HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#801 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 26. 13:02

Én is úgy tudom, hogy nincs még 10.1 final. Tegnap kellett volna megjelennie, de eltolták. Az RC2-nél jár, és április 28-án jön az RC3. A final 10.1 meg valamikor májusban szerintem.

#802 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 26. 19:15

Idézet: Tillu - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 7:51

Gyerekek!
Próbálkoznék egy SUSE 10,1 telepítésével. A gép kiírja, hogy a gépem fajin, de 64 bites...
NYomjak CONTINUE-t, de itt jól bele is fagy. Erről a telepítőről  már nagyon sokszor telepítettek, de 32 bites gépekre. Esetleg van erre ötletetek? vagy létezuik ennek 64 bites verziója?

Köszi!

10.0 van 64 bites verzió.
De ha megáll a telepítő akkor a cd-dvd-vel van gond.  ;)
Mivel Nekem is 64 bites a vasam, a telepítés megkezdésekor egy kis felugró ablakban figyelmeztet, hogy a gép 64 bit, viszont a Suse 32 bites verzióját telepítem. Ha rá okézok indul a telepítő. :D

Szerkesztette: pociboy 2006. 04. 26. 19:16 -kor

"Bocs, tévedtem! Mondta a süni és lemászott a drótkeféről. "

#803 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 19:23

Idézet: Tillu - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 9:24

de közben megnéztem én is, most jön le (ki tudja mikor...) a 10-es 64bites verzió, remélem megoldja a nem létező gondomat...

Én is letöltöttem. Ha esetleg 64 bitest telepítesz írd ide légyszi, hogy sikerült-e. :respect:
Nálam a nyelvválasztás után fekete képernyő mellett sok apró vonal (mint amikor az UHU tölti be a kernelt) :confused:  ott megáll és vége. Gyanítom, hogy a dvd iso volt rossz, de azért várom visszajelzésedet.
:respect: Kösz. pociboy

#804 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 19:51

Jó estét az Uraknak!
Ismerkedek a dologgal, olvasgatok elég rendesen. Tetszik. Töltögetek le dolgokat (természetesen csak apró valamiket), csak nem mindegyikkel boldogulok. :( 
Ami .rpm kiterjesztésű, azt a YAST-tal sikeresen fel tudom telepíteni (pl.: skype; valami hőmérséklet sensor  :confused: ) de a - .tar.gz és az .sh kiterjesztésüekkel semmire sem megyek, bármivel próbálkozom.Namost arra rájöttem, :) hogy ezek valamilyen tömörített formátumok. Ki is tudom csomagolni őket  /van erre egy mappám :D /. Lehet, hogy nem a 10.0-áshoz ettek készítve? Pedig odafigyeltem.  :confused: 

Tudom: :lama:

#805 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 20:30

a tar.gz az olyan, mint ha zip lenne. sok file egybe (ez a tar) es meg tomoritve is van (ez a gz). "telepiteni" ugy tudod, hogy nem telepited, hanem kicsomagolod, forditod, es onnan telepited. (na ha ettol nem ilyedtel meg, es meg tovabbra is erdekel a dolog, akkor erdemes elolvasni a README file-t, abban le szokott lenni irva a telepites menete. tipikusan a kovetkezo parancsok teszik meg, DE ez egyedi esettol fugghet: "./configure" "make" "make install" az utolsot mindenkeppen root jogokkal kell futtatni. persze lehet, hogy meg mast is kell csinalni, meg kiirhat hianyzo programokat, meg hasonloak. minden ilyen esetben egyedileg kell lereagalnod, hogy mit teszel, esszel.)

