HWSW Informatikai Kerekasztal: SuSE Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SuSE Linux SuSE Linux Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 14. 23:11

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 23:35

Az init3 sajnos nem oldotta meg a rosszulmegjelenést, viszont félig vakon végigbogarászva a képernyőt sokadjára lefordult a hálózati kártyáért felelős "nvnet".

Viszont újabb probléma ami felmerült, jelesül, a readmejében azt írja, hogy ha lefordult, akkor YASTban idemeg oda és ott ezt és ezt. De nekem nincs olyan a hálókártyáknál, hogy "Other (not listed)", valamint az alaplapit azt ki sem lehet törölni a listából és a nevét sem lehet megváltoztatni "eth:id:blalbal00:14.0" "eth0"-ra. Ha meg külön adok hozzá egy eth0-ást, az sem változtat semmin.  (Az külön röhely, hogy alapból a c-t fel sem rakja a SuSe)

(Szóval, van egy hibátlanul települt rendszerem, egy hibátlanul települt driverrel csak éppen nem működik, nem hogy hibátlanul, sehogyan sem. Azért ennél még egy DOS is effektívebb. Pláne egy DesqView-val. A törpöm kezd kilenni ezzel az egésszel. A francért nem lehet úgy megcsinálni, hogy "itt és itt ezt és ezt", neem, ehelyett "itt ezt majd kukkancs el oda közben gyere vissza az elöbbi eztet aztra és akkor ott az amazt ittre és akkor talán működik, ha a SzóközFigyelésértFelelőProgram v1.111.2 van, de figyelem v1.111.1-el nem kompatibilis, illetve azzal is, de csak akkor ha az Enter-devlocalszetting5.0 fel van rakva."  :mad: )

C70

A süsülinux kernele tartalmaz nongpl, saját fejlesztésű részeket, ezért probléma adódhat a saját kernelfordítással.
Továbbá: a süsü már elég régóta nem az eth0, eth1 stb. jelölést használja a hálókártyákra.
A c-t miért kéne alapból felraknia?

Ez a driver, amit feltelepítettél, pontosan mire kellett? (Valami nem működött? Vagy eddig működött, most, hogy felraktad, már nem működik?  :evil2: )

Fentebb írtad, hogy az nvidia javaslatára feltetted a kernelforrást,
"( - ez amúgy egy .run állomány, futtatás mikéntjével nincs is gondom (kipipa))"

Ezt félreértettem? A kernelforrás nem .run állomány.

#302 Felhasználó inaktív   Casper70 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 14. 23:33

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 0:11

A süsülinux kernele tartalmaz nongpl, saját fejlesztésű részeket, ezért probléma adódhat a saját kernelfordítással.
Továbbá: a süsü már elég régóta nem az eth0, eth1 stb. jelölést használja a hálókártyákra.
A c-t miért kéne alapból felraknia?

Ez a driver, amit feltelepítettél, pontosan mire kellett? (Valami nem működött? Vagy eddig működött, most, hogy felraktad, már nem működik?  :evil2: )

Fentebb írtad, hogy az nvidia javaslatára feltetted a kernelforrást,
"( - ez amúgy egy .run állomány, futtatás mikéntjével nincs is gondom (kipipa))"

Ezt félreértettem? A kernelforrás nem .run állomány.

Kernelt nem forgattam, csak a forrást tettem fel mivel az nvidiás hálózati meghajtóhoz kellett.
(az letölthető driverben max. 9.3-as SuSehoz volt előfordított (vagy hogy hívjákezt szépen linuxosan) driver, az általam használt 10.0-hoz nem. Hogy miért kellett neki kernelforrást, meg ne kérdezd, nem vagyok guru :)

C-t mondjuk azért sem ártana meglátásom szerint feltennie, hogy legyen mivel lefordítani az esetleges cuccokat, hiszen c/c++ alapú szinte az egész linux, ha jól sejtem.

