HWSW Informatikai Kerekasztal: CATIA - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá Értékeld a témát: -----

#161 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 30. 10:19

Idézet: kisa2003 - Dátum: 2007. márc. 29., csütörtök - 21:38

Kollegák!!! Mennyire kell jól tudni ezt a CATIA-t, hogy el tudjak vele helyezkedni???

Ez cégtől függ, de erősen... :confused:

Volt ahol csak tehetséges kezdő voltam. Pár hónappal később, nem sokkal több tudással, másik cégnél Én lettem a legjobb CATIÁs. :cool: 

Én nem tartom magam profinak, pedig kb 3 éve használom, de ott ahol többnyire azt sem tudják mi az a CATIA ez nem is olyan fontos. :D  )

Van olyan cég amelyik "hozott anyagból dolgozik". Vagyis azt hasznosítja amit az új ember tud.
Van amelyik hajladó költeni is arra, h. betanítsa az embereket. (Ez utóbbi a ritkább...)  :(

1 CATIA oktatás kb. 60k /nap/ fő , és min 2-3 hét h. valami fogalmad legyen a dologról.
Az is hozzá tartozik, h. nincs ember aki A-Z-ig ismeri a CATIÁt , mert olyan nagy tudású program. Ki kell választani 1-2 modult ami érdekel és arra ráfeküdni. Persze a testmodellezés mindhez kell. A rajzkészítés is szinte mindenhol kell alap szinten.

Azt h. Te otthon gyakorolgatsz és profi leszel, azt felejtsd el! Ahhoz éveket kell vele dolgozni, és még akkor is csak pár modulban leszel expert user.  ;)
Az sokat segít ha van valaki aki mond/mutat pár dolgot. Ha magadtól tanulsz csak olyanokat keresel benne amire éppen szükséged van. Csomó dolgot nem tudsz megtanulni, mert fel sem merül benned h. tud olyat. (Ez tapasztalat.)
Én több év intenzív használat után is szinte minden nap tanulok valami újat vele.

Szerkesztette: CDman 2007. 03. 30. 10:23 -kor

"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

#162 Felhasználó inaktív   kisa2003 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 30. 18:49

Igazából CAD/CAM szakirányon vagyok. És még csak CAD modellezést tanulok, de hát az ott tanult anyag az nem igazán oktat. De azért hasznos tanácsokat kapok. REmélem jobban is belemegyünk.
De láttam szaktársaimat, akik elöbrébb járnak, és már konkrét alkatrész megmunkállást is csináltak benne....csak lestem.
Nem is tudtam hogy ilyet is lehet. Lefutott a teljes megmunkálás késekkel, marókkal.... De ez még odébb van!!!
EgyenlQre a modellezésnél tartok, és az összeszerelésnél. De nem oan egyszerü a lekötések. Na ezt magamtól egy kicsit nehéz elsajátítani, autó emelQnél meg egyszerre is kell mozogni, minden csapot lekötni....szóval erös kezdés
De kösz a választ!! Egyszer még kollegák leszünk :D  :smoker:

#163 Felhasználó inaktív   Muszy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 31. 17:03

Üdv.
Segítség kellene, bár igazából nem CATIA, de nem találtam jobb helyet... :)
A munkahelyemen AutoCad-et, és Solid Edge-t használok, és ez utóbbival kapcsolatos lenne a kérdés.
Sokszor kell henger-kúp áthatásokat készíteni, a kúpba egy kör alakú kivágást meg tudok csinálni, és ki is teríteni SE-ben, de a hengert csonkolni kúppal képtelen vagyok.
Ha valaki tud erre megoldást kérem segítsen...
AutoCad-del meg tudom oldani, de az kb. 2-3 óra és kicsit macerás...

Előre is...

#164 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 31. 17:59

Idézet: Muszy - Dátum: 2007. márc. 31., szombat - 17:03

Üdv.
A munkahelyemen AutoCad-et, és Solid Edge-t használok, és ez utóbbival kapcsolatos lenne a kérdés.
Sokszor kell henger-kúp áthatásokat készíteni, a kúpba egy kör alakú kivágást meg tudok csinálni, és ki is teríteni SE-ben, de a hengert csonkolni kúppal képtelen vagyok.

Előre is...

Nem vagyok SE-ben jartas de szerintem probalkoz a boolen muveletekkel. Megcsinalad a ket 3D testet aztan kivonod az egyiket a masikbol. (remove) a kiteritest meg hasonloan mint ahogy csinaltad a kúpnál.

Autocad-ben a ket test kivonasa.
Modositast->szilardtestek modositasa->kivonas

B.

Szerkesztette: Balazs4 2007. 03. 31. 18:00 -kor

#165 Felhasználó inaktív   Muszy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 31. 20:10

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. márc. 31., szombat - 17:59

Nem vagyok SE-ben jartas de szerintem probalkoz a boolen muveletekkel. Megcsinalad a ket 3D testet aztan kivonod az egyiket a masikbol. (remove) a kiteritest meg hasonloan mint ahogy csinaltad a kúpnál.

