HWSW Informatikai Kerekasztal: CATIA - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 22. 19:00

Idézet: bajsz - Dátum: 2007. febr. 15., csütörtök - 19:50

Sziasztok!

Régen jártam erre már, de látom még azért vagytok erre. :)

Az lenne a kérdésem, hogy használta már valaki a Digital Mockup modulokat a Catiában?

Van hozza egy nemetnyelvu konyv. Anno atlapoztam de tul sok nem maradt meg.

Tedd fel a kerdest aztan majd meglatjuk...hatha kozosen jutunk valamire!

B.

#122 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 23. 14:11

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. febr. 22., csütörtök - 18:00

Van hozza egy nemetnyelvu konyv. Anno atlapoztam de tul sok nem maradt meg.

Tedd fel a kerdest aztan majd meglatjuk...hatha kozosen jutunk valamire!

B.

Szia!

Sajnos a német nyelv nem megy annyira, hogy abból tanuljak valamit.
A szakdolgozatomat ebben a modulban szeretném megcsinálni. Az lenne a lényeg, hogy lemodellezek valamit, eddig úgy néz ki, hogy egy pár hengeres motor lesz. És ezen szeretnék teszteket csinálni. A Kinematics részét néztem ki, hogy ott mozgásokat lehetne animálni, és még nem tudom mit... :)
Ha már foglalkoztál vele, tudnál róla pár szót írni, hogy ezeket a modulokat igazából mire lehet használni?
Például még a másik érdekes dolog lehetne a robbanás pillanatában az igénybevételeket elemezni... ezt valahol láttam, hogy lehet ilyet a Catiával is.

Előre is köszi a választ!

Üdv, Bajsz

#123 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 23. 21:52

Szia Bajsz!

Hasonlo cipoben jarok mint te. En is diploma munkat irok, es a temahoz szervesen kapcsolodik a catia.

Szerintem eleg veszelyes ugy diplomadolgozatot temat valasztani, hogy kiszursz egy modult egy szoftverbol es megprobalsz raepiteni egy problemat. Inkabb fordítva csinald! Keres egy muszaki problemat es a szoftver adni fogja mar a megoldast. A kinamatik reszben van fantazia es nem is nehez elsajatitani. En csak a proiban csinaltam mozgas szimulaciokat, de idosebb kollega szerint catiaban sem nem nagy ordongosseg. erdemes foglalkozni, valamilyen optimalizacios feladattal. Például a geometriai változtatások milyen hatással vannak a mozgás jellemzökre. Erre lehet, hogy nem talalsz kozvetlen megoldast a szoftverben de nem is ez a cel. Hisz a d.munkaban kell hogy legyen onnallo munka. Irhatnal hozza makrot is! Keresel egy muszaki problemat, megnezed milyen megoldasai lehetne, milyen szamitasok vannak. Utanna meg elgondolkodsz azon, hogy hogy lehetne ezt gyorsan es szepen megoldani a catiaban. Szoftver csak eszkoz ami segit teged!
Amit lattam eddig kinematikkal kapcsolatban: volt egy alkatresz ami szabalytalan mozgast vegzett. Radasul keves hely alt rendelkezesre a mozgashoz es ez a keves hely is eleg gyakran valtozott.
volt egy emberke aki idokozonkent lefuttatott egy szimulaciot amivel ellenorizte, hogy nincs e veletlen utkozes mozgas kozben. Idot tudtunk megtakaritani es nem kellett mindig kezzel mozgatni aztam meg keresgelni.
Igenybevetelek szimulaciója is jo tema de itt eleg komoly elmeleti hatterrel kell rendelkezni ahhoz, hogy valos erdemi eredmenyt kapjal. (kicsit meredek a tema)
Nem reg lattam bemutato videokat. Ergonomiai vizsgalatokrol, gyartosor tervezesrol. Joknak tuntek es szerintem itt a szakmai resz is kezzel foghato.

Jo lenn tudni milyen szakon tanulsz es hogy vannak-e konkretabb elkepzeleseid

B.

#124 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 15:55

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. febr. 23., péntek - 20:52

Szia Bajsz!

Hasonlo cipoben jarok mint te. En is diploma munkat irok, es a temahoz szervesen kapcsolodik a catia.