a .sh az nem programtelepito, hanem egy vegrehajthato shell script. (mint a .BAT a dosos idokbol, ha tudod mi az.) ez lehet egy telepito resze, vagy akarmi mas is. ha nem tudod mi az, es nem akarod mindenkeppen futtatni, akkor ne is tedd azt! :)

ja igen, a .tag.gz szabalyos kicsomagolasa: "tar -zxf foo.tar.gz". ha .tar.bz2 a file, akkor a "tar -jxf foo.tar.bz2" a parancs. a z a kigzip-elest, az x a kicsomagolast mondja meg. az f az mindig kell, mert file jon utana, es ez kell, hogy legyen az utolso. es persze bizonyara a grafikus csodakkal is meg lehet csinalni, de azt nem tudom megmondani, hogy hogyan, mert se olyanokat, se suset nem hasznalok. :)

Szerkesztette: bogdan 2006. 04. 26. 20:35 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#806 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 20:31

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 19:51

Jó estét az Uraknak!
Ismerkedek a dologgal, olvasgatok elég rendesen. Tetszik. Töltögetek le dolgokat (természetesen csak apró valamiket), csak nem mindegyikkel boldogulok. :( 
Ami .rpm kiterjesztésű, azt a YAST-tal sikeresen fel tudom telepíteni (pl.: skype; valami hőmérséklet sensor  :confused: ) de a - .tar.gz és az .sh kiterjesztésüekkel semmire sem megyek, bármivel próbálkozom.Namost arra rájöttem, :) hogy ezek valamilyen tömörített formátumok. Ki is tudom csomagolni őket  /van erre egy mappám :D /. Lehet, hogy nem a 10.0-áshoz ettek készítve? Pedig odafigyeltem.  :confused: 

Tudom: :lama:

Szia.
Próbáld meg, hogy jobb egérgombbal (grafikus felületen) katt rá, majd kitömörítés (suse -ben az ark az egyik tömörítő program) :think:  megadod hová. Utána readme fálj elolvasása.
És itt általában minden benne van. Mire való, hogy kell telepíteni stb..

#807 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 20:38

Kedves bogdan!
:respect: bocs, hogy utánad 1 perccel leírtam amit én tudtam a dologról, de legalább megnyugodtam, hogy nem írtam nagy marhaságot az én láma tudásommal. :respect:  Mivel pár hónapja még Tőled tanultam :respect:

Szerkesztette: pociboy 2006. 04. 26. 20:39 -kor

#808 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 20:50

na, akkor a tudas szepen adodik at! ez igazan szep, es oromteli! akkor nem hiaba koptatom a billentyuket. :)
a forum ma:

#809 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 20:55

Idézet

Szia.
Próbáld meg, hogy jobb egérgombbal (grafikus felületen) katt rá, majd kitömörítés (suse -ben az ark az egyik tömörítő program) gondolkodik.gif  megadod hová. Utána readme fálj elolvasása.
És itt általában minden benne van. Mire való, hogy kell telepíteni stb..

Idézet

a tar.gz az olyan, mint ha zip lenne. sok file egybe (ez a tar) es meg tomoritve is van (ez a gz). "telepiteni" ugy tudod, hogy nem telepited, hanem kicsomagolod, forditod, es onnan telepited. (na ha ettol nem ilyedtel meg, es meg tovabbra is erdekel a dolog, akkor erdemes elolvasni a README file-t, abban le szokott lenni irva a telepites menete. tipikusan a kovetkezo parancsok teszik meg, DE ez egyedi esettol fugghet: "./configure" "make" "make install" az utolsot mindenkeppen root jogokkal kell futtatni. persze lehet, hogy meg mast is kell csinalni, meg kiirhat hianyzo programokat, meg hasonloak. minden ilyen esetben egyedileg kell lereagalnod, hogy mit teszel, esszel.)

a .sh az nem programtelepito, hanem egy vegrehajthato shell script. (mint a .BAT a dosos idokbol, ha tudod mi az.) ez lehet egy telepito resze, vagy akarmi mas is. ha nem tudod mi az, es nem akarod mindenkeppen futtatni, akkor ne is tedd azt! smile2.gif

ja igen, a .tag.gz szabalyos kicsomagolasa: "tar -zxf foo.tar.gz". ha .tar.bz2 a file, akkor a "tar -jxf foo.tar.bz2" a parancs. a z a kigzip-elest, az x a kicsomagolast mondja meg. az f az mindig kell, mert file jon utana, es ez kell, hogy legyen az utolso. es persze bizonyara a grafikus csodakkal is meg lehet csinalni, de azt nem tudom megmondani, hogy hogyan, mert se olyanokat, se suset nem hasznalok. smile2.gif