Autocad-ben a ket test kivonasa.
Modositast->szilardtestek modositasa->kivonas

B.

Köszi.
Autocad-ben meg tudom csinálni, de az SE-vel nem tudok kiteríthető lemezalkatrészt készíteni így...
Ha van valami ötleted, hogy akár CATIA-ban megoldható-e ez megköszönném.
Na ehhez csak annyit, hogy Autocad-ben ez nekem így ment: megvan a dolog a szilárdtestek kivonva egymásból, kúp törölve, marad a henger, aminek az egyik vége sík, a másik az áthatási vonalnak megfelelő. Innen erre a sík végéről alkotó irányban egyeneseket kellett kiosztanom, amiket metszettem a másik végén az áthatási görbével. Ha elég sok egyenest vettem fel meg tudtam közelíteni a hengert, és ezeknek az egyeneseknek a hosszát kellett felmérnem a terítékre, hogy meg legyen a kiterített palást.
Ez kb 2-3 óra hogy mondtam...megunható.
Ezt akarnám elkerülni.

#166 Felhasználó inaktív   Bazsessz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 31. 22:18

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani, hogy hogyan állthatnám be 2 sorosra a jobboldali ikonsort?
Nincs valami a változó erre az environment editorban?
Előr is köszi!

Balazs

#167 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 01. 10:52

CATIA:

letrehozol ket body-t egyikbe kerul a heger masikba a kup
hengerbol kivonod a kupot (boolen->remove)
atvaltasz generativ shape desingba
leveszed a csonkolt henger kulso feluletet az extract parancsal (tulajdonkeppen ez a henger palastja)
Most van egy feluleted amire rajzolsz fuggolegesen egy vonalt. (vonal->2 pont->egyik pont a felso elen masik az alson->megadod supportnak a feluletet)
jon a kiterites:
generativ shape desingben insert->developed shapes->unfold
megjelenik egy ablak, kijelolod a feluletet, megadod a megrajzolt egyenest. itt osztja kette a surfacet. aztan ok
ha jol csinaltad akkor megkapod a palast kiteritet metszetet

ha nem tudod egyben levenni a testrol a feluleteket amiket ki akarsz teriteni akkor reszleteiben szedd le es join-old ossze oket

ha tobb kiteritest is csinaltal es szeretned oket egy sikon akkor generalj roluk nezetet. Drawing

B.

#168 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 01. 10:54

Idézet: Bazsessz - Dátum: 2007. márc. 31., szombat - 22:18

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani, hogy hogyan állthatnám be 2 sorosra a jobboldali ikonsort?
Nincs valami a változó erre az environment editorban?
Előr is köszi!

Balazs

en probaltam es gond nelkul ment

meg fogtam egy ikoncsoportot. Oda vittem a jobb oldali reszhez.
Fele az ikonon volt fele a rajzteruleten.
Vartam egy kicsit, valtott a formaja. Aztan elengedtem es ket soros lett az ikonsor.

B.

#169 Felhasználó inaktív   Bazsessz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 02. 19:14

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. ápr. 1., vasárnap - 10:54

en probaltam es gond nelkul ment

meg fogtam egy ikoncsoportot. Oda vittem a jobb oldali reszhez.
Fele az ikonon volt fele a rajzteruleten.
Vartam egy kicsit, valtott a formaja. Aztan elengedtem es ket soros lett az ikonsor.

B.

Sikerult, tenyleg pofonegyszeru igy utolag, pedig mikor regebben probaltam mindig az ottlevo helyere rakta.
Koszi!

#170 Felhasználó inaktív   Muszy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 20:34

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. ápr. 1., vasárnap - 10:52

CATIA:

letrehozol ket body-t egyikbe kerul a heger masikba a kup
hengerbol kivonod a kupot (boolen->remove)
atvaltasz generativ shape desingba
leveszed a csonkolt henger kulso feluletet az extract parancsal (tulajdonkeppen ez a henger palastja)
Most van egy feluleted amire rajzolsz fuggolegesen egy vonalt. (vonal->2 pont->egyik pont a felso elen masik az alson->megadod supportnak a feluletet)
jon a kiterites:
generativ shape desingben insert->developed shapes->unfold
megjelenik egy ablak, kijelolod a feluletet, megadod a megrajzolt egyenest. itt osztja kette a surfacet. aztan ok
ha jol csinaltad akkor megkapod a palast kiteritet metszetet

ha nem tudod egyben levenni a testrol a feluleteket amiket ki akarsz teriteni akkor reszleteiben szedd le es join-old ossze oket

ha tobb kiteritest is csinaltal es szeretned oket egy sikon akkor generalj roluk nezetet. Drawing

B.

Kösz!

Őszinte leszek, nem szívesen váltanék CATIA-ra. Kipróbáltam, és sikerült így megoldani a problémát vele, de egy hasonló elvet követve Solid Edge-ben is megoldható. Azokhoz a feladatokhoz amikkel én találkozom, szerintem, a Solid Edge felhasználóbarátabb megoldásokat kínál.

Az ötleted sokat segített, köszönöm.

Muszy

#171 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 21:50

Sziasztok!
Tudja valaki mi a különbség az összeállításoknál a design mode és a visualization mode között?
A piping design munkatérben szeretnék egyedi csőtípust definiálni a create line ID paranccsal. Mi ennek a menete?                                Előre is köszönöm a válaszokat.

#172 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 17:49

Sziasztok!
Szeretném egy daru mozgását szimulálni. A nehézséget a kötél okozza, a videón látszik a hiba. A dobra nem tudom rátekerni, de nem is az a lényeg. Mindössze el kellene tűnnie az emelésnél képződő fölöslegnek ott ahol ráfut a dobra, süllyesztésnél pedig előbukkannia. Van erre tisztességes megoldás?
Videó

Szerkesztette: 3DFan 2007. 04. 07. 17:51 -kor

#173 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 17:55

Idézet: Muszy - Dátum: 2007. márc. 31., szombat - 17:03

Üdv.

Előre is...

Szia!
Tudnál képet feltenni arról a kúppal csonkolt hengerről?

#174 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 00:14

Utmutatast szeretnek kapni:

Egyszeru, ket-harom reszbol osszecsavarozott testet kellene szimulalnom. Terheles szempontjabol (X suly alatt, hogyan viselkedik a par csavarkotes, hol mekkora terhelest kap), illetve anyagelfaradas (az egyik targyam mereven van rogzitve egy rezgo alapra).

Ehhez melyik analiziseket kellene hasznalnom es mik a kulcsszavak amiket keressek?
FEMAP-ot neztem mar, de egyelore azzal befurodtem. CATIA-ban bizom. V5R16 ami a rendelkezesemre all.
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#175 Felhasználó inaktív   adad0422 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 21:03

Sziasztok!

Sketcher-ben hogy tudom megoldani hogy 2 mérettöl függjün az alakzat öszzes többi mérete?
Tehát pl:a hosszusági és a magassági méretek a fő méretek ezeket szeretném váltztatni úgy hogy közben az alakzat nem veszíti el az adaott formát hanem arányosan változik

#176 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 10:31

Idézet: adad0422 - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 21:03

Sziasztok!

Sketcher-ben hogy tudom megoldani hogy 2 mérettöl függjün az alakzat öszzes többi mérete?
Tehát pl:a hosszusági és a magassági méretek a fő méretek ezeket szeretném váltztatni úgy hogy közben az alakzat nem veszíti el az adaott formát hanem arányosan változik

Szia!

Méretezd be a vázlatot teljesen, majd azon a méreten amit függővé akarsz tenni nyomj egy jobb egeret (vagy 2x katt rá majd a méretérték mezőn jobb egér) és ott Edit Formula. Az aktuális méret megjelenik a felső sorban utána egyenlőség jel. Mutass rá a vázlatban arra a méretre amivel össze akarod kötni, ha leokézod akkor a méretek egyenlők lesznek vagy írj hozzá valamilyen műveletet (pl fele akkor /2...) Így tovább a többivel is.

#177 Felhasználó inaktív   adad0422 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 16:53

Köszi a segítséget!
Már csak egy apró kérdés:hogy tudok ívhosszat méretezni?

#178 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 19:09

Idézet: adad0422 - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 16:53

Köszi a segítséget!

Szia!

Szerintem kozvetlenul ezt nem tudod megadni! De ha sima kor ivrol van szo akkor ott van a sugar es a bezart szog.  Ezekbol ki lehet szamolni az iv hosszat.
Bezart szog: az iv szelso pontjait osszekotod a kozepponttal. A ket egyenes altal bezart szog.

vagy generativ Shape desigban megcsinalod gorbet vagy az ivet. (pontok, spline vagy siman circle)
Aztan pont->on curve->megadod a vonalat es a kezdopontot->Distance on curve opcio eseten beirod a szukseges meretet aztan ok
split-tel levagod a nem szukseges gorbereszt
Sketcher-ben leveszed ezt az ivet es hozza epited a tobbi reszt!

B.

#179 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 19:17

Köszi a segítséget!

Tudomásom szerint nincs mód ívhossz méretezésére vázlat módban. A mérés opcióval le tudod mérni. Rajz módban van rá lehetőség.

#180 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 20:52

Köszi a segítséget!

Megcsinálod a görbét rajz módban, méretezed, elmented DXF formátumba. Megnyitod, kijelölöd, jobb egér másolás majd beilleszted a megfelelő vázlatba. A gond az, hogy nem tudsz a görbére vezető méretet tenni, pl egyenesnél ezt engedi a program.

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.