A driver az arra kellett/kellene, hogy legyen netem.  (pont emiatt kellett leszednem a teljes 5CD-s változatot, mert a netes telepítője maximum vinyóról tud telepíteni az esetemben :)

C70

ps: az alaplapi chipsetbe integrált hálózatikártyát felismeri nvidia MCP51-nek az eredetileg benne lévő is, de sem DHCP-n keresztül, sem megadva neki a szükséges adatokat nem megy.

#303 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 07:05

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 0:11

Hanem mit?

Ez a 9.3-é:

Idézet

susegep:/home/oreg # ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:50:8D:53:F9:19
          inet addr:192.168.100.100  Bcast:192.168.100.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: 2001:6f8:997:1:250:8dff:fe53:f919/64 Scope:Global
          inet6 addr: fe80::250:8dff:fe53:f919/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:3168 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:3448 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:16 txqueuelen:1000
          RX bytes:1538872 (1.4 Mb)  TX bytes:831768 (812.2 Kb)
          Interrupt:11 Base address:0xe400

Ez meg a 10.0:

Idézet

susegep:/home/oreg # ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:50:8D:53:F9:19
          inet addr:192.168.100.100  Bcast:192.168.100.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: 2001:6f8:997:1:250:8dff:fe53:f919/64 Scope:Global
          inet6 addr: fe80::250:8dff:fe53:f919/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1147 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1327 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:2 txqueuelen:1000
          RX bytes:887831 (867.0 Kb)  TX bytes:203444 (198.6 Kb)
          Interrupt:11 Base address:0xe400

Szerkesztette: Öregszem 2005. 10. 15. 07:11 -kor

Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#304 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 08:51

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 0:33

Kernelt nem forgattam, csak a forrást tettem fel mivel az nvidiás hálózati meghajtóhoz kellett.
(az letölthető driverben max. 9.3-as SuSehoz volt előfordított (vagy hogy hívjákezt szépen linuxosan) driver, az általam használt 10.0-hoz nem. Hogy miért kellett neki kernelforrást, meg ne kérdezd, nem vagyok guru :)

C-t mondjuk azért sem ártana meglátásom szerint feltennie, hogy legyen mivel lefordítani az esetleges cuccokat, hiszen c/c++ alapú szinte az egész linux, ha jól sejtem.

A driver az arra kellett/kellene, hogy legyen netem.  (pont emiatt kellett leszednem a teljes 5CD-s változatot, mert a netes telepítője maximum vinyóról tud telepíteni az esetemben :)

C70

ps: az alaplapi chipsetbe integrált hálózatikártyát felismeri nvidia MCP51-nek az eredetileg benne lévő is, de sem DHCP-n keresztül, sem megadva neki a szükséges adatokat nem megy.

Magyarul nem megy a hálókarid. Na, akkor első körben, mivel itt komoly zavarok vannak, milyen hálókari ez? Ill inkább milyen alaplap.

Kernelforrás nem jön .run állományban. Esetleg tar.gz-ben. Továbbá a vanilla kernelforrás (vagyis a sima Linus féle, ami a kernel.org-ról jön), szerintem nem jó neked, mert felteszem, hogy a süsüben is valami szénnépeccselt saját kernel van, annak kellene a forrása, hamár mindenáron fordítani akarsz. (Amiről én még mindig nem győződtem meg.) Azt meg yasttal fel tudot telepíteni, az tuti.

Cnek, meg miért  is kéne alapból fent lennie? Főleg egy desktop distroban, ahol az alapvetés az, hogy user használja a dolgokat, amik vannak benne, és nem kóklányol magának? Képzeld, a windowsod is nagyrészt  c alapú, mégsincs benne c fodító. Ha kell vkinek tegye fel, ezzel én mélységesen egyet tudok érteni. Debianban kb egy apt-get install build-essentials, gondolom süsüben sem bonyibb.

