyen csökönyös vagyok előfordulhat, hogy futok még vagy 2 kört ezügyben, mert csak idegesít, hogy kifog rajtam. :)
Mindenesetre nagyon köszi az infót, ez valamelyest megnyugtat. THX.
Csak tudod ez olyan, amint amikor valakit leültetsz egy XP-s gép elé aki még életében nem látott gépet. Nem akarok így járni, kell, hogy valami fogalmam legyen a dologról. Kaptam régebbi SUSE-kat is, de annyi időm viszont nincs, hogy a legelejéről kezdjem... :(

#771 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 07:53

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 21:14

Utána járok. Ezt a 10.0-át nem adták ki egyik PC magazin lemezén sem?: Nem tudod véltlenül?

Hát ezekről a magazinos kiadásokról nekem nagyon negatív tapasztalataim vannak. :mad:

Próbáld meg inkább magad letölteni. :up:

"Nem akarok így járni, kell, hogy valami fogalmam legyen a dologról. "
Ez szerintem is csak így működik. :D
Rájöttem, hogyha wines vagyok azt csinálok amit akarok.  Csak a win mondja meg mit akarok. :confused:
Ez most 180 fikos fordulatot vett Linux alatt. Itt azt teszek amit akarok! Ha elcseszem mentésből visszaállítom és kezdem újra. Ezért szeretem a Linuxot.(meg még sok másért is)

#772 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 08:35

Idézet: pociboy - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 8:53

Hát ezekről a magazinos kiadásokról nekem nagyon negatív tapasztalataim vannak. :mad:

Próbáld meg inkább magad letölteni. :up:

"Nem akarok így járni, kell, hogy valami fogalmam legyen a dologról. "
Ez szerintem is csak így működik. :D
Rájöttem, hogyha wines vagyok azt csinálok amit akarok.  Csak a win mondja meg mit akarok. :confused:
Ez most 180 fikos fordulatot vett Linux alatt. Itt azt teszek amit akarok! Ha elcseszem mentésből visszaállítom és kezdem újra. Ezért szeretem a Linuxot.(meg még sok másért is)

Szia!
Sajnos a letöltés részemről gáz, mert nincs ezen a gépen hely, a másikat pedig nem szeretném ilyen sokáig a netem hagyni. Majd letöltetem valakivel. Te le fogod tölteni az újat? Illetve feltelepíted?
Egyébként nekem is tetszik, csak nagyon nem értek még hozzá. Majdcsak megtanulom egyszer..... :)
Amúgy mit jelent az, hogy superuser vagy mi a szösz? Mert most az vagyok  :cool:

#773 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 09:00

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 9:35

Amúgy mit jelent az, hogy superuser vagy mi a szösz? Mert most az vagyok  :cool:

Azt jelenti, hogy mindenhez teljes joggal hozzáférsz, azaz "root" joggal rendelkezel.
Biztonsági okokból erősen ellenjavallt.

(Sőt. Aki root-ként futtatja a rendszert, hülyének szoktuk nézni. Nem alaptalanul.)
Bocs.

#774 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 09:04

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 10:00

Azt jelenti, hogy mindenhez teljes joggal hozzáférsz, azaz "root" joggal rendelkezel.
Biztonsági okokból erősen ellenjavallt.

(Sőt. Aki root-ként futtatja a rendszert, hülyének szoktuk nézni. Nem alaptalanul.)
Bocs.

Neked is Szia
:D  :D  :D
Csak kiváncsi voltam, hogy képes vagyok-e bármit is átírni. Akkor visszacsinálom, nehogymá' hülye legyek ;)

szerk.: át is írtam. Miért nem biztonságos?

Szerkesztette: sniperdohc 2006. 04. 23. 09:08 -kor

#775 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 11:00

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 10:04

Csak kiváncsi voltam, hogy képes vagyok-e bármit is átírni.

Mit akarsz átírni? Ha bele akarsz mászni egy config fájlba, akkor annak az egy fájlnak kell írási jogot adni a júzer felé. Ha a művelettel kész vagy, meg kell vonni az írási jogot.
Egyszerűbb, ha a yast-on keresztül végzed el a konfigolást. Ahhoz úgyis root jelszó szükséges.

Hogy miért nem biztonságos?
Ha root-ként indítod a rendszert, és mellé felmész a netre, kitalálhatod, mi történhet.
Ha valakinek sikerül bemenni a gépedre, AKÁRMIT csinálhat. Feltörhetetlen rendszer nincs.
Ha netán a júzer felületre hatol be valaki, nem sok mindent tud vele kezdeni, mert a rendszerfájlokhoz nem fér hozzá. A root mappát még olvasni sem tudja.
Próbáld ki: ha egyszerű felhasználóként vagy benn, meg tudod nézni pl. a /root mappát?
Te sem férsz hozzá.

Ez a téma elég messzire vezet, nem hiszem, hogy első körben ezzel kéne foglalkoznod.

Szerkesztette: Macskajancsi 2006. 04. 23. 11:01 -kor

#776 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 11:33

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 8:35

Szia!
Sajnos a letöltés részemről gáz, mert nincs ezen a gépen hely, a másikat pedig nem szeretném ilyen sokáig a netem hagyni. Majd letöltetem valakivel. Te le fogod tölteni az újat? Illetve feltelepíted?

Valószinüleg már nem. Ami kell biztonsági frissítés azt megcsinálom, kernelt nem biztos, hogy kell frissíteni. Majd ha kijön végig nézem mi a több az új verzióban.
Biztos lesz fórum ahol taglalják a többletet.
Ha gondolod kiírom a 10.0 SÜSÜ-t dvd-re és elküldöm postán. Vagy pár nap múlva online piactereken is meg fog jelenni, kb dvd áron szokták adni. Nézz körül ha gondolod.  :cool:

#777 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 11:41

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 9:04

Neked is Szia
:D  :D  :D
Csak kiváncsi voltam, hogy képes vagyok-e bármit is átírni. Akkor visszacsinálom, nehogymá' hülye legyek   ;)

szerk.: át is írtam. Miért nem biztonságos?

És itt is igaza van Macskajancsinak!
Én egyszer kipróbáltam, hogy minek gépelgessem a nevem, jó az rootként jelszó ok. Ketyeg a rendszer kattint az ostoba gazda. A Süsü meg csinálja amit én mondok neki. Nem szól, hogy ehhez rendszergazda jogosultság szükséges. Hisz rootként vagyok a rendszerben.
Biztonsági mentés ugye még nincs, :omg: (most már az az első amikor feláll a rendszer)
Netről töltök, kattint kicsomagol, futtat, és egyszer kopp.
Akkor telepítő elő, előző rendszer törlés, és install. Azóta rootként csak akkor lépek be ha nagyon muszály. :p

#778 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 20:01

Köszönöm Mindenkinek, hogy segített ill. okított. Úgy néz ki, hogy a telepítőmmel van valami probléma. A megoldás már kialakulóban van remélem.
Mégegyszer köszi: Macskajancsi; pociboy; bepe_79      :respect:
Ha meg van, akkor még jelentkezem. Tudom:  :fear:      :D

#779 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 20:15

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 20:01

Köszönöm Mindenkinek, hogy segített ill. okított. Úgy néz ki, hogy a telepítőmmel van valami probléma. A megoldás már kialakulóban van remélem.  
Mégegyszer köszi: Macskajancsi; pociboy; bepe_79      :respect:
Ha meg van, akkor még jelentkezem. Tudom:  :fear:      :D

:up:

#780 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 21:11

Idézet: pociboy - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 21:15

:up:

pociboy! Írtam mail-t  :respect: