Idézet: Szolti - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 20:38
Tudom láma vagyok, de valahol el kell kezdeni...
Tehát kitömörítem valahová és ennyi? Melyik könyvtárba tömörítsem? /usr/bin/firefox? vagy /opt/firefox?
Nagyon távol áll töllem ez a linux világ, de érdekel a dolgo (még

Nem tiszta számomra ez a linuxos program telepítgetés...pl javítsatok ki ha nem jók tudom, de pl ha ebben az előbb említett *.gz-ben lenne configure akkor a következőt kellene tennem:
-kitömörítem (mondjuk már ez sem tiszta hogy hová tömörítem ki... de legyen mondjuk az a könyvtár ahová letöltöttem /home/szolti/firefox downloads) itt akkor keletkezik egy firefox könyvtár benne egy rakás fájl-al
-beleleépek ebbe a könyvtárba és ./configure ; make; make install
Ekkor az történt hogy feltelepült az adott program ugye? De hová települ ilyenkor? Törölhetem ilyenkor ezt a könytárat amiből isnstalláltam?
Nagyon szájbarágos ez tudom...de halvány lila gőzöm sincs a telepítés fojamatárol és szeretném tudni hogy hogyan is van ez...
Mielőtt válaszoltok számoljatok el tízig

Az a baj, hogy annyira nem vagy képbe, hogy így még segíteni is nehéz. Legalább az alapokat meg kéne tanulni, ez máshogy nem fog menni. Ha rászánod magad egy kis olvasgatásra, akkor hamar eligazodsz majd a rendszerben.
Programot telepíteni több féle képpen lehet. Amit te mondtál (./configure stb) az akkor van, ha valaminek a forrás -source- fájljait töltötted le egy csomagban, ilyenkor forrásból "telepíted", azaz fordítod le magadnak a kérdéses programot. Csak így lehet, hogy egyből falakba ütközöl, úgyhogy inkább felejtsd el egyelőre. Ráadásul amit letöltöttél - gondolom a firefox.com-ról -, az nem valószínű, hogy forrás csomag. Kicsomagolod és futtathatod a benne lévő firefox scriptet, DE ez nem a helyes módja a telepítésnek! Minden linuxnak van valamilyen csomagkezelője, azzal célszerű az adott linux disztribúcióhoz készült csomagokat telepíteni, upgradelni. SuSE-ban nem tudom mi van erre a célra (Yast, YOU?).
A fenti felbontás problémádhoz kapcsolódóan pl első körben meg kéne próbálni a gyári nvidia drivert felrakni (nem az nvidia.com-ról, hanem a suse-hez készült csomagot).