Köszönöm!
Na igen, kb valamilyen hasonló dologra számítottam. Akkor az sh egyenlőre psszolva . :) Most beleolvastam egy pár README file-ba és valóban van "némi" utalás arra, hogy miként telepítsem. Izé gyakorlatilag létrehozzam, másoljam meg ilyenek. Asszem pociboy írta egyszer, hogy ha lehet akkor lefordított dolgokat tegyek magamévá. Mármint magyarra :confused:  ?
Mondjuk jobban boldogulnék  :)
Egyébként az első gépem cirka 9-10 éve egy 286-os volt, tehát a DOS-ból kaptam egy jó nagy adagot :D

#810 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 21:01

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 20:55

Asszem pociboy írta egyszer, hogy ha lehet akkor lefordított dolgokat tegyek magamévá.

De azért ne hátrálj meg a saját telepítésektől sem.
Mert az előre lefodított csomag elkényelmesít. :mad:

#811 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 21:01

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 20:50

na, akkor a tudas szepen adodik at! ez igazan szep, es oromteli! akkor nem hiaba koptatom a billentyuket. :)

:up:

#812 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 21:15

Idézet: pociboy - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 22:01

De azért ne hátrálj meg a saját telepítésektől sem.
Mert az előre lefodított csomag elkényelmesít. :mad:

Nem nem! Hátra soha. Ha már elkezdtem, akkor meg is fogom tanulni. Egyik sem magyar, úgyhogy okoskodok egy kicsit. Csak arra kéne rá jönnöm, hogy tudok írni majd olyan helyre, ahová nekem tilos. De ne mondd meg, majd rájövök. Vagy nem és akkor holnap megkérdezem. :cool: 
Nehéz így elmondani (leírni), de tele vagyok siker élménnyel. Na akkor most elkezdek kisérletezni :) , majd holnap beszámolok
Sziasztok!

#813 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 10:29

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 22:15

Nem nem! Hátra soha. Ha már elkezdtem, akkor meg is fogom tanulni. Egyik sem magyar, úgyhogy okoskodok egy kicsit. Csak arra kéne rá jönnöm, hogy tudok írni majd olyan helyre, ahová nekem tilos. De ne mondd meg, majd rájövök. Vagy nem és akkor holnap megkérdezem. :cool: 
Nehéz így elmondani (leírni), de tele vagyok siker élménnyel. Na akkor most elkezdek kisérletezni :) , majd holnap beszámolok
Sziasztok!

Hello
Rájöttem, hogy tudok bármibe is beletúrni (rendszergazdai mód). Ezenkívűl nem sok mindenre jutottam. Például Readme v. Install file alapján létrehoztam, kitömörítettem, bemásoltam, a xine-nak megmutattam, hogy hol vannak az új codec-ek, de semmi.  Majd még erőlködök egy kicsit és ha akkor sem sikerül, akkor majd kérek segítséget.
Más: viszont már a vásárlás napjától nem volt jó az alaplapi hangkártya (csak bal oldala szólt) és most de. beletettem a tartalék Creative SB128-as kártyámat. Simán felismerte, töröltem a régi kártyát, amit le tiltottam a BIOS-ban és az újat lazán be tudtam állítani. Ezeket a hardwer-változásokat mindig ilyen könnyedén veszi? Nem akarok semmit, csak érdekel.  :)

#814 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 11:20

az uj distribuciok agyonmodularizalt kernelei igen, konnyeden veszik az hardvare csereberek 97%-at. a maradek 3 viszont "vertizzadok" kategoria. :) es lesz olyan, amit meg a szakerteni elhvott guru sem tud beuzemelni..
a forum ma:

#815 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 12:35

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 27., csütörtök - 12:20

az uj distribuciok agyonmodularizalt kernelei igen, konnyeden veszik az hardvare csereberek 97%-at. a maradek 3 viszont "vertizzadok" kategoria. :) es lesz olyan, amit meg a szakerteni elhvott guru sem tud beuzemelni..