Ha meg jobb a dos, akkor használd azt... Nyilván tök jó, rengetegen használják, még ma is :) Szóval ez egy ilyen rendszer, időnként elvárja az embertől, hogy megértse hogy mi van, mert az egyszerűséggel szemben prioriátást élvez a szélesebb használhatóság. Ráadásul sokkal mélyebben turkálhatsz, mint a winben valaha is. Megszoksz, vagy megszöksz, te döntésed....
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#305 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 09:42

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 23:35

Az init3 sajnos nem oldotta meg a rosszulmegjelenést

Valakitől azt hallottad, hogy meg fogja oldani?

SZÖVEGES KONZOLT akartál. Azt kaptad, vagy nem?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#306 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 12:25

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 8:05

Hanem mit?

Ez a 9.3-é:

Ez meg a 10.0:

A yast - hálózati eszközök - hálózati kártya modulról volt szó. Ott NINCS eth0, ill. eth1 stb. jelölés.

#307 Felhasználó inaktív   Casper70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 12:34

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 10:42

Valakitől azt hallottad, hogy meg fogja oldani?

SZÖVEGES KONZOLT akartál. Azt kaptad, vagy nem?

Valóban.
Nem hallottam senkitől, arra gyanakodtam, hogy hátha az zavarja meg az nvidia-installer.run-t (mert ez a .run, nem a kernel:), hogy a grafikus felületről ki C+A+BS-eltem és hátha az nem az igazi.
Tapasztalati úton rájöttem, hogy semmivel sem rosszabb. :)

C70

#308 Felhasználó inaktív   Casper70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 12:42

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 9:51

Magyarul nem megy a hálókarid. Na, akkor első körben, mivel itt komoly zavarok vannak, milyen hálókari ez? Ill inkább milyen alaplap.

Kernelforrás nem jön .run állományban. Esetleg tar.gz-ben. Továbbá a vanilla kernelforrás (vagyis a sima Linus féle, ami a kernel.org-ról jön), szerintem nem jó neked, mert felteszem, hogy a süsüben is valami szénnépeccselt saját kernel van, annak kellene a forrása, hamár mindenáron fordítani akarsz. (Amiről én még mindig nem győződtem meg.) Azt meg yasttal fel tudot telepíteni, az tuti.

Cnek, meg miért  is kéne alapból fent lennie? Főleg egy desktop distroban, ahol az alapvetés az, hogy user használja a dolgokat, amik vannak benne, és nem kóklányol magának? Képzeld, a windowsod is nagyrészt  c alapú, mégsincs benne c fodító. Ha kell vkinek tegye fel, ezzel én mélységesen egyet tudok érteni. Debianban kb egy apt-get install build-essentials, gondolom süsüben sem bonyibb.

Ha meg jobb a dos, akkor használd azt... Nyilván tök jó, rengetegen használják, még ma is :) Szóval ez egy ilyen rendszer, időnként elvárja az embertől, hogy megértse hogy mi van, mert az egyszerűséggel szemben prioriátást élvez a szélesebb használhatóság. Ráadásul sokkal mélyebben turkálhatsz, mint a winben valaha is. Megszoksz, vagy megszöksz, te döntésed....

Félig-meddig eljutottam az elmúlt este folyamán, ami alatt azt értem, hogy veszettül villognak a ledek a kábelmodemen, viszont a DHCP-től nem kap meg semmilyen adatot, tehát nem elérhető a net,
(Ha meg megadom kézzel azokat az adatokat, amiket pl. Windows alatt megszerez a DHCP szervertől, akkor meg valahova nagyon távolra akar bejelentkezni, mert a sajátgép-nevem a kurzor elött szöveges módban megváltozik kisvaczak-ról chello-50...8-ra).

Az alaplap egy nforce4 chipsetes Asrock K8NF4G, van itthon egy másik hálókártyám amivel simán menne (SMC1210), viszont szeretném az alaplapit használni.

Jobban visszagondolva linuxos próbálkozásaimra sohasem sikerült egyből elsőre. Már az S3TRIO64V2 is megszorongatott '97ben, igaz akkor net sem volt, szóval rá voltam kényszerülve a megoldásra, nem lett teljesen kerek de működött. :)

Szóval én megszokás párti vagyok, eddig eleget szöktem már előle :)

C70

#309 Felhasználó inaktív   Casper70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 13:04

Közben bogarásztam másfelé is a neten, és egy ilyen infóra akadtam (linuxfórum.hu):
"Nem tudod, mert a Linux nForce Driver - IA32, mit a http://www.nvidia.co...ers/drivers.asp oldalon ki tudsz választani, az az nForce 1/2/3-as driver. A driver letöltésnél, amikor nForce4-et választassz, csak a win-es drv szerepel ott, tehát linuxhoz nincs (még). :-/ BePe79"

Hmm, elkeserítő így első olvasatra, ám megyek heggeszteni, csak kisül valami :)

C70

#310 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 14:13

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 23:37

Jó lenne, ha lenne, mert szeretném néha legalább megpingelni linux alól is mondjuk a www.windows.comot :)

C70

Na most, ha az alaplapi nem megy, akkor mégis a másik kártyával kéne próbálkozni.
Aztán pár hónap múlva átállhatsz az alaplapira.

Addig is bombázd felháborodott kérdéseiddel az nvidia.com-ot.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#311 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 16:40

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 14:04

Közben bogarásztam másfelé is a neten, és egy ilyen infóra akadtam (linuxfórum.hu):
"Nem tudod, mert a Linux nForce Driver - IA32, mit a http://www.nvidia.co...ers/drivers.asp oldalon ki tudsz választani, az az nForce 1/2/3-as driver. A driver letöltésnél, amikor nForce4-et választassz, csak a win-es drv szerepel ott, tehát linuxhoz nincs (még). :-/ BePe79"

Hmm, elkeserítő így első olvasatra, ám megyek heggeszteni, csak kisül valami :)

C70

Akkor most olvass rá újra, mert úgy tűnik, született megoldás.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#312 Felhasználó inaktív   Casper70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 17:09

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 17:40

Akkor most olvass rá újra, mert úgy tűnik, született megoldás.

Akkor elég lenne neki egy alias eth0 eth2?

C70

#313 Felhasználó inaktív   Casper70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 17:37

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 18:09

Akkor elég lenne neki egy alias eth0 eth2?

C70

Hát ez sem nyert, valószínűleg én nem értem minek kell ennyire túlbonyolítani egy vacak hálókártyainstallt.

#314 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 17:42

szerintem ifconfig eth2 kéne
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#315 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 19:07

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 18:37

Hát ez sem nyert, valószínűleg én nem értem minek kell ennyire túlbonyolítani egy vacak hálókártyainstallt.

Casper, bocs a kérdésért, nem akarlak hülyének nézni, de adtál a hálókártyának ip-címet?

#316 Felhasználó inaktív   Casper70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 21:05

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 20:07

Casper, bocs a kérdésért, nem akarlak hülyének nézni, de adtál a hálókártyának ip-címet?

A loopbacknek telepítéskor 127.0.0.1-et kapott/adott magától már meg ne kérdezd, míg ha a windows alatt a chellotól (dhcp-tól) kapottat adom meg neki (dns-sel, gateway-el), akkor a Firefox egyfolytában "Looking up hostname"-el, míg ha mindent a DHCPtól kap, akkor meg egyből visszadobja, hogy nincs ilyen cím.

#317 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 21:27

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 22:05

A loopbacknek telepítéskor 127.0.0.1-et kapott/adott magától már meg ne kérdezd, míg ha a windows alatt a chellotól (dhcp-tól) kapottat adom meg neki (dns-sel, gateway-el), akkor a Firefox egyfolytában "Looking up hostname"-el, míg ha mindent a DHCPtól kap, akkor meg egyből visszadobja, hogy nincs ilyen cím.

Telepítéskor a HÁLÓKÁRTYÁNAK semmi nem ad automatikusan ip-címet.
Ez a 127.0.0.1 érték szerepel a YaST - Hálózati eszközök - Hálózati kártya - (hálókártya neve mellett: IP cím) mezőben?

#318 Felhasználó inaktív   Casper70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 16. 14:06

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 22:27

Telepítéskor a HÁLÓKÁRTYÁNAK semmi nem ad automatikusan ip-címet.
Ez a 127.0.0.1 érték szerepel a YaST - Hálózati eszközök - Hálózati kártya - (hálókártya neve mellett: IP cím) mezőben?

Nincs linux_alól_írható_windows_alatt_olvasható partícióm, ezért szépen hagyományos módon papírral tollal, ezért elírások lehetnek benne, ezekért külön elnézést :)

Yast/Hálózati Eszközök/Hálózati Kártya:

Fenti részen:
Kártya neve: Asrock in MCP51 Ethernet Controller
IP cím: itt vagy DHCP van (ekkor egyből nem találja a böngészőben a címet)
        vagy beírom neki kézzel a 80.99..... íp címet, amit kapna egyébként a DHCP-től (ekkor keres az ítéletnapig a megadott név után)

Alsó részen:
Eszköz neve: eth-id-00:13...(ez a MAC address)
IP: vagy DHCP, vagy a megadott.
Automatikus indítás rendszertöltés közben.

C70

ps: teszem hozzá, hogy közben veszettűl villognak a LEDek a chellós modemen, ergó vagy hekkelnek mint atom, vagy .. vagy? :)

#319 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 16. 17:17

Nos ahoz, hogy a DHCP neked kiosszon IP-t infok is kellenek.
SUSE-val régen foglalkoztam, tehát csak tippem van.
Pl. Debian alapból csak egy sima kérést küld a DHCP szervernek szinte 0 infóval.
Több info küldéséhez a /etc/dhclient.conf file-t kell szerkesztened, és megadni azokat a paramétereket amelyekre szükség van.
A kábeles szolgáltatók MAC cím alapján azonosítanak, ezért ezt el kell küldened. Szerintem azért nem kapsz IP-t mert nem küldi el a MAC címet. (Debian alap beállításnál nem küldi. Nem tudom SUSE küldi-e.)
Nézd meg, hogy a SUSE melyik file-ban tárolja ezeket az adatokat, és konfigold át.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#320 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 16. 17:29

Idézet: Casper70 - Dátum: 2005. okt. 16., vasárnap - 15:06

Nincs linux_alól_írható_windows_alatt_olvasható partícióm, ezért szépen hagyományos módon papírral tollal, ezért elírások lehetnek benne, ezekért külön elnézést :)

Yast/Hálózati Eszközök/Hálózati Kártya:

Fenti részen:
Kártya neve: Asrock in MCP51 Ethernet Controller
IP cím: itt vagy DHCP van (ekkor egyből nem találja a böngészőben a címet)
        vagy beírom neki kézzel a 80.99..... íp címet, amit kapna egyébként a DHCP-től (ekkor keres az ítéletnapig a megadott név után)

Alsó részen:
Eszköz neve: eth-id-00:13...(ez a MAC address)
IP: vagy DHCP, vagy a megadott.
Automatikus indítás rendszertöltés közben.

C70

ps: teszem hozzá, hogy közben veszettűl villognak a LEDek a chellós modemen, ergó vagy hekkelnek mint atom, vagy .. vagy? :)

Ez így persze hogy nem működik.
Adj egy ip címet a hálókártyának, pl.: 192.168.0.1
Erre azért van szükség, hogy a rendszer meg tudja címezni. Semmi köze nincs a dhcp-hez.
Ezután a dsl beállításoknál értelemszerűen tölts ki mindent.

OFF: Kedves Lenny! Ne kavard meg a kedves kollégát....

Téma megosztása:

• (73 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.