Szerintem eleg veszelyes ugy diplomadolgozatot temat valasztani, hogy kiszursz egy modult egy szoftverbol es megprobalsz raepiteni egy problemat. Inkabb fordítva csinald! Keres egy muszaki problemat es a szoftver adni fogja mar a megoldast. A kinamatik reszben van fantazia es nem is nehez elsajatitani. En csak a proiban csinaltam mozgas szimulaciokat, de idosebb kollega szerint catiaban sem nem nagy ordongosseg. erdemes foglalkozni, valamilyen optimalizacios feladattal. Például a geometriai változtatások milyen hatással vannak a mozgás jellemzökre. Erre lehet, hogy nem talalsz kozvetlen megoldast a szoftverben de nem is ez a cel. Hisz a d.munkaban kell hogy legyen onnallo munka. Irhatnal hozza makrot is! Keresel egy muszaki problemat, megnezed milyen megoldasai lehetne, milyen szamitasok vannak. Utanna meg elgondolkodsz azon, hogy hogy lehetne ezt gyorsan es szepen megoldani a catiaban. Szoftver csak eszkoz ami segit teged!
Amit lattam eddig kinematikkal kapcsolatban: volt egy alkatresz ami szabalytalan mozgast vegzett. Radasul keves hely alt rendelkezesre a mozgashoz es ez a keves hely is eleg gyakran valtozott.
volt egy emberke aki idokozonkent lefuttatott egy szimulaciot amivel ellenorizte, hogy nincs e veletlen utkozes mozgas kozben. Idot tudtunk megtakaritani es nem kellett mindig kezzel mozgatni aztam meg keresgelni.
Igenybevetelek szimulaciója is jo tema de itt eleg komoly elmeleti hatterrel kell rendelkezni ahhoz, hogy valos erdemi eredmenyt kapjal. (kicsit meredek a tema)
Nem reg lattam bemutato videokat. Ergonomiai vizsgalatokrol, gyartosor tervezesrol. Joknak tuntek es szerintem itt a szakmai resz is kezzel foghato.

Jo lenn tudni milyen szakon tanulsz es hogy vannak-e konkretabb elkepzeleseid

B.

Szia!

Köszi a hosszú választ. Én pécsen vagyok infón grafikus szakirányon. Most lettem kész kompletten összeállítva a dugattyú+hajtókarral. Tehát egy egyszerű 4 hengeres motort akarok lemodellezni. És szerintem ezen elég dologgal lehet úgy foglalkozni, hogy pl hajtókar hossz, körbefordulási sugár, stb... Egyenlőre még csak fel akarom építeni, és utána akarom elkezdeni ezeket a kinematikai teszteket.

De még az összeállításban van olyan problémám is, hogy nem tudom hogyan kell ezeket osszeállítani. Tehát pl csapágyas illesztéseknél nem használhatom szerintem a contact kényszert, mert a space analysisben kihozza az hogy contact. Ami persze nem tudom, hogy gond-e, mert ugye pl a dugattyún is a gyűrűk nagyon szorosak, de gyakorlatban nem teljesen érnek hozzá a falhoz. Tehát ilyen apróságokat is ki kellene derítenem még. :) Gondoltam rá, hogy minden ilyen helyen kellene hagyni pár század mm offset-et?

Erről a kinematikai modulról nincsenek tutorialjaid? Vagy marad a doksi? :)

És te hol diplomázol?

#125 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 02. 25. 21:55

Szia en Gyorben tanulok gepeszmernok szakon. A diploma munka ternekfejlesztes termakorben keszul. Part desing es Generativ Shape design fokent.

"Gondoltam rá, hogy minden ilyen helyen kellene hagyni pár század mm offset-et?"

Szerintem ez nem szukseges. A modelleket nevleges merettel keszisd. Ha egy csapagynak atmeroje 50 mm akkor a modell is atmerolye is 50 mm. A tureseket csak a 2d-s rajzokon szoktuk feltuntettni. Ezek az infok a gyartas szamara fontos.
A kenyszerezessel szerintem vigyaz mert a kinematik resznel szerintem nem mindegy hogy mi mihez van hozza kotve. Szoval elosszor nezd at a kinematik reszt.

oktato anyag: elso korben a doksi. Masodik korben van Nemet nyelvu konyv. Meg nem olvastam at, folyamtosan tolodik. Nez korul a neten hatha talalsz Angol nyelven is valamit. De szerintem a doksi eleg infot ad. Plusz forum es a neten fellelheto tutorok.

Mikorra kell befejezned a d.munkat?

B.

#126 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 01. 21:15

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. febr. 25., vasárnap - 20:55

Na a modell lassan alakul, már csak valami normális blokkot kéne csinálnom... meg gondolkoztam azon, hogy pl a szelepeket még jó lenne megcsinálni, a felső blokkal együtt, meg hozzá bütyköstengelyt. Csak az a baj, hogy nem tudom a lánchajtást hogyan lehetne megoldani. :(

Szerinted nagyon gáz, ha pl az ékszíjat úgy csinálom meg, hogy csak egy sima fix valami, és a hajtás úgy megy, hogy fogaskerék join-nal elég nagy offsettel? Megvalósítható nem?

Ebben a kinematikai modulban kezdek jól mozogni már, de még sok kiaknázatlan lehetőség van. :) Meg kéne még ötleteket kitalálnom, hogy miket lehetne jól bemutatni.

Felraktam szerverre egy kis videót, ezt megnézheted: Videó

Üdv, Bajsz

#127 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 01. 21:37

Jol nez ki!

Van egy ket kerdesem :) Mi a dolgozat cime? Mi a fo celed? Honnan, hova akarsz eljutni?
Ez egy gepeszeti alkalmazas te pedig infot tanulsz radasul grafikus szakiranyon. Szoval egy kicsit olyan fabol vaskarika...nem akarlak elteriteni a celodtol. felre ne ersd csak ne hogy feleslegesen meloz!

Szerintem erdemes lenne meg megnezned a Shape modulokat. Van pont felho kezeles, felulet hekyrealltás, kulonbozo felulet modellezesi lehetosegek. Ez sokkal jobban kapcsolodna a szakodhoz. Irhatnal a matematikai hattererol, megoldésokrol stb. Haber ez azert igy joval nehezebb is lenne.

Vagy ha kicsit jobban elrugaszkodunk akkor csinalhatnal olyat, hogy ha ket alkatresz mozgas kozben osszeutkozik akkor hogy deformalodnak. Ez eleg komoly kihivas mar...:D

B.

#128 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 01. 22:33

[quote name='Balazs4' date='2007. márc. 1., csütörtök - 20:37'] Jol nez ki!

Van egy ket kerdesem :) Mi a dolgozat cime? Mi a fo celed? Honnan, hova akarsz eljutni?
Ez egy gepeszeti alkalmazas te pedig infot tanulsz radasul grafikus szakiranyon. Szoval egy kicsit olyan fabol vaskarika...nem akarlak elteriteni a celodtol. felre ne ersd csak ne hogy feleslegesen meloz!

Szerintem erdemes lenne meg megnezned a Shape modulokat. Van pont felho kezeles, felulet hekyrealltás, kulonbozo felulet modellezesi lehetosegek. Ez sokkal jobban kapcsolodna a szakodhoz. Irhatnal a matematikai hattererol, megoldésokrol stb. Haber ez azert igy joval nehezebb is lenne.

Vagy ha kicsit jobban elrugaszkodunk akkor csinalhatnal olyat, hogy ha ket alkatresz mozgas kozben osszeutkozik akkor hogy deformalodnak. Ez eleg komoly kihivas mar...:D

B. [/quote]
B.[/QUOTE]
[quote]Van egy ket kerdesem  Mi a dolgozat cime? Mi a fo celed? Honnan, hova akarsz eljutni? [/quote]

Először úgy indult, hogy a DMU Kinematics bemutatása pár alkalmazáson keresztül, de akkor mondtam a tanárnak, hogy kéne valami fő problémával foglalkozni. De még nincs lefixálva, mert síel a konzulensem. Majd jövő héten beszélek vele.
Legelőször egy repülőgép futóművet akartam így lemodellezni (érdekelnek is a repülők nagyon), csak nem találtam rendes tervrajzokat, a nélkül meg nehéz nekiállni.

[quote]Ez egy gepeszeti alkalmazas te pedig infot tanulsz radasul grafikus szakiranyon. Szoval egy kicsit olyan fabol vaskarika...nem akarlak elteriteni a celodtol. felre ne ersd csak ne hogy feleslegesen meloz![/quote]

Műszaki informatika szakon vagyok, és mérnöki diplomát kapok majd. Mi itt tanultunk programozást, építészetet, gépészetet, méréseket, elektromosságtant, és még sorolhatnám... tehát ettől nem félek.
Egy ilyen progiba meg ha valaki elmélyül, akkor annak gépész és infósnak együtt kell lennie.  Pl már most nézegettem, hogy Visual Basic-ben lehet benne programozni. Bár a programozás nem a kedvencem, itt lehet hogy tetszeni fog. És ezt egy gépésztől nem nagyon várhatod el (tisztelet a kivételnek )

Ezeket a shape modulokat megnézem majd... Mit értesz felho alatt?  Matematikai dolgokról is jó lenne valami, csak kezdjük azzal, hogy a konzulensem sem ért nagyon hozzá.

És az összeütközésről mi a véleményed? Azt hol lehetne elkezdeni? Mert erre lövésem sincs. :D
És a lánchajtásról? :)

#129 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 02. 20:35

mosz akadta bele. Lehet, hogy mar lattad!

http://www.3ds.com/e...duct-spotlight/

#130 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 02. 21:04

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. márc. 2., péntek - 19:35

mosz akadta bele. Lehet, hogy mar lattad!

http://www.3ds.com/e...duct-spotlight/

Jártam már erre, bár most regisztráltam is. :)
De sajnos ezek olyanok, amiből nem sokat lehet tanulni sajnos. :( Inkább csak bemutatók. Ami oktat is, azért kemény pénzeket kell fizetni.

#131 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 04. 10:37

A lánchajtással kapcsoltaban:

Hagyd a szoftvert. Keres szakrajz és gépelem könyvet. (pl.: Zsáry Árpád Gépelemek II.)

Találsz ábrákat, hogy kell megszerkeszteni a lánckereketm, hogy kell kiszámolni a méreteket.
A Zsáry féle könyvben van külön fejezet lánchajtások kinematikájára és a fellépő erőhatásokra.
Érdemes megtekinteni. Probálj abbol kiszedni valamit és az alapján felépíteni a szimulációt!

B. 

#132 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 04. 11:32

Itt talalsz egy zip fajlt!

http://ww3.cad.de/foren/ubb/Forum136/HTML/...54.shtml#000001

Nem egy teljes lanchajtas, csak harom láncszem egy bizonyos palyan valo mozgatása. de kiindulasnak nem rossz!

B.

#133 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 04. 13:11

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. márc. 4., vasárnap - 10:32

Itt talalsz egy zip fajlt!

http://ww3.cad.de/foren/ubb/Forum136/HTML/...54.shtml#000001

Nem egy teljes lanchajtas, csak harom láncszem egy bizonyos palyan valo mozgatása. de kiindulasnak nem rossz!

B.

Köszi majd megnézem, csak most itthon Fehérváron nincs Catiám.

#134 Felhasználó inaktív   kisa2003 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 14:10

Tisztelt kollegák!

Olyan kérdésem lenne, hogy sikerült e valakinek feltelepíteni a CATIA-t Windows Vista alatt...sajnos én a szerencsétlenül járt nemsikerült tábort erQsítem :omg:

#135 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 17:31

Hol akadtal el?

Melyik Catiat akartad telepiteni?

B.

#136 Felhasználó inaktív   kisa2003 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 19:15

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. márc. 6., kedd - 17:31

Hol akadtal el?

Melyik Catiat akartad telepiteni?

B.

Hahó! CATIA P2 V5 r16 ot akartam telepíteni, és ott akadtam el, hogy nem engedi telepíteni  :confused:
Mint írtam Windows Vista-t tettem a gépemre. De nem engedélyezi a telepítést..."Administration müködése leállt" ezt írja ki.
A furcsa az, hogy amikor még XP mellé telepítettem a Vista-t, akkor ment Vista alatt a program. De így, hogy csak ezt az operációs rendszert telepítettem, így nem engedi a telepítést...
Volt hasonló problémája valakinek? Esetleg van erre megoldás???

#137 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 19:59

a problema mar masnal is felmerult...

http://ww3.cad.de/foren/ubb/Forum133/HTML/...25.shtml#000012

Um V5 unter Vista (32 bit) zu installieren muss man in den Eigenschaften der setup.exe den Kompatibilitätsmodu für Win XP deaktivieren und die Ausführung als Administrator erzwingen.  jo probalkozast...:D

Szerkesztette: Balazs4 2007. 03. 06. 20:11 -kor

#138 Felhasználó inaktív   kisa2003 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 21:13

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. márc. 6., kedd - 19:59

Um V5 unter Vista (32 bit) zu installieren muss man in den Eigenschaften der setup.exe den Kompatibilitätsmodu für Win XP deaktivieren und die Ausführung als Administrator erzwingen.  jo probalkozast...:D

:think:  hallod ebbQl semmit nem értek, világ életemben angolt tanultam....mit jelent????

#139 Felhasználó inaktív   kisa2003 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 06. 21:28

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2007. márc. 6., kedd - 19:59

Lefordítattam....átálítottam a tulajdonságokban hogy XP kompatibilis legyen, meg randszergazda ként indítom de.....nem megy :(  :(  :(

#140 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 07. 14:32

Idézet: kisa2003 - Dátum: 2007. márc. 6., kedd - 20:28

Lefordítattam....átálítottam a tulajdonságokban hogy XP kompatibilis legyen, meg randszergazda ként indítom de.....nem megy :(  :(  :(

Sziasztok!

Először is, milyen a Vista (32 v 64 bit) és a Catiából csak egy verzió létezik? Már készítik 64bit-re is, de erről nem sokat tudok. az R16 az milyen? És a most kijövő R17?

Balázs! Feldobtad a témát, hogy ütközésvizsgálat!

Találtam egy linket, egy cég kimondottan ezzel foglalkozik, és nagyon frankó!

! ! ! - ITT - ! ! !

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.