Köszi :)
Ez jó dolog! Nincs szándékomban alkatrészeket ki-be rakosgatni, csak tényleg kiváncsi voltam.
A maradék 3% gondolom az extrém gyors v. nagyon új hw-re vonatkoznak. Ugye?

#816 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 14:12

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 27., csütörtök - 12:35

Köszi :)
Ez jó dolog! Nincs szándékomban alkatrészeket ki-be rakosgatni, csak tényleg kiváncsi voltam.
A maradék 3% gondolom az extrém gyors v. nagyon új hw-re vonatkoznak. Ugye?

Valószinüleg.
Mivel a kernelbe nagyon sok bennt van.

#817 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 14:14

az extrem gyors nemtom mire vonatkozhat.. nem hiszem. a nagyon uj, az nagyjabol stimmel, de valojaban ennel azert bonyolultabb. vannak pl. windows-only hardware-ek (mondjuk winmodemek, vagy nagyon olcso laser nyomtatok), amiknek zart a drivere, ellenben nem teljes erteku hardware-ek, hanem a windows csinal meg egy csomo mindent. na ezekkel sokszor van gond. azutan sok gond lehet a videokartyaval, mert abbol nagyon sok van egyfelol, masfelol azt nem a linuxnak (kernel), hanem az X-nek (grafikus "motor") kell felismernie, es az egy teljesen mas problema.

aztan meg vannak olyan dolgok is, amik a linuxban azonnal es trivialisan mukodnek, windowsban meg nem tudsz vele mit kezdeni! ;) de ez azert ritkabb.
a forum ma:

#818 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 14:16

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 27., csütörtök - 10:29

a xine-nak megmutattam, hogy hol vannak az új codec-ek, de semmi.

win32codec-all.
http://rpm.pbone.net/
itt megtalálod. Mindent tud kezelni. :)

#819 Felhasználó inaktív   sniperdohc 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 16:59

Idézet: pociboy - Dátum: 2006. ápr. 27., csütörtök - 15:16

win32codec-all.
http://rpm.pbone.net/
itt megtalálod. Mindent tud kezelni. :)

:respect:  már nézegetem is. Hátha sikerül  :)

Idézet

az extrem gyors nemtom mire vonatkozhat.. nem hiszem. a nagyon uj, az nagyjabol stimmel, de valojaban ennel azert bonyolultabb. vannak pl. windows-only hardware-ek (mondjuk winmodemek, vagy nagyon olcso laser nyomtatok), amiknek zart a drivere, ellenben nem teljes erteku hardware-ek, hanem a windows csinal meg egy csomo mindent. na ezekkel sokszor van gond. azutan sok gond lehet a videokartyaval, mert abbol nagyon sok van egyfelol, masfelol azt nem a linuxnak (kernel), hanem az X-nek (grafikus "motor") kell felismernie, es az egy teljesen mas problema.

aztan meg vannak olyan dolgok is, amik a linuxban azonnal es trivialisan mukodnek, windowsban meg nem tudsz vele mit kezdeni!  ;)  de ez azert ritkabb.

Aha! Na erre pont nem gondoltam.  :confused:

#820 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 19:09

Idézet: sniperdohc - Dátum: 2006. ápr. 27., csütörtök - 16:59

:respect:  már nézegetem is. Hátha sikerül  :)

Lesz függőség ha Yast2-vel telepíted, de minden hozzávalót meg találsz ezen az oldalon. ;)
Ja és fogja kérni a telepítő lemezt is. :cool